Uçak Bileti

İsfahan’da gezilecek yerler İran’ın bana göre en güzel yerlerinden. İran’ın en turistik şehri olan İsfahan ‘dünyanın yarısı’ diye anılırmış. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İsfahan Pers İmparatorluğu’na başkentlik yapmış. Barındırdığı pek çok tarihi eser ve yapı ile gezilip görülecek pek çok yeri bulunan oldukça güzel bir şehir.

Güzel bulvarı, köprüleri, sarayları, camileri ve tarihi yapılarıyla İslam mimarisini en iyi şekilde yansıtan yerleşimlerden biri. İsfahan’da kentin geçmişindeki ihtişamlı dönemlerinden miras kalan eserler hala şehri süslemeye devam ediyor. İsfahan uçak bileti seçeneklerine göz atıp İran‘ın bu büyüleyici şehrini keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İsfahan’da Gezilecek Yerler

1. Ali Kapu Sarayı

 Ali Kapu Sarayı

İmam Meydan’ının batısında Kraliyet Sarayı olarak bilinen Ali Gapu Sarayı (Âli Kapı/Devlet Kapısı) İsfahan’da gezilecek yerler listemizin ilk durağı. Şah Abbas’ın emriyle 1597’de yapılmış. İki yana genişleyen 6 katlı Ali Kapu Sarayı, meydana hâkim bir konumda bulunuyor.

1598’de Safevi hanedanı I. Abbas’ın Isfahan’ı merkez edinmesinden sonra yapılan Ali Kapu’ya kentin ortasındaki 512×159 m boyutlarındaki Meydan-ı Şah’ın batı kenarındaki taç kapıdan geçiliyor. Meydan-ı Şah doğu kenarındaki taç kapıyla Şeyh Lütfullah Camii’ne, kuzeydekiyle Kayseriye Çarşısı’na, güneydekiyle de Mescid-i Şah’a açılıyor.

Mobil Uygulama

2. Cuma Camii

Cuma Camii

Diğer İran şehirlerinde olduğu gibi kentteki en büyük camiye ‘Cuma Camii’ deniliyor. Ulu Cami olarak da bilinen Cuma Camii, İsfahan’da cuma namazlarında en çok cemaatin toplandığı cami. 8.yüzyıl yapısı olan Cuma Camii’nin büyük bölümü Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah zamanında yapılsa da Niam-ül Mülk tarafından da yeni eklemeler yapılmış.Selçuklu, Moğol ve Safevi dönemi mimari tarzlarının karışımını yansıtan Cuma Camii, 2012’den bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor.

3. Bazar-e Bozorg

Bazar-e Bozorg

İsfahan’da gezilecek yerler içinde bulunan Bazar-e Bozorg İran’ın en tarihi ve etkileyici çarşılarından biri. Kentin en önemli kapalı çarşılarından biri olan Bazar-e Bozorg’da İran’a özgü halılar, yöresel el sanatları, bakır ve oyma sanatlarına dair pek çok ürünü bulabilirsiniz. Burası rengarenk baharat tezgâhları ve iç akustiği ile eşsiz İran kültürünü yansıtıyor.

4. Şeyh Lütfullah Camii

 Şeyh Lütfullah Camii

İmam Meydanı’nın doğu köşesinde bulunan Şeyh Lütfullah Mescidi, I. Şah Abbas’ın Lübnanlı İslam alimi ve kayınpederi Şeyh Lütfullah için yaptırdığı bir eser. Mescit olarak yapılmayan daha çok dini sohbetlerin edildiği bir mekân olarak kullanılan yapıya daha sonra minareler eklenmiş. İmam Mescidi’nden daha güzel fakat daha sade bir estetik yapısı mevcut.

  • Şeyh Lütfullah Camii konumu burada.

5. Zayenderud Nehri

 Zayenderud Nehri

Zayenderud Nehri, İsfahan’a hayat veren şehrin merkezinden geçen en önemli su kaynağı. Nehrin üzerinde çok sayıda köprü bulunuyor. Bu köprülerden en önemlileri, Urgan Köprüsü, Zamanhan Köprüsü, Kelle Köprüsü, Baba Mahmud Köprüsü, Flavercan Köprüsü, Marnan Köprüsü, Hacu Köprüsü (Khaju), Şehristan Köprüsü, Desti Köprüsü ve Verzene Köprüsü.Geleneksel tarzdaki bu köprülerin dışında son zamanlarda modern tarzda köprüler de yapılmış. Filizî Köprüsü, Âzer Köprüsü ve Firdevsî köprüleri bunlardan.

6. Siesepol Köprüsü

 Siesepol Köprüsü

33 Ayaklı Köprü olarak da bilinen Siesepol Köprüsü, Zayenderud Nehri üzerinde yer alan en önemli köprülerden. 1602’de inşa edilen ve Farsça 33 anlamına gelen Siosepol Köprüsü, kendisini ayakta tutan 33 sütun üzerine yapılmış 300 m uzunluğa ve 14 m genişliğe sahip köprü, I. Abbas’ın komutanı Allahverdi Han tarafından yaptırılmış. Köprü Si o Se Çeşme, Çehar Bağ, Celfa ve Zayende Rûd isimleriyle de biliniyor.

7. Heşt Beheşt Sarayı

Heşt Beheşt Sarayı

Safevi hanedanlığının son sultanlarının yaşadığı görkemli saraylarından biri olan Heş Beheşt Sarayı, 1660’ta Süleyman Şah döneminde inşa edilen bir yapı. 7 Cennet anlamına gelen ve günümüze gelene kadar oldukça zarar görse de halen tüm görkemi ile İsfahan’da görülmeye değer ender yapılardan biri.

  • Heşt Beheşt Sarayı konumu burada.

8. Ateşgah

ateşgah

Yörenin en eski eserlerinden biri olan Ateşgah (Ateş Tapınağı) İsfahan’ın 8 km batısında ve Zayenderud Irmağı’nın kenarında bir dağın üzerinde bulunuyor. Mazisi İslam’dan önceki döneme uzanan Ateşgah kalıntıları arasında çok eskilerden geriye kalan ve dağın en uç noktasında bulunan ve ateş yakmak için kullanılan bir alan dikkat çekiyor. Bu alanın çevresinde inşa edilen oda kalıntılarını görebilirsiniz. Yaklaşık 200 m yüksekliğe tırmanarak tapınağa ulaşılan bölge muhteşem bir şehir manzarası sunuyor.

9. Vank Katedrali

vank katedrali

Yeni Julfa’da yer alan Vank Katedrali veya Vank Kilisesi (Kelisa-ye Vank, Aziz Rahibeler Kilisesi olarak da biliniyor), Ermeni Apostolik Kilisesi’ne bağlı dini bir yapı. 16. yüzyılın sonu ve 17. yüzyılın başında Safevilerin şahı I. Abbas döneminde İsfahan kentini inşa etmek amacıyla Aras Nehri kenarındaki bölgelerden göç ettirilen Ermeniler için yapılan kiliselerden biri.

10. Çehar Bağ Cadde ve Mesire Alanı

Eski Kent Bölgesi’nde yer alan Çehar Bağ Caddesi, şehrin tarihi dokusunun bozulmadan günümüze gelen güzel bölgelerinden. Şah Abbas 42 sene süren saltanatının, 25 yıllık döneminde İsfahan kentini yeniden inşa edip geliştirmek için yaptırdığı Çehar Bağ Caddesi, geniş ve uzun bir bulvar niteliğinde.

Otobüs Bileti

1 YORUM

  1. İsfahan’a aşığım, defalarca görmeme rağmen gitmekten hiç sıkılmıyorum ve ayaklarım beni hep oraya götürüyor. Neden öyle oluyor hiç bilmiyorum 🙂 Yazı için ellerinize sağlık! Gidecek olanlar için ben de ufak bir iki katkı yapmak istedim: Nakşi Cihan meydanına mutlaka gitmelisiniz. (Zaten oraya gittiğinizde ilk dört lokasyonu da görmüş olacaksınız) Bir de İsfahan’da bisiklet kiralayarak gezmenizi tavsiye ederim. Küçük bir şehir ve her yeri bisikletle görebilirsiniz. Eğer vakit olursa Sofe dağına çıkıp İsfahan’ı bir de tepeden izleyin. Bayılmamak elde değil. Şimdiden keyifli geziler herkese! 🙂

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here