Uçak Bileti

Görele gezilecek yerler yazım size bol oksijen, yemyeşil bir doğa, damakta iz bırakan lezzetler vadediyor. 😊 Aman Allah’ım o ne yaylalar, yeşilin bin bir tonu manzaralar! Karadeniz beni her daim büyüleyen bir coğrafya. O halde çok bekletmeyeyim sizi. Önce biraz Görele’yi tanıyalım. Sonra başlayalım yaylaları karış karış arşınlamaya.

11’nci yüzyıldan sonra bölgeye Türkmenler yerleşmiş. Türkmenlerden önce bölgenin ismi “Koralla “ iken “Görele” olmuş. 1771’de bir isyanın ardından bölge boşaltılmış ve günümüzdeki yerine taşınmış. 1873 yılında burada bir belediye kurulmuş. 1923’te ise ilçe olmuş.

Görele’nin 10 km uzunluğunda bir sahil şeridi bulunuyor. O nedenle ilçede balıkçılık da önemli yer tutuyor. Yöre, iklim gereği her mevsim yağışlı. Her çeşit bitki yetişmesine elverişli. Yetiştirilen bitkilerin başında fındık, mısır, çay geliyor.

Kemençe yörede en önemli müzik aletidir. Hatta Görele’ye “Kemençenin Başkenti” deniliyor. İlçe merkezinde büyükçe bir kemençe heykeli bulunuyor.

Görele Gezilecek Yerler

Dokuzgöz Milli Parkı

Görele gezilecek yerler listesinin ilk noktası Dokuzgöz Milli Parkı. Yemyeşil bir doğaya, bol oksijene doyacağınız bu milli park tamamı adını dokuz ayrı su kaynağının bulunmasından almış. Dokuzgöz, etrafında bir çok köy bulunan büyük bir yayla aslında. Bir bölümü Orman Bakanlığı tarafından Milli Park yapılmış.

Dokuzgöz Milli Parkı Görele merkeze 9 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Milli Park’ta tesisler bulunuyor. Burada çadır kampı yapabilir ya da burada bulunan konaklama yerlerinde kalabilirsiniz. Piknik ve mangal yapmaya müsait alanlar da bulunuyor.

  • Dokuzgöz Milli Parkı konumu burada.

Sis Dağı

Sis Dağı, Doğu Karadeniz sıra dağlarının uzantılarından biri. 2182 metre yüksekliğe sahip. Sis Dağı üzerinde yirmiyi aşkın oba bulunuyor. Her yıl çevre yerleşim yerlerinin katılımı ile Temmuz ayında Sis Dağı Şenlikleri yapılıyor.

Dağ üzerinde Temmuz ayına kadar karlar erimiyor. Ayrıca yaylada konaklama hizmeti ve günübirlik ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik tesisler bulunuyor. Sis Dağı ” C statüsünde Milli Park” olarak korunmaya alınmış.

Deliklitaş Plajı

Görele gezilecek yerler içinde efsanelere konu olan doğa harikası bir yere gidiyoruz şimdi. Deliklitaş, Giresun’un sadece yayla turizmi açısından değil deniz turizmi açısından da ne kadar zengin olduğunu gözler önüne seriyor. Görele’de denize girilecek yerler arıyorsanız Deliklitaş Plajı imdadınıza yetişiyor.

Çeşitli doğa olaylarıyla denizin hemen kenarında bulunan bir kaya delinmiş ve ortaya inanılmaz bir görüntü çıkmış. Oldukça fotoğrafik olan Deliklitaş Plajı sosyal medyada da büyük ilgi görüyor.

Deliklitaş halk arasında bazı efsanelere de konu olmuş. Bir derdi, bir isteği olan kişinin bu kayanın altından geçtikten sonra dileğinin gerçekleşeceğine inanılıyor. Arkeolojik bir alan olan Deliklitaş Plajı’nın hemen arkasında bir mağara ve kaya mezarları bulunuyor.

Haç Dağı

Bütün görkemi ile karşınıza dikilen Haç Dağı Görele’nin en güzel keşif noktalarından biri. Adını uzaktan bakıldığında Haç’a benzeyişinden aldığı tahmin ediliyor. Kimileri de isminin “Haş Dağı” olduğunu söylüyor.

Haç Dağı zirvesinin güneyinde “Evliya” denilen bir yer bulunuyor. Burada şehit olan vatan kahramanlarının yattığı söyleniyor. Bir de zirvenin hemen altında “Dongirik” denilen bir mağara yer alıyor. İçine taş attığımızda “don” sesi çıkararak derinlere doğru yuvarlanıyor.

Haç Dağı’nda tarihi bir kalenin kalıntıları define arayıcılarının tahribatına rağmen varlığını sürdürüyor. Kale’nin ne zaman yapıldığına kesin bir bilgi olmasa da halk arasında Cenevizliler döneminden kaldığı söyleniyor. Karadeniz’e şöyle bir kuşbakışı bakmak, manzaraya doymak isterseniz Haç dağı mutlaka rotanızda olmalı.

Görele Kemençe Müzesi

Kemençenin ana vatanı Görele’de kemençe kültürünün yaşatılması ve tanıtılması amacıyla Kemençe ve Kültür Parkı inşa edilmiş. Parkta 5,80 metrelik kemençe heykelini görüp ardından da kemençe müzesini ziyaret edebilirsiniz. Müzede kemençenin yapım aşamaları hakkında bilgi alabilir, dilerseniz kemençe satın alabilirsiniz.

  • Görele Kemençe Müzesi konumu burada.

Görele Çavuşlu Köyü

Çavuşlu Köyü; Görele ilçesinin doğusunda yer alıyor. Küçük ve tarihi bir sahil köyü burası. Çavuşlu yeşil doğası ve köklü tarihi ile dikkat çekiyor. Köyde Roma ve Osmanlı Döneminden kalma birçok tarihi yapı kalıntıları bulunuyor. Tarihin doğa ile bütünleştiği bu köyü Görele gezilecek yerler rotanıza eklemenizi öneririm.

  • Görele Çavuşlu Köyü konumu burada.

Görele Hakkında Bilgiler

Görele Nerede ?

Görele, Karadeniz Bölgesinde yer alıyor. Giresun ilinin bir ilçesidir. Görele ilçesi, Giresun’un ilçelerinden Tirebolu, Çanakçı, Eynesil ile komşudur. Görele Giresun merkeze yaklaşık 63 kilometre mesafede bulunuyor.

Görele’ye Nasıl Gidilir ?

Görele Giresun’un bir ilçesi olduğu için ilk olarak Giresun’a ulaşmanız gerekiyor. Giresun’un havalimanı bulunmuyor. O nedenle şahsi aracınızla ya da otobüsle şehre gidebilirsiniz. Otogarda indikten sonra Görele’ye giden minibüslerle ilçeye kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Giresun otobüs bileti almak için bu bağlantıya tıklayın.

Görele’de Ne Yenir ?

Görele gezilecek yerlerinin güzelliği ve yemyeşil doğasıyla hafızalarınıza kazındığı gibi yemekleriyle de damaklarınızda unutulmaz tatlar bırakacak. Karadeniz mutfağında sıkça kullanılan karalahana burada da yemeklerin baş kahramanlarından biri. Hamsi zaten olmazsa olmaz. Mısır da tüm türevleriyle sofralarda yerini alıyor.

Listede enteresan lezzetler de var. Mesela avuz bir çeşit muhallebi. İnek yavruladığında 3 gün boyunca verdiği süte avuz deniliyormuş. O sütten yapılan bu tatlı da aynı ismi almış. Hoşmak barbunya, mısır yarması, taze fazulyeden yapılan oldukça değişik ve lezzetli yöresel yemeklerden. Yani Görele yemeklerini tatmadan Görele’yi gezdim demeyin.

Görele’de Ne Yenir ?

  • Görele Pidesi
  • Karalahana Yemeği
  • Etli Lahana Sarması
  • Karalahana Diblesi
  • Karalahana Çorbası
  • Karalahana Döşemesi
  • Hamsi Izgara
  • Hamsi Kızartması
  • Hamsili Mısır Ekmeği
  • Mısır Ekmeği
  • Mısır Çorbası
  • Mısır Dolması
  • Turşu Kavurması
  • Pazı(Pezik) Mıhlaması
  • Hoşmak
  • Isırgan
  • Kabaklı Fasülyeli Çorba
  • Süt Kabağı
  • Galdirik Kızartması
  • Avuz
  • Armut Haşlama

Giresun ile ilgili yazdığım diğer yazılarımı mutlaka okuyun.

Giresun Gezilecek Yerler

Giresun Görele Gezilecek Yerler

Giresun Mavi Göl

Giresun Plajları

Kuzalan Şelalesi

Göksu Travertenleri

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here