Uçak Bileti

Parkları, müzeleri, Tatar kültürünün mirası eşsiz gastronomi lezzetleri ile unutulmaz bir seyahat vadediyor Eskişehir. Daha önce gitmediyseniz, Eskişehir gezilecek yerler yazımın ortalarında gitmeyi çoktan aklınıza koymuş olacak, yazının sonunda ‘küçük bir çanta hazırlayın, hafta sonu Eskişehir’e gidiyoruz.’ diyeceksiniz. 😊

Anadolu’nun her geçen yıl yıldızlaşan şehri Eskişehir, modern şehir planı, benzeri az görülen kent müzeleri, Avrupa’daki köklü parkları aratmayan geniş yeşil alanları, binlerce üniversite öğrencisinin hareketlendirdiği gündelik yaşamıyla ülkemizin en yüksek refah seviyesine sahip şehirlerinden biri. Tüm bu yönleriyle ve barındırdığı tarihi, doğal güzellikleriyle seyahat severlerin mutlaka görmesi gereken bir şehir.

Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir tarihi dokuları, renkli gece hayatı, kültür ve sanatın, müzelerin, festivallerin merkezindeki konumuyla her çeşit aktivitenin özgürce yapıldığı, İç Anadolu’nun tartışmasız en güzel ve en kimlik sahibi kenti.

Hem yerel özelliklerini koruyan, hem de Porsuk Nehrinin etrafındaki cıvıl cıvıl şehir merkezi, kentin her köşesinde bulunan zarif heykelleri, festivalleri ve üniversiteli gençlerin enerjisiyle tam bir Avrupa kenti olan Eskişehir, Türkiye’nin en iyi şehirleşmiş ve çalışan kesime hitap eden önemli kentlerinden biri aynı zamanda.

Mobil Uygulama

Eskişehir ara sokakları, tarihi dokusu korunan mimari yapılara ev sahipliği yaparken, kentte eğlence sabahın ilk saatlerine kadar devam ediyor. Şehir çok sayıda gezilecek görülecek noktaya sahip. Hızlı tren ile Ankara arasındaki ulaşımın kolaylaşması, Eskişehir’de gezilecek yerlerin birbirine yakınlığı ve şehrin yürüyerek gezilmesinin kolaylığı büyük avantaj.

Eskişehir Gezilecek Yerler

  1. Sazova Parkı
  2. Doktorlar Caddesi
  3. Odunpazarı Evleri
  4. Odunpazarı Modern Müze
  5. Kurşunlu Camii ve Külliyesi
  6. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
  7. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
  8. Atlıhan El Sanatları Çarşısı
  9. Tülomsaş Müzesi-Devrim Otomobili
  10. Porsuk Çayı&Adalar
  11. Kentpark
  12. Haller Gençlik Merkezi
  13. Eti Arkeoloji Müzesi
  14. Eskişehir Lületaşı Müzesi

Sazova Parkı

Sazova Parkı

Eskişehir’in popülaritesini zirveye taşıyan, şehrin simgelerinden biri haline gelen masal şatosunu içinde barındıran ve saymakla bitiremeyeceğim kadar çok alana ev sahipliği yapan bir yer Sazova Parkı. Eskişehir’in Disneyland’i lakabını da fazlasıyla hak ediyor. Çünkü çocuk, yetişkin herkes burada kendinden bir şeyler bulabiliyor.

Bu tematik parkta yapılacak çok şey, gezilip görülecek çok detay var. Eskiden fabrika işçilerinin ulaşımını sağlayan dekovil treni ile parkta nostaljik bir tur yapabilirsiniz. 25000 metrekarelik gölet su sporları için tasarlanmış. Park içerisinde Masal Şatosu, Kalyon Gemisi, Bilim Deney Merkezi, Sabancı Uzayevi, Hayvanat Bahçesi ve Eti Su Altı Dünyası görülmeye değer merkezler. Çok daha detaylı bilgi için Sazova Parkı yazımı okuyabilirsiniz.

Sazova Parkı yol tarifi burada.

Doktorlar Caddesi

Doktorlar Caddesi Eskişehir gezilecek yerler

Eskişehir Tren Garı’na oldukça yakın bir konumda bulunan Doktorlar Caddesi, trafiğe kapalı ve alışveriş merkezinin de bulunduğu bir bölge. Cadde üzerinde çok sayıda doktor muayenehanesi bulunduğu için bu ismi alan Doktorlar Caddesi, İstanbul’un İstiklal Caddesi’ni andırıyor. Caddeyi boydan boya yürüyerek kent yaşamını gözlemleyebilirsiniz.

Doktorlar Caddesi yol tarifi burada.

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri

Eskişehir’in tarihi semti Odunpazarı, kentin en önemli turistik bölgesi. 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne dahil edilen Odunpazarı, tarihi dokuyu hissedebileceğiniz tarihi yapıları ve hamamları ile ünlü.

Odunpazarı bölgesi, Eskişehir’in orijinalliği korunarak restore edilmiş turistik merkezi. Şehrin görülmesi gereken pek çok yeri de burada. Arasta ve Şeyh Edebali Türbeleri, Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Alaaddin Camii, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı ve Odunpazarı Evleri ziyaret edilebilecek yerler.

Odunpazarı Evleri yol tarifi burada.

Odunpazarı Modern Müze

Odunpazarı Modern Müze

Odunpazarı Modern Müze (OMM) Eskişehir gezilecek yerler içinde mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ettiğim bir müze. Dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates tarafından yapılmış. Prestijli sanat yayınlarından ARTnews tarafından son asrın en iyi 25 müze binası olarak anılıyor. Sergilenen eserler ve dönem dönem yapılan sergiler oldukça dikkat çekici. OMM hakkında çok daha detaylı bilgi Odunpazarı Modern Müze yazımda.

Odunpazarı Modern Müze yol tarifi burada.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Odunpazarı’nda bulunan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Çoban lakaplı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan, mimari açıdan harika bir eser. Eskişehir’in önemli turistlik yerlerinden biri olan yapı, içerisinde cami, kervansaray, şadırvan, hanikah ve sıbyan mektebini barındırıyor. Külliyenin diğer bölümleri ise Lületaşı Müzesi, El Sanatları Çarşısı, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi ve Sıcak Cam Üfleme Atölyesi olarak hizmet veriyor.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi yol tarifi burada.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Odunpazarı semtinde, korunan tarihi evlerin birinde yer alan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve öğrencilerinin yaptığı 160 balmumu heykel sergileniyor. Format olarak Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzeleri‘ne benzeyen müze, Eskişehir’in en popüler adresi.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi yol tarifi burada.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Eskişehir gezilecek yerler

Türkiye’nin ilk çağdaş cam sanatları müzesi olan Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Odunpazarı’nda yeniden hayata döndürülen evlerden birinde yer alıyor. Yerli ve yabancı çok sayıda sanatçının eserinin yer aldığı müze, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubunun iş birliği ile oluşturuldu.

Atatürk Bulvarı üzerindeki Büyükşehir Belediyesi Odunpazarı Evleri Kent Müzeleri Kompleksi’nde yer alan müze, cam işçiliğinin doğduğu Anadolu’nun güzel bir kentinde açılması da ayrı bir önem taşıyor.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi yol tarifi burada.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı; 1850’li yıllarda Takattin Bey tarafından yaptırılmış. Yapılış amacı çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen pazarcıların, seyyahların ve köylülerin hem kendilerinin hem de hayvanlarının konaklamalarını sağlamakmış.

Atlıhan aynı zamanda içinde çay ocağı bulunan bir yer olması dolayısıyla bölge halkının da toplandığı, dönemin bütün sosyal, siyasi ve ekonomik gündeminin oluştuğu bir mekânmış. Han, Tavafçı Hanı, Odunpazarı Hanı gibi isimlerle de anılmış. 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra eski işlevini yitirmiş ve harabeye dönüşmüş.

Han, 2006’da, orijinal mimarisi göz önünde bulundurularak Atlıhan adıyla yeniden inşa edilmiş. 2 kattan oluşan Atlıhan’da 25 atölyede el sanatlarının üretimi ve satışı yapılıyor.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı yol tarifi burada.

Türasaş Müzesi-Devrim Otomobili

Türasaş Müzesi-Devrim Otomobili

Eskişehir denildiğinde akla ilk gelen şeylerden biri de Devrim otomobili. Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomobili olan Devrim otomobili, Türk sanayi ve teknoloji tarihinde çok büyük öneme sahip. Günümüze kadar ulaşmayı başaran otomobil, şehrin merkezinde, Porsuk Çayı’nın hemen kenarında yer alan TÜLOMSAŞ fabrikasının bahçesinde özel bir bölümde sergileniyor.

Türasaş Müzesi yol tarifi burada.

Porsuk Çayı&Adalar

Porsuk Çayı&Adalar

Eskişehir’in içinden geçen Sakarya Irmağı’nın en uzun kolu olan Porsuk Çayı çevresindeki bölgelerden biri olan Adalar, birçok kafe, restoran ve rekreasyon alanı ile Eskişehir’in nefes aldığı noktalardan. Dilerseniz burada kahvaltı yaparak güne başlayabilirsiniz. Havaların güzel olduğu bahar ve yaz aylarında düzenlenen gondol ve bot turları bölgeye ayrı bir güzellik katıyor.

Porsuk Çayı&Adalar yol tarifi burada.

Kentpark

Kentpark Eskişehir gezilecek yerler

Kentpark, Gökmeydan Mahallesi ile Yeni Otogar arasında, 300 bin metrekarelik geniş bir alanda kurulu. İçerisinde bulunan açık ve kapalı yüzme havuzları, Türkiye’de bir ilk olan yapay plaj, restoranlar ve at binme alanlarıyla Eskişehir’in en popüler adreslerinden biri.

Parkın Porsuk Çayı’na bakan kısmında oluşturulan özel alanda bulunan Türkiye’nin ilk yapay plajı, gerçek deniz kumu ile donatılmış bir bölge. Eskişehir sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği parkta, at binme eğitimini çocuklarınızla birlikte yaşayabilirsiniz.

Kentpark yol tarifi burada.

Haller Gençlik Merkezi

Haller Gençlik Merkezi

Tarihi Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin restore edilmesi ile Haller Gençlik Merkezi‘ne ev sahipliği yapan bina, şehirde hatırı sayılır üniversiteli öğrenci nüfusuna hizmet vermek amacıyla kuruldu. Kafe, bar, hediyelik eşya dükkanları, büfe, tiyatro sahnesi, sergi salonu, kitap evi gibi bölümleriyle hizmet veren Gençlik Merkezi, kentin geçmişi ile geleceğini buluşturan bir nokta.

Haller Gençlik Merkezi yol tarifi burada.

ETİ Arkeoloji Müzesi

ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de özel sektörün hayata geçirdiği ilk özel müze unvanına sahip. 2010 yılında hizmete açılan müzede 22 bin 500’den fazla taşınır kültür varlığı sergileniyor. Sergilenen eserler Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait.

ETİ Arkeoloji Müzesi yol tarifi burada.

Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir Kaç Günde Gezilir?

Eskişehir çok büyük bir şehir değil, zaten çoğu yer birbirine yakın ve yürüyerek gezmeye uygun. O nedenle şehri 2-3 günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Eğer Eskişehir etrafında bulunan yerleri gezmek isterseniz 1-2 gün daha ekleyebilirsiniz programınıza. Eskişehir’e yakın günübirlik gezilecek yerler yazımı da mutlaka okuyun.

Eskişehir’e Nasıl Gidilir ?

Anadolu’nun kavşak noktası Eskişehir’e ulaşım ulaşım çok ulaşım çok rahat. Eskişehir İstanbul’dan karayoluyla 324, Ankara’dan 233 ve İzmir’den 412 km mesafede bulunuyor. Eskişehir’de ulaşım, hızlı trenin faaliyete geçmesiyle bir numaralı ulaşım yolu konumuna geldi. Gün boyu İstanbul, Ankara ve Konya’ya hızlı tren seferleri düzenleniyor. Detaylı bilgi için Eskişehir’e Nasıl Gidilir yazımı okuyabilirsiniz.

En uygun Eskişehir otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin.

Eskişehir’de Ne Yenir ?

Eskişehir’de yeme içme derseniz gezinirken haşhaşlı çörek, ana yemekte çibörek, üzerine tatlı olarak met helvası ve susadıkça Kalabak suyu! Şehirde tadabileceğiniz çok daha fazla lezzet için Eskişehir’de Ne Yenir yazımı okuyun derim.

Eskişehir ile ilgili diğer rehberlerimi okumak isterseniz bağlantıları aşağıda.

Eskişehir’e Yakın Günübirlik Gezilecek Yerler

Odunpazarı Modern Müze

Sazova Parkı

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here