Uçak Bileti

Eskişehir gezilecek yerler listeniz hazır, konaklamanızı ayarladınız. Seyahate de az kalmışken ‘Bir Gaziantep, bir Adana değil belki ama yine de Eskişehir’de ne yenir‘ şöyle bir bakalım dediniz. Çok doğru adrestesiniz, hoşgeldiniz. 😊

Eskişehir’e daha önce gitmediyseniz ya da Eskişehir yemekleri hakkında pek bilgi sahibi değilseniz epey şaşıracağınızı söyleyebilirim. Çünkü hiç de yabana atılmayacak, müptelası olacağınız lezzetler var bu şehirde.

‘Gel günaha girelim, yanalım gitsin’ çalıyor kafamın içinde şuan. 😁 Zira Eskişehir mutfağı Tatar ve iç Anadolu kültürüyle harmanlanmış. Burada göreceğiniz lezzetler insana diyet bozdurur benden söylemesi. Üstelik yediklerinizle kalsanız iyi dönerken paket paket götürecekleriniz de cabası. 😍

Eskişehir Yemek Rehberi

Eski çağlardan beri Anadolu’nun buğday ambarı olarak biliniyor Eskişehir. Burada unla yapılan yemekler bir hayli ön planda. Haşhaş ise Eskişehir mutfağında çok yaygın kullanılıyor. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme mutlaka tatmanız gerekenlerden.

Mobil Uygulama

Eskişehir’de bulunan Balkan ve Kafkas göçmenleri şehrin mutfağını büyük ölçüde etkilemiş. Pırasalı Arnavut böreği, dızmana, ağzı açık, kelem sarma, göceli tarhana çorbası gibi birçok çeşide sahip kültürlerin harmanı bir mutfak hakim Eskişehir’de. Çerkez mutfağından da izler göreceksiniz ayrıca.

Eskişehir’de Ne Yenir?

  1. Çibörek
  2. Balaban Köfte
  3. Met Helva
  4. Boza
  5. Leblebi Kurabiyesi
  6. Yufkalı Büryan
  7. Kuzu Sorpa
  8. Göbete
  9. Abısta
  10. Acı Gıcı
  11. Bıt Bıt Çorbası
  12. Ağzı Açık
  13. Kıygaşa

Çibörek

Çibörek

Hani bazı programlarda bir kelime söylüyorlar ve hemen aklınıza gelen ilk şeyi söyleyin diyorlar ya. Hah işte sanırım kelime Eskişehir olsa 100 kişiye sorduk 1 popüler cevap aldık derler. Eskişehir ile özdeşleşmiş bir lezzet çibörek.

Eskişehir’e ilk yerleşen Kırım Tatarlarının şehre kazandırdığı bir şaheser aslında. Mayasız hamur yuvarlak şekilde açılıyor, içine kıyma, soğan ve baharat karışımından konulup yarım ay şeklinde kapatılıyor. Yağda kızaran börekler sıcak şekilde servis ediliyor. Mantarlı, peynirli, patatesli gibi çeşitleri de var.

Peki ya Eskişehir’de çibörek nerede yenir ? Bu Eskişehir’e özgü lezzetli böreği yapan da bir çok mekan var. Bu biraz da zevkler ve renkler meselesi. O nedenle siz mutlaka google yorumlarını okuyun, hatta bir kaç mekanı deneyimleyip sizin için en iyisine karar verin. Papağan Çibörek, Eskişehir Mutfağı Çibörek Evi, Tatar Evi Çibörek Evi, Alpu Çibörek en bilindik mekanlar.

Balaban Köfte

Balaban Köfte

Geçmişten günümüze ulaşan lezzetli bir Tatar yemeği Balaban Köfte. Eskişehir’in en meşhur yemeği hangisi sorusunun da başta gelen yanıtlarından. Porsiyonları dolu dolu olduğu için balaban ismi verilmiş. Balaban Tatarca’da “çok büyük” anlamına geliyor.

Küçük küçük doğranmış pideler sıcak et suyu ile ıslatılıyor. Üzerlerine yoğurt ve salça sosu dökülüyor. Izgarada pişirilen balaban köfteler tabakta pidelerle buluşuyor. Kızgın tereyağı da döküldükten sonra afiyetle yeniyor.

Balaban kebap adıyla da duyabilirsiniz bu yemeği. Eskişehir’de balaban kebap nerede yenir diye düşünürseniz Abdüsselam Balaban Kebap Salonu, Fahrettin Usta Kebap Salonu başlıca tercih edilen mekanlar.

Met Helva

Met Helva Eskişehirde ne yenir

Eskişehir’de ne yenir önerilerime met helvası ile devam edelim. Adını çubuk yani diğer adı met olan ve aşık kemiğiyle oynanan bir oyundan alıyormuş met helvası. Eskişehir’e özgü bu lezzet un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak yapılıyor. Helvanın kakaolu ve vanilyalı olarak 2 çeşidi var.

Tadı pişmaniyeyi andıran bu meşhur helva, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir geleneğin ürünü. Tanınmış helvacı bu yöresel lezzeti bulabileceğiniz bir adres. Günlük ve taze üretim yapılıyor.

Tanınmış Helvacı’dan online sipariş vermek isterseniz buraya tıklayın.

Boza

Boza

Boza Eskişehir mutfak kültürünün bir vazgeçilmezi. Çok seviliyor ve soğuk kış günlerinde, Eskişehir soğuğunda insanın içini ısıtıyor. Eskişehir bozasının farkı ise mısırdan yapılıyor olmasıymış. Kara Kedi Bozacısı bir klasik. Burada ayaküstü bol tarçınlı bozanızı afiyetle içebilirsiniz.

Leblebi Kurabiyesi

Leblebi Kurabiyesi

Leblebi tozu bir döneme damga vurmuş, anne babalarımızın çocukluğunun ürünü. Hala nostaljik ürünler satan yerlerde bulmak mümkün. İşte onun bir yorumlaması olan leblebi kurabiyesi de Eskişehir’de ne yenir sorusunun yanıtlarından biri. Odunpazarı’nda bulunan Lalezar Pastanesi’nden alabilirsiniz.

Yufkalı Büryan

Yufkalı Büryan

Büryan Siirt, Bitlis yöresine ait değil miydi diye düşünebilirsiniz. Evet ama Türkiye’nin çoğu yerinde iyi yapan yerler var. Eskişehir’de de tarife ufak eklemeler yapmışlar ve ortaya müthiş bir lezzet çıkmış. Yemeğin ana malzemesi kuzu eti. Kuyu kebabı gibi pişiriliyor.

Pişen et, pirinç, badem ve soğan ile harmanlanarak yufkanın içerisine koyuluyor. Son olarak fırınlanıyor ve yufka nar gibi kızarınca yemeye hazır. Evlerde beyaz et kullanılarak da yapılıyor.

Kuzu Sorpa

Yine Tatarların Eskişehir yemek kültürüne kazandırdığı bin yıllık tarihe sahip bir lezzet kuzu sorpa. Tatarlar, bu çorbayı Kırım’da yeni yıl başlangıcı kabul ettikleri tepreş kutlamalarında hazırlıyorlarmış. Günümüzde bu lezzet Eskişehir’i ziyaret edenlerin tatması gereken bir lezzet olarak yapılıyor. Bir çorba çeşidi olan kuzu sorpa bir çok mekanda bulabileceğiniz bir yemek.

Göbete

Göbete Eskişehirde ne yenir

Yine bir hamurişi yine bir Tatar lezzeti. 😊 Göbete lezzetli mi lezzetli bir Tatar böreği. Göbete’nin yapımı için önce derin kapta hamur yoğruluyor. El açması hamur tepsiye yayılıyor, üstüne bol soğanlı, kıymalı, baharatlı iç harç yayılıyor. 2. hamurla üstü kapatılıp fırına gönderiliyor. Çayla ya da ayranla efsane gidiyor benden söylemesi. Ayten Usta Gurme Restoran’da bu şahane böreği tadabilirsiniz.

Abısta

Hadi şimdi de Çerkezlerin Eskişehir’e kazandırdığı bir yemeğe bakalım. Abısta mısır unundan yapılan oldukça farklı bir lezzet. Mısır unu süt ve su ile ocakta kaynatılarak sert bir hamur yapılıyor. Bu hamur tabağa alınıp ortası açılıyor, içine tereyağı ve çerkez peyniri dizilerek servis ediliyor.

Acı Gıcı

Acı gıcı dedikleri şey aslında bizim bildiğimiz ısırgan otu. Otun uzun yaprakları seçiliyor. Bulgur, kavurma, tuz, baharat ile hazırlanan iç harçla yapraklar sarılıyor. Bu farklı yemeği denemenizi öneririm.

Bıt Bıt Çorbası

Bir ana yemek kadar doyurucu ve ultra lezzetli bir yöresel çorba bıt bıt. İçindeki köftelerin, nohutun yoğurtlu terbiye ile buluşması ortaya müthiş bir tat çıkarıyor. Tereyağında yakılan naneli sos ise bu lezzeti arşa çıkarıyor.

Ağzı Açık

Et yemiyorsanız mercimekli iç harcıyla alternatif bir lezzet olan ağzı açık adındaki bu böreği deneyebilirsiniz. Hamur kare boyutunda kesiliyor. İçine haşlanmış mercimek, tuz, karabiber karışımı konup ortası açık kalacak şekilde kenarları katlanıyor. Fırında pişen sıcacık ağzı açık afiyetle yeniyor.

Kıygaşa

Kıygaşa Eskişehirde ne yenir

Döndük dolaştık geldik mi yine Tatar lezzetlerine. Üstelik yine hamur işi yine et. Tatarlar hamur yemeden doymuyorlar anlaşılan. 😊 Kıygaşa pişiye oldukça benziyor. Pişiden farkı içinde çörek otu da olması. En meşhuru sadesi. Ancak bazı yerlerde kıymalı ya da lor peynirli de olabiliyor.

Tüm bu lezzetleri yerinde tatmak isterseniz Eskişehir otobüs bileti seçeneklerine sitemizden göz atabilirsiniz. Ayrıca diğer Eskişehir yazılarımı da mutlaka okuyun.

Sazova Parkı

Eskişehir Nerede & Eskişehir’e Nasıl Gidilir

Eskişehir’e Yakın Günübirlik Gezilecek Yerler

Odunpazarı Modern Müze

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here