Uçak Bileti

Sivas gezilecek yerler listelerinin olmazsa olmaz maddesi Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası. Ülkemizde inanç turizmi yönünden de önemli bir yeri var ve mutlaka görülmesi gereken yerlerden. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bu camii tarihi açından önemli olduğu gibi mimarisi ve hikayesi de oldukça etkileyici.

Divriği Ulu Camii Hakkında Bilgi

Divriği Ulu Camii Hakkında Bilgi

Ulu Camii ve Darüşşifası bir yapı topluluğu aslında. Cami, darüşşifa ve türbeden meydana gelen bir külliye. Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiş. Ulu Cami kısmı Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından, Darüşşifa kısmı ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmış.

Ben ne anlatsam, ne söylesem, hakkında methiyeler düzsem eksik kalır. Evliya Çelebi yüzyıllar önce söylenmesi gerekeni söylemiş zaten: “Methinde diller kısır, kalem kırıktır” demiş bu görkemli külliye için.

Görenleri kendisine hayran bırakan camii sanat tarihçileri tarafından “Anadolu’nun Elhamrası” olarak anılıyor. 1985 yılında UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine alınmış bu mimari başyapıt.

Mobil Uygulama

Divriği Ulu Camii Nerede

Divriği Ulu Camii Nerede

Ulu Camii, Sivas’ın Divriği ilçesinde Kale Mahallesinde bulunuyor.

Ulu Camii’ye Nasıl Gidilir?

Ulu Camii'ye Nasıl Gidilir?

Divriği Sivas il merkezine 175 km mesafede yer alıyor. Sivas otogardan Divriği’ye her saat başı minibüsler kalkıyor. Ayrıca Sivas ve Divriği arasında tren hattı da bulunuyor. 2.30 saatlik yolculukla ilçeye ulaşabilirsiniz.

Divriği Ulu Camii Özellikleri

Divriği Ulu Camii Özellikleri
  • Külliyenin en önemli özelliği her detayda görebileceğiniz muazzam taş işçilikleri. Kapılarında ve birçok yerinde taş işçiliğinin en nadide örneklerini yansıtan mükemmel motifler dikkat çekiyor.
  • Bu yapıyı böylesine farklı ve özgün kılan başka bir özelliği de, uzaktan bakıldığında simetrik gibi görünen, aslında asimetrik olan motiflerin hiç birinin kendini tekrar etmemesi. Bu da yaratılan her canlının tekliğini simgeliyor.
  • Darüşşifa bölümünde içerideki kanal ve havuzdan gelen su sesi ve ney ile akıl ve sinir hastalarının tedavileri yapılıyormuş.
  • Camiyi yaptıranların aileleri ve mimarların kabirleri külliye içerisinde yer alıyor.

Divriği Ulu Camii Hikayesi

Divriği Ulu Camii Hikayesi

Camiinin çok ilginç ve bir o kadar da ilgi çekici bir özelliği var. İkindi’de kapıya vuran güneş yerde namazda rükuda bir adam silüeti oluşturuyor. Sabah ışığı cennet kapısına vurduğunda ise gölge namazda oturan bir kadın görüntüsü oluşturuyor. Bunun da cennet anaların ayakları altındadır hadisine ithafen yapıldığı söyleniyor.

Nasıl bir matematik ve nasıl bir ince hesapla bunu yapabildiklerini anlamak imkansız. 2 yıl boyunca güneşin doğuşundan batışına, yıldızların çıkışından kayboluşuna kadar her şeyi hesaplamışlar. Burası resmen bilimin ve ilmin birleştiği bir başyapıt.

Divriği Ulu Camii’de Görülecek Yapılar

Divriği Ulu Camii'de Görülecek Yapılar

Ulu Camii ve Darüşşifası’nda Görülecek Yapılar

  • Batı Kapı
  • Cennet Kapı
  • Şah Kapısı
  • Darüşşifa
  • Darüşşifa Taç Kapı
  • Türbe
  • Minber
  • Mihrap
Divriği Ulu Camii kim yaptı?

1228 yılında başlanıp 1243’te tamamlanan yapı kompleksinin Baş Mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah’tır.


Sivas Divriği Ulu Cami hangi dönemde yapılmıştır
?

Cami, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. 


Divriği Ulu Camii neden yaptırılmıştır
?

Mengücek Beyliği hükümdarı Ahmet Şah’ın tek hayali muazzam bir cami yaptırmakmış. İran’lı mimar Hürrem Şah’a bu isteğini iletmiş ve tam 15 yıl sonunda bu başyapıt ortaya çıkmış.

Görmeden ölmeyin denilen bu muazzam yapıyı ziyaret etmek için tek yapmanız gereken Sivas uçak bileti ya da Sivas otobüs bileti seçeneklerine göz atmak. Ayrıca Sivas’tan ne alınır, Sivas’ta ne yenir ve Sivas gezilecek yerler yazılarımı okumadan yola çıkmayın. Keyifli seyahatler. 😊

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here