Uçak Bileti

Kim sevmez ki seyahatten dönen arkadaşının kendine hediye getirmesini. Ben hem hediye almayı hem de vermeyi sevenlerdenim. O nedenle seyahatlerimde mutlaka şehre özgü bir eşya ya da taşınabilecek bir lezzet varsa izini sürerim. Hediyelik eşya satan o renkli dükkanlar vazgeçilmezim. 😍 Sivas’tan da alınacak birbirinden güzel hediye alternatifleri var. El emeği eşyalar ve damaklarda hoş tatlar bırakan lezzetler Sivas’tan ne alınır sorumuza cevap oluyor.

Sivas’tan Ne Alınır?

Bir şehri gezerken oradan hatıra kalacak bir şeyler almayı çok seviyorum. Bu çoğu zaman magnet ve ona eşlik eden fincan, biblo ya da yöresel eşyalar oluyor. Bazen de yine o yöreye özgü bir lezzet oluyor. Hem kendinizi hem sevdiklerinizi şımartmak isterseniz Sivas’tan eli boş dönmeyeceğinizi söyleyebilirim. Bu şehirden alabileceğiniz neler varmış hadi gelin bir göz atalım.

Sivas’tan Ne Alınır?

  • Halı
  • Nakışlı Çorap
  • Sivas Bıçağı
  • Zara Balı
  • İmranlı Balı
  • Kemik Tarak
  • Gümüş Takılar
  • Çubukçuluk

1. Halı

sivas'tan ne alınır sivas halısı

Mobil Uygulama

Sivas halısının “lalezar”, “çeşmibülbül”, “yılanlı”, “çamurlu” gibi isimleri olan desenleri var. Başka bir özelliği de desenlerde zıt renklerden kaçınılması. Halılarda en az 12-25 arası farklı renkler kullanılıyor ve ortaya renk cümbüşü çıkıyor. Yalnızca normal halı olarak düşünmeyin, duvar halısı, çanta gibi seçenekler de var. O nedenle güzel bir hediye alternatifi.

Aynı zamanda kilimler de yörede yaygın olarak kullanılıyor. Daha çok köylerde gelişmiş olan kilim dokumacılığının yan kilim, kebir orta kilim, çul kilim, devetüylü kilim, nakışlı kilim, kırmızı ve beyaz kilim gibi türleri bulunuyor.

2. Nakışlı Çorap

Sivas’a özgü hediyeler arayanlar için şahane bir seçenek nakışlı çorap. Diz kapağına kadar örülen nakışlı çorap, Doğanşar, Zara, Hafik, İmranlı ilçelerinde hala devam ettirilen gelenek bir el sanatı ürünü.

Bu çoraplarda kullanılan en yaygın motifler ise ‘yandım alamadım, yarimi eller aldı, kakül, ergen bıyığı, eli mektuplu, elif-b, aşık kirpiği, gönül kilidi, katip çimdiği ve civan Kaşı’ gibi ilginç isimlere sahip.

3. Sivas Bıçağı

sivas bıçağı

Sivas’ın unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından olan bıçakçılık, bugün eski ihtişamlı günlerinden uzak olsa da, ortaya çıkan ürünler şehre gelenlerin beğenisini kazanmaya devam ediyor. Sivas Bıçaklarının kalitesi Türkiye’de ilk üç içerisinde yer alıyor.

Genellikle kılıç tipi bıçaklar, bağ bıçakları, ekmek bıçakları ve bir-iki ağızlı ya da ustura tipi bıçaklar yapılıyor. “Namlu” kesici metal çelik kısım, hayvan boynuzundan yapılan sapa takılıyor ve bıçak son halini alıyor. Keskinliği ve kalitesi ile dikkat çeken bu bıçaklar, şehirden alınabilecek değerli hediyeliklerden.

4. Zara Balı

Bölgede çiçek florasının ve bal aromasının yüksek olduğu keven ve kekik bitkilerinden elde edilen ballarla hazırlanan Zara Balı, şehre mal olmuş bir marka. Zara Balının yaygınlaştırılması amacıyla her yıl Zara Bal ve Kültür Festivali düzenleniyor.

Ömrü uzattığı, stresi giderdiği, hafızayı güçlendirdiği, mide yanmalarına ve ülsere iyi geldiği ve daha bir çok rahatsızlığa şifa olduğu biliniyor. Yetiştiği yörede oldukça sevilen bu bal, şehirden ayrılırken alınabilecek en tatlı şeylerden biri.

5. İmranlı Balı

1995 yılından bu yana arıcılık ve bal üreticiliği yapılan İmranlı’da, kekik ve keven bitkileri oldukça yoğun olarak bulunuyor. Bu bitkilerden üretilen şifalı ve leziz bal ise keven balı olarak biliniyor.

6. Kemik Tarak

kemik tarak

Kemik Tarak Sivas’tan ne alınır sorusunun en bilinen yanıtlarından biri. Hayvan boynuzundan yapılan bu tarakçılık kaybolmaya yüz tutmuş kıymetli bir el sanatı. Sivas’ta bu sanatı icra eden tek bir kişi kalmış. Tarihe gömülmeden, siz de bu taraklardan bir tane edinmelisiniz.

7. Gümüş Takılar

gümüş takılar

Gümüşçülük Sivas’ta gelişmiş el sanatlarından biri. Gümüş kemerler, bilezikler, bardak ve fincan zarfları, çay tabakları, çay tepsileri, broşlar, ağızlıklar ve tesbih süsleri gibi eşyalar yapılıyor. Sivas’ın neyi meşhur diyenler gümüşlere bir göz atabilirler.

8. Çubukçuluk

Çubukçuluk

 “Ağızlıkçılık” veya “Çubukçuluk” ismiyle anılan bir el sanatı daha var Sivas’ta. Bu sanatın başlangıcı 1800 yılına kadar gidiyor. Sivas ağızlıklarının yapımında Tokat-Erzincan-Erzurum-Kars ve Ağrı yörelerinden temin edilen “Germişek” adı verilen bir ağaç cinsi kullanılıyor.

Son zamanlarda Sivas’taki ağızlıkçılar kalemlik, isimlik, tığ sapı, şamdan, minare maketi ve tükenmez kalem gibi hediyelik eşyalar da yapıyorlar. Ve bize de ister kendimize ister sevdiklerimize bu hediyeliklerden almak düşüyor.

Siz de, sevdiklerinizin yüzünde hoş bir gülümseme bırakmak için Sivas uçak bileti fırsatlarına göz atmayı ihmal etmeyin. Ayrıca Sivas’ta ne yenir ve Sivas gezilecek yerler yazılarımı da okumayı unutmayın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here