Uçak Bileti

Romanya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Bükreş, Bizans tarzı şapelleri, çan kuleli konakları ve Neo-Klasik tarzda yapılmış mimari dokularıyla Balkanlar’ın Paris’i olarak biliniyor. Parkları, tarihi binaları, geniş bulvarları, antikacıları ile gelenekselliği ve modernizmi birleştiren bu kent, Karpat Dağları ve Tuna Nehri arasına kurulu. Yürüyerek gezmesi en keyifli Avrupa kentlerinden olan Bükreş gezilecek yerler genellikle birbirine yakın konumda.

Bükreş Gezilecek Yerler Haritası

Bükreş’te Gezilecek Yerler

  1. Parlamento Sarayı
  2. Bükreş Zafer Takı
  3. Cotroceni Sarayı
  4. Lipscani
  5. Stavropoleos Manastırı
  6. Romanya Ulusal Sanat Müzesi
  7. Devrim Meydanı
  8. Romanian Atheneum
  9. Çeşmeci Parkı
  10. Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi

Bükreş Gezilecek Yerler

Parlamento Sarayı

bükreş gezilecek yerler

Parlamento Sarayı, Bükreş gezilecek yerler listemizin ilk durağı. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim ve en ağır binası olarak anılıyor. Saray, Ceauşescu Rejimi döneminde yapılmış. Ceauşescu, sarayın ismini Cumhuriyet Evi (Casa Republicii) koymuş, ancak Rumenler halen Halkın Evi (Casa Poporului) olarak adlandırıyor.

Özellikle akşamları ışıklandırılmış hali ile oldukça göz alıcı görünüyor saray. Bükreş’te mutlaka uğramanız ve fotoğraflamanız gereken bir yer.

Mobil Uygulama

Bükreş Zafer Takı

bükreş gezilecek yerler

Arcul de Triumf, Bükreş’in kuzey kesiminde, Kiseleff Yolu üzerinde bulunan bir zafer takı. İlk ahşap zafer takı, Romanya bağımsızlığını kazandıktan sonra, 1878’de muzaffer birliklerin altından geçebilmesi için aceleyle inşa edilmiş.

Yine Petre Antonescu tarafından tasarlanan ve taştan yapılan yeni kemer 1 Aralık 1936’da açılmış. Kemerin yüksekliği 27 metre. Cepheleri süsleyen heykeller, Ion Jalea ve Dimitrie Paciurea gibi ünlü Romen heykeltıraşlar tarafından yapılmış. Halen, Romanya’nın ulusal bayramı vesilesiyle her 1 Aralık’ta kemerin altında askeri geçit törenleri düzenleniyor.

Cotroceni Sarayı

Cotroceni Sarayı, Romanya Cumhurbaşkanı’nın resmi konutudur. Saray ayrıca Ulusal Cotroceni Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Başta manastır olarak inşa edilen yapı sonrasında saray olarak yeniden inşa edilmiş.

Burada Rumen Kralı 1. Carol kullanıyormuş. Sarayın yalnızca bir bölümü ziyarete açık. 1. Carol’un varisi Prens Ferdinand’ın ve eşi Marie’nin odalarını ve eşsiz sanat koleksiyonunu mutlaka görmelisiniz. Müzede 20 binden fazla eser sergileniyor.

Lipscani

bükreş gezilecek yerler

Bükreş gezilecek yerler rotamıza meşhur bir cadde ile devam edelim. Lipscani, Bükreş’te bir sokak ve semt. Orta Çağ boyunca şehrin ve tüm Eflak’ın en önemli ticari alanı olmuş. III. Vlad tarafından inşa edilmiş Curtea Veche yakınında yer alıyor.

bükreş gezilecek yerler

Eski dönemlerden kalan binaları ve caddeleri Lipscani bölgesinde görebilirsiniz. Burada yemek yiyebileceğiniz restoranlar, kafeler ve barlar bulunuyor. Çok sayıda modern mağazayı ve antika ürünler satın alabileceğiniz dükkanı bu caddede bulabilirsiniz.

Stavropoleos Manastırı

bükreş gezilecek yerler

Stavropoleos Manastırı, 1724’te Arşimandrit Ioanichie Stratonikeas tarafında inşa edilmiş. Roma ve Bizans mimarisinden izler taşıyan bu yapı, 20. yüzyılda bir felaket sonucu yıkılmış. Sadece kilise tarafı ayakta kalabilmiş. Günümüzde şehrin önemli yapılarından biri.

Burada çok sayıda konser düzenleniyor. Manastırın 8 bin kitaplık bir halk kütüphanesi bulunuyor. Ziyaretiniz sırasında Bizans müziklerinin çalındığı koroyu dinleme şansını da yakalayabilirsiniz.

Romanya Ulusal Sanat Müzesi

bükreş gezilecek yerler

Romanya Ulusal Sanat Müzesi (Muzeul National de Artă al României) 1837’den bu yana Devrim Meydanı’ndaki eski kraliyet sarayında yer alıyor. Orta Çağ ve modern Romen sanatının koleksiyonlarının yanı sıra Romanya kraliyet ailesinin oluşturduğu uluslararası koleksiyona da sahip olan müze, Romanya’nın en etkileyici sanat koleksiyonunu barındırıyor.

Devrim Meydanı

bükreş gezilecek yerler

Devrim Meydanı, 1989 Romanya Devrimi’ne kadar Saray Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı olarak adlandırılıyormuş. Meydanda, Bükreş’teki Kraliyet Sarayı (Sanat Müzesi’ne ev sahipliği yapan), Ateneum, I. Carol Üniversite Vakfı Sarayı gibi bir çok önemli binayı görebilirsiniz.

Ayrıca burada birkaç halka açık anıt bulunuyor. Bunlar kurucu Kral I. Carol’ın atlı heykeli, Iuliu Maniu Anıtı, Corneliu Coposu Anıtı ve Rönesans Anıtı.

Romanian Atheneum

bükreş gezilecek yerler

Rumen Ateneum’u, Victoriei Caddesi üzerindeki George Enescu Meydanı’nda bulunuyor. Burası bir konser salonu. Ayrıca “George Enescu” Filarmoni Orkestrası’nın da merkezi.

794 kişi kapasiteli bu  salon birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Yolunuz Bükreş’e düşerse bu yapıyı ziyaret edip mutlaka bir etkinliğe katılmanızı öneririm.

Çeşmeci Parkı

bükreş gezilecek yerler

Çeşmeci Parkı veya Çeşmeci Bahçesi (Parcul Cişmigiu), Bükreş’teki en eski halka açık park veya bahçelerden biri. Şehrin merkezinde yer alıyor ve 16 hektarlık bir alana sahip.

1779’da, Romanya Prensi Alexander Ypsilanti, Bükreş’de iki çeşme yapılmasını emretmiş. İlk çeşme, Stirbey Voda Caddesi’nin girişinin olduğu yerde yapılmış. Bu çeşmenin hemen yanında, şehrin çeşmelerini yöneten “Büyük Çeşmeci” olarak anılan, Siulgi Dumitru-Basa’nın ikametgâhı bulunuyormuş. “Dura Negutatorul Gölü” ismi halk arasındaki konuşmalarda, yerini “Cismigiu”ya (Çeşmeci) bırakmış.

Şehrin içindeki bu kaçış noktası Bükreş gezilecek yerler rotanızda mutlaka olmalı.

Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi

bükreş gezilecek yerler

Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi (Muzeul Satului), Herăstrău Parkı içinde bulunan bir açıkhava etnografya müzesi. 10 hektarlık alana yayılan müze 17-20. yüzyıl arasında inşa edilmiş otantik köy yapılarını ve otantik eşyaları barındırıyor. Müzenin diğer bir özelliği de kronolojik açıdan Avrupa’da kurulmuş üçüncü açıkhava müzesi oluşu.

Bükreş Hakkında Hap Bilgiler

Bükreş Nerede ? Bükreş’e Nasıl Gidilir ?

Bükreş (Rumence: București), Romanya’nın başkenti. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri’nin bir kolu olan Dâmbovița’nın kıyısında kurulmuş. Nüfusu 2,1 milyon civarında. 

Bükreş’e Türkiye’den hava, kara ve demir yolu ile ulaşım mümkün. Haftanın her günü direkt uçuş seferlerinin düzenlendiği Bükreş’e yine haftanın her günü trenle de gidebilirsiniz. Ancak Bükreş’i keşfetmenin en zahmetsiz ve hızlı yolu bir Bükreş uçak bileti almak.

Bükreş Para Birimi

Bükreş’te Romanya para birimi olan Rumen Leyi kullanılıyor. 1 Rumen Leyi 3,29 TL’dir.

Bükreş Vize

Romanya’nın başkenti olan Bükreş’e yapılacak seyahatler için Türk vatandaşlarının Romanya Bükreş vizesi almaları gerekiyor. Hizmet (gri) pasaport, hususi (yeşil) pasaport ve diplomatik (siyah) pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 gün vizeden muaftır.

Bükreş’ten Ne Alınır ?

Alışveriş açısından oldukça gelişmiş seçeneklere sahip Bükreş. Antikacılar, butikler, açık hava pazarları bulunuyor. Rumen kültürüne ait el sanatları, biblolar ve kıyafetler satın alabilirsiniz. Zafer Bulvarı’nı alışveriş tercih edebilirsiniz.

Bükreş’te Ne Yenir ?

Osmanlı mutfağına oldukça yakın Rumen mutfağı. Turşular, işkembe çorbası, lahana sarması gibi benzer tatlara rastlayabilirsiniz. “Papanaşi” tatlısı, “Mici” olarak bilinen köftesi ve “carnati” adı verilen sucuğu mutlaka denenmesi gerekenlerden.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here