Uçak Bileti

Bergen, Norveç’in başkent Oslo’dan sonra ikinci büyük kenti. Norveç’in en çok ziyaret edilen turistik bölgesi olan Bergen, Orta Çağ’dan günümüze dek varlığını sürdüren bir liman şehri. Ülkede fiyort turlarının başlangıç noktası olan Bergen, Norveç’in güneybatı kıyısında, 1229’a dek ülkesine başkentlik yapmış bir yerleşim.

Tüm Avrupa’da sağanak yağışıyla bilinen Bergen, aynı zamanda da Gulf Stream akıntısı sayesinde Norveç’in en sıcak şehirlerinden biri. 14 ve 16’ıncı altıncı yüzyıllarda Hansa Ticaret İmparatorluğu’nun en önemli ticaret limanlarından biri olan kent, ülkenin Hordaland Eyaletinin de en büyük ikinci şehri.

bergen gezilecek yerler

Bergen Gezi Rehberi

Norveç’e dair tüm güzel özelliklere sahip olmasıyla mini Norveç olarak adlandırılan Bergen, ülkeye dair keşfedilmeyi bekleyen tüm sorularınızı yanıtlayacak kadar dolu bir şehir. Norveç’in batı sahillerinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Alanı kapsamında yer alan büyüleyici fiyortlara ev sahipliği yapan Bergen, batı Norveç fiyortlarını ziyaret etmek isteyenlerin geçiş noktasında bulunuyor.

Doğal güzelliklerinin yanında ülkenin en gözde tırmanma ve dağ yürüyüşü parkurları da, şehrin hemen dışındaki kırsal alanlarda yer alıyor. Norveç mutfağını yansıtan lezzetleri ve gece hayatıyla da ülkenin en aktif kenti olan Bergen, Kuzey Denizi’ne açılan limanı ve şehri çevreleyen rengârenk boyalı tahtadan evleriyle tipik Norveç atmosferine sahip.

Mobil Uygulama

Bergen Gezilecek Yerler

Sivri çatılı, rengârenk kuzey evlerinin bulunduğu sokaklardan yürüyerek Bergen’i keşfetmeye başlayabilirsiniz. Vagen Koyu’nun bittiği yerde kurulan Balık Pazarı şehrin önemli noktalarından. Orjinal adı Fisketorget olan pazarda onlarca çeşit balık ve deniz ürününü satılıyor ve anında pişirilip servis ediliyor.

Balık Pazarı’nın ilerisinde ise trafiğe kapalı olan Torgalmenningen Meydanı yer alıyor. Burası aynı zamanda her türlü dükkânın bulunduğu bir alışveriş caddesi.

Çeşitli sokak sanatçılarının bulunduğu meydanın diğer tarafında depo, ofis, konaklama amacıyla Hansa Tüccarları tarafından yapılan Hansa Evlerinin bulunduğu tarihi Bryggen Bölgesi yer alıyor. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan bu yapılar defalarca zarar görse de tekrar inşa edilmiş.

Artık Bergen’de yangın tehlikesine karşı Hansa Evleri hariç diğer evlerin ahşaptan yapılmasına izin verilmiyor. Hansa Evleri’nin alt katlarında ise turistik eşya satan dükkânlar bulunuyor. Ayrıca Gamble Bergen denilen tüm eski evlerin yapılıp eski yaşam tarzının canlandırıldığı açık hava müzesini de ziyaret edebilirsiniz.

Bulunduğu konum itibarı ile oldukça ilginç bir yer olan Bergen’den, Floyen ve Ulriken Tepelerine çıkmadan dönmeyin. Hiç batmadan ufka değip geçen güneşi görebilmek içinse Norveç’in en kuzeyinde yer alan Tromso’ya kadar gitmek gerekiyor. Kuzey Kutup Dairesi’nin içinde yer alan Tromso, Bergen’e yaklaşık 1500 km uzaklıkta.

Vagen Koyu’ndaki liman haricinde burnun diğer tarafındaki koyda da büyük bir liman var. Fiyortlara da girerek kuzeye kadar giden vapurlar bu taraftaki limandan kalkıyor. Buradan Bergen fiyortları denilince ilk akla gelen Sognefiyord’a gitmek mümkün. Karayolu ile gidebileceğiniz mesafede bulunan Hardanger Fiyordu bir başka seçenek.

1. Bryggen

Bergen gezi rehberi

Bergen Limanı kıyısında yer alan ve rengârenk bitişik ahşap evleriyle Bergen’in en sevimli bölgesi olan Bryggen, Orta Çağ’da kentin ticaret merkezi olmuş. UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Bryggen’de bulunan Bryggens Müzesi’nde semtin geçmişine doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilir, sergilenen arkeolojik buluntuları, yerel objeleri ve deniz ticaretine ilişkin bilgi ve belgeleri görebilirsiniz.

2. Bergen Old Town

Bergen Old Town, Bergen’in nostaljik atmosferini yaşatmak amacıyla sonradan inşa edilmiş 50 ahşap evden oluşan bir bölge. Eski Şehir içerisinde 18, 19 ve 20. yüzyıllara ait Bergen evlerinin yanı sıra, tarihin değişik dönemlerine özgü işyeri ve mağazalarla zamanda keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

3. Bergenhus Kalesi ve Rosenkrantz Kulesi

Bergenhus

Norveç’in günümüze dek gelmeyi başaran en iyi korunmuş kalesi olan Bergenhus Kalesi, yapıldığı tarih olan 13. yüzyıldan itibaren Norveç krallarının sarayı olarak kullanılmış. 2. Dünya Savaşı esnasında zarar gördüğünden, savaşın ardından yenilenmiş.

Bergenhus Kalesi’nin hemen yanında, 1270’lilerde inşa edilen Rosenkrantz Kulesi ile Bergenhus Kalesi sınırları içerisinde yer alan ve 13.yüzyılda bahçesi kraliyet mensuplarının mezarlığı olarak kullanılan İsa Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

4. Bergen Sanat Müzesi ve Bergen Dekoratif Sanatlar Müzesi

Bergen kent merkezindeki Lille Lungegårdsvann Gölü kıyısında yer alan Bergen Sanat Müzesi’nde ünlü Rasmus Meyer koleksiyonunu, Oslo dışında sergilenen en iyi Edvard Munch çalışmalarını ve diğer gözde Norveçli ressamların eserlerini görebilirsiniz.

Bergen Dekoratif Sanatlar Müzesi ise, Norveç’teki en büyük Çin resimleri koleksiyonuna sahip. Dekoratif sanat eserleri ile farklı tasarım ürünlerini modern ve radikal sergiler eşliğinde sunmasıyla ünlü.

5. Gamlehaugen Sarayı

Gamlehaugen

Bergen şehir merkezinin 2 km güneyindeki Gamlehaugen banliyösü içerisinde bulunan Gamlehaugen Sarayı, ülkenin İsveç himayesinden kurtuluşunda büyük role sahip eski başbakanın konutuyken günümüzde ise kraliyet ailesinin evi olarak kullanılıyor. Saray ve muhteşem güzellikteki yemyeşil bahçesi, rehber eşliğinde gezilebiliyor.

Bergen yeme ve içme

Norveç mutfağı balık ve deniz ürünleri üzerine kurulu olsa da Bergen’de her türlü damak tadına hitap eden lezzeti bulmanız mümkün. Norveç mutfağının temelini kırsal alanlarda pişirilen doyurucu, besleyici ve kolay bulunan malzemelerle üretilen yemekler oluşturuyor. Yerel spesiyaller haricinde şehirde Akdeniz, Japon ve Meksika Amerikan mutfakları da bir hayli popüler.

Bergen’de, Norveç mutfağında olduğu gibi, sofraların ana yemeği olan balık ve deniz ürünleri dışında kentte geyik eti de oldukça fazla tüketiliyor. Norveç türlüsü, geyik kebabı ve somon fümenin yanı sıra balık çorbası ve patates mantısı olan raspeballer Bergen’in en popüler yemeklerinden.

Bergen mutfağında kullanılan temel yiyecekler arasında ren geyiği eti, morina balığı, keçi peyniri ve kurutulmuş tuzsuz balık da var. Ayrıca Bergen’e ait spesiyallerden olan tarçınlı çörek, skillingsboller mutlaka denenmeli.

Gurme restoranlar, kafeler ve pastanelerin de bulunduğu Bergen’de, kentin en popülerleri, Zachariasbryggen Limanı, Engen, Teatergaten, Neumannsgate, Strandgaten ve Kong Oscars Gate üzerinde ve Torgallmenningen Meydanı çevresinde yer alıyor.

Beyer’en Bar & Restaurant, Cornelius Seafood Restaurant, Dickens Restaurant, Jacob Aall Restaurant, Cafe Magnus, Lie-Nielsen, Klosteret Kaffebar, Augustus Konditori ve Baker Brun en popüler yeme ve içme mekanları.

Bergen alışveriş

Bergen’de alışverişin en popüler adresleri Oleana ve Galleriet, Balık ve Çiçek Pazarı bölgesi, Eski Şehir, Marken, Torgallmenningen Meydanı ve çevresi. Kente özgü yerel hediyelik eşyalar bulabileceğiniz Bergen’de, küçük dükkânlardan, özgün butiklere, büyük alışveriş merkezlerinden, ünlü markaların mağazalarına kadar her zevke uyacak alternatif alışveriş durakları mevcut.

Şehirde satın alınabilecek yerel hediyelik eşyalar arasında; el örgüsü yün elbiseler geleneksel motifleri üzerinde barındıran el işlemesi tekstil ürünleri, el boyaması cam biblolar, seramikten hediyelik eşyalar ve porselen yemek takımları bulunuyor.

El yapımı keçe ve yün oyuncaklar, özel dokuma yün halılar, Norveç süveterleri, etnik Norveç kostümleri ve ağaçtan oyma eşyalar ve sanat eserleri de şehre özgü diğer popüler hediyelik eşyalar arsında yer alıyor.

Bu tür yerel alışveriş duraklarını Øvregaten, Lille Øvregate, Vetrlidsallmenning, Torget, Vågsallmenningen, Strandkaien, Strandgaten ve Bryggen ile şehrin ana meydanı Torgallmenningen çevresinde bulabilirsiniz.

Gamle Strandgaten, Vetrlidsalmenning Sokağı üzerinde kurulan tarihi et pazarı Kjøttbasaren ve liman kıyısında yer alan ünlü balık pazarı Torget, Bergen’in en popüler açık hava pazarları. Şehrin en ünlü alışveriş merkezleri ise Strandgaten Caddesi’ndeki Kløverhuset, Torgallmenningen Meydanı’ndaki Galleriet ve Bergen Storsenter.

Bergen konaklama

Bergen’de otelden konukevine, hostelden kamp alanlarına dek farklı bütçelere uygun konaklama alternatifi bulunsa da, yine de oldukça pahalı bir ülke olan Norveç’te, kentin en uygun fiyatlı otel ve pansiyonları Johan Blytts Yolu, Nedre Korskirkeallmenning, Håkonsgaten, Kalfarveien, Kong Oscars ve Stølesmauet sokakları üzerinde yer alıyor.

Bergen’in kaliteli ve temiz pansiyonları, üniversite kampüsüne yakın Hakonsgaten ve tren yolunun hemen yanında bulunan Kong Oscars sokakları civarında.

Kent merkezine 20 km mesafede ise Lone Kamping alanı yer alıyor. Genel olarak Bergen’de oteller Byrggen bölgesi ve çevresinde. Orta dereceli bir konaklama için, Strandgaten, Zander Kaaesgate, Kong Oscars Gate, Christiesgate, Håkonsgaten, Bradbenken ve Rosenkrantzgate sokakları doğru adresler.

Bergen’in denize yaklaştıkça oda fiyatı artan en lüks otelleri ise liman kıyısındaki C. Sundts, Slottsgaten ve Finnegaarden sokaklarında bulabilirsiniz.

Bergen’e nasıl gidilir

Bergen’e Türkiye’den direkt uçuş seferi bulunmuyor. İstanbul’dan Oslo aktarmalı olarak ulaşabileceğiniz kentte, Bergen Flesland Havalimanı Bergen şehir merkezine 19 km mesafede yer alıyor. Bergen Flesland Havaalanı, Flesland ilçesinin yakınında yer alması sebebiyle Flesland Havalimanı olarak da biliniyor.

Bergen’e gitmek için en uygun zaman mayıs ayı. Oldukça yağışlı bir iklime sahip olan şehrin, en güneşli ve berrak olduğu zamanlar ilkbahar ve yaz mevsimleri. Şehir aynı zamanda ilkbahar ve yaz mevsimleri boyunca renkli ve eğlenceli festivallere ev sahipliği yapıyor. Uluslararası Bergen Festivali, Orta Çağ ve Viking Festivali her yıl Mayıs ve Haziran aylarında düzenleniyor.

Kent merkezinden hareket eden Fløibanen Füniküler Treni ile dağların arasında yer alan ve muhteşem bir şehir manzarası vaat eden Fløyen Platosu’nu ziyaret edebilirsiniz.

Nefes kesen manzaralarıyla Bergen’i keşfetmek için Bergen uçak bileti seçeneklerine göz atın!

Tren, Bergen’i panoramik açıyla izlemek isteyen manzara ve fotoğraf meraklısı turistlerin en favori aktivitesi. Norveç’in en turistik kenti yalnızca merkeziyle değil, çevresindeki doğal güzellikler ve fiyort rotalarıyla da büyülü bir atmosfere sahip.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here