Uçak Bileti

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı bölgesinde yer alan Yanartaş, tarih boyunca mitolojik öykülere, efsanelere konu olan bir yer. Chimaera adıyla da anılan Yanartaş, gecenin karanlığında binlerce yıldır yanmaya devam eden ateşiyle bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası.

Yerel halkın Sonsuz Ateş ismiyle bildiği Yanartaş, doğal bir ateş kaynağı. Anadolu’nun mucizevi güzelliklerinden olan Yanartaş, Olimpos Beydağları Milli Parkı içerisinde, Olimpos ile Çıralı sahilinin bulunduğu koyun Çıralı bölgesinde, deniz seviyesinden 230 merte yükseklikte konumlanıyor.

Antalya uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Asırlardır Sönmeyen Ateş: Yanartaş

Tarihte Zerdüştlük inancının kurucusu Zoroaster’i takip edenlerin kutsal mekanlarından olan Yanartaş, İranlı ateş tanrısı Mitra’ya ithaf edilmiş.

Mobil Uygulama

Antalya’da gezilecek yerler arasında öne çıkan Yanartaş’ta bin yılı aşkın süredir aralıksız yanan ateşin kaynağının metan gazı olduğu biliniyor. Yüzeyin hemen altında bulunan ve doğada nadir olarak karşılaşılan rutenyum elementinin sebep olduğu gaz kayaların arasından sızarak sönmeyen ateşi oluşturuyor. Kayaların arasından sızan bu gaz zaman zaman 30 cm yüksekliğe ulaşan etkileyici bir görsel şölen yaşatıyor.

Tarih boyunca farklı efsanelere ilham kaynağı olan ve mitolojik öykülerde de isminden söz edilen Yanartaş, Homeros’un İlyada Destanı’nda ateş saçan Chimera canavarının da ilham kaynağı. Chimera, yılan kuyruğu olan, keçi vücutlu ve aslanbaşlı, ateş püsküren bir canavar.

Yanartaş’a nasıl gidilir?

Yanartaş’a ulaşım için Türkiye’nin farklı yerlerinden Antalya uçak bileti almak yeterli. Antalya’ya İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Ağrı, Trabzon, Ordu, Samsun, Kıbrıs, Kars gibi şehirlerden direkt uçak seferleri bulunuyor.

Antalya otobüs bileti seçeneklerine göz atın.

Antalya Havalimanı’na ulaştıktan sonra Yanartaş’a gitmek için Çıralı yönüne hareket etmek gerekiyor. Antalya’dan 82 km uzaklıktaki Çıralı, Kemer’e bağlı bir sahil mahallesi.

Antalya şehir merkezinden 1.5 saat süren Çıralı’ya özel araçla ulaşım en kolayı. Antalya Otogar’dan Olimpos ve Çıralı yönüne giden dolmuşlar Antalya-Kumluca Karayolu’nun Çıralı kavşağında yolcu indiriyor. Ana yoldan Çıralı’ya ise dolmuşla gidiliyor.

Çıralı’dan Yanartaş’a ulaşım için ise 1.400 metrelik bir patika tırmanılması gerekiyor. Yer yer engebeli, taşlık olan bu patikada iyi bir yürüyüş ayakkabısı ve hava karardıktan sonra çevreyi rahatlıkla görebilmek için fener taşımak şart. Gün batımı saatlerinde muhteşem manzaralara tanık olabileceğiniz Yanartaş’ta ateşin başında marşmellov ya da sucuk keyfi yapabilirsiniz.

Yanınızda su ve acil durumlar için atıştırmalık bulundurmakta yarar var. Yanartaş’ta telefon çekmemesine karşı da hazırlıklı olun. Çıralı’dan Yanartaş’a yürüyüş yaklaşık 45 dakika sürüyor, ancak hem manzarası hem de mistik havasıyla Çıralı’nın atmosferi sizi şaşırtacak güzellikte.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here