Uçak Bileti

Adını, Köprüçay Irmağı üzerindeki Roma Dönemi yapısı Oluk Köprü’den alan Köprülü Kanyon, Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında, 14 km boyunca uzanıyor. Yer yer duvar yüksekliği 100 metreyi aşan kanyon, bu özelliği ile Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri olarak kabul ediliyor. 1973’ten bu yana milli park statüsünde olan bu harika kanyonu ziyaret etmek isterseniz ihtiyacınız olacak tüm bilgiler bu yazıda.

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Antalya’da doğal hayat, rafting, müthiş bir doğa denilince akla ilk gelen yerlerden biri Köprülü Kanyon. Büyük bir vadide, dik yamaçların arasından akan gürül gürül suyuyla vahşi bir doğa parçası.

Yaz aylarında günde 7 bin kişinin rafting yaptığı kanyon Isparta’nın güneydoğusundaki Kasımlar beldesinden başlıyor. Nehrin asıl kaynağını ise Isparta Aksu’dan gelen ırmak ile Karacahisar köyünden çıkan su oluşturuyor.

Kasımlar beldesinden Antalya’nın Değirmenözü köyüne kadar yaklaşık 25 km boyunca dar vadilerden oluşan Köprülü Kanyon’da suyun yükseldiği dönemlerde vadi daha da göz alıcı görünüyor.

Mobil Uygulama

Değirmenözü Köyü’nden sonra tamamen açık alanda akan nehir, bir süre sonra yine dar vadiye giriyor. Bu ikinci bölüm, Antik Köprü’ye kadar devam ediyor.

Kanyonun akarsu çevresinde yer alan 36 bin 614 hektar büyüklüğündeki bölümü milli park alanını oluşturuyor. Akdeniz ormanları, endemik türleri, su kaynakları ve kültürel değerleri ile ülkemizdeki en önemli doğa koruma alanlarının başında yer alıyor.

Kızılçam ve makilik alanlarla kaplı kanyonda geyik, dağ keçisi, ayı, tilki, kurt, tavşan, sansar ve porsuk gibi hayvanlar yaşıyor. Park içinde bulunan Köprülü Nehri’nin berrak ve coşkulu akan suları ise alabalıklara yaşam alanı.

Milli parkın en ünlü ziyaret noktalarından olan ve geçmişi MÖ 5. yüzyıla dek uzanan Selge Antik Kenti; Bizans dönemine ait kilisesi, 9 bin kişilik Yunan-Roma tarzı tiyatrosu, Zeus ve Artemis tapınakları, sarnıç, su kemeri ve taş kaplamalı tarihi yol gibi görülmeye değer pek çok kalıntı ve esere sahip.

Köprülü Kanyon Nerede?

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Akdeniz Bölgesi’nde, Antalya’nın Manavgat ilçesinin kuzeyinde, Bozyaka Bucağı sınırlarında yer alıyor. Milli Park, Manavgat ilçe merkezinin 60 km kuzeyinde konumlanıyor.

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde başlayan ve Antalya’nın Manavgat ilçesinde denize dökülen Köprüçay Nehri’nin oluşturduğu, Türkiye’de rafting sporu denildiğinde ilk akla gelen, doğa harikası bir vadi. Büyük bölümü Manavgat sınırları içerisinde yer alıyor.

Köprülü Kanyon yol tarifi burada.

Köprülü Kanyon’a Nasıl Gidilir?

Köprülü Kanyona nasıl gidilir

Köprülü Kanyon’a en yakın havalimanı Antalya kent merkezinde. Antalya Havalimanı, Köprülü Kanyon Milli Parkı’na 72 km uzaklıkta. Havalimanından kanyona doğrudan giden bir toplu ulaşım aracı bulunmuyor. Antalya Otogarı’ndan yaz aylarında kanyona direkt dolmuş seferleri yapılıyor.

Köprülü Kanyon, Antalya’ya 85 km, İzmir’e 531 km, Ankara’ya 550 km, İstanbul’a ise 741 km uzaklıkta yer alıyor. Köprülü Kanyon Milli Parkı’na karayoluyla gitmek için Antalya-Manavgat Karayolu’nun 49. kilometresinden ayrılan asfalt yolu takip etmek gerekiyor. Akdeniz sahilinden ayrılan bu yol, Taşağıl üzerinden Başkonak’a ulaşıyor.

ⓘ Antalya’ya uçakla gidecekseniz en uygun Antalya uçak bileti için turna.com sayfasına göz atın. Eğer Antalya’ya otobüs ile gidecekseniz en uygun otobüs bileti için turna.com Antalya otobüs bileti sayfasına gidin.

Şehirlerarası otobüs firmalarının Manavgat’a gerçekleştirdiği direkt seferlerle Manavgat’a ulaşıp, Manavgat’tan dolmuşla kanyona ulaşabilirsiniz.

Köprülü Kanyon’da Ne Yapılır?

Köprülü Kanyon'da Ne Yapılır?

Köprülü Kanyon Milli Parkı rafting sevenler için bulunmaz bir yer. Hem raftingi ilk kez deneyeceklerin hem de profesyonel anlamda bu sporla ilgilenenlerin keyif alacağı bir parkuru var. Köprü çevresinde pek çok rafting hizmeti veren acente var. Fiyatlar hemen hemen birbirine yakın.

Rafting yapmayı düşünmüyorsanız başka alternatifleri deneyebilirsiniz. Ailecek yapılabilecek mini boat tur da çok eğlenceli. Ufak bir botla kaptan sizi şelaleye kadar götürüyor. İsterseniz şelalenin altından geçip, biraz ıslanabilirsiniz de.

Buggy Safari de çamura, toza bulanacağınız aksiyonu bol bir aktivite. Yaklaşık 1 saat süren safari için ehliyete de gerek yok. Son zamanlarda kanyondaki en sevilen aktivitelerden biri de Canyoning.

Bazen yürüyerek, bazen de buz gibi suda yüzerek kanyonu geçmek çok heyecanlı ve eğlenceli. Jeep Safari kanyon bölgesinde yapılan bir diğer aktivite. Zamanınız olursa hem rafting hem de safari yapacağınız paket turlardan satın almanızı öneririm.

Köprülü Kanyon’a gelir gelmez göreceğiniz tarihi taş köprüyü de mutlaka yürüyerek ya da araçla geçin. Uzunluğu 22 metre olan Tarihi Olukköprü, Köprüçay’ın üstünde, kanyonun en sarp iki yakası arasında 35 metre yüksekliğe, 2,70 metre ene sahip antik dönemden kalmış bir eser.

Tek kemerli taş köprünün yan duvarları sonradan eklenmiş. Köprü çok dar olduğu için araçlar sırayla geçebiliyor. Olukköprü’yü kanyonun araçla gidilebilen son noktası olarak düşünebilirsiniz. Yükseklik korkunuz yoksa köprüden akan suyu ve vadiyi izleyin.

Kanyon çevresinde piknik, kamp alanları ve restoranlar var. Eğer turla geliyorsanız, tur ücretine anlaşmalı restoranlardan birinde yemek de dahil oluyor. Bireysel olarak gidiyorsanız da yanınıza piknik malzemelerinizi alıp, kendinize manzaralı bir yer seçip vadinin tadını çıkarabilirsiniz.

Köprülü Kanyon Konaklama

Milli Park içinde konaklamak istiyorsanız bölgede pansiyon, bungalow, ağaç evler gibi seçenekler bulunuyor. Ayrıca çadır kamp alanları da mevcut. Selge Pansiyon, Perge Pansiyon, Kanyon Evleri burada kalabileceğiniz tesislerden birkaçı.

Köprülü Kanyon Rafting

Köprülü Kanyon’da rafting yapmak buranın olmazsa olmazı. Suyun debisinin en uygun olduğu dönem Ekim-Kasım ve Nisan-Mayıs ayları arası. Kanyonda Rafting parkuru 14 km ve yaklaşık 2.5 – 3 saat sürüyor.

Köprülü Kanyon Rafting parkuru 1-2 zorluk derecesine sahip. O nedenle her hangi bir tecrübeye gerek yok. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa daha önce rafting yapmadıysanız dahi tura katılabilirsiniz. Tura katılırken üzerinize mayo, şort gibi kıyafetler giyin ve mutlaka güneş kremi sürün. Cüzdan, telefon gibi değerli eşyalarınızı yanınıza almayın çünkü suya düşme olasılıkları yüksek.

Baş döndüren güzellikte bir doğaya ve Türkiye’nin en heyecan verici rafting parkurlarından birine sahip olan Köprülü Kanyon Milli Parkı, ziyaretçilerine Antalya çevresindeki en şahane manzaraları görme fırsatı sunuyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here