Uçak Bileti

Kazdağları Milli Parkı ve çevresi, bereketli toprakları, sulak alanları, yer üstü ve yer altı zenginlikleri, nefis iklim şartlarından dolayı binlerce yıl süresince hep bir yaşam alanı olarak kullanılmış. İda Dağı bu yüzden tarih boyunca ev sahipliği yaptığı her topluma zenginliklerini cömertçe sunmuş.

Truvalılar, Akhalılar, Antandros halkı, Romalılar, Rumlar ve Osmanlılar bu coğrafyayı yurt edinen milletlerden bazıları. Tarih boyunca göç almış ve hala günümüzde de almaya devam ediyor. Kazdağı, tarihsel, kültürel, ekolojik ve toplumsal bir miras bu anlamda. Kazdağı, birbirinden oldukça farklı kültürel inanç sistemlerine de ev sahipliği yapıyor günümüzde. Biga Yarımadasının en yüksek dağı olan Kaz Dağı, 1994’ten bu yana milli park statüsünde.

Kaz Dağı ya da Kaz Dağları olarak da isimlendirdiğimiz bölgeye ait en eski yazılı kaynak Homeros’un kaleminden çıkmış. Yunan Mitolojisinin en önemli eserlerinden İlyada Destanı’nın sembolü olan bölge, efsaneye göre Zeus’un doğduğu ve Truva Savaşı’nı yönettiği yer olarak biliniyor.

Kaz Dağlarının en önemli merkezleri Küçükkuyu ile Alp Dağları’ndan sonra dünyanın en temiz ikinci yüksek oksijen oranıyla, en temiz ikinci havasına sahip olan Altınoluk. Çanakkale ile Balıkesir sınırları içerisinde yer alan ve Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi’ni birbirinden ayıran Kaz Dağları, Anadolu yarım adasının kuzeybatısında yer alan, Biga yarım adasının en yüksek dağı.

Edremit Körfezinin kuzeyini takiben, kuzey doğu-güney batı yönünde 60–70 km. uzunluğunda olan Kazdağları, batıda Dede Dağı, ortada Kazdağı, doğuda Eybek Dağı, kuzeydoğuda Gürgen, Kocakatran, Küçükkatran ve Susuz (Sakar dağı) dağlarından oluşuyor.

Mobil Uygulama

Kazdağları, doğal ve kültürel değerleri açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip. Bu güzel coğrafya, yerüstü ve yeraltı su rezervleriyle, sıcak ve soğuk su kaynaklarıyla, Biga Yarımadası için tam bir hayat kaynağı. Doğal bitki örtüsü ormanları, sadece bu yöreye münhasır bitki türleri ile sadece ülkemizin değil dünyanın da en önemli ekosistemlerinden birisi.

Kazdağları Milli Parkı

Kazdağları Milli Parkı

Doğal bitki örtüsü ormanları, sadece bu yöreye münhasır bitki türleri ile sadece ülkemizin değil dünyanın da en önemli ekosistemlerinden birisi. Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alan Kaz Dağları Milli Parkı, başta Kazdağı göknarıyla birlikte, 32’si endemik olmak üzere 800 bitki taksonunun yer aldığı zengin bitki örtüsü ve doğal güzellikleri ile oldukça etkileyici bir bölge.

Memeliler, kuşlar ve sürüngenler açısından da çok çeşitli olan park alanı, ayı, domuz, kurt, karaca, tilki, porsuk, sansar gibi yabani hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan milli park bölgesi, kuzey güney doğrultusundaki derin vadiler ve kanyonlar deniz etkisinin içerilere taşınmasını sağlıyor.

Sırtını Kaz Dağlarının yeşilliklerine veren milli park, Ege Denizi’nin eşsiz maviliklerine uzanan muazzam bir manzaraya sahip. Edremit körfezinin kuzey kıyısı boyunca yükseklik kaybeden Kaz Dağları, Assos’a doğru uzanarak Baba burnunda denizle buluşuyor.

Kaz Dağları’nın jeolojik konumu nedeniyle oluşmuş ilginç bitki örtüsü, iklim ve toprak yapısı sayesinde bu bölge devamlı olarak yüksek oranda oksijen üretiyor.

Kazdağı Milli Parkı Nerede?

Kazdağı Milli Parkı Nerede
Ayı Gölü Şelalesi

Marmara ve Ege bölgelerinin sınırını oluşturan bölgede büyük çoğunluğu Balıkesir içerisinde yer alan milli park, antik çağlarda İda Dağı olarak bilinen Kaz Dağı ve çevresinde konumlanıyor. Kazdağı Milli Parkı, Kazdağları ile kastedilenden farklı ve onun içerisinde bir alan olarak, büyük ölçüde güneyde Edremit Körfezi, doğuda Zeytinli Çayı, kuzeyde Karamenderes Çayı ve batıda Mıhlı Çayı arasında kalan ve 21,452 hektarlık bir alanı tarif ediyor.

  • Kazdağı Milli Parkı yol tarifi burada.

Kaz Dağları Milli Parkı Gezilecek Yerler

Kaz Dağları Milli Parkı Gezilecek Yerler

Kazdağları’nın en yüksek üç tepesi Kazdağı Milli park sınırları içerisinde yer alıyor. Sarı Kız, Baba Tepe ve Karataş Tepesi (Gargaros) olmak üzere üç zirvesi bulunan milli parka rehbersiz girmek yasak.

Sarıkız Tepesi, 1574 metre yüksekliği ile Kaz Dağları’nın en yüksek diğer tepelerinden biri. Kaz Dağları’nın efsanelere konu olmuş bu tepesi, dilden dile dolaşan hikâyesi yanında muazzam bir manzaraya sahip. Bu tepe Edremit ovası ve Balıkesir’e hakim.

Babatepe; Karataş zirvesinin kuzeybatısında 1765 metre ile Babatepe yükseliyor. Troia ve Çanakkale’ye doğru Marmara denizi kıyılarına nazır bir manzaraya sahip.

Karataş Tepesi; Balıkesir şehrinin Edremit ilçesine bağlı olan Güre Beldesi yönünde kuzey ve kuzey batı doğrultusunda yer alıyor.

Kaz Dağları Milli Parkı içerisinde halka açık iki farklı günübirlik kullanım alanı bulunuyor. Güre Mahallesi sınırlarında yer alan Pınarbaşı, Kazdağı kar sularının bir bölümünün kaynak halinde çıktığı ve dere oluşturduğu, yaz aylarında birçok kişinin serinlemek için tercih ettiği bir dinlenme merkezi.

Zeytinli Mahallesine 4.5 km mesafedeki Sütüven ise Kazdağı’nın eteğinde, içerisinden Kızılkeçili Çayının geçtiği Hasanboğuldu Göleti ve suyun 17 metre yükseklikten düştüğü Sütüven Şelalesi ile milli parkın görsel şölen yaşatan doğal güzelliklerinden.

Milli parkın güneyinde yer alan Güre Kaplıcaları, Türkiye’nin önemli termal merkezlerinden biri. Milli parkın çevresinde tarihi geçmişi antik çağlara uzanan Thebe, Killa, Khrysa, Anderia, Antandros, Pedosos ve Astrya yerleşim bölgeleri bulunuyor. Troya Savaşlarından önce kurulan Adramyttion, Antandros ve Assos kentleri de ziyaret edilebilecek yerler arasında bulunuyor.

Bölgeyi ziyaret eden birçok kişi Kuzey Ege’nin en güzel köylerinden Yeşilyurt, Edremit Körfezine hakim bir tepede kurulu olan Adatepe Köyü, Kazdağları’nın şaman müzesi Tahtakuşlar Etnografya Galerisi, Kuzey Ege’nin kalbi Ayvalık ve Cunda Adası’nı da rotalarına ekliyor.

Kazdağı Milli Parkı Giriş Ücreti

Kazdağı Milli Parkı Giriş Ücreti

Kazdağı Milli Parkı giriş ücreti: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yönetiminde olan Kaz Dağları Milli Parkında Müze Kart geçerli değil. Giriş ücreti şahıs 10 TL, indirimli 5 TL, otomobil 36 TL.

Kazdağları’na Nasıl Gidilir?

Kazdağları çok geniş bir alana yayılıyor. Edremit Körfezine oldukça yakın bir konumda yer alan milli parka en yakın havalimanı olan Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanına İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından düzenli uçak seferleri yapılıyor.

Edremit Havalimanı’ndan 48 km uzaklıktaki Kazdağları’na, araç kiralayarak veya özel transferle, yaklaşık 1 saatlik veya daha kısa süren bir yolculukla ulaşılıyor.

İstanbul’dan 507 km uzaklıkta yer alan Kaz Dağlarına, feribot ile Bandırma, Mudanya veya Yalova’ya takip ederek iki saat süren seyahatle karayoluyla ulaşılabilir.

Bir diğer alternatif de Çanakkale tarafından Tekirdağ, Eceabat, Çanakkale, Ezine, Ayvacık, Küçükkuyu ve Edremit rotasını izleyerek gitmek. Kazdağları İzmir’e 220 km, Ankara’ya ise 638 km.

En uygun otobüs biletlerini bulabileceğiniz turna.com’da Edremit otobüs bileti ve Balıkesir uçak bileti sayfalarına giderek bulunduğunuz şehirden Kazdağları’na en ucuz bileti bulabilirsiniz.

Kazdağları Milli Parkı, dünyanın en önemli oksijen üretim merkezlerinden biri. Efsanelere konu olan milli park, yemyeşil dokusu, zengin yaban hayatı, şelale, gölet, yürüyüş parkuru ve dağ köyleriyle ülkemizin cennet köşelerinden. Türkiye’nin en temiz havasına sahip olan bölgesinde bulunan Kazdağı Milli Parkı, doğal güzellikleri ve çevresindeki tarihi rotalarla muhteşem bir seyahat deneyimi sunuyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here