Uçak Bileti

Ankara müzeleri, görülmeye değer ilginçlikte ve güzellikte. Pek çok öğretici materyal ve bilgi panoları sunan Ankara müzeleri başlı başına Ankara gezisi planlamayı hak edecek zenginlikte.

Listedeki bazı müzeler, Cumhuriyet tarihinin sembol şehirlerinden Ankara’nın en iyi müzelerinden olmayabilir ama gerek geçmişe dair taşıdığı önemli özellikleri gerekse de Ankara’da kültürel mirasın korunmasına dair bilgi dağarcığımızı zenginleştirme nitelikleri nedeniyle fırsatı olanları görmesi gereken müzeler.

Ankara’da Görülecek İlginç Müzeler

1. Veteriner Anatomi Müzesi

Ankara-Muzeleri

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı tarafından kurulan Veteriner Anatomi Müzesi’nde sırasıyla kemik, eklem ve kas örnekleri, sindirim solunum, boşaltım, üreme ve sinir sistemi preparatları sergileniyor. Envanterinde yüzlerce eserin bulunduğu müzede ayrıca, ülkemize özgü hayvanlardan doldurulmuş örnekler de sergileniyor.

2. Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Ankara-Muzeleri

2013’te açılan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, kendi alanında Türkiye’nin ilk müzesi olma özelliğine sahip. Somut olmayan kültürel miras toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araç gereçler ve kültürel mekânları ifade eder.

Mobil Uygulama

Müzenin etkinlikleri ilin ilçe ve köylerinde yapılan araştırmalar sonucu elde edilen verilerin uygulamalı olarak sunulmasından oluşuyor.

3. ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi

Koleksiyonunun müze yapıları ile birlikte geliştirilmesi planlanan ve 2001’de kurulan ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi, MÖ 3500’lerden bu yana Anadolu’da teknolojide kullanılan cihazların sergilenerek, teknolojinin kültürünün korunmasını amaçlıyor. Uygulamalı Bilim Merkezi, Ulaşım Tarihi Sergisi, Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi ve Açık Hava Sergi Alanı olmak üzere Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’ndaki faaliyetler 4 temel alanda yürütülüyor.

4. MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun bünyesinde kurulan MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi, başta Makine ve Kimya Endüstrisi olmak üzere ülkemizin sanayisine yön vermiş kurumlara ve kişilere ait eserler ile endüstri ve mühendislikle ilgili obje ve belgeleri içeriyor.

Müzede Osmanlı, İmalatı-Harbiye, Kurtuluş Savaşı, Askeri Fabrikalar dönemi ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu döneminde savaşlarda kullanılan işlevini yitirmiş silah, araç ve gereçler, üretim tezgâhları, iletişim araçları gibi 1050 adet eser sergileniyor.

5. PTT Pul Müzesi

Ankara-Muzeleri

PTT Pul Müzesi‘nde haberleşme tarihi, geçmişten günümüze postada kullanılan malzemeler, tarihimize ışık tutan eserlerin yanı sıra, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi pulları, konulu pullar (Atatürk, tarih, turizm, doğa, spor, taşıt, kültür varlıklarımız), çocuk pulları, dünya pulları, posta kartları, ilk gün ve özel gün pulları sergileniyor. Müzede sergilenen koleksiyonun tümüne, kiosklarda yer alan dijital arşiv sayesinde istenilen noktadan ulaşım da sağlanabiliyor.

6. TCMB Para Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Müzesi’nde Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde tedavülde bulunan madeni paralar, banknotlar, baskı klişeleri, tarihî hisse senetleri ve tahviller sergileniyor. Nümizmatik veya meskûkât olarak bilinen, sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu açısından zengin bir içerik ve kronolojik görseller sunan müze, parayı tarihi bir belge olarak gören ve inceleyenler için gezilip görülmesi gereken yerler arasında.

Adres: İstiklal Cad. 10 Ulus 06100/Ankara, http://www.muzeasist.com/muze/profil/tcmb-para-muzesi
Tel: 0 (312) 507 50 00
Güvenlik açısından, her isteyen vatandaşın istediği gibi girip gezmesi yasak olan müze, ancak bir grup oluşturup izin alınarak hafta içi gezilebiliyor.

7. Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi

Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle 1981’de açılan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi, kaybolmaya yüz tutmuş etnografik eserleri korumak, yaşatmak, yeni nesillere aktarmak, enstitüyü ziyaret eden yerli ve yabancı konuklara Türk kültürü ve el sanatlarını tanıtmak amacıyla kurulmuş. Büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu son dönemine ait olan eserler üç bölümde sergileniyor.

8. Pembe Köşk

Ankara-Muzeleri

Ankara’nın en eski evlerinden biri olan Pembe Köşk, Ankara başkent olduktan sonra, Türkiye’nin sosyal ve kültürel hayatındaki ilklerin birçoğuna sahne oldu. Atatürk’ün başkanlığını yaptığı toplantı ve çalışmaların yapıldığı köşk, 1927’de Ankara’nın ilk balosuna sahne olurken Cumhuriyet’in ilk konser ve sergileri, ilk ilmi toplantıları, satranç ve bilardo, ata binme, mânia atlama yarışmaları bu evde, bu bahçede düzenlendi.

Ankara’nın iklimine uygun çiçek ve ağaçların, çamların yetiştirilme deneyleri Pembe Köşk’ün bahçesinde uygulandı. İnönü Vakfı tarafından Müze-Ev olarak düzenlenen Pembe Köşk, her yıl milli bayramlarda ziyarete açılıyor.

Pembe Köşk’te İnönü ailesine ait eşya, madalyalar, Atatürk ile yemek yedikleri oda, İsmet İnönü’nün Atatürk ile bilardo oynadığı masa, İsmet İnönü’nün sahra dürbünü, satranç masası, silahlar, üniformalar sergileniyor.

Adres: Şehit Ersan Cd. No:14 Çankaya/Ankara, http://www.ismetinonu.org.tr/index.php/muze-evler
Tel: 0 (312) 428 18 41
Pembe Köşk her yıl 23 Nisan’ı içine alan yaklaşık 1 ay ve 29 Ekim’i içine alan yaklaşık 1 ay olmak üzere iki kez ücretsiz olarak ziyarete açılıyor.

Ankara otobüs bileti ve Ankara otelleri seçeneklerine göz atın. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazlası turna.com’da.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here