Uçak Bileti

Afyon, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle ünlü bir şehir olmanın ötesinde, kendine özgü lezzetleriyle de damakları şenlendiren bir gastronomi başkenti. Bu şehir, sadece tarihi ve kültürel mirasıyla değil, aynı zamanda “Afyon’da ne yenir?” sorusuna verilecek birçok lezzetli cevapla da büyüleyici bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Afyon mutfağı, yöresel ürünlerin ustaca kullanılmasıyla, damaklarda unutulmaz izler bırakıyor. Şimdi, Afyon’un bu lezzet dolu dünyasına bir yolculuk yapmaya ne dersiniz?

Afyon Yöresel Yemekleri

Afyon'da Ne Yenir

Şehrin her köşesinde sizi karşılayan lezzetli sürprizler, sadece bir damak lezzetinden öte, bir kültürü, tarihi ve insanları anlamak demek. Afyon sucuğu, kaymaklı ekmek kadayıfı gibi efsanevi yiyeceklerle tanışacak, tadı damağınıza kazınacak lezzetlerle bu şehre hayranlığınız artacak. Bu şehirde yemek yemek doymaktan çok öte. Yani yaşamak için yemek değil, yemek için yaşamak cümlesi Afyon’da anlam kazanacak. 😋

Afyon’da Ne Yenir?

  1. Afyon Kaymağı
  2. Afyon Lokumu
  3. Afyon Bükmesi
  4. Afyon Sucuğu
  5. Sakala Çarpan Çorbası
  6. Afyon Keşkeği
  7. Zürbiye
  8. İlibada Sarması
  9. Ekmek Kadayıfı

Afyon Kaymağı

Afyon'da Ne Yenir kaymak

Afyon kaymağı yolunuz Afyon’dan geçtiğinde mutlaka tatmanız hatta eve de götürmeniz gereken bir lezzet. Manda kaymağı ve inek sütünden yapılan kaymak olarak 2 tür oluyor. Eğer seviyorsanız tabi ki manda kaymağı alın derim. Çoğu lokumcuda vs satılıyor.

Mobil Uygulama

Afyon Lokumu

Afyon'da Ne Yenir lokum

Afyon yol üstü lezzet durakları sucuk, lokum gibi lezzetleri tatmak isteyenler için uğrak yerler oluyor. Bu mağazalarda çeşit çeşit lokumlar insanın aklını başından alıyor. Afyon’a özgü bir şey alayım derseniz kaymaklı lokum almalısınız. Damak tadınıza göre diğerlerine de bakabilirsiniz. Benim favorim pudra şekerli çifte kavrulmuş. 😍

Afyon Bükmesi

Afyon'da Ne Yenir bükme

Afyon’da kahvaltıda ne yenir diye sorarsanız bükme cevabı alabilirsiniz. Çay saatlerinin de olmazsa olmazı Afyon bükmesi mayalı bir hamurun içinde haşlanmış mercimeklerle fırında pişiyor. Kokusuyla cezbeden bu lezzetli yöresel ürün Afyon seyahatinizde mutlaka tatmanız gerekenlerden.

Afyon Sucuğu

Afyon Sucuğu

Afyon’dasınız ve karnınız acıktı, yiyebileceğiniz en pratik ve en lezzetli şey sucuk döner olabilir. Kızarmış çıtır çıtır bir ekmeğin arasında incecik sucuk yaprakları ve damakta patlayan bir lezzet bombası. Ayrıca tatmakla kalmayıp dilediğiniz kadar alıp evinize de götürebilirsiniz.

Sakala Çarpan Çorbası

Belki de bir çok yörede yapılan ve yenen bilindik bir çorba bu. Annem de bu çorbayı sık sık yapar ve çok severim. Ama sakala çarpan dendiğini daha birkaç sene önce öğrendim. 😊 Yeşil mercimek, erişte ve baharatların mükemmel uyumu eminim sizin de hoşunuza gidecek. Daha önce denemediyseniz Afyon’da mutlaka tadın. Yöresel yemekler yapan mekanlarda bu çorbayı yiyebilirsiniz.

Afyon Keşkeği

Keşkek Türkiye’nin birçok yöresinde hazırlanan kadim bir lezzet. Afyon keşkeği yörede şuhut keşkeği olarak anılıyor. Şuhut keşkeğinin diğer keşkeklerden farkı kara fırında çömlekler içinde pişirilmesi ve kaymak ile dövülmesi. Genelde yanında turşu ve patatesli Afyon ekmeği ile birlikte yeniyor.

Ayrıca Şuhut keşkeği 11.12.2018 tarihinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescillenerek koruma altına alınmıştır.

Zürbiye

Zürbiye

Afyonkarahisar mutfağında etli sebze yemekleri önemli bir yer tutuyor. Afyon’da soğan aşı olarak da anılan zürbiye yalnızca arpacık soğan ile yapılıyor. Arpacık soğanın kendine has tatlılığının dana eti ve nohut ile buluşması ve yemeğin suyunun tümünün et suyundan oluşması, damaklarda şenlik yaratıyor.

İlibada Sarması

İlibada Sarması

İlibada Afyon yöresinde doğada kendiliğinden yetişen bir ot çeşidi. Bahar aylarında doğadan toplanıyor ve sarma yapılıyor. İlibada dolmasını genelde kadınlar bir araya gelerek hazırlıyor ve öğlen yemeklerinde köy/mahalle sakinleri toplu sofralarda ortadan yiyor. Bu yöresel lezzet aynı zamanda tescilli.

Ekmek Kadayıfı

Ekmek Kadayıfı

Bu iştah açıcı listeye tatlı bir kapanış yapalım. Ekmek kadayıfı Afyon lezzetlerinin olmazsa olmazı benim için. Hem sadesi hem vişnelisi meşhur. Üzerine de leziz bir Afyon kaymağı gelince öf, yeme de yanında yat. Denemeden dönmeyin.

Afyon hakkında diğer içeriklerime de mutlaka göz atın.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Afyonkarahisar’ın En Ünlü Geleneksel El Sanatları

Afyon Gezi Rehberi: Termal Keyfin Şehri

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here