Uçak Bileti

Beypazarı, Ankaralılar için ulaşımı çok kolay ve hafta sonları yoğun iş ya da okul günlerinin stresinden kurtulup biraz huzur bulmak ve temiz hava depolamak için ideal bir mekan. Ankara’ya yakınlığı nedeniyle, hafta sonları kaçışın adresi Beypazarı, geçmişten getirdiği tarihsel zenginliğini, doğal güzellikleriyle harmanlamış, Ankara’da görülmeye değer yerlerden.

Başkentin, şehir hayatının telaşı, kargaşası, koşuşturmacası, bir şeylere yetişmeye çalışma çabası Beypazarı’na hiç uğramamış sanki. Turistik bir yer olmasına rağmen sıcakkanlı ve güler yüzlü insanlarının ve esnafının misafirperverliği dikkat çekiyor.

Beypazari-Gezilecek-Yerler

Anadolu’nun her karışında olduğu gibi Beypazarı da eski uygarlıkların birçoğuna şahit olmuş bir yer. Tarihte, İstanbul ve Bağdat ticaret yolu üzerinde yer alan Beypazarı, Hititler, Frig ve Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmış. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesinde ile Beypazarı Kent Tarihi Müzesi’nde bu dönemlere dair eser ve kalıntıları görmek mümkün.

Beypazarı Gezilecek Yerler

Beypazarı’nı keşfetmenin en güzel yolu sokakları arasında dolaşırken kaybolmaktan geçiyor. Tarih kokan güzelim sokaklar, restore edilmiş eski yapılar size Beypazarı’nın ruhunu sunacaktır. Ankara gezilecek yerler içerisinde, keşfedilmeyi bekleyen Beypazarı ilçesi, bir sürü doğal ve tarihi güzelliklere ziyaretçilerine sunuyor:

Mobil Uygulama

1. Hıdırlık Tepesi

Hidirlik-Tepesi

Beypazarı’nı ziyaret edenlerin ilk uğrak yeri olan Hıdırlık Tepesi Beypazarı’nın tarihi konaklarının ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığı şehir dokusunun tepeden görülebileceği bir yeri. Beypazarı’nı tepeden görmek isteyenlerin uğrak yeri olan tepede, bir de çay bahçesi bulunuyor.

2. İnözü Vadisi

Inozu-Vadisi

İnözü Çayı’nın toprağı aşınmasıyla meydana gelen dar bir vadi olan İnözü Vadisi, her iki tarafından üzerine çıkılması çok zor kayalıklar içine oyulmuş. Batı yamaçlarında çok katlı görünüm sergileyen mağaralar bulunuyor. Eski çağlarda mesken olarak da kullanılmış mağaralar, vadinin dik olan doğu ve batı yamaçlarında bulunuyor ve çok yüksekte olduklarından bunları ziyaret etmek pek de mümkün değil.

Vadide yer alan mesire yerlerinde mola verip, doğanın keyfi çıkarılabilir. Çeşmeli Bağ tesisleri bunun için tercih edilebilir. Sunduğu görsel zenginliğin yanında vadi çevresinde yapılabilecek bir çok aktivite var. İnözü Çayı kenarında kamp yapılabilir, yürüyüşler için de uygun bir yer. Kaya tırmanışı için de öne çıksa da, kayaların sağlam olmayan yapısı nedeniyle pek tavsiye edilmiyor.

3. İmaret Meydanı

İmaret Meydanı, Beypazarı’na münhasır çeşitli el sanatlarının satıldığı ve yapıldığı yerler bulunuyor. Beypazarı’nın sahip olduğu kültürel değerleri korumak ve yaşatmak adına düzenlenmiş sokakta, Beypazarı el sanatlarını yaşatmaya çalışan tüm zanaatkarlara burada küçük dükkanlar verilmiş.

Tarihi konaklar arasında yer alan dükkanlara, dokuyu bozmamak adına Beypazarı mimarisi uygulanmış. Hala yaşatılmaya çalışılan ve büyük değer gören el sanatları ürünleri ve bunların maharetli ustalarıyla bu meydanda yakından tanışabilirsiniz.

4. Alaaddin Sokak

Tarihi çarşının içerisinden geçen uzunca sokağın adı. Alaaddin Sokak, restorasyonu tamamlanıp hizmete açılmış bir kaç Tarihi Konağı barındırıyor. Beypazarı’nda yer alan yaklaşık 3,500 Osmanlı mimarisi özellikleri taşıyan konakların büyük bir kısmı burada yer alıyor.

5. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Beypazari-Kent-Tarihi-Muzesi

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, yakın tarihimizin küçük bir bölümüne dokunabileceğiniz bir yer. Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından Ankara Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü’ne hibe edilen 150 yıllık konakta bulunan müzede, çeşitli dönemlerden kalma tarihi eserler sergileniyor.

Bu tarihi müzede en az 100 yıllık mutfak eşyaları, Arapça-Osmanlıca eserlere, eski kıyafetlere rastlayabilir ve ziyaretinizin sonunda dilek kuyusuna para atıp bir dilek tutabilirsiniz. Müzede gösterişli bir gelin odası, 2-3 bebeğin aynı anda sallandığı, birbirlerine bağlı beşikler de bulunuyor. Müzenin bahçe kapısının hemen solunda bulunan, ilginç buğday ambarını da incelemeden ayrılmayın.

6. Halk Evi

Pek çok çeşit el emeği göz nuru kilimler, battaniyeler, tezgah dokuması ipekli örtüler, gümüş takılar bulabileceğiniz Halk Evi’ni ziyaret etmeyi unutmayın. Halk Evi çalışanları, tüm atölyeleri gezdirip yardımcı oluyorlar.

Sevdiklerinize hediye edebileceğiniz, gümüş takılar ve telkâri işlerinden en azından bir tane almadan oradan ayrılmayın. Zaman zaman sergilerin açıldığı, kongre ve seminerlerin yapıldığı yer, şu anda Cahide Gürsoy Müze Evi olarak hizmet veriyor.

7. Yaşayan Müze: Abbaszade Konağı

Beypazarı’nın eşrafından tüccarlar Katırcıoğlu Ali’nin torunu, Büyük Abbas Ahmet’in oğlu Abbaszade Mustafa Efendi tarafından 19. yy’da yapılmış yan yana iki konaktan biri, bugün Yaşayan Müze olarak kullanılıyor. Türkiye’de yeni bir müzecilik anlayışının tek örneği olan Abbaszade konağı, Osmanlı dönemi mimari yapısını taşıyor.

Beypazarı’nın kuzeyinde, tepenin yamacındaki kayalıklara sırtını veren, konakta, tarihi eşyaların yanı sıra çeşitli bindallılar sergileniyor. Müzenin en önemli özelliklerinden biri de, ziyaretçilerin ebru, ıhlamur baskı, hat sanatı, kurşun dökümü gibi el sanatlarını uygulamalı olarak yapabilmeleri fırsatı vermesi.

8. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi

1928’de inşa edilen ve bir dönem okul olarak kullanılan binada ilk çağlardan günümüze Beypazarı ile ilgili tüm belge ve eserler sergileniyor. Eski dönemlere ait esnaf ve sanatkar canlandırmalarını müzede görebilirsiniz. Beypazarı’nın ilk çağdan bugüne kadarki tarihsel hikayesine burada şahit etmek için uğranması gereken bir yer.

9. Nasuh Paşa Hanı (Suluhan)

Çarşı içinde bulunan ve 17. yüzyıl başında yapıldığı kuvvetle muhtemel bir yapı gezilecek yerler arasında yer alıyor. Suluhan, kareye yakın planda ve iki katl mimariye sahip klasik Osmanlı şehir içi hanları tarzında. Sadrı Esba Nasuh Paşa tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Üzerinde inşa tarihi ile kılıç resmi bulunan taş, hanı tamir ettiren zamanın Kaymakamı tarafında kırdırılarak, diğer taşlarla beraber hükümet yolu inşaatında kullanılmış. Şimdi eski yazı ile yazılı kapı üstündeki kitabede hanı Kaymakam Hurşit Bey’in tamir ettirdiği yazılı.

Boğazkesen Kümbeti, Yediler Türbesi, Gazi Gündüzalp Türbesi, Karadavut Türbesi, İvaz Dede Türbesi, Karaca Ahmet Sultan Türbesi, Gönen Vadisi, Tekke Yaylası Beypazarı gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Beypazarı’nda ne yenir

Beypazari-Ne-Yenir

Pirinç, sebze ve et karışımından yapılan ve taş fırında toprak kaplarda pişirilen Beypazarı güveci ve kışın salamura edilen yapraklarla yapılan Beypazarı dolması tadılmadan dönülmez.

80 kat yufkadan yapılan ve kalınlığı 5-6 cm’yi geçmeyen cevizli baklava ile ünlü höşmerim tatlısının da tadına bakmayı unutmayın. Havuç lokumu ve Beypazarı havucu, Beypazarı kurusu denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Beypazarı’nda ne alınır

Beypazarı gümüş işlemeciliğinde gelişmiş ilçelerden biri. Çeşitli gümüş eşyaları, el dokuması örtü ve eşarpları oldukça uygun bir fiyata alabilirsiniz. Çeyizlik seçenekler, yorganlar, örtüler, danteller, bindallılar Anadolu’ya özgü motifli tekstil ürünleri ilgi çekici olabilir.

Beypazarı’nda kuyumculuk özellikle telkari ustalığı çok önemli bir geçim kaynağı. Beypazarı’nın her köşesinde kuyumcular var. Her dükkanda bin bir çeşit takı var. Beypazarı hediyelik eşyaları açısından çok zengin ve herbirini ayrı ayrı gezmeden dönmeyin.

Pazar yerinde hanımların el işlerini, baharatlarını, bir sürü emekten geçirerek yaptıkları ev işi erişteleri, salçaları, tarhanaları almadan dönmeyin. Ayrıca Beypazarı kurusu, tereyağlı lezzetli peksimetler olabilir.

Beypazarı’na nasıl gidilir

Beypazarı, Ankara’ya 100 km, İstanbul’a ise 320 km uzaklıkta yer alıyor. En uygun Ankara otobüs bileti için turna.com otobüs bileti sayfasını ziyaret edin. En uygun Ankara otobüs bileti fiyatlarını yakalamak için en az 24 gün öncesinden biletini satın almanı tavsiye ediyoruz..

Ankara’dan eski garajlardan ve Akköprü Migros önünden 30 dakikada bir dolmuş kalkıyor. Ankara’dan aracıyla gidecekler, eski Ankara-İstanbul yolu üzerinden devam edip Sincan-Yenikent yol ayrımından dönüp, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkmalı. Ankara-Beypazarı arası ulaşım yaklaşık 1 saat sürüyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here