Uçak Bileti

Ankara‘da gezilecek yerlerin başında gelen Ankara müzeleri, başkentin vazgeçilmez adresleri. Öyle ki Türkiye’nin tarihi, kültürel, sosyal, sanatsal, ekonomik ve siyasi alanlarında ilk müzecilik faaliyetini başlatan kurum ve kuruluşlarının bulunduğu Ankara’da, ülkemizin yaşadığı dönemleri kronolojik bir süreç içerisinde gözlemleme fırsatı veriyor.

Ankara ve ilçelerinde kültürel mirasın korunması, manevi duyarlılığın artması ve bizden önceki medeniyetler ile diğer uygarlıklara ait değerlerin korunmasına katkı sağlayan 74 müze yer alıyor. Başkente yolunuz düşerse bazılarına mutlaka 1 gününüzü ayırın.

Ankara’da Gezilecek Müzeler

Ankara otobüs bileti seçeneklerine göz atın. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazlası turna.com’da.

1. Anıtkabir ve Atatürk-Kurtuluş Savaşı Müzesi

Ankara müzeleri

Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının bulunduğu, Ankara denince ilk akla gelen yer.

Mobil Uygulama

1960’ta Anıtkabir Atatürk Müzesi adıyla açılan, 2002’de yeni eklenen bölümlerle Anıtkabir Atatürk Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veremeye devam eden müzede, uzun yıllar Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı ve kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar sergileniyor. Atatürk’ün özel eşyaları, panorama ve yağlıboya tablolarla Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele ve devrimler ile Atatürk’ün özel kitaplığı olmak üzere 4 ana bölümden oluşuyor.

Adres: Anıt Caddesi Tandoğan/Ankara, anitkabir.tsk.tr/03_muzeler/muzeler.html
Tel: 0 (312) 231 79 75/2330
Haftanın her günü, 09.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Anıtkabir’in ziyaret saatlerinde, 10 Kasım gibi yılın belli ve önemli günlerinde değişiklikler yapılıyor.

2. Etnografya Müzesi

Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde kurulan ilk müzelerinden biri olan Ankara Etnografya Müzesi’nde, Türk sanatının Selçuklu devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergileniyor. Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş eşyalar, halk giysileri, el işi süs eşyaları, takunya örnekleri, oyalar, halı ve kilimler gibi Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eser sergileniyor.

Osmanlı dönemi yayları, okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler kılıç ve yatağanlar, Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunuyor. Müzenin en önemli eserleri ise, Selçuklu döneminden Türk ağaç işçiliği örnekleri. Müzede özellikle Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihiyle ilgili eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi de yer alıyor.

3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

1997’de Avrupa’da yılın müzesi seçilen ve dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın ve Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri. Ankara’nın en eski yerleşim yeri ve ticaret merkezi olan Atpazarı semtinde, Ankara Kalesi’nin dış duvarının kıyısındaki iki Osmanlı yapısında yer alıyor.

Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’da, ilk olarak Atatürk’ün Eti Müzesi kurulması isteği üzerine kurulan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik çağdan başlayarak, Neolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Urartu dönemlerine ait, Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy Gordion, Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz, Patnos kazılarından gelme çeşitli koleksiyonlar ve çeşitli dönemlere ait örnekler, Osmanlı Dönemi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergileniyor.

Adres: Gözcü Sokak No: 2 Ulus/Ankara, anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr
Tel: 0 (312) 324 31 60 – 61
Pazartesi dışında her gün 1 Mayıs–30 Eylül tarihlerinde 08.30–17.30; 1 Ekim–30 Nisan tarihlerinde 08.30–17.00 saatlerinde ziyarete açık.

4. Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)

Ulus Meydanı’nda bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, 1920-1924 tarihleri arasında I. TBMM olarak hizmet vermiş ulusal mimarlık dönemi yapılarından. Daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdüren yapı, 1961’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi, 1981’de de Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla ziyarete açılmış.

Müze koleksiyonu içinde, Atatürk ve bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun müsveddeleri, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim araçları ile yağlı boya tablolar bulunuyor.

5. Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi

Çengel Han

Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Çengel Han, Koç Holding kurucusu Vehbi Koç’un iş yaşantısına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkâna da ev sahipliği yapmış ve 2005’te koruma altına alınarak müze olarak ziyarete açılmış bir yapı.

Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi’nde, endüstri tarihinin araştırılmasını desteklemek için kullanan müzede toplam olarak 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 4.000’den fazla obje sergileniyor.

Adres: Kale Mahallesi, Gözcü Sk., 06250 Altındağ/Ankara, www.rmk-museum.org.tr
Tel: 0 (312) 309 68 00
Ziyaret saatleri: Salı – Cuma, 10.00 – 17.00; Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri, 10.00– 18.00 (1 Ekim – 31 Mart) 10.00–19.00 (1 Nisan – 30 Eylül)
Müze pazartesi günleri kapalı.

6. Cumhuriyet Müzesi

Ulus’taki Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan Ankara Cumhuriyet Müzesi binası, 1923’te Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak inşa edilmiş ve 1924’te I. TBMM binası yeterli gelmeyince bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş. 1960’ dek II. TBMM binası olarak kullanılan yapı, 1981’den bu yana Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veriyor.

Müzede, Türkiye’nin ilk üç cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın kişisel eşyaları, mecliste kullanılan çeşitli kırtasiye araçları, meclis görüşme tutanakları, milletvekili yoklama defterlerinden birer örnek ile Atatürk ilkeleri ve inkılâplarına ilişkin eserler sergileniyor.

7. MTA Tabiat Tarihi Müzesi

Türkiye’nin ilk tabiat tarihi müzesi olan, MTA Tabiat Tarihi Müzesi Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde, 1968’den bu yana hizmet veriyor. Müzede MTA Enstitüsünün yapmış olduğu jeolojik, minerolojik ve paleontolojik araştırma ve çalışmalar ile bilim fakültelerinin yapmış olduğu bilimsel ve teknik araştırmalar, materyaller sergileniyor.

8. Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ankara-Muzeleri-Ulucanlar-Muzesi

Ulucanlar Cezaevi, 1925’ten 2006’ya dek düşünce suçlularının ve siyasi suçluların cezai hükümlerini geçirdikleri, Türkiye’nin acı tarihlerinin yaşadığı cezaevi oldu. Müzede, 81 yıl boyunca düşünceleri yüzünden hapse girmiş gazeteci, yazar, şair, siyasetçi gibi kişilerin ayrıntılı bilgileri, ailelerinden temin edilmiş özel eşyaları ve cezaevinde iken çekilmiş fotoğrafların sergilendiği avlular bulunuyor.

Müze kütüphanesi ise, Türkiye siyasi tarihinin unutulmaz isimlerinin yazmış olduğu kitaplar, çeşitli dönemlere ait önemli yayınlar, dönemin aktörlerinin mahkeme kayıtları, mahkûmiyet tutanakları ve yine değeri kendisine münhasır, günümüzde bulunması çok güç olan yayınların ilk baskıları ile tarihi bir arşiv niteliği taşıyor.

9. Hava Kuvvetleri Müzesi

Resmi açılışı Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen tarafından gerçekleştirilen Hava Kuvvetleri Müzesi, Türk Hava Kuvvetleri demirbaş kaydında bulunan her türlü uçak, silah, mühimmat, yer savunma sistemleri gibi zengin bir koleksiyona sahip.

Model uçaklar, dünya havacılık tarihine ait bilgiler, bombardıman ekipmanları, bilgisayardan uçuş simülatörü, gerçek savaş uçağı kokpiti deneyimi, askeri radarlar, uçak motorları, askeri keşif ve eğitim uçakları müzenin ziyaretçilerine sunduğu görsel objeler arasında yer alıyor.

10. Meteoroloji Müzesi

Meteoroloji Müzesi

Kurtuluş Savaşı sırasında Genel Kurmay Başkanlığı olarak kullanılan tarihi bir binada hizmet veren Meteoroloji Müzesi, iki bölümden oluşuyor. Atatürk’ün kaldığı ve Kurtuluş Savaşı’nda askeri plânları hazırladığı Atatürk Odası ve ikinci bölümde de meteorolojik parametrelerin ölçümünde kullanılan alet ve cihazlar sergileniyor.

Meteorolojik alet ve cihazların zaman içerisinde teknolojik gelişmeye paralel olarak değişimini yansıtan bir biçimde düzenlenen müzede ayrıca eski Türkçe ile kayıtları yapılan rasatlar da sergileniyor.

11. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Yayıncılık Tarihi Müzesi içerisinde hazırlanan çeşitli stüdyolar, görsel ve işitsel yayıncılığın öncesini ve geçirdiği süreçleri uygulamalı olarak gözler önüne seriyor.

Transistörlü radyolardan siyah beyaz ekranlara ve günümüzde 3D yayınlara uzanan yayıncılık teknolojisinin geldiği son noktayı resmeden bir sergilemenin yanı sıra, bu sürece tanıklık eden işitsel ve görsel arşivin de sunulduğu müze, yayıncılığın öncesini ve geçirdiği süreçleri uygulamalı olarak göstermeyi de amaçlıyor. Müzede TRT dizi ve filmlerinde kullanılan 50 binin üzerinde kostüm ile Atatürk’ün kullandığı araçların birebir kopyası da yer alıyor.

12. Ziraat Bankası Müzesi

Ziraat Bankası Müzesi 129’de İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından yapılan ve I.Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ziraat Bankası Genel Müdürlük binası Şeref Salonu’nda yer alıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek banka müzesi olan Ziraat Bankası Müzesi, başlangıcından bugüne dek Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal ve eğitsel değişimi ile bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika nesneyi, tarihi bir atmosfer içinde sergileniyor.

13. Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 1927’de Neo-Klasik üslupta yapılmış binasında hizmet veriyor. Türk resim sanatı eserlerini oluşturan koleksiyonların sergilendiği müzede, her yıl ulusal ve uluslararası sergilerin düzenlendiği üç güzel sanatlar galerisi, resim heykel ve seramik atölyeleri ile bir de restorasyon atölyesi bulunuyor.

6 salonda teşhir edilen eserlerin yanı sıra müzede, kütüphane, Şark salonu ve tiyatro-konser salonu yer alıyor. Aynı zamanda, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile, Kültür Bakanlığı’nın özel sanat toplulukları, konserleri, film ve halk dansları gösterileri ile konferanslar da düzenleniyor.

14. Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olarak 1990’da açılan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi, Türkiye’de hızlı değişim süreci içinde kaybolma tehdidi altındaki oyuncakları koruma altına alıyor. Yerli, yabancı, sanayi ürünü ve el yapımı 2 bin dolayında oyuncak bulunan müzedeki koleksiyon, Geleneksel Oyuncaklar, Fabrikasyon Oyuncaklar, Yabancı Oyuncaklar, Antik Oyuncaklar ve Yeni Oyuncaklar olmak üzere 5 ana bölümde toplanıyor.

15. Türk Hamamı Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olan Türk Hamam Müzesi, Türk hamam ve temizlik kültürünü belgeleme, koruma ve geleceğe aktarma düşüncesiyle kurulmuş, bir kasaba hamamı olarak 16. yüzyılda inşa edilen Rüstem Paşa Hamamı’nda hizmet veriyor. Türk hamamlarında yüzyıllardır kullanılan tekstil ürünleri, metal ve kemik eşyalar ile hamam kültürünü yansıtan eserler sergileniyor.

16. Gordion Müzesi

Gordion Müzesi

Ankara Polatlı’daki Yassıhöyük Köyü yakınlarında 1963’te kurulan Gordion Müzesi’nde, Eski Tunç, Hitit, ithal Yunan seramikleri, Helenistik ve Roma dönemi eserleri koleksiyonları yer alıyor. Müzede ayrıca Gordion’da ele geçirilen mühür ve sikke koleksiyonları, Kayabaşı Köyü temel kazısında ortaya çıkarılan Roma dönemine ait mozaik ile bir Galat mezarı da müze bahçesinde sergileniyor.

1990’larda eklenen laboratuvarı, görüntü ve bilgilendirme salonu, açık ve kapalı teşhir salonu ile Türkiye’nin önemli müzelerinden biri haline geldi.

17. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından bağışlanan 150 yıllık konakta, 1997’den beri hizmet veren Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi’nde, Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan eserlerle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan çeşitli tarihi eserler sergileniyor.

Müze etnografik yapısı dışında mimarisiyle de bir Beypazarı Evi’ni canlandırırken, gündelik hayatı da gözler önüne seriyor. Buna ek olarak müze girişinde bu yörede bulunan Roma dönemine ait sütunlar, mezar taşları ve yazıtların yanı sıra, Selçuklu dönemine ait koç heykeli, Osmanlı’da kullanılan küpler ve buğday ambarı da sergileniyor.

Ankara uçak bileti ve Ankara otelleri seçenekleri turna.com’da.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here