Uçak Bileti

Adıyaman gezilecek yerler; müzeler, tarihi köprüler, antik kentler, mağaralar ve göller gibi çok sayıda görülmesi gereken yeri barındırıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu şehir Kommagene Krallığı’ndan kalan çok önemli tarih miraslarına ev sahipliği yapıyor. Özellikle Nemrut Dağı ile tanınan ve turist akınına uğrayan Adıyaman’da çok sayıda tarihi ve doğal güzellik var.

Adıyaman Gezilecek Yerler

Adıyaman Gezilecek Yerler

Adıyaman Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri. Topraklarında barındırdığı Kommagene Krallığı’ndan kalan Nemrut Dağı Heykelleri Unesco Dünya Mirası olarak korunuyor ve dünyanın 8. harikası olarak kabul ediliyor. Bu tarihi zenginliğe sahip olduğumuz için ne şanslıyız diye düşünmeden edemiyor insan.

Şehirde gezilip görülecek çok fazla yer var. Türbeler, cami ve kiliseler gibi bir çok yer bulunuyor. Ben size en popüler 15 yeri anlatacağım. Zaten okurken mutlaka görmeniz gereken yerleri ve vaktiniz varsa ya da ilginizi çekerse gidebileceğiniz yerleri ayırt edersiniz.

Adıyaman Gezilecek Yerler

Mobil Uygulama
  1. Nemrut Dağı
  2. Cendere Köprüsü
  3. Perre Antik Kenti
  4. Karakuş Tümülüsü
  5. Kahta Kalesi
  6. Arsameia Antik Kenti
  7. Adıyaman Müzesi
  8. Oturakçı Pazarı
  9. Keleş Konağı
  10. Palanlı Mağarası
  11. Gümüşkaya Mağaraları
  12. Çelikhan İçmesi
  13. Gerger Kanyonu
  14. Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı

Kommagene Kralı I. Antiochos’un tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için Nemrut Dağı’nın yamaçlarına yaptırdığı mezar ve anıtsal heykeller dünyanın 8. harikası olarak gösteriliyor. Nemrut Dağı, 1987’de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş ve 1988’de ise tesis Millî Park olarak koruma altına alınmış.

Bu gizemli arkeolojik kalıntılar Adıyaman’ın simgesi. Türkiye tanıtımlarında da sıklıkla gördüğümüz Nemrut Dağı hakkında çok daha detaylı bilgiye bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü

Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerinden biri Cendere Köprüsü. Bu tarih mirası köprü Adıyaman gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken bir yer. Tarihi kemer; ana kemer ve tahliye kemeri olmak üzere 2 kemerden oluşuyor. En önemli özelliği harç kullanmadan yapılmış olması. Doğal afetlere karşı dayanıklı olması için her iki uçtan ortada birleşen rampa şeklinde inşa edilmiş. Cendere Köprüsü yazımı da mutlaka okuyun.

  • Cendere Köprüsü yol tarifi burada.

Perre Antik Kenti

Perre Antik Kenti

Hierapolis yani (Kutsal Şehir) olarak anılan Perre Antik Kenti suyunun güzelliği ile anılan önemli bir arkeolojik alan. Antik çağda ünlü olan su kaynağı nedeniyle gezginlerin önemli bir durak noktasıymış Perre. Kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak da kullanılmış. Kommagene Krallığı’nın beş büyük şehrinden biri olan Perre Antik Kenti Bizans Dönemi’nden sonra önemini yitirmiş. Detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.

  • Perre Antik Kenti yol tarifi burada.

Karakuş Tümülüsü

Karakuş Tümülüsü

Karakuş Tümülüsü, Adıyaman Kahta ilçesi sınırlarında Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde bulunuyor. Kommagene Krallık Ailesi’nin kadınlarına ait bir anıt mezar olarak yapılmış. 20 metre yüksekliğindeki tümülüsün güneyinde dikili olan sütunun üzerindeki kartal heykelinden dolayı yöre halkı tarafından ‘karakuş’ olarak anılmış.

II.Mithridates dünyanın en güzel kadını dediği annesi İsias için inşa ettirmiş burayı. Pers prensleri ile evli olan kız kardeşleri Laodike ve Antiochis, Pers- Roma savaşında Romalıların kazanması sonucu öldürülünce onları da Karakuş Anıt Mezarına annelerinin yanına gömdürmüş. O nedenle kadınlar mezar yeri olarak anılıyor. Karakuş Tümülüsü yazımı okuyabilirsiniz.

  • Karakuş Tümülüsü yol tarifi burada.

Kahta Kalesi

Kahta Kalesi

Nemrut Dağı Milli Parkı güzergahında olan Kahta Kalesi üç önemli medeniyetin izlerini taşıyor. Kommageneliler döneminde yazlık başkent olan Arsameia ile birlikte önemli bir idare merkezi ve kale olarak inşa edilmiş. Roma döneminde geliştirilmiş ve 1260’larda Memlüklerin bölgeye hakim olmasıyla kale restore edilmiş ve bugünkü son şeklini almış. Kalede su yolları, sarnıç, zindan, dükkanlar, ibadet mekanları ve geniş odalar bulunuyor.

Arsameia Antik Kenti

Arsameia Antik Kenti

Adıyaman gezilecek yerler içinde önemli bir yer Arsameia Antik Kenti. Kral I. Antiochos kitabelerine göre; İ.Ö. 2’inci yüzyılın başlarında Kommagenelilerin atası Arsemez tarafından kurulmuş krallığın yazlık başkenti ve idare merkeziymiş.

Ören yerinde Mitras’ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos-Herakles tokalaşma steli ve bunun önünde Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı bulunuyor. Tepe üzerindeki platformda ise Mithridathes Callinichos’un mezar tapınağı ve sarayı yer alıyor. Antik kenti ücretsiz gezebilirsiniz.

  • Arsameia Antik Kenti yol tarifi burada.

Adıyaman Müzesi

Adıyaman merkez gezilecek yerler içinde Adıyaman Müzesi’ni es geçmeyin bence. 1982’den beri hizmet veren müzede arkeolojik, etnografik ve sikke olmak üzere üç koleksiyon sergileniyor. Kommagene Krallığı’ndan kalan çok sayıda arkeolojik eseri müzede görebilirsiniz. Kommagene Krallığı’nın en önemli hükümdarı I. Antiochos’un başı 1983 yılında Samsat kazısında ortaya çıkarılmış ve müzenin arkeoloji bölümünün en önemli eserlerinden biri. Müzeyi ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.

  • Adıyaman Müzesi yol tarifi burada.

Oturakçı Pazarı

Oturakçı Pazarı Adıyaman Gezilecek Yerler

Adıyaman şehir merkezindeki bir tarihi çarşı Oturakçı Pazarı. Ben böyle yerleri gezmekten çok keyif alıyorum. Siz de seviyorsanız burayı ziyaret edebilir, alışveriş yapabilirsiniz. Yöreye özgü halı, kilim, cicim, çanta ve heybe gibi el sanatı ürünleri ve Besni üzümü, pestil, muska gibi şeyler satın alabilirsiniz.

  • Oturakçı Pazarı yol tarifi burada.

Keleş Konağı

Keleş Konağı, Adıyaman’ın merkezinde görebileceğiniz bir yer. Ulucami yakınlarında yer alıyor. Belediye tarafından 2012 yılında, restore edilerek turizme kazandırılmış. Konakta Adıyaman ve Güneydoğu yöresini yansıtan pek çok obje bulunuyor. Seminer, toplantı, söyleşi yeri olarak da kullanılıyor. Ayrıca sanatsal galeriler, geçici fotoğraf ve resim sergileri gibi pek çok kültürel aktiviteye ev sahipliği yapıyor.

  • Keleş Konağı yol tarifi burada.

Palanlı Mağarası

Palanlı Mağarası

Adıyaman’ın 10 kilometre kuzeyinde Palanlı Köyü sınırlarında bulunuyor Palanlı Mağarası. M.Ö. 40 bin yıllarında kullanılmış doğal oluşumlu bir mağara. Duvarında bulunan ve halen fark edilebilen dağ keçisi figürü oldukça dikkat çekici. Mağara arkeolojik sit alanı olarak koruma altında.

Gümüşkaya Mağaraları

Gümüşkaya Mağaraları, Adıyaman’a 40 km mesafede Göksu Nehri’nin kenarında yer alıyor. Kayalar oyularak çok sayıda tünel açılmış ve mağaralar bu tünellerle birbirlerine bağlanmış. Mağaraların M.Ö 150 yıllarında yapıldığı tahmin ediliyor. Bir dönem konut olarak da kullanılmış.

Çelikhan İçmesi

Çelikhan İçmesi Çelikhan İlçesi’nin 23 km. kuzeydoğusunda yer alıyor. Şifalı olduğuna inanılan bu soğuk su Adıyaman’ın en turistik yerlerinden biri. Bu içmenin mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, böbrek taşı gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor.

Gerger Kanyonu

Gerger Kanyonu Adıyaman gezilecek yerler

Gerger Kanyonu, Fırat Nehri ile Atatürk Barajı’nın birleştiği noktada bulunuyor. Yeşil ile mavinin birleştiği eşsiz bir manzara vadediyor burası. Nehirde sandal, tekne turuna katılabilir ya da kano yapabilirsiniz. Kanyon, 2004’te turizme kazandırılmış ancak çok fazla bilinmiyor. Umarım gerekli tanıtım yapılır ve bu güzelliği daha fazla kişi görür.

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı

Adıyaman şehir merkezine 66 kilometre uzaklıkta yer alıyor Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı. Azaplı ve İnekli göllerini içerisinde barındıran tabiat parkı, 2080 hektar alana sahip. 2008’de Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş. Tabiat Parkı içerisinde; servi, kızılçam, menengiç, meşe, yonca, sazlık gibi ağaç türlerini görebilirsiniz.

Burası Adıyaman’da piknik yerleri içinde de değerlendirilebilecek güzel bir mesire alanı. Piknik, trekking, bisiklet turu, manzara seyri ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler yapılabilir.

  • Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı yol tarifi burada.

Adıyaman Hakkında Hap Bilgiler

Adıyaman Kaç Günde Gezilir?

Adıyaman gezilecek yerler birbirinden uzak mesafelerde. Tarihi yerleri gezmek de zaman alabiliyor. O nedenle 2-3 gün ayırmanızı tavsiye ederim.

Adıyaman’a Nasıl Gidilir ?

 Adıyaman, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birçok şehrin kesişme noktasında yer aldığı için demir yoluyla kara yoluyla ve hava yoluyla ulaşabilirsiniz. Adıyaman uçak bileti seçeneklerine göz atmayı unutmayın.

Adıyaman’da Ne Yenir ?

Adıyaman mutfak kültürü Güneydoğu Anadolu bölgesinin mutfak kültürü ile benzer özellikler taşıyor. Çevre illerle benzer yemek çeşitleri bulunuyor ama kullanılan baharatlar, yemeklerin isimleri ve yapımı açısından kendine has özellikler taşıyor. Adıyaman yöresel yemeklerinde genellikle et, kuru baklagiller, buğday ürünleri, patlıcan, lahana ve domates kullanılıyor. Gittiğinizde mutlaka tadına bakmanız gereken Adıyaman yemekleri; çiğköfte, Besni tavası, Buhara Pilavı, Dövmeç, Kavurmalı Hıtap.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here