Uçak Bileti

Adıyaman gezilecek yerler listesi sizi yorduğunda hem dinlenmek hem de şehrin yöresel yemeklerini tatmak isteyeceksiniz. Adıyaman yemekleri çevre illerle benzerlik gösterse de yapılış şekli ve tadı yönünden kendine has yönleri de var. Eğer Güneydoğu Anadolu yemeklerini seviyorsanız Adıyaman’dan da yüzünüz gülerek ayrılacaksınız. 😊 Hadi gelin Adıyaman’da ne yenir hep birlikte bakalım.

Adıyaman Mutfak Kültürü

Adıyaman mutfağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin zengin ve çeşitli lezzetlerini bünyesinde barındıran önemli bir mutfak kültürüne sahip. Bu mutfağın temelini yöresel malzemelerin ustalıkla kullanımı ve yöreye özgü yöntemlerle hazırlanan yemekler süslüyor. Kırmızı biber, isot, sumak gibi baharatlar sıkça kullanılırken, et, buğday ve nohut gibi besinlerin yanı sıra yöresel sebzeler de ön planda. Bu lezzetler, Adıyaman’ın kültürel ve gastronomik zenginliğini yansıtarak bölgenin damak tadını yansıtıyor.

Adıyaman Meşhur Yemekleri

Adıyaman’da yemeklerin ana malzemelerini et, buğday ürünleri, bakliyat ve sebze oluşturuyor. Tüm yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılarak yemekler tatlandırılıyor.

Adıyaman mutfak kültürü oldukça zengin. Adıyaman’ın neyi meşhur derseniz; çorbalar, pilavlar, pideler, tatlılar ve daha neler neler sizi bekliyor şehirde. Bu zengin mutfağın her yemeğini anlatmaya sayfalar yetmez. En güzel 10 yemeği listeledim. Gördüklerinizle olduğu kadar yediklerinizle de unutulmaz bir seyahat olacağını söyleyebilirim. Şimdiden afiyet olsun. 😍

Mobil Uygulama

Adıyaman’da Ne Yenir?

  1. Çiğ Köfte
  2. İçli Köfte
  3. Pirpirim Salatası
  4. Besni Tavası
  5. Buhara Pilavı
  6. Meyir Çorbası
  7. Kavurmalı Hıtap
  8. Tene Helvası
  9. Yarpuzlu Köfte
  10. Burma Tatlısı

Çiğ Köfte

çiğ köfte

Çiğ köfte deyince de Adıyaman be! Bunu neden söylüyorum biliyor musunuz? Çünkü Çiğ köftenin ilk defa bu topraklarda yapıldığına dair bir hikaye var. Adıyaman yöresinde kral olan Nemrut, Hz. İbrahim’i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar vermiş. Halkına bütün ağaç ve odunları meydanda toplamalarını emretmiş. Tek odun kalmayana kadar günlerce toplama işi sürmüş.

Kral ateş yakmayı ise halkına yasaklamış. Dağda avlanan bir avcı bu emirden habersiz şekilde avladığı geyiği eve getirmiş. Eşinden ateş yakıp eti pişirmesini istemiş. Eşi kralın ateş yakma yasağını anlatınca avcı geyiğin sağ arka butunu ayırıp taşla döverek ezmiş. Bulgur, biber ve tuz katarak ezdiği et ile bu malzemeleri iyice yoğurmuş. Böylece rivayete göre çiğ köfte ilk kez bu aile tarafından yapılmış. İnce esmer bulguru, kuru soğanı ve eşsiz baharatlarıyla bu eşsiz lezzeti Adıyaman’a giderseniz tatmadan dönmeyin. Adıyaman’da çiğ köfte nerede yenir derseniz Yeni Nesil Adıyaman Çiğköfte’de yiyebilirsiniz.

İçli Köfte

Adıyamanda ne yenir içli köfte

Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri bana göre içli köfte. Her yörede yapımı farklılık gösterse de her hali ayrı lezzetli. Haşlama ve kızartma şeklinde de yapılabiliyor tercihe göre. Adıyaman içli köfte nerede yenir sorusu iççin de Hanımeli Sofrası‘nı öneririm.

Pirpirim Salatası

pirpirim salatası

Adıyaman mutfağında salatalar da önemli bir yer tutuyor. Hatta yörede salatalar değil mancalar deniyor. Yarpuz salatası ve patates salatası da sofraları süsleyen mancalar. Pirpirim semizotunun Adıyaman yöresinde yaygın olarak bilinen adı. Yemeği ve cacığı da sıklıkla tüketiliyor. Pirpirim salatası ise özellikle et yemeklerinin yanında mideyi oldukça rahatlatıyor. Bol limonlu bu salata hafif ve rahatlatıcı.

Besni Tavası

besni tavası

Adıyaman’da ne yenir sorusunun en popüler yanıtlarından biri Besni Tavası. Bol sebze ve etin harmanlandığı bir yemek. Adıyaman’ın Besni ilçesinde tüm fırınlarda pişiriliyor. Kuzu eti, soğan, patlıcan, biber, domatesin uyumu damaklarda şenlik yaratıyor. Malzemeler tepsiye diziliyor ve yemeğin lezzetini arttırmak için üzerine kuyruk yağı ekleniyor. Pişmesi için de mahalle fırınına pişmeye gönderiliyor.

Besni’ye gittiğinizde herhangi bir kasaba gidip Besni tavası istediğinizi söylerseniz kasap sizin için tavayı hazırlayıp fırına gönderiyor. Yemeden dönülmez. Israrla tavsiye olunur.

Buhara Pilavı

Adıyamanda ne yenir buhara pilavı

Buhara pilavı, nohut ve kuzu kavurma ile kaplanması ve bol miktarda baharat içermesi ile mutlaka tadılması gereken eşsiz bir lezzet. Kuzu etini tercih etmeyenler için tavuk ile de yapılabiliyor. Görüntüsü ile de lezzeti ile de Adıyaman yemekleri listesinde baş köşelerde. Şehir merkezinde yöresel yemekler yapan restoranlarda tadına bakabilirsiniz.

Meyir Çorbası

Ramazan sofralarının ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi Meyir Çorbası Adıyaman’da. Çorbanın içerisinde yoğurt, dövme, nohut, patlıcan ve soğan bulunuyor. Bu çorba hem müthiş lezzetli hem de oldukça sağlıklı şifa deposu. Ayrıca oldukça doyurucu olduğunu da söylemeliyim. Çok aç değilseniz ana yemek söylemeden yalnızca çorba da sipariş verebilirsiniz.

Kavurmalı Hıtap

Kavurmalı Hıtap

İçinde soğan, sarımsak, kavurma olan lezzet bombası Kavurmalı Hıtap, Adıyaman yöresel yemekleri içinde olmazsa olmaz. Malzemeler zırhla ince ince kıyılıyor ve elde açılan mayasız hamurun içine konularak taş ocakta pişiriliyor. Bir çeşit pide aslında. Yanında da ayranla çok iyi gidiyor. Kebapçı Beko’da deneyebilirsiniz.

Tene Helvası

tene helvası

E bir tatlı molası verelim yemeklere. Adıyaman tatlı yönünden de kendine has olmayı başarmış. Başka bir yerde karşımıza çıkma olasılığı olmayan yalnızca burada yiyebileceğimiz eşsiz lezzetleri var. Tene Helvası da bunlardan biri. Nişasta, pekmez, tereyağı ile hazırlanan tatlı üzeri bol ceviz ile süslenerek servis ediliyor. Adıyaman halkı tarafından özel günlerde yapılan bu tatlıyı şehirdeki lokantalarda bulabilirsiniz.

Yarpuzlu Köfte

Adıyamanda ne yenir yarpuzlu köfte

Adını yabani bir nane olan yarpuzdan alan bir yemek Yarpuzlu Köfte. Kuşbaşı kuzu eti, dana kıyma, nohut, bulgur ve adını aldığı yarpuz ile hazırlanıyor. Hem besleyici hem de sağlıklı olan bu lezzet ana yemek olarak yeniyor.

Burma Tatlısı

Adıyamanda ne yenir burma tatlısı

Tatlı bir kapanış yapalım ve Adıyaman’ın geleneksel tatlılarının en bilineni burma tatlısı ile listemizi sonlandıralım. Belki yaşadığınız şehirlerde yemişsinizdir ama her şeyi yerinde yemek bir başkadır ya hani. Burma tatlısını da Adıyaman’da ustasından yemek gerek.

Tercihe göre fıstıklı ya da cevizli yapılıyor. 1 tanesi asla yetmiyor. Hemen her tatlıcıda bulabilirsiniz. Adıyaman’da tatlı nerede yenir derseniz Saray Pastanesi, Adıyaman Tatlı Salonu İnci Pastanesi’ni tercih edebilirsiniz.

Adıyaman’ın şahane lezzetlerini tatmak ve tüm güzelliklerini görmek için sizi web sitemizdeki Adıyaman uçak bileti seçeneklerine göz atmaya davet ediyorum. Ayrıca plan yaparken diğer Adıyaman içeriklerim de oldukça işinize yarayacak.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here