Uçak Bileti

Doğunun incisi Adıyaman’ın bir ilçesi olan Çelikhan, keşfedilmeyi bekleyen bir yer. Doğanın kucakladığı, tarihin izlerini taşıyan bu muhteşem yer, her adımında kendine özgü bir hikaye barındırıyor. Hemen yanı başında yükselen dağların mistik huzurunu soluyacağınız bu yerde, geçmişten günümüze uzanan bir serüven sizi bekliyor. Göz alıcı doğası ve zengin kültürel mirasıyla Çelikhan gezilecek yerler için yola çıkmaya hazır mısınız?

Adıyaman Çelikhan’da Gezilecek Yerler

Çelikhan Gezilecek Yerler

Çelikhan İlçesi Adıyaman’a 56, Malatya’ya 45 km mesafede yer alıyor. Burası Malatya-Adıyaman arasında bulunan Güneydoğu Torosların devamı olan yüksek dağların arasında kurulmuş bir ilçe. İlçe yapı olarak dağlık ve engebeli. Çelikhan’ın ilk ismi Komişir olarak biliniyor. Cumhuriyet Döneminden sonra Çelikhan olarak değiştirilmiş. 1954 tarihinde Malatya iline bağlı iken daha sonra 14 Haziran 1954 tarihinde Besni, Gerger, Gölbaşı ve Kahta ilçeleriyle birlikte Adıyaman iline bağlanmış.

Çelikhan Gezilecek Yerler Listesi

  1. Çat Barajı
  2. Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı
  3. Recep Çayı
  4. Jari Yaylası
  5. Beypınarı Mesire Yeri
  6. Havşeri Pınarı
  7. Koyunpınarı Yaylası
  8. Zerban Suyu
  9. Çelikhan İçmesi

Çat Barajı

Çelikhan Gezilecek Yerler Çat Barajı

Çat Barajı, Adıyaman ile Malatya illeri arasında, Abdülharap Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1985-1996 arasında inşa edilmiş. Barajın en ilgi çekici özelliği içindeki yüzen adalar. En küçüğü 5 metrekare, en büyüğü ise 1 dönüm civarında olan 100’e yakın yüzen ada buraya bambaşka bir hava katıyor. Bu irili ufaklı adalar göl üzerinde hareket ediyor bazen de kıyıya yanaşıyorlar. Mutlaka gidip görmenizi öneririm.

Mobil Uygulama

Konum burada.

Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı

Çelikhan gezilecek yerler içinde yıllara meydan okuyan bir anıt ağaç Doğanlı Çınarı. 550 yaşındaki bu ağaç Kasım 2006’da Çevre ve Orman Bakanlığınca Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı olarak tescil edilmiş. Adıyaman’a 40 km mesafede Doğanlı Köyü’nde bulunuyor.

Recep Çayı

Adını bulunduğu Çelikhan’ın Recep Köyü’nden alan bu çay iki dağın arasından akıyor. Çayda balık avlayabilir, yazın serin suyunda serinleyebilirsiniz. Çayın çevresi piknik yapmak için de ideal.

Jari Yaylası

Jari Yaylası, Çelikhan’ın güneyinde 2600 metrede Akdağ’ın zirvesinde bulunuyor. Yaylada bulunan jari suyu yörenin en soğuk suyu olarak biliniyor. Yayla doğallığını öylesine koruyor ki araç ulaşım yolu yok. Yalnızca yürüyerek ya da binek hayvanlarıyla ulaşabilirsiniz. Yaylada herhangi bir tesis bulunmuyor.

Beypınarı Mesire Yeri

Beypınarı Mesire Yeri, Çelikhan-Adıyaman karayolunun 5. km‘sinde yer alıyor. Geniş bir alana ve söğüt ağaçlarına sahip olması burayı keyifli bir piknik ve dinlenme yeri yapıyor. Suyu da oldukça soğuk.

Havşeri Pınarı

Havşeri Pınarı, serin suyu, yeşil alanları ve söğüt ağaçlarıyla bölgenin en sevilen dinlenme yerlerinden biri. Hem yerli halk hem de dışarıdan gelenlerin uğrak noktası. Bulam Çayı’nın ana kaynağı olan Havşeri Pınarı, yaz sıcağında serinlemek için uğramanız gereken bir yer.

Koyunpınarı Yaylası

Koyunpınarı Yaylası, Çelikhan ilçesi Korucak Köyü’nün Tucak Dağı’nda 2000 m yükseklikte bulunuyor. Yaz aylarında Adıyaman’ın Malatya’nın sıcaklarından kaçmak için ideal olan yaylada bunalmadan vakit geçirebilir, piknik yapabilirsiniz.

 Zerban

Zerban Pınarı, Çelikhan ilçesine bağlı Pınarbaşı’nda bulunuyor. Aleviler için kutsal olan pınarın çevresi ise mesire alanı olarak kullanılıyor ve burada şenlikler yapılıyor. Neden burası Aleviler için kutsal derseniz efsanesi şöyle;

Vaktiyle bölgede Reşida ile Kav aşireti arasında savaş çıkmış. Savaş sırasında bir yıldırım çakmış ve aniden çok güzel bir kadın belirmiş. Zerban adı verilen bu kadın başındaki eşarpı ortaya atmış ve savaşın bitmesini istemiş. Savaş durmayınca Zerban’ın ayaklarının dibinde bir pınar oluşmuş. Pınarın aşağısında ise Hasan Siri türbesi bulunuyor. Zerban Hasan Siri’nin nişanlısı iken Hasan bir savaşta ölmüş. Zerban Allah’a onu suya dönüştürmesini için yalvarmış. Bölge halkı, çeşmenin o ziyarete kadar sessizce aktığını ve ardından çağlayarak devam ettiğinden bahsediyor.

Çelikhan İçmesi

Çelikhan’a 18 kilometre uzaklıkta bulunan Çelikhan İçmesi mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, böbrek taşı vb. hastalıklara iyi geliyor.

Çelikhan’ın bu güzelliklerine yakından şahitlik etmek isterseniz Adıyaman uçak bileti seçenekleri bir tık uzağınızda.

Diğer Adıyaman içeriklerimize aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here