Uçak Bileti

Türkiye’nin en etkileyici ve nefes kesen manzaralarına sahip Yedigöller Milli Parkı, adı Bolu’yla özdeşleşen bir marka. Zengin doğasıyla Batı Karadenizin en müstesna yerlerinden olan coğrafya, ülkemizin en güzel milli parklarından biri.

Karadeniz’in batısında oldukça engebeli bir yörede yer alan milli park, 2 bin 19 hektarlık alanda yayılıyor. Bolu’nun kuzeyi, Düzce ilinin doğusu ile Zonguldak’ın güneyinde konumlanan geniş bir coğrafyaya yayılan yeşil alan 1965’ten beri milli park olarak koruma altında.

yedigöller

Doğaseverler için bir yeryüzü cenneti olan Yedigöller, 7 adet irili ufaklı doğa harikası heyelan gölü ve zengin bitki örtüsünün yarattığı ekosisteme sahip. Parkı ziyarete en uygun dönem nisan-kasım ayları arası. Sonbaharda rengarenk oluyor.

Milli parkta enfes manzaraya sahip göller, orman denizini andıran zengin bitki örtüsü kaplı yamaçlar ve enfes yürüyüş yolları ile gündelik yaşamın tüm olumsuz etkilerinden uzaklaştıran huzur verici bir atmosfere sahip. Yedigöller Milli parkına hafta sonu günübirlik turlarla gitmenizi tavsiye ederim.

Yedigöller Milli Parkı

Milli parkta Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olmak üzere 7 göl bulunuyor. Bu göller aralarında 100 metre yükselti farkı bulunan iki plato üzerinde yer alıyor.

Ortalama 780 metre yükseklikte olan platodaki göllerin en büyüğü, en derin yeri 15 metre olan Büyükgöl. Büyükgöl’ün güneydoğusundaki Deringöl, 20 metre uzunluğundaki akan bölümü ile Büyükgöl’e bağlanıyor.

Türkiye’de ilk alabalık üretme istasyonunun 1969’da kurulduğu Büyükgöl, Yedigöller’de canlı alabalık yetiştirilmesi için damızlık amacıyla kullanılıyor. Büyükgöl’ün kuzeyinde ise Seringöl bulunuyor.

Diğer platodan 100 metre yükseklikteki platonun en geniş gölü olan Nazlıgöl, dibinden sızdırdığı bol miktardaki su nedeniyle, gölün kuzeydoğusunda yüzeye çıkarak bir şelalenin oluşmasına sebep olduğundan Şelale Gölü olarak da adlandırılıyor.

Aynı platoda yer alan Sazlıgöl, İncegöl ve Küçükgöl’un bulunduğu, kuzeyden güneye doğru alçalma gösteren bölgenin en yüksek yerini 1488 metre ile Eğrikiriş Tepesi, en alçak yerini ise 465 metre ile Kirazçatı oluşturuyor.

yedigöller milli parkı

Yedigöller Milli Parkı bilimsel inceleme ve araştırmalar bakımından oldukça önemli ve kuvvetli bir altyapıya sahip. Çok sayıda bitki türünü içeren milli park, Türkiye’nin en güzel, karışık doğal ormanlarını barındırıyor.

Başlıca ağaç türleri olan kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağaçları yüksek boylu ve düzgün gövdeli olmalarıyla biliniyor. Porsuk gibi nesli azalmakta olan bitki türleri de parkta yaşıyor.

Zengin bitki örtüsünün yanı sıra vahşi yaşamı da kucaklayan bölgede yaban hayatı da oldukça zengin. Yaban hayvanlarından ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan ile kuşlardan yabani ördek, yabani güvercin ve keklik için yaşama alanı olan Yedigöller sahasında 100’ün üzerinde kuş türü var.

Bu özellikleriyle tam bir doğa cenneti konumuna sahip alanda, her yıl mayıs-eylül dönemlerinde Büyükgöl ve Deringöl’de ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı hizmeti veriliyor. Göllerde ayrıca, göl alası ve gökkuşağı alabalığı da bulunuyor.

Yedigöller Milli Parkı görülecek yerler

Yedigöller Milli Parkı’nda farklı büyüklükte, kayın, karaçam ve meşe ormanlarıyla çevrelenen göller yılın her dönemi ziyaretçilerin huzur bulmak için vakit geçirdiği noktalar.

yürüyüş yapılacağı için rahat ayakkabı ve rahat kıyafet giyin. Çok sayıda bitki türünü içeren milli park, Türkiye’nin en zengin karışık doğal ormanlarına sahip olması nedeniyle yurt içi ve yurt dışından araştırmacıların da gözlem yapmak için tercih ettiği bir yer.

Yedigöller Milli Parkı içerisindeki Kapankaya Manzara Seyir Alanına çıkarak gölleri ve eşsiz peyzaj güzelliklerini görebilirsiniz. Kapankaya Manzara Seyir Terası, gölleri ve orman dokusunu izlemek ve manzaranın tadını çıkarmak için tercih ediliyor.

Bu güzergâh üzerinde görebileceğiniz bir anıt ağacın yanı sıra park içerisindeki geyik üretme istasyonunu da ziyaret edebilirsiniz. Atmaca Terası da diğer bir gözlem ve manzara noktası.

Milli park içerisindeki geyik üretme istasyonu da farklı bir deneyim için görülmeli. Geyikleri görmek istiyorsanız ziyaret saatlerini önceden öğrenin. Göllerin yanındaki tabelaları izleyerek istasyona yürüyerek ulaşmak mümkün.

Sonbaharda, yeşil ve sarının bütün tonlarının harmanlandığı doğasıyla, hoş manzaraları, sessiz ve huzurlu doğası, yürüyüş yolları, şelaleleri, gölleri, farklı cinsteki ağaç ve bitki dokusuyla milli park, yürüyüş ve doğa sporları için uygun bir altyapıya sahip.

Piknik, dinlenme, fotoğrafçılık, kampçılık gibi aktiviteler için de ideal. Yedigöller Milli Parkı içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait 1 hektarlık konaklama alanında 18 üniteden oluşan 72 yataklı bungalov evler, çadır ve karavanla konaklamaya müsait bölüm bulunuyor.

Bu alanda restoran ve kafe hizmeti de sunuluyor. Milli parka giriş yaptıktan sonra yiyecek içecek mekanları kısıtlı ve vasat. Bunu bilerek gitmenizde fayda var.

Kamp alanları, otoparklar ve piknik alanları özellikle haftasonları kalabalık olsa da Yedigöller her mevsim güzel bir doğa parçası. Zamanınız olursa Yedigöller gezinizi Abant gölü, Gölcük gölü, Seben gölü ziyaretleriyle genişletebilirsiniz.

yedigöller nasıl gidilir

Yedigöller Milli Parkı giriş ücreti

Yedigöller Milli Parkı giriş ücreti erişkin 7TL, indirimli-öğrenci 3,50TL, bisiklet 7TL, motosiklet ve ATV 14TL, otomobil, kamyonet ve pikap 21TL, minibüs 63TL. Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetiminde olduğundan milli parkta Müze Kart geçerli değil.

Yedigöller’e nasıl gidilir

Yedigöller Milli Parkı’na Ankara-İstanbul Karayolu’nun 152. kilometresinden Yeniçağa ve 190. kilometresindeki Bolu il merkezinden kuzeye ayrılan yolla ulaşılıyor. Kış aylarında yolların kapalı ve riskli olması nedeniyle Mengen üzerinden ulaşım öneriliyor.

Bolu otobüs bileti için turna.com/otobüs bileti sayfasında en ucuz nolu otobüs bileti fiyatlarını bulabilirsiniz. Bolu’ya giden en ucuz otobüs firmaları listesine göz atıp en uygun bileti alabilirsiniz.

Yedigöller İstanbul’a 300 km, Ankara’ya 222 km, Bursa’ya 329 km, İzmir’e ise 645 km mesafede. En yakın havalimanı İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa. Türkiye’nin farklı bölgelerinden Bolu’ya seferleri bulunan şehirlerarası otobüsleri kullanarak Bolu merkezden Yedigöller’e ulaşım sağlanıyor.

Yedigöller’e toplu taşımayla ulaşım mümkün değil. Yakın şehirlerden düzenlenen günübirlik turlara katılmak, gölleri ziyaret etmek isteyenler için en kolay seçenek. Yedigöller turu, bir Bolu gezisinde yapılacak şeylerin başında geliyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here