Uçak Bileti

Kharkiv (Harkov), Ukrayna‘nın ikinci büyük şehri. Rusya ile sınırı olan şehir 1.5 milyona yakın nüfusa sahip. Ruslar Kharkov, Ukraynalılar Kharkiv diyorlar, bazı yerlerde ise Harkov ismi kullanılıyor. Vizesiz sadece pasaportla ziyaret edebileceğiniz Kharkiv, Ukrayna’nın popüler şehirleriyle kıyasla daha ucuz.

Öğrencilerin nüfusun büyük bölümünü oluşturduğu şehir tam bir üniversite kenti olarak tanımlayabiliriz. Nüfusu çok olsa da aslında hayat sakin akıyor burada. Geniş, temiz caddeleri, az katlı bahçe içinde binaları ile çok da estetik. Gece hayatı, Sovyetler’den kalma yapıları, devasa parkları, çok sayıda modern müzesi ile oldukça keyifli ve eğlence dolu.

kharkiv nerede

ⓘ En uygun Kharkiv uçak bileti için https://www.turna.com/ucak-bileti/kharkiv sayfasına göz atın. Turna.com’a üye olup her uçuşunuzda Turna Puan biriktirin, bedava uçak bileti kazanın!

Kharkiv’e Nasıl Gidilir

Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan kente İstanbul’dan Türk Hava Yolları, Ukrayna Havayolları ve Pegasus Havayolları’nın direkt uçuş seferleri bulunuyor. Haftanın 7 günü direkt uçuş seferleri bulabileceğiniz Kaharkov’a dönemsel olarak Ankara’dan da direkt uçuş düzenleniyor.

Aerosvit ve Aeroflot gibi havayolu şirketlerinin aktarmalı uçuşlarının da bulunduğu Kharkiv’e Ukrayna’nın Kiev, Lviv, Donetsk gibi şehirlerinden de gidebilirsiniz.

Mobil Uygulama

Kiev, Donetsk gibi ülkenin diğer güzel şehirlerine uçak yolculuğuyla ulaştıktan sonra, bu kentlerden Kharkov’a trenle yolculuğu da yapabilirsiniz.

Yaklaşık 2 saat süren yolculuk sonunda şehir merkezine 15 km mesafede yer alan Kharkiv Uluslararası Havalimanı’ndan kente ulaşım için pek çok alternatif var.

Şehrin güneydoğu yönünde 15 km mesafede yer alan Kharkiv Uluslararası Havalimanı’ndan hareket eden 115 No’lu otobüs, Prospekt Haharina Metro İstasyonuna, 119 No’lu otobüs ise Peremohy durağına kadar sefer yapıyor. Şehir içi ulaşımda da önemli bir yere sahip olan otobüslerle, kentin hemen her bölgesine erişebilirsiniz.

Havalimanının hemen yakınında bulunan 3 No’lu troleybüsü kullanarak Zirka Sineması, Kuznyechna Sokağı veya Hamarnyka Sokağı duraklarına ulaşmanız mümkün. Şehir boyunca sefer yapan otuzdan fazla troleybüs hattı bulunuyor.

Ukrayna’da marshrutka olarak da bilinen minibüsler, havalimanından hareket ederek Akademia Barabashova metro istasyonuna kadar sefer yapıyor. 225 ve 152 No’lu minibüsler havalimanı terminal çıkışlarından kalkıyor.

Kharkiv’de sıklıkla kullanılan taksilere, havalimanı terminal çıkışlarından ulaşabilirsiniz. Havalimanından şehir içine ulaşmak için UBER uygulmasını da kullanabilirsiniz. Diğer bir seçenek de, Kharkiv Uluslararası Havalimanı’nın içinde yer alan firmalardan araç kiralamak.

Kharkiv’de Şehir İçi Ulaşım

Kharkiv gerek karayolu, gerekse de demiryoluyla gelişmiş bir şehir içi ulaşım ağına sahip. Toplu taşıma araçları ile şehirde hemen hemen her noktaya ulaşmak mümkün. Şehir içi ulaşım metro, otobüs, tramvay, troleybüs, taksi ve minibüs (Marshrutka) ile sağlanıyor.

Havalimanından şehir merkezine metro hattı yok. Metroya ulaşmak için 115 ve 119 No’lu otobüsleri kullanabilir, Prospekt Haharina Metro İstasyonuna ulaştıktan sonra da metro hatları arasında aktarma yaparak şehrin istediğiniz bölgesine seyahat edebilirsiniz. Diğer alternatif ise, minibüslerle Akademia Barabashova Metro İstasyonuna gitmek.

Şehrin genel bölgelerine metro ile ulaşım mümkün olduğu gibi, diğer seçenekler de metronun ulaşmadığı bölgelere hizmet veriyor. Metro seferleri sabah 05.00 ile 12.00 saatleri arasında çalışıyor. Kharkiv, Kholodnohirsko-Zavodska, Saltivska ve Oleksiivska olmak üzere toplam üç metro hattına sahip.

Metro, günün işlek saatlerinde iki üç dakikada bir, sakin saatlerde ise beş on dakikalık aralıklarla sefer yapıyor. En uzun metro hattının sefer süresi yaklaşık olarak kırk beş dakika.

Yani metro ile gitmek istediğiniz yere çok kısa bir süre içerisinde ulaşmanız mümkün. Metroya binmek için istasyon yanında bulunan makinelerden mavi jeton almanız gerekiyor.

Kharkiv Uluslararası Havalimanından kent merkezine hareket eden tramvay hattı bulunmasa da, şehir içi ulaşımda sık kullanılan bir seçenek. Şehrin hemen hemen her sokağından geçen tramvaylardan 2 ve 15 No’lu hatlar Özgürlük Meydanı’ndan kalkıyor.

Kharkiv’in merkezi tren istasyonu ve Özgürlük Meydanı’na oldukça yakın bir mesafede yer alan Kharkiv-Passazhyrskyi Tren İstasyonu ise, Pivdenny Vokzal Metro İstasyonu ile bağlanıyor. Şehir içi ve Ukrayna’da şehirler arası ulaşımda sıklıkla kullanılan tren hattı, Avrupa geneline kıyasla yavaş olmakla birlikte fiyatları oldukça uygun.

Şehir içinde de çeşitli taksi durakları bulunuyor. Şirketine göre sundukları hizmet kalitesi değiştiği gibi, ücretleri de fark edebiliyor. Kharkiv’i tanıyarak gezmenin en keyifli yolu ise yürümek. Çok büyük olmayan kentte gezilecek yerlerin çoğu yakın mesafede bulunuyor. Sadece havalimanından şehre toplu taşıma ile ulaşıp sonrasın da tüm şehri yürüyerek keşfetmek mümkün.

kharkiv nasıl gidilir
Kharkiv Tren İstasyınu

Kharkiv, Ukrayna’nın kuzeydoğu bölgesinde Oblastı bölgesinde yer alıyor. Doğu Avrupa’da yer alan Kharkiv, Donets Havzasında, Lopan ve Udy nehirlerinin kesişiminde konumlanıyor.

Kharkiv’e seyahat etmeyi düşünüyorsanız, şehrin her mevsimde ülkemizden daha soğuk olduğunu unutmayın. Ocak, Şubat aylarında hava sıcaklıkları -4 derecelere kadar düşüyor. Eğer soğukla aranız yoksa bu dönemde gitmenizi gezerken sizi zorlayabilir.

Nisan’dan Eylül’e kadar olan dönem üşümeden gezmek isteyenler için ideal. Güneşin yüzünü gösterdiği yaz aylarında hava sıcaklıkları rahatsız edecek boyutlarda değil, nem oranı da düşük. Ancak yine de akşam saatleri için yanınızda ince bir hırka ya da şal bulundurmakta fayda var.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here