Uçak Bileti

Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde, Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında yer alıyor. Giresun, Gümüşhane ve Rize ile komşu olan Trabzon, bölgenin Samsun’dan sonra ikinci büyük kenti.

Karadeniz denince ilk akla gelen şehir Trabzon, tertemiz havası, göz alıcı yaylaları, rahatlatan kaplıcaları, dünyaca ünlü Ayder Balı, rafting tutkunlarının bir numarası Fırtına Deresi, restore edilerek tekrar açılan Sümela Manastırı ve güzeller güzeli Uzungöl’ü ile keşfedilecek yerler rotanıza eklemeniz gereken bir yer.

Trabzon Gezilecek Yerler

1. Sümela Manastırı

Sümela Manastırı
Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan, muhteşem manzarası, ilginç hikayesi, Hristiyanlık tarihindeki önemi ve konumuyla göz kamaştıran bir yapı. Trabzon’un en nadide yapılarından biri olan Sümela, MS 365-395 yılları arasında, sarp kayalar üzerine kurulmuş. Halk arasında Meryem Ana olarak da bilinen ve kentin simge yapılarından biri olan manastır, müze olarak ziyaret edilebildiği gibi zaman zaman da düzenlenen ayinlere sahne oluyor.

2. Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi, Trabzon’u kuş bakışı seyredebileceğiniz, kentin en yüksek tepesinde yer alıyor. Denizden gelebilecek olan saldırıları önlemek amacıyla inşa edilen Trabzon Kalesi, hem yeşil, hem kent, hem de hırçın dalgaları panoramik bir karede izleyebileceğiniz tek adres.

Mobil Uygulama

Yukarı hisar, orta hisar ve aşağı hisar olmak üzere üç bölümden oluşan yapının bir tarafı deniz, bir tarafı yeşilliklerle çevrili. Milattan sonra beşinci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen yapı, Roma ve Osmanlı dönemi boyunca büyük bir bölümü ayakta kalmayı başarmış tarihi bir yapı.

3. Ayasofya Camii

trabzon ayasofya

Ayasofya Camii, 1250-1260 yılları arasında, Trabzon İmparatorluğu döneminde kilise olarak yaptırılmışsa da sonraki yıllarda hastane ve cami olarak kullanılan bir yapı. Günümüzde müze olarak hizmet veren Ayasofya Camii, kentteki Genç Bizans eserleri yapıları arasında en dikkat çekici olanı. Yüksek kubbesi ve freskleriyle dikkat çeken yapı Trabzon’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri.

4. Atatürk Köşkü Müzesi

Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü Müzesi, Trabzon’a hâkim Soğuksu sırtlarında, çam ormanları içinde yer alıyor. Kostantin Kabayanidis tarafından 1890’da yazlık olarak yaptırılan ve gösterişli bir köşk olan yapı, aynı zamanda Atatürk’ün 1924’te Trabzon’a geldiğinde iki gece konakladığı yer.

Günümüzde müze olarak hizmet veren yapıda sergilene eserler arasında, on dokuz ila yirminci yüzyıla ait, mobilyalar, porselenler ve halıların yanı sıra, Atatürk’e ait tablolardan oluşan Etnografik nitelikli 344 adet eser de bulunuyor. Haftanın yedi günü ziyarete açık olan müzeye, Atatürk Alanı’ndan her yarım saatte bir kalkan otobüslerle ulaşım mümkün.

5. Uzungöl

trabzon gezilecek yerler

Uzungöl, heyelan sonucu dere yatağının tabii baraj şeklinde kapanması sonucu oluşmuş, sık ormanları ve doğal güzelliğiyle Trabzon’un simgesi. Yılın neredeyse her mevsimi yağış alan Uzungöl, Trabzon kent merkezine yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Tam bir tabiat harikası olan Uzungöl, doğa severler için doğa yürüyüşü, bisiklet turları, kamp yapma imkanlarının yanı sıra, çevredeki pek çok turistik tesis sayesinde bungalovdan beş yıldızlı konaklamaya dek her türlü seçeneğin bulunduğu bir yer.

6. Bedesten

Bedesten, Trabzon şehir merkezinde yer alan, kentin en eski yapılarından biri. Tek kubbeli olan yapı, Türk Bedestenleri içerisinde tek kubbeli tek örnek olarak biliniyor. Çarşı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan yapının tarihi kesin olmamakla birlikte on birinci yüzyılda Ceneviz yapısı olduğu ve Osmanlı’nın Trabzon’u fethiyle Bedesten haline getirilmiş.

7. Kostaki Konağı

Kostaki Konağı

Trabzon Müzesi olarak düzenlenen Kostaki Konağı, Trabzon şehir merkezindeki Zeytinlik Caddesi’nde yer alıyor. 1900’lerin başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından yaptırılan konağın Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınması ile milli mücadele yıllarında karargâh binası olarak kullanılmış. Günümüzde müze olarak hizmet veren kalem işlemeli yapıda, alt kat Arkeolojik Eserler Seksiyonu, zemin kat Konak Teşhiri, birinci kat Etnografik Eserler Seksiyonu ve asma kat da İdari Bölüm olarak düzenlenmiş.

8. Boztepe

Boztepe, Trabzon’u ve tüm Karadeniz’i kentin en yüksek tepesinden panoramik olarak izleyebileceğiniz şirin bir tepe. Teleferikle ulaşabileceğiniz Boztepe, aynı zamanda Trabzon’un çatısı olarak da biliniyor. Dilerseniz şahane fotoğraf kareleri alabileceğiniz tepede enfes bir Karadeniz çayı içebilir, burada yer alan ufak seyir teraslarında organik bir kahvaltı yapabilirsiniz. Trabzon gezilecek yerler listenize ekleyin.

9. Ayder Yaylası

Ayder Yaylası

Ayder Yaylası, Rize’nin gözbebeği eşsiz doğal güzelliği. Deniz seviyesinden 1358 metre yükseklikte bulunan ve dev çam ağaçlarıyla çevrili olan Ayder’de, yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Trabzon’a gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği bu güzel yayla doğasıyla eşsiz.

Karadeniz’le Fırtına Deresinin birleştiği noktadan dereyi takip ederek güneye doğru devam ettiğinizde ulaşabileceğiniz yaylanın etrafında küçük şelaleler, türkülere konu olmuş dereler, bin bir çeşit çiçek ve bitki faunası bulunuyor. Yaylanın ilerisindeki ormanlık bölge ise, dünyada Bal Ormanları olarak tanınan ve yine dünyaca ünlü Ayder balının kaynağı olan çiçeklere ev sahipliği yapıyor.

Ayder Yaylası, yalnızca doğal güzelliğiyle değil şifalı havası ve sularıyla da yeryüzündeki cennet olarak kabul edildiğinden, Şifa Yaylası olarak da biliniyor. Ayder Kaplıcaları, Türkiye’nin en önemli kaplıcalarından biri. 260 metre derinlikten çıkan 50 derece sıcaklığındaki suları, onlarca çeşit hastalığa şifa olan Ayder Kaplıcaları’nın suyu, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalarla da tescillenmiş.

Özellikle romatizma ve kireçleme gibi eklem hastalıklarının yanı sıra, sinir, sindirim ve dolaşım sistemi hastalıkları, sedef hastalığı ve sivilce gibi cilt sorunlarında da tedavi edici özelliğe sahip.

10. Trabzon yaylaları

Trabzon Yaylaları

Muazzam güzellikteki yaylalara ev sahipliği yapan Trabzon’da en çok ziyaret edilenler arasında Lapazan Yaylası, Garester Yaylası, Haldizen Yaylası, Şerah Köyü, Şekersu Yaylası, Sera Gölü Yaylası, Maçka-Mavura Yaylası, Maçka-Kiraz Yaylası ilk sıralarda geliyor.

Bunlarla birlikte zamanınız varsa Maçka-Şolma Yaylası, Maçka-Çakırgöl Yaylası, Karadağ Yaylası, Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları, Tonya-Erikbeli Yaylası, Sazalanı Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Kadırga Yaylası, Çatma Obası Yaylası, Mızraklı Su ve Düzköy (Haçka Obası) Yaylası’nı da mutlaka ziyaret edin. Vaktiniz varsa Trabzon yaylalarından birkaçını Trabzon gezilecek yerler listenize ekleyin.

Trabzon’a nasıl gidilir

ⓘ Trabzon’a uçakla gidecekseniz en uygun uçak bileti için turna.com sayfasına göz atın. Trabzon en uygun otobüs bileti için turna.com trabzon otobüs bileti sayfasından bilet alabilirsiniz.

Trabzon’a ulaşım için havayolu ve karayolu seçenekleri var. Trabzon’a Türkiye’nin birçok şehrinden ve bazı Avrupa ülkelerinden direkt uçak seferi bulunuyor. Şehir merkezine altı kilometre mesafede bulunan Trabzon Havalimanı sahil kenarında ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Kampüsüne yalnızca beş dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor.

Havalimanından şehir merkezine ulaşım taksi, otobüs, dolmuş ve Havaş araçları ile sağlanıyor. Dilerseniz çevre ilçelere ulaşım için araç kiralayabilirsiniz. Diğer yandan, Trabzon Havalimanı Rize, Giresun gibi yakın şehirlerden de yolcu taşıdığı için bu illere de Havaş servisleri ile ulaşmanız mümkün.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here