Uçak Bileti

Trabzon Karadeniz’in en güzel şehirlerinden, Of da Trabzon’un en yeşil, en göz alıcı ilçelerinden biri. Yeşile aşık biri olarak Karadeniz ülkemizde gezmeyi en sevdiğim bölge olabilir. Of, cennete düşmüş gibi hissedeceğiniz bir ilçe. Of gezilecek yerler kısmına geçmeden önce Of hakkında kısaca bilgi vereyim.

Of, Trabzon ilinin doğusunda yer alıyor ve tarihi çok eskilere dayanıyor. Arazisini, Of’tan Karadeniz’e dökülen Solaklı ve Baltacı derelerinin aşağı havzaları oluşturuyor bu güzel ilçenin. İlçenin güneyinde Hayrat ve Dernekpazarı ilçeleri, doğusunda Rize ili, batısında Sürmene ilçesi ve kuzeyinde Karadeniz bulunuyor.

Of Hakkında Bilgiler

Of Nerede, Nasıl Gidilir ?

Of Karadeniz bölgesinde yer alıyor. Of Trabzon iline bağlı bir ilçe. Of ilçesi bağlı olduğu Trabzon iline 46 kilometre mesafede bulunuyor.

Of Trabzon’un bir ilçesi olduğu için kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Türkiye içinde bir çok şehirden Trabzon Havalimanı’na uçuşlar düzenleniyor. Havalimanından şehir merkezine ya da ilçelere gitmek için de Havaş’ı kullanabilirsiniz. Trabzon uçak bileti ve Trabzon otobüs bileti fırsatlarına mutlaka göz atın.

Mobil Uygulama

Of Tarihi

Batılı tarihçilerin çoğu bölge tarihinin Yunan kolonileriyle başladığını vurguluyor. Aslında Yunan koloniciler gelmeden önce bölgede yerli kavimler bulunuyormuş. Bu insanlar muhtemelen en eski çağlardan beri bu toprakların yerlileri olarak Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşıyorlarmış.

Uzun yıllar Bizans yönetiminde kalmış bölge. Of ve çevresi, 1461 yılında Trabzon’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesiyle Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiş.

Of İsmi Nereden Gelmiş ?

Ophiussa veya Ophiusa Antik Yunanca’da “yılanların yaşadığı yer” anlamına gelmiyor. Portekiz, Rodos ve Avşa Adası Antik Çağ’da bu isimle anılmış. 1888 tarihli Trabzon ili salnamesinde kazanın yollarının yılankavi biçimde olması nedeniyle Yunanca yılan anlamına gelen “Ofis” adı verilmiş. “Ofis” adı zaman için de Of’a dönüşmüş.

Gerçekte Antik Çağ yazılı kaynaklarında Of “Opiunte” adıyla geçiyor ve Oput Eski Lazca’da “yerleşim yeri, köy” anlamına geliyor. Ancak Karadeniz’deki yer isimleri üzerine çalışan bilim adamları bu görüşe katılmıyorlar. O nedenle Of isminin kökeninin Yunanca olup olmadığı konusunda görüşler ikiye ayrılıyor.

Of Gezilecek Yerler

Pileki Mağarası

of gezilecek yerler

Özel bir taştan yapılan pileki, Karadeniz’e özgü bir mutfak gerecidir. İçi boşaltılmış çanak şeklindeki bu eşyanın yapıldığı özel taş, İyidere Çiftlikköy’deki Pileki Mağarası’ndan çıkartılıp işleniyor. Binlerce yıldır yapılan bu işlem sonucunda Pileki Mağarası oluşmuş.

Mağara, girişte iki geniş alan, ardında ise birçok tünelden meydana geliyor ve içinde kuyular ve göller bulunuyor. Mağara, ışıklandırması ve restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırılmış bir mağara olarak Of gezilecek yerler içinde bulunuyor.

Çağlayan Şelalesi

of gezilecek yerler

Çağlayan Deresi aslında konum olarak Rize il sınırlarında yer alıyor. Ancak Of’a oldukça yakın olması nedeniyle bu listede de olması gerektiğini düşündüm. Yolu biraz bozuk olabilir ama hazır bu kadar yakınken bence görmeniz gereken bir doğa harikası Kalkandere Çağlayan Şelalesi. Burada herhangi bir tesis olmadığını da belirteyim. Yiyecek, içecek bakımından hazırlıklı gitmenizde fayda var.

  • Çağlayan Şelalesi konumu burada.

Hapsiyaş Köprüsü

of gezilecek yerler

Hapsiyaş Köprüsü bilinen diğer adıyla Kiremitli Köprü, Trabzon ili Of ilçesinin Bölümlü mahallesinde yer alıyor. Abdülaziz Sandıkçı tarafından 1935 yıllarında yapılmış olan tarihi bir köprü burası. Cumhuriyet Döneminden kalan Köprü o zamanki yıllarda insanların yaya – araç ve hayvan trafiğini sağlaması için kullanılmış.

Köprü ilk yapıldığında o zaman moda olan kiremitler ve ahşap ile yapılmış kayalar üstüne oturtulmuş daha sonra 1987 ve 2002 yılında yapılan restorasyonlar sonucu ilk özelliğini yitirmiş ancak yine de doğallığı bozulmamış. Hapsiyaş Köprüsü Of’a 14 km, Trabzon’a 64 km uzaklıkta yer alıyor.

  • Hapsiyaş Köprüsü konumu burada.

Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı

of gezilecek yerler

İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı, mimari yapısıyla epey ilgi çekiyor. Yaklaşık 1500 metrekare genişliğe sahip olan konak, yüzlerce yıllık tarihiyle ön plana çıkıyor. Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapıldığı bilinen yapı, içerisinde pek çok mekanı barındıran bir kompleks. Kütüphane, çiftlik, kule ve toplantı alanları gibi pek çok alan bulunuyor konakta.

Of’ta gezilecek yerler arasında bulunan bu tarihi konak restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar korunmayı başarmış.

  • Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı girişi ücretsiz.
  • Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı konumu burada.

Taşhanpazarı Camii

Taşhanpazarı Camii, Karadeniz mimarisinde yapılmış asırlık tarihiyle ön plana çıkan bir cami. Günümüzde halen ibadete açık. Of ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Zaten 5 maddeden oluşan Of gezilecek yerler listesinde bu tarihi camiyi de mutlaka ziyaret edin.

  • Taşhanpazarı Camii konumu burada.
Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here