Uçak Bileti

Bir çok Anadolu şehrinden daha büyük olan Tarsus; Mersin’in bir ilçesi. 8000 yıllık bir geçmişe sahip olan Tarsus adını kent Tanrısı Sandon’dan almış. Tarsus’ta gezilmesi ve görülmesi gereken yerler çok fazla olmasına rağmen turizm konusunda hak ettiği ilgiyi pek göremiyor.

Bu güzel ve tarihi şehrimiz hakkında buraya gelmeden önce benim de fazla bilgim yoktu. Tarsus’ta gezmeye başlayınca çok şaşırdığımı ve tarihi geçmişine hayran kaldığımı söylemeliyim.

Tarsus Gezilecek Yerler

1. Kırkkaşık Bedesteni

Kırkkaşık Bedesteni

Tarsus gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan Kırkkaşık Bedesteni tarihi ve gizemli havası ile Tarsus’un en güzel çarşılarından biri. Kırkkaşık Bedesteni, Ramazanoğulları tarafından Medrese olarak 1579 yılında yapılmış. Şu anda dükkan olarak kullanılan odalar, o tarihlerde ders anlatılan bölümlermiş.

Medrese, daha sonra aşevine dönüştürülmüş. Aşevi zamanında pilav pişirilip 40 kaşık ile servis edilirmiş. Toplam 7 kubbesi olan çarşıda kubbelerin etrafına kaşık figürleri varmış. Kaşık figürlerini görenler burada karınlarını doyuracaklarını anlarmış. Günümüzde kubbelerin etrafında bu figürler bulunmuyor.

Mobil Uygulama

2. Aziz Paul Kilisesi

Aziz Paul Kilisesi

Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Aziz Paul bazı kaynaklarda Tarsus’lu olarak geçer. Aslında Dünya’da başka yerlerde de Aziz Paul Kilisesi var ama yaşadığı yer olan Tarsus’ta da onun adına yapılmış bir kilise bulunuyor. 19. yüzyılda yapılan kilise bugün yalnızca özel günlerde kullanılıyor.

Aziz Paul, Hz. İsa’dan sonra Hristiyanlık tarihinde en önemli kişidir. İsa’nın Allah’ın oğlu olduğu inancı onun tarafından getirilmiş.

3. Aziz Paul Kuyusu

Aziz Paul, Yeni Ahit’te (İncil) önemli bir yere sahip. İncil’de onun tarafından yazılmış 14 mektuptan oluşan bir bölüm (Pavlus’un mektupları) bulunuyor. Tarsus’ta evinin bahçesinde bulunan su kuyusu Hristiyanlar tarafından kutsal ve şifalı olarak kabul ediliyor.

Kudüs’e hacı olmaya giden Hristiyanlar Tarsus’a uğrayıp bu kuyudan su içerler. Tarsus gezilecek yerler arasında olan kuyunun suyu yaz ve kış hiç eksik olmaz. Aziz Paul, M.S. 1. yüzyılda yaşamış. Yahudi olarak Dünya’ya gelmiş. Şam’a yolculuk yaparken kör olmuş. Mucizevi bir şekilde tekrar görmeye başlamış.

Hz. İsa’nın kendisine göründüğünü ve şifa verdiğini, bu şekilde tekrar görme yeteneğini kazandığını söylemiş. Bu şekilde Hristiyan olmuş ve ölünceye kadar misyonerlik yapmış. Roma’da kafası kesilerek idam edilmiş.

4. Danyal Peygamber Camii

Danyal Peygamber Camii

Daniel Peygamber M.Ö. 6. yüzyılda yaşamış. Hikayeye göre Babil Kralı rüyasında İsrailoğullarından bir kişinin kendi tahtını ele geçirdiğini görmüş. Rüyadan sonra doğan bütün erkek çocuklarının öldürülmesini emretmiş.

Daniel Peygamber doğduktan sonra, ailesi tarafından bir mağaraya bırakılmış. Bir şekilde hayatta kalmayı başaran Daniel Peygamber’in bulunduğu yerde bolluk ve bereket olurmuş.

Tarsus’ta o dönemlerde büyük bir kıtlık baş göstermiş. Daniel Peygamber, Tarsus’a davet edilmiş. Onun gelmesiyle birlikte kıtlık sona ermiş. Bolluk gelmiş. Tarsus halkı Daniel Peygamberi Babil’e geri göndermemiş. Bugün Daniel Peygamber Camii’nin bulunduğu yere gömülmüş. Daniel Peygamber Camii 19. yüzyılda yapılmış.

5. Kleopatra Kapısı

Kleopatra Kapısı

Tarsus’ta, Bizans döneminde surlar varmış. Surların 3 kapısı bulunurmuş. Dağ Kapısı, Adana Kapısı ve Deniz Kapısı. Mısırlı İbrahim Paşa 1835 yılında surları yıktırmış. Geriye yalnızca bu kapı kalmış. Aslında tarihte 13 tane kraliçe Kleopatra var ama en çok bilineni VII. Kleopatra.

Mısır Prensesi olarak Dünya’ya gelen Kleopatra çok iyi eğitim almış. 7 dili konuşup yazabiliyormuş. Mısır Kraliçesi olduktan sonra ülkesini daha da büyütüp zenginleştirmek için Roma İmparatoru Sezar ile yakınlık kurmak istemiş.

Efsaneye göre kendini bir kilime sardırarak gizlice Sezar’ın yanına kadar yaklaşmış. İmparator Sezar, Kleopatra’nın güzelliğinden, cesaretinden ve zekasından çok etkilenmiş.

VII. Kleopatra ünlü Roma İmparatoru Sezar’ın eşi olmuş. Sezar’dan bir de oğlu olmuş. İmparator Sezar’ın ölümünden sonra ülke ikiye ayrılmış. Bir bölümünü Sezar’ın yeğeni, diğer bölümünü Sezar’ın Generali Antonius idare etmiş. General Antonius, Kleopatra’ya çok aşık olmuş.

Mısır Kraliçesi VII. Kleopatra sevgilisi Romalı General Antonius ile birlikte bir süre Tarsus’ta yaşamış. İki de kızları olmuş. O dönemde Akdeniz, Tarsus’a kadar uzanırmış ve Kleopatra Kapısı; Deniz Kapısı olarak kullanılırmış. Gemi yoluyla gelenler Tarsus’a bu kapıdan girerlermiş. Tarsus gezilecek yerler arasında olan Kleopatra Kapısı‘nı buraya gelirseniz mutlaka ziyaret edin.

6. Şahmeran Hamamı

Şahmeran Hamamı

Şahmeran ile ilgili Tarsus şehrinde bir çok efsane anlatılır. Hepsinin ortak noktası ise Şahmeran’ın sonunda öldürülmesi olayı. Şahmeran veya Şahmaran; Kralların Şahı anlamına geliyor.

Bir efsaneye göre Şahmeran, Tarsus yakınlarında bir kalede yılanlarla birlikte yaşamaktadır. Kafası insan şeklinde, gövdesi ise yılan şeklinde olan Şahmeran yılanların şahıdır. Tarsus Beyi’nin kızına aşık olan Şahmeran kızı babasından ister. Babası kızının Şahmeran ile evlenmesine izin vermez. Kız bir gün yıkanmak için hamama gider. Şahmeran bu sırada kızı kaçırmaya çalışır. Bunu duyan Tarsus Beyi, Şahmeran’ı orada öldürür. Tarsus halkı ise Şahmeran’ın yılanları tarafından zehirlenir.

Başka bir efsaneye göre ise Tarsus’ta Camsab adında biri yaşamaktadır. Odunculukla uğraşan Camsab ve arkadaşları bir gün ormanda çok şiddetli bir yağmura yakalanırlar ve gördükleri bir mağaraya sığınırlar. Mağarada bir kuyu görüp içinde ne olduğunu merak ederler. Kontrol etmesi için, Camsab’ı kuyuya indirmeye karar verirler. Camsab kuyuda  bal olduğunu söyler ve bir kaç petek balı ipe bağlayarak yukarı çıkarır.

Arkadaşları balları görünce çok sevinirler, bu arada yağmur durmuş ve hava iyileşmiştir. Camsab bir şekilde kuyuda unutulur ve yukarı çıkartılmaz.

Kuyudan yukarı çıkamayınca, etrafına bakınır ve buradan kurtulmanın yollarını arar. Kuyuda küçük bir delik fark eden Camsab bu deliği genişletir ve yeni bir Dünya görür. Şahmeran ve yılanların yaşadığı bu yeraltı şehrini fark eder. Yılanların Şahı Şahmeran çok bilgili bir kişiliktir.

Camsab’ın aralarına katılmasına izin verir. Bir süre burada yaşayan Camsab daha sonra ailesini özleyerek köyüne geri döner. Şahmeran ve yılanlarla yaşadığı için derisinin bazı yerleri yılan derisi gibi pullanıp ışıldamıştır. Bunun anlaşılmaması için Şahmeran ona hamama gitmemesini söyler.

Bu arada Tarsus Beyi çok hastalanır. Tarsus Beyi’ni iyileştiremeyen doktorlar Şahmeran’ın kanını içerse, şifa bulacağını söylerler. Şahmeran’ı tanıyan biri olup olmadığı araştırılır. Şahmeran ile karşılaşan kişinin derisinin değişeceği bilinmektedir. Bütün köy halkı hamama çağrılarak kontrol edilir.

Camsab’ın parıldayan derisi hemen fark edilir. Şahmeran’ı köye çağırması ve öldürmesi istenir. Yoksa bütün ailesi idam edilecektir. Camsab, Şahmeran’ı bir şekilde köye gelmeye ikna eder. Şahmeran hamamın bulunduğu yerde öldürülür ve kanı Tarsus Beyi‘ne içirilir. Tarsus Beyi iyileşerek ayağa kalkar.

7. Tarsus Antik Yol

Tarihi M.Ö. 2. yüzyıla kadar giden antik yolun kenarlarında sütunları görebilirsiniz. Oldukça iyi durumda ortaya çıkan yol Tarsus’un tam merkezinde bulunuyor. Roma İmparatorluğu döneminde bu yolda kimler yürümemiş ki?

Kleopatra ve sevgilisi General Antonius, ünlü Roma İmparatoru Sezar, Hristiyanlık tarihinde çok özel yere sahip Tarsus’ta doğup bu topraklarda yetişen St. Paul, hepsi bu tarihi yolda yürümüş. Bunu bilmek bile Tarsus’un tarihteki önemini anlamamızı sağlıyor.

8. Tarsus Ulu Cami

Tarsus Ulu Cami

Tarsus’un merkezinde bulunan cami Ramazanoğullarından, Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından 1579 yılında yaptırılmış. Tarsus Ulu Cami, Cami-i Nur adıyla da bilinir. Bu camiye gelirseniz. Hz. Adem’in oğlu ve yine onun gibi peygamber olan oğlu Hz. Şit’in mezarını ziyaret edebilirsiniz. Abbasi Halifesi Memun’un kabri de bu camide yer alıyor.

9. Tarihi Tarsus Evleri

Çok zengin bir geçmişe sahip olan Tarsus’ta gezerken Tarihi Tarsus Evleri’ni görebilirsiniz. Evlerin büyük bir kısmı çok iyi korunmuş durumda ve restorasyonları yapılmış. Tarsus gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan Tarihi Tarsus Evleri taş, ahşap ve kerpiç kullanılarak yapılmış. Evlerin alt katı ambar olarak kullanılırmış. Çukurova‘da yetişen pamuk alt kattaki ambarda saklanırmış.

10. Tarsus Siptilli Çarşısı – Tarsus Kemeraltı

Tarsus’ta Şemsiyeli Yol olarak bilinen cadde, Tarsus gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Tarsus Siptilli Çarşısı veya Tarsus Kemeraltı olarak bilinen yerde yüzlerce rengarenk şemsiye gökyüzünü süsleyerek şehre çok hoş bir hava katıyor.

11. Tarsus Şelalesi

Tarsus Şelalesi

Sıcak yaz günlerinde Tarsusluların nefes almasını ve keyifli vakit geçirmesini sağlayan şelale muhteşem bir manzaraya sahip. Tarsus Şelalesi yemek yemek ve kahvaltı yapmak için de en uygun yerlerden biri. Tarsus’a gelirseniz, Tarsus Şelalesi’nde saç kavurma yemenizi mutlaka öneririz.

12. Eshabı Kehf Mağarası

Eshabı Kehf , 7 uyurların 309 sene uykuda kaldıklarına inanılan mağara. Kuran-ı Kerim’de yer alan Kehf (Mağara) suresine göre eski zamanlarda bir grup genç Allah’ın tek olduğuna inanır. Çok Tanrılı dini inancı olan çevre halkı bunları rahat bırakmaz. Yıllarca süren baskıdan bunalan gençler ve köpekleri bir mağaraya sığınıp Allah’a onları koruması için dua ederler.

Mağarada bir süre uyuyan gençler, uyandıklarında açıkırlar. İçlerinden biri kasabaya gidip yiyecek bir şeyler almak ister. Bu arada ellerindeki paranın eski dönemlere ait olduğu ortaya çıkar. Gençlerin tam olarak kaç kişi oldukları ve kaç yıl uyudukları ise bilinmiyor. Mağaranın hemen girişindeki cami Sultan Abdülaziz tarafından 1873 yılında inşa edilmiş.

Mersin Otelleri

Tarsus’u ziyaret ederseniz, Mersin’de konaklayabilirsiniz. Mersin’de tavsiye edebileceğimiz otelleri ise aşağıda görebilirsiniz. Mersin’de şehrin en merkezi caddesi üzerinde konaklayıp, her yere rahat bir şekilde ulaşmak isterseniz Hostapark Hotel’i tavsiye ederiz.

Mersin Sahili’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde olan Hostapark Hotel’in odaları gayet rahat ve konforlu. Tam bir aile oteli olan Hostapark Hotel’de evinizin rahatlığı ile aileniz ile birlikte kalabilirsiniz.

Güleryüzlü ve canayakın personeli size her zaman yardımcı olmaya hazır. Odaları gayet konforlu, rahat ve çok temiz. 24 saat oda servisleri bulunan otelde istediğiniz her şey kısa bir süre içersinde geliyor. Kahvaltısı güzel ve lezzetli.

Sultaşa Hotel: Sultaşa Hotel Mersin Şehir Merkezine çok yakın ve Mersin Sahili’nde bulunuyor. Son derece güleryüzlü ve yardımsever personeli ve son derece konforlu odaları ile hizmet veriyor. Mersin Sahili’nde palmiye ağaçları altındaki kahvaltı salonu sizi tatilde hissettiriyor. Kahvaltısı son derece lezzetli ve güzel.

Burada akşam yemeğini de mutlaka deneyin. Özellikle et yemekleri ve kebapları muhteşem lezzetli yapan bir aşçıları var. Odaları çok temiz ve konforlu, kendinizi evinizde hissedeceksiniz. Otelin çok hoş bir bahçesi de var. Ayrıca hemen otelin yanında cafeler ve restaurantlar var. Mersin Marina’ya da çok yakın.

Altınorfoz Otel: Mersin, Silifke ilçesinde bulunan otel, denize sıfır konumda ve çok hoş bir sahili var. Bu sahilde deniz mavi bayraklı, muhteşem güzellikte ve tertemiz. Odaları çok temiz ve konforlu. Otelin açık ve kapalı havuzları var.

Ayrıca SPA Merkezi, sauna, Türk Hamamı ve masaj odaları olan oteli yaz ve kış her mevsim tercih edebilirsiniz. Yarım Pansiyon hizmet veren otelin açık büfesi de son derece iyi ve lezzetli.

Mersin’den sadece 30 km uzaklıkta olan Tarsus’a yaklaşık 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Adana Havalimanı – Tarsus arası 40 km, ulaşım ise çok kolay.

Tarsus’a otobüsle gidecekseniz eğer Tarsus otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here