Uçak Bileti

İstanbul hafta sonu kaçamağı yapıp yeşile ve doğaya doyabileceğiniz enfes doğal ve tarihi yerler barındırıyor. Doğayla iç içe, yemyeşil ve yüzlerce yıllık ağaçların altında, enfes yeşim manzaralar eşliğinde, hafta sonu keyfi yapmak isterseniz bu listeyi sık kullanılanlara ekleyin. Şehrin stresinden uzaklaşmak için, çok da uzaklara gitmenize gerek yok.

Kimisi başucunuzda kimisi için birkaç saatlik yolculuğu göze almanız gerekiyor. Emirgan Korusu, Yıldız Parkı, Hıdiv Kasrı gibi yerlerde özellikle bahar ve yaz aylarında açık havadaki masalarda oturma imkanınız da oluyor. İstanbul’un kuzeyinde yer alan Riva ve Ağva ise İstanbul’un karmaşasından ve gürültüsünden kaçmak için gidebileceğiniz yakın yerler

İstanbul’da Hafta Sonu Gezilecek Yerler

1. Yıldız Parkı

Yıldız Parkı

Yıldız Parkı, Beşiktaş yakınlarındaki konumu ile en kolay ulaşım sağlayabileceğiniz yerlerden biri. Beşiktaş’tan yürüyerek gidebileceğiniz gibi, İETT otobüsleri ile tam Yıldız Parkı önündeki otobüs durağında da inebilirsiniz.

Bütün mevsimlerde ayrı bir güzelliğe sahip olan parkta yürüyüş veya piknik yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. Yıldız Parkı’nda ayrıca kahvaltı yapabileceğiniz İstanbul Belediyesi Sosyal Tesisleri de var.

Mobil Uygulama

2. Emirgan Korusu

Emirgan Korusu

Emirgan Korusu, İstanbul Boğazı kıyısındaki konumu ve yemyeşil yüzlerce yıllık ağaçları ile İstanbul’un en güzel köşelerinden biri. İstanbul’dan uzaklaşmadan hafta sonu doğada vakit geçirmek isterseniz, İstanbul Metrosu ile ulaşımı çok kolay olan Emirgan Korusu sizin için en uygun yerlerden biri olacaktır.

Emirgan Korusu ve Emirgan semti adını 17.yüzyılda yaşamış olan Emir Mirgünoğlu’ndan alıyor. IV. Murat, Revan Kalesi’ne sefer düzenledikten sonra kaleyi yaklaşık 8 gün içinde ele geçirmiş. Revan Kalesi komutanı Emir Mirgünoğlu, kalenin fethi sırasında başta Osmanlı Ordusu’na direnmek istemiş, yenileceğini anladıktan sonra ise kaleyi IV. Murat’a teslim etmiş.

Sultan IV. Murat neredeyse hiç kayıpsız olarak kazandığı zaferden sonra kale komutanı Emir Mirgünoğlu’nu affetmiş ve koruyu içinde bir sarayla birlikte hediye etmiş. Saray günümüze kadar gelememiş.

42.000 Hektar büyüklüğündeki Emirgan Korusu, İstanbul Boğazı’nın en güzel ve yeşil yerlerinden biri. Özellikle bahar ve yaz aylarında İstanbul’un en sevilen yerlerinden biri oluyor. 19. yüzyılda Hidiv İsmail Paşa ve ailesi tarafından kullanılan koru 1943 yılında İstanbul Belediyesi tarafından halka açılmış.

Emirgan, özellikle İstanbul Lale Festivali‘nin yapıldığı Nisan ayında en güzel zamanını yaşıyor. İçinde bulunan yüzlerce çeşit ağaç ve bitki ile İstanbul Boğazı’nın en sevilen yerlerinden biri olan Emirgan Korusu’nda isterseniz yiyeceğiniz kendiniz getirebilirsiniz veya tarihi köşklerin güzel atmosferinde yemek yiyebilirsiniz.

Emirgan Korusu içindeki parklar, her yıl ve özellikle İstanbul Lale Festivali dönemlerinde çok özenli bir şekilde düzenlenir. Yüzlerce çeşit lale ve çiçekle süslenen koruda meşe, fıstık çamı, çınar, erguvan ve kızıl çam gibi onlarca çeşit ağaç da bulunur.

2006 yılından bu yana düzenlenen, İstanbul Lale Festivali’nin en önemli merkezlerinden biri olan koruda Lale ve Çiçek Satış Noktası ve Lale Müzesi de var.

Emirgan Korusu’nda adlarını renklerinden alan Sarı, Pembe ve Beyaz Köşk’ler bulunuyor. Bu köşkler günümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen restaurantlar olarak hizmet veriyor.

Hıdiv İsmail Paşa tarafından yaptırılan Sarı Köşk, kuş evi görünümünde ve sarı-beyaz renklerde boyanmış. Sarkis Balyan tarafından yapılan Sarı Köşk’te tavan ve duvar süslemeleri etkileyici güzelliği ile dikkat çekiyor. Sarı Köşk’ün hemen altında ortama ferahlık veren iki adet gölet bulunuyor.

Pembe Köşk, İsmail Paşa tarafından yaptırılmış. İki katlı olan köşk klasik Osmanlı evi tarzında yaptırılmış. 1878 Mısır Hidiv’i Abbas Hilmi Paşa döneminde devrin paşalarını konuk etmek için kullanılmış.

Emirgan Korusu’ndan geçen belediye otobüsleri listesi
22- İstinye Dereiçi-Kabataş
22RE- Fatih Sultan Mehmet-Beşiktaş
25E-Sarıyer-Kabataş
40-Rumeli Feneri / Garipçe-Taksim
40T-İstinye Dereiçi-Taksim
42T-Bahçeköy-Taksim
59RH-Rumeli Hisarüstü-İstinye / Hacıosman Metro

3. Hıdiv Kasrı

Hıdiv Kasrı

Hıdiv Kasrı, İstanbul Anadolu Yakası doğada gezilecek yerler arasında yer alan en güzel köşelerden biri. Yemyeşil doğası ve İstanbul Boğazı manzarası ile yürüyüş yapıp keyifli vakit geçirebileceğiniz Hıdiv Kasrı’nda İBB Sosyal Tesisleri de bulunuyor.

Hıdiv Kasrı’na özel aracınızla ulaşım: Çubuklu Korusu’na ulaşmak için kullanabileceğiniz en ideal yol, Anadolu yakasından; TEM otoyolundan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne ilerlerken, köprüden önce son çıkış olan Kavacık Köprüsü’nden Hıdiv Kasrı tabelalarını takip etmek olacaktır. Eğer Avrupa yakasından Hıdiv Kasrı’na ulaşmak isterseniz II. Köprü’den hemen sonra ilk çıkıştan sonra, Hıdiv Kasrı tabelaları izlemeniz gerekiyor.

Hıdiv Kasrı’na ve Çubuklu Korusu’na ulaşma için kullanabileceğiniz bir diğer yol da Üsküdar-Beykoz sahil yoludur. Bu yolu takip ederek Kanlıca’dan sonra Hıdiv Kasrı ve Çubuklu Korusu tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz.

Hıdiv Kasrı’na toplu taşıma araçları ile ulaşım: Çubuklu Korusu’na toplu taşıma araçlarıyla ulaşmanın en kolay yolu ise Beykoz istikametine giden herhangi bir İ.E.T.T. otobüsüne binip Kanlıca Durağı’nda inerek yürümeniz gerekiyor.

4. Beykoz Korusu

Beykoz Korusu, yüzlerce yıllık ağaçları ve yemyeşil ortamı ile İstanbul Anadolu Yakası’nda çocuklarla beraber gezilecek yerler arasında bulunuyor. Çok keyifli ortamı bulunan Beykoz Korusu’nda yürüyüş parkurları da bulunuyor.

5. Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı, ismi Kanuni Sultan Süleyman zamanından geliyor. O dönmelerde buraya Belgrad’dan getirilen halk yerleştirilmiş. İstanbul Avrupa Yakası’nın kuzeyinde yer alan orman yaklaşık 5400 hektarlık bir alana yayılmış.

6. Aydos Ormanı

İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan Aydos Ormanı şehrin oksijen kaynaklarından biridir. Aydos Tepesi, Aydos Göleti ve Aydos Ormanı Mesire Yeri ile birlikte Aydos Ormanı İstanbul’un en yeşil ve doğal gezilecek yerleri arasında yer alıyor.

7. Polonezköy Tabiat Parkı

Polonezköy, 19. yüzyılda Polonya’dan sürgün edilenler tarafından kurulmuş. İstanbul’dan biraz uzaklaşıp yemyeşil bir doğada, kuş sesleri arasında zaman geçirmek isterseniz burası tam size göre. İstanbul’da hafta sonu gezilecek yerler listenizde olması gereken yerlerden. Çocuklu aileler için öncelikle dikkate alınması gereken şahane bir yer.

8. Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu

Arboretum; botanik bahçesi anlamına geliyor. İstanbul’da çocuklarla gezilecek yerler arasında bulunan Atatürk Arboretumu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunuyor.

İstanbul’da gezilecek doğal yerler yazımızda İstanbul’da hafta sonu çocuklarla gezilecek yerler hakkında bilgiler vermeye çalıştık. İleride bu yazımızı daha da geliştirmek istiyoruz. Sizin de önerileriniz olursa yorumlar kısmına ekleyebilirsiniz. İstanbul’da sevgiliyle gidilecek yerler listenize ekleyin.

9. Büyükada

Büyükada, adından anlaşılacağı gibi İstanbul açıklarındaki en büyük adadır. İstanbul’dan vapur ve deniz otobüsü ile ulaşabileceğiniz adada, yaz aylarında güneşin ve denizin keyfini çıkarabileceğiniz plajlar bulunuyor.

10. Burgazada

İstanbul’da denize girmek için en yakın kaçış noktalarından biri olan Burgazada, özellikle sıcak yaz günlerinde, plajları, yürüyüş yolları ve yemyeşil ortamı ile hafta sonu kaçamakları için de en uygun yerlerden biri.

11. Kınalıada

Kınalıada

İstanbul’a en yakın ada olan Kınalıada, İstanbul’da denize girmek için en sakin plajlara sahip. Özellikle adanın arka tarafındaki plajları tavsiye ederiz. Kınalıada iskelesinde vapurdan indiğinizde sizleri plajlara götürmek için bekleyen tekneleri göreceksiniz.

Para ile girebileceğiniz plajlar olduğu gibi adanın halka açık plajları da var. Kınalıada’da fayton olmaması da sıcak yaz günlerinde at kokusundan rahatsız olan ziyaretçiler için avantaj sağlıyor.

12. Heybeliada

İstanbul’a yakın en büyük ikinci ada olan Heybeliada, aynı zamanda İstanbul Adaları’nın en yeşil olanıdır. Yemyeşil mesire yerlerinde piknik yapabileceğiniz gibi adanın plajlarından da yararlanabilirsiniz. İstanbul’da hafta sonu gezilecek yerler listenize girmeli.

13. Şile

Şile

Özellikle yaz aylarında İstanbul dışına çıkıp tatil yapma imkanı bulamayanların kaçış noktalarından biri olan Şile’de hafta sonunuzu keyifli geçirebilirsiniz. İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan kendinizi tatilde hissedebileceğiniz yerlerden olan Şile, Karadeniz kıyısında ve İstanbul’un kuzeyinde yer alıyor.

İstanbul’un kargaşasından, gürültüsünden uzak olan Şile, yeşili ve doğasıyla sizi küçük bir tatil kasabasında gibi hissettiriyor. Özellikle yaz aylarında, İstanbul’a çok yakın olması nedeniyle çok kalabalık olan Şile’ye her mevsimde gidebilirsiniz. Kış aylarında sakin bir hafta sonu geçirmek için ideal yerlerden biri.

Şile denilince akla gelen ilk sembollerden biri olan Şile Feneri, Türkiye’nin en büyük deniz fenerlerinden biri. Kırım Savaşı sırasında, Karadeniz’den İstanbul’a gelen gemilerin yollarını bulabilmeleri için 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş. Şile Feneri deniz seviyesinden 60 m yükseklikte.

Şile’nin tarihi dokusunu şehrin sokaklarında gezerken hissedebilirsiniz. Şehrin karakteristik yapı malzemesi olan ahşap ile yapılan evler 19. yüzyılda yapılmış. Yaklaşık olarak 100-150 yıllık geçmişe sahip. Büyük ailelerin yaşayabileceği evler, genellikle 2 katlı olarak inşa edilmişler. Şile’de 138 adet tarihi ev bulunuyor.

Şile’nin en bilinen yeri olan Ağlayan Kaya efsanesine göre Çoban Mehmet ile zengin kızı Eftalya birbirine aşık olmuşlar ama birbirlerine kavuşamadan ölmüşler. Buraya geldiğinizde insanların dilekte bulunmak için çaput bağladığı dalları göreceksiniz. Ağlayan Kaya’nın kumsalı da bulunuyor.

Yaklaşık 60 km’lik sahil şeridine sahip olan Şile’de, 10 km’lik kumsal da bulunuyor. Özellikle hafta sonları kumsallarda yer bulmak çok zor oluyor. Rüzgarlı havalarda deniz oldukça tehlikeli olabiliyor.

Şile’de gezilecek yerlerin ilk sırasında bulunan Şile Kalesi, Cenevizliler zamanında yapılmış. O dönemde Şile Kale’sinde yaklaşık olarak 20 kişinin yaşadığı düşünülüyor. Denizden gelen saldırılara karşı şehri savunmak için inşa edilen kalenin yüksekliği 12 m.

Şile Çarşısı’nda ünlü Şile Bezleriyle yapılmış gömlekler ve elbiseler bulabilirsiniz. Şile Bezi’nin özelliği dokuması, %100 pamuklu olması ile yaz aylarında çok tercih ediliyor.

Karadeniz kıyısında olan Şile’de balıkçılık çok önemli, Şile’ye hangi mevsimde gelirseniz gelin en taze, en güzel balıkları burada yiyebilirsiniz.

14. Riva

Şile ile Anadolu Feneri arasında kalan Riva, İstanbul’a sadece 50 km uzaklıkta bulunuyor. Geniş ve uzun bir kumsalı olan Riva eskiden küçük bir Rum köyüymüş. İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan hafta sonunuzu keyifli geçirmek isterseniz, Riva’yı tercih edebilirsiniz.

15. Ağva

Ağva İstanbul’un kuzeyinde Göksu ve Yeşilçay derelerinin ortasına kurulmuş küçük bir köy. Ağva’da yapılacak şeyler arasında belki de en keyiflisi, derelerde tekne ile gezinti yapmak diyebiliriz. İstanbul’da hafta sonu gezilecek yerler listenizde mutlaka olmalı. Hem de her mevsim.

İstanbul’a otobüsle gidecekseniz eğer İstanbul otobüs bileti için turna.com sayfasınız ziyaret edin. Gelişmiş arama özelliği ile 200’den fazla otobüs firmasını karşılaştırabilir, biletini komisyon ödemeden satın alabilirsin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here