Uçak Bileti

Erdemli gezilecek yerler, Mersin gezilecek yerler listesinin önemli bir kısmını oluşturuyor. İlçede bulunan tarihi ve doğal güzellikler gören herkesi kendine hayran bırakan cinsten. Yolunuz Mersin’e düştüğünde görmeden dönmemeniz gereken bu nefes kesici güzelliklere yakından bakalım. Hadi bir saniyeliğine kapatalım gözlerimizi, kulaklarımızda o en sevdiğimiz ses; ‘rota oluşturuldu’. Tekerler Akdeniz’e doğru dönsün, bizi Mersin’in sarı sıcak iklimine götürsün.

Erdemli Gezilecek Yerler

Erdemli Gezilecek Yerler Listesi

  • Kanlıdivane
  • Kız Kalesi
  • Sebaste Antik Kenti
  • Limonlu Çayı
  • Erdemli Talat Göktepe Çamlığı
  • Öküzlü Ören Yeri
  • Akkale
  • Karacaoğlan Şelalesi

Kanlıdivane

Kanlıdivane

Kanlıdivane Erdemli gezilecek yerler içinde bulunan bir antik kent. MÖ 3. yüzyılda kurulmuş ve MS 4. yüzyılda adı Neapolis olarak değişmiş. Buranın Sebaste Antik Kenti’nin sur dışında yer alan uzantısı olduğu tahmin ediliyor.

Kent 19. yüzyılda Fransız gezgin Victor Langlois tarafından keşfedilmiş ve 1970’li yıllarda yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış. Kentin çevresinde kurulduğu obruğun içerisinde bulunan Armaronxas ailesine ait kaya kabartması oldukça ilgi çekici.

Mobil Uygulama

Obruğun kuzey cephesinde yer alan sağ elinde mızrak, sol elinde kılıç tutan asker kabartması, diğer kaya kabartmaları, Aba’nın mezarı, kiliseler burada görebileceğiniz kalıntılar arasında. Burayı görmeden Mersin’den ayrılmayın.

  • Kanlıdivane giriş ücreti 15 TL. Müze kart geçerli.
  • Kanlıdivane konumu burada.

Kız Kalesi

Kız Kalesi

Kız Kalesi, Deniz Kalesi olarak da biliniyor. Küçük bir adacığın üzerinde kurulmuş olan kale kıyıya 600 metre uzaklıkta. Burada bulunan bir yazıttan kalenin 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış olduğu biliniyor.

Kız Kalesi efsanesine göre vaktiyle bir kral çok sevdiği tek kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının bir yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için denizin ortasında yılanların ulaşamayacağı bir kale yaptırmış. Kızını bu kalede koruyan kral, bir gün kızına bir sepet üzüm göndermiş. Üzüm sepetinde gizlenen yılan kızı sokarak öldürmüş.

Kız Kalesi Mersin’de bir tatil beldesi görevi görüyor. Sahil boyunca çok sayıda otel ve restoran bulunuyor. Hem tatilcilerin hem de Mersinlilerin günübirlik uğrak yeri durumunda.

  • Kız Kalesi giriş ücreti 15 TL. Müze kart geçerli.
  • Kız Kalesi konumu burada.

Sebaste Antik Kenti

Sebaste Antik Kenti

Elaiussa Sebaste Antik Kenti, Kilikya’nın önemli antik liman kentlerinden birisi olarak Erdemli gezilecek yerler listemizde önemli yer tutuyor. Elaiussa zeytinlik anlamına geliyor. Zeytin ve zeytinyağı üretimi bu bölge için her dönemde önem taşımış. Yarımada üzerine kurulmuş olan kenti Roma döneminde İmparator Agustus, Kapadokya valisine hediye olarak vermiş. Yarımadanın kara kısmına Sebaste kenti kurulmuş.

Sebaste “görkemli mutlu” anlamına geliyor. Zamanla bu iki kent birleşmiş ve Elaiussa Sebaste olarak adlandırılmış. Kentte görebileceğiniz kalıntılar arasında; 2300 kişi kapasiteli ve 23 basamaklı tiyatro, Romalıların Lamos çayından buraya ve Korykos’a (kızkalesi) su taşımak için kullandıkları su kuleleri, Roma dönemindeki şehir agorası, kalorifer sistemi ve yıkanmaya gelenlerin sağlık dileklerini de içeren bir yazıt bulunan antik hamam bulunuyor.

Limonlu Çayı

Erdemli mesire yerleri denilince akla gelen ilk yer Limonlu Çayı oluyor. Limonlu Çayı kaynağını Toroslardan alıyor. Çayın etrafında tesisler bulunmaktadır. Burada piknik ve mangal ihtiyaçlarınızı giderebilir, kamp yapabilirsiniz. Limonlu Çayı’nda Sraz, Bıyıklı, Çöpçü, Yayın ve Çay Kayası gibi balıklar bulunuyor. Çayda dilerseniz balık da tutabilirsiniz.

Erdemli Talat Göktepe Çamlığı

Erdemli Talat Göktepe Çamlığı

Talat Göktepe Çamlığı tabiat parkı olarak koruma altında. Piknik, çadır ve karavan konaklama için tercih edebileceğiniz bu tabiat parkı içinde yaklaşık 3 km uzunluğunda 500 m genişliğinde kumsal da bulunuyor.

  • Talat Göktepe Çamlığı giriş ücreti şahıs 6 TL, otomobil 18 TL.
  • Erdemli Talat Göktepe Çamlığı konumu burada.

Öküzlü Ören Yeri

erdemli gezilecek yerler

Öküzlü ören yeri Erdemli gezilecek yerler içinde ziyaret edebileceğiniz tarihi yerlerden biri. Kente Öküzlü ismi büyük kilise sütun başlıklarındaki öküz kabartması sebebiyle verilmiş. Kentin asıl adı bilinmiyor.

Helenistik dönemde kurulmuş olan kent Roma ve Bizans dönemlerinde de varlığını sürdürmüş. Kenti ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.

  • Öküzlü Ören Yeri konumu burada.

Akkale

erdemli gezilecek yerler

Akkale için bir ören topluluğu deniyor. Bölgeniz yüzey araştırmasını yapan profesör Eyice buradaki binanın bir saray olduğunu söylüyor. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ise tesisin gemiciler için bir konaklama yeri olduğu görüşünde.

Bu binanın üst katları yıkılmış olmakla birlikte helezon merdiven kısmen ayakta. Bu binanın doğusunda süslü küçük bir bina daha yer alıyor. Uzun süre Roma döneminin bir tür gümrük binası olduğu düşünülen bu diğer binada kazı yapılınca iki mezar bulunmuş ve buranın bir tür mozole olduğu görüşü ağır basmış. Alanda büyük bir sarnıç, antik liman kalıntıları ve çekçek yeri, bir hamam ve bir de bir zeytin işliği bulunuyor.

Karacaoğlan Şelalesi

Erdemli’ye bağlı Elvanlı gezilecek yerler içinde bulunuyor Karacaoğlan Şelalesi. Yaklaşık 40 metre yükseklikteki kayalıkların arasından dökülürken görenleri kendine hayran bırakıyor. Bu saklı cennet yaz aylarında sıcaktan bunalanların da uğrak adresi.

Erdemli Gezilecek Yerler Sıkça Sorulanlar

Erdemli nereye yakın?

Erdemli ilçesi Mersin-Silifke karayolu üzerinde Mersin’e 35 km uzaklıkta yer alıyor.
 

Erdemli’nin kaç köyü var?

Mersin Erdemli ilçesine bağlı 46 köy bulunuyor.

Mersin Erdemli’nin neyi meşhur?

Türkiye limon ihtiyacının %65’ini karşılayan Limonun Başkenti Erdemli’de yetiştirilen, Lamas Limonu buranın meşhur tatlarından. Ayrıca Erdemli Muzu da burada yetiştirilen özel bir muz türü.

Mersin Erdemli nerelere gidilir?

Erdemli’de gidebileceğiniz tarihi ve doğal yerler; Kanlıdivane, Kız Kalesi, Sebaste Antik Kenti, Limonlu Çayı, Erdemli Talat Göktepe Çamlığı, Öküzlü Ören Yeri, Akkale, Karacaoğlan Şelalesi.

Erdemli gezilecek yerler listesindeki bu yerleri görmek için Mersin otobüs bileti fırsatlarına mutlaka göz atın.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here