Uçak Bileti

Avrupa‘ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının aşması gereken engellerden biri de Schengen vizesi. Avrupa Birliği’ne üye 22 ülke ve birliğe üye olmayan 4 ülkenin taraf olduğu Schengen Anlaşması ile kurulan Schengen Bölgesi içerisinde yer alan herhangi bir ülkeden alınan Schengen vizesi ile gümrük ve pasaport kontrolü olmadan rahatlıkla seyahat edilebiliyor.

Bordo (umuma mahsus) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi sınırlarına yapacakları seyahatlerinde vize almaları zorunlu. Her yıl Avrupa’ya turistik amaçla seyahat etmek isteyen binlerce Türk vatandaşı aracı kurumlar, konsolosluklar ve büyükelçilikler aracılığı ile Schengen vizesi başvurusu yapıyor.

Schengen Vizesine Sponsorla Başvuru Nasıl Yapılır?

1. Schengen vizesine sponsorlu başvuru

Schengen vizesi başvuruları Schengen rejimine dahil olan ülkelere göre bazı farklılıklar içermesine rağmen genel prosedürler hemen hemen aynı.

Standart başvuru formu, ikametgah ve aile belgeleri, biyometrik vesikalık fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, otel ve ulaşım rezervasyonu gibi belgeler tüm ülkeler tarafından talep ediliyor.

Kendi işi olan, bir yerde maaşla çalışan, emekli, çiftçi gibi meslek sahipleri kendilerinden talep edilen belgeleri hazırlayıp aracı kuruma ya da konsolosluğa doğrudan başvuru yaparak vize sürecini başlatabiliyor.

Mobil Uygulama

Peki, eğer öğrenciyseniz ya da çalışmıyorsanız Schengen vizesine nasıl başvuracaksınız?

Çalışmayanlar, hali hazırda bir geliri olmayanlar ya da öğrenciler için Schengen vizesi hayal değil. Bu kategoriye girenlerin birinci dereceden yakınlarını sponsor olarak gösterip, vize başvurusu yapması gerekiyor.

Seyahat edecek kişi kendine ait ulaşım, konaklama, vesikalık fotoğraf, pasaport ve kimlik fotokopisi gibi temel belgeleri hazırladıktan sonra finansal belgeler bölümünde istenen tüm evrakları sponsorunun çalışma ya da emeklilik durumuna göre temin etmek zorunda.

Schengen vizesi başvurularında başvuru sahibine sponsor olacak kişinin başvuru sahibi ile birinci dereceden yakınlığının olması ve bunun belgelenmesi şartı var.

Sponsor çalışıyorsa işyerinden alacağı evrakları (maaş bordrosu, ticaret sicil kaydı, ticaret odası ya da esnaf odası kaydı) ile kendi şahsi banka hesap dökümünü sunuyor.

Sponsor emekliyse işler daha kolay. Emekli belgesi ve banka hesap dökümü yeterli oluyor.

Sponsorlu başvurularda sponsorun vize başvuru sahibinin tüm seyahat masraflarını karşılayacağını taahhüt ettiği dilekçeyi sunması şartı var.

Schengen ülkeleri listesi

Schengen Bölgesi’ne dahil olan ve Schengen vizesiyle seyahat edilebilen ülkeler şunlar: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

Herhangi bir geçerli Schengen vizesine sahip olan Türk vatandaşları Bulgaristan, Hırvatistan, Monako, Romanya, San Marino ve Vatikan’a da ekstra vize ihtiyacı olmadan seyahat edebiliyor.

Kıbrıs Rum Kesimi’ne gitmek isteyen Türk vatandaşlarının ise bu ülkenin Atina büyükelçiliğinden vize almaları gerekiyor. Sponsorlu vize başvurusu yapmadan önce uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu yaptığınızdan emin olun.

İlginizi Çekebilecek Diğer Vize Makaleleri
E-vize nedir?
Vize sponsor nedir?
Öğrenci vizesi nasıl alınır?
Transit vize nedir?
Vizesiz gidilecek ülkeler
Vize isteyen ülkeler
Schengen vizesi nedir?

Otobüs Bileti

1 YORUM

  1. Sponsorumun hesaplarını göstermem yeterli midir? Para olmamasına rağmen kendi hesap dökümümü de göstermem gerekir mi?

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here