Yurt dışına çıkmak isteyenlerin dikkat etmesi ve özenle yapması gereken işlemlerin başında vize başvurusu yer almaktadır. Vize başvurusunun tüm gerekliliklerinin yerine getirilmesi ve evrakların eksiksiz teslim edilmesi sürecin sorunsuz işlemesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle yurt dışına çıkmadan önce seyahat edilmesi planlanan ülkenin vize koşulları hakkında araştırma yapmak gerekmektedir çünkü her ülkenin seyahat nedeni veya süresi gibi etkenlere bağlı olarak vize uygulamaları değişiklik göstermektedir. Eğitim için yurt dışına çıkacak öğrencilerin de vize şartlarını doğru incelemesi, eğitim danışmanları ve vize merkezleriyle irtibat halinde olarak süreci doğru yönetmesi, doğru vize türüne başvurması ve evrakları eksiksiz teslim etmesi çok önemlidir. Örneğin Erasmus için uçak bileti satın alacaksanız öğrenci vizenizin mutlaka olması gerekir. 

Öğrenci Vizesi Nedir?

Öğrenci vizesi; Erasmus, dil kursu gibi akademik eğitimler için yurt dışına çıkmak isteyen öğrencilerin alması gereken vize türüdür.

Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Her ülkenin vize prosedürü farklıdır. Bazı ülkelerin vizesini almak özellikle zordur. Bu nedenle gidilmek istenen ülkenin vize prosedürleri detaylı olarak incelenmelidir. Özellikle uzun dönem gidecek öğrencilerin vize süreçlerinde daha çok zorlanması mümkündür. Sıkıntısız bir şekilde yurt dışı eğitimine gidebilmek için; hazırlanacak evrakların tam ve doğru olması, tüm işlemlerin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekmektedir. Vize için gerekli evraklar ülkelere göre farklılık gösterebilse de genel olarak istenilen bazı evraklar vardır.

Öğrenci vizesi almak için gereken belgeler şu şekildedir:

• Öğrenci vizesi başvuru formu

• Öğrencinin pasaportu

• Adli sicil kaydı

• Gidilecek olan okuldan alınan kabul mektubu

• Maddi durumu belgeleyen evraklar

• İkametgâh belgesi

• Seyahat sigortası olduğunu belirten belge

• Dil tercih formu

• İdari harç belgesi

• Mülkiyet tapuları

• Yurt dışı masraflarını karşılayacak kişinin onaylı SGK işe giriş ve aylık sigorta belgesi

• İstenmesi halinde askerlik durum belgesi

• Öğrenci belgesi

• Varsa diploma ve transkript

• Vize harcı ödendi makbuzu

• Öğrenciliğe ilaveten çalışılacaksa çalışma izni

• Öğrenci reşit değilse velinin izin belgesi

• Uzun süreli vizeler için İngilizce bilgisini gösteren sınav sonuç belgesi

Bazı ülkeler eğitim süresinin 90 günden az olması halinde öğrenci vizesi için daha az belge talep edebilmektedir. Almanya, Yunanistan, İngiltere ve Fransa bu ülkeler arasındadır.

Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Öğrenci vizesi almak için yapılan işlemlere ödenmesi gereken birkaç farklı ücret vardır.

Bunlar şu şekildedir:

• Randevu için ödenecek ücret

• Noter işlemleri için ödenecek ücret

• Yeminli tercüman için ödenmesi gereken ücret

• Vize için ödenecek ücret

• Seyahat sigortası için ödenecek ücret

Bu ücretler kurumlara göre değişiklik göstermekte ve vize işlemlerinde aracı kurumlar da varsa onlar için de ek ücretler çıkabilmektedir.

Öğrenci Vizesiyle Gidilebilecek En Çok Tercih Edilen Ülkeler

Almanya: Modern dokulara sahip göz alıcı şehirleriyle, ücretsiz eğitim sistemleri ve kaliteli eğitimleriyle öğrencilerin en çok gitmek istediği ülkelerden olan Almanya için öğrenci vizesi almak çok da zor değil. Almanya’ya gitmek için öğrenci vizesi başvurusu yapılacaksa; ülkedeki okullardan birine kabul edilmiş olmak, yeterli İngilizce veya Almanca bilgisine sahip olmak, Türkiye’deki Alman Konsolosluğu ile görüşme talebinde bulunmak, planlanan seyahat tarihinden 3 ay öncesinde başvuru yapmış olmak ve eksiksiz evrak vermiş olmak yeterlidir. Başvurular 3-6 hafta arasında bir süreçte sonuçlanmaktadır.

Kanada: Dünyanın en huzurlu ülkelerinden biri olan Kanada da güzelliğiyle olduğu kadar yüksek kaliteli eğitim sistemi ve akademik kariyer imkânlarıyla öğrencilerin gözde ülkeleri arasındadır. Kanada’da eğitim görmek için öğrenci vizesi almak da oldukça kolaydır. Kanada için öğrenci vizesine başvurulacaksa; büyükelçilik ya da konsoloslukla vize görüşmesi yapılması, evrakların eksiksiz verilmesi ve 3 ay önceden başvurunun gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Vize başvuruları online olarak da yapılabilmektedir.

Güney Kore: Gelişmiş teknolojisi, modern şehirleri, kaliteli eğitim sistemi, İngilizce lisans ve lisansüstü programlarının çeşitliliğiyle Güney Kore, çok sayıda öğrencinin eğitim için tercih ettiği ülkeler arasındadır. İstihdam olanaklarıyla da bir hayli cazip görünen Güney Kore için 2 çeşit öğrenci vizesi mevcuttur. Bunlardan ilki kolej, üniversite ya da bir yüksekokulda lisans, master ya da doktora derecelerinde eğitim alacak ve 3 aydan fazla süreyle ülkede bulunacak uluslararası öğrencilere verilen “D-2” öğrenci vizesidir. Diğeri ise herhangi bir üniversiteye bağlı bir dil okulunda ya da araştırma enstitülerinde Korece dil eğitimi, endüstriyel eğitim vb. almak isteyen öğrencilere yönelik olarak verilen “D-4” genel eğitim vizesidir. Güney Kore vizesine başvurular için Türkiye’de bulunan Güney Kore konsolosluğunun resmi web sitesinden vize başvuru formunu doldurmak ve gerekli belgeleri hazırladıktan sonra vize ücretini yatırarak randevu almak gerekmektedir.

Malezya: Asya’nın diğer ülkelerine göre daha düşük yaşam ve eğitim maliyetleri olmasının yanında ileri bir teknolojisi, göz alıcı şehirleri ve çok kültürlü etnik yapısıyla dikkat çeken Malezya, öğrencilerin sıkça tercih ettiği yerlerdendir. Malezya öğrenci vizesi almak için; Malezya İçişleri Bakanlığı ve Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından tanınan bir okuldan tarafından kabul edilmiş olmak, online vize başvurusunda bulunmak, vize ücretini ödeyerek evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmek gereklidir.

Yeni Zelanda: Öğrenci vizesi uygulamaları oldukça kolay olan bir diğer ülke ise Yeni Zelanda’dır. Yeni Zelanda, eğitim alınmak istenen üniversitelerin başvuru sürecinde yardımcı olması ve bilgi paylaşımında bulunması özelliği ile de epey kolaylık sağlamaktadır. Her yıl 100.000 üzerinde öğrenci ağırlayan ülkenin resmi dilinin İngilizce olması da yabancı dil eğitimlerinin yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır. Yeni Zelanda’da eğitim için 3 aydan fazla bir süre kalınacaksa vize başvurularının konsolosluğa yapılması ve evrakların eksiksiz teslim edilmesi gerekmektedir. Eksiksiz bir başvuru yapılmışsa 2 hafta içerisinde vize çıkacaktır.

Singapur: Kültürel çeşitliliği yüksek olan ve kaliteli üniversiteleri bulunan Singapur’un resmi dilinin İngilizce olması ve işsizlik oranının da düşük olması öğrencilerin eğitim için Singapur’u seçmelerinde önemli bir etkendir. Singapur’da eğitim almak isteyen öğrencilerin “Student Pass” adı verilen bir belgeye sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında bazı öğrencilerden Student Pass belgesine ilave olarak vize de talep edilebilmektedir. Singapur öğrenci vizesine gerekli evraklarla başvuru yapıldıktan sonra, başvurunun sonuçlanması 4 hafta kadar sürebilmektedir.

İrlanda: Eğitimde gelişme sağlamak için bir hayli yatırım yapan ve öğrenim ücretleri Amerika ve İngiltere’ye göre epey düşük olan İrlanda, öğrencilerin yurt dışı öğrenimleri için tercih etmek istediği gözde ülkelerdendir. Eğitim kalitesi, burs imkânları ve yenilikçi eğitim sistemiyle göz dolduran ülkenin, öğrenci vizesini almak için oldukça kolay bir vize prosedürü bulunmaktadır. Öncelikle İrlanda’da bir okul tarafından kabul edilmiş olmak gerekmektedir. Ardından vize başvurusu online olarak yapılabilmektedir. Başvuru formunun çıktısını alıp istenilen belgeleri tamamladıktan sonra konsolosluğa gidilerek süreç tamamlanabilir. Vize başvuru yapılırken dikkat edilmesi gereken bir nokta ne kadar sürelik bir eğitim alınacağıdır. Eğer 90 günden kısa süreli bir eğitim programına girilecekse “C tipi”, 90 günden uzun bir eğitim programına girilecekse de “D tipi” öğrenci vizesine başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sonuçlarının çıkması 4-6 hafta kadar sürmektedir.

Amerika: Dil eğitimi denilince akla ilk gelen ülkelerden biri olan Amerika’nın öğrenciler için talep ettiği vizelerin farklı türleri bulunmaktadır. Eğitim için öğrenci vizesine başvuracak olan kişinin bu vize türlerine başvuru esnasında dikkat etmesi gerekmektedir. Örneğin İngilizce dil kursuna veya üniversite programlarına kayıt olacak olan bir öğrencinin alması gereken vize tipi “F-1”dir. Yanlış vize türüne başvurulması sorun yaratacaktır. Ayrıca vize türüne göre ödenecek ücretin değişeceği de unutulmamalıdır. Tüm işlemlerin sorunsuz tamamlanması ve evrakların eksiksiz verilmesi durumunda vize mülakat gününde çıkmaktadır ancak pasaporta işlenmesi ve gönderimi aşağı yukarı 3 günü bulabilmektedir.

İngiltere: İngilizce dil eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerin başında gelen İngiltere’de öğrenci vizesi için farklı kategoriler bulunmaktadır. Vize başvurusu yapılırken doğru tür için başvuru yapıldığına emin olunmalı, belirtilen belgeleri eksiksiz toplamalı ve başvuru gerçekleştirilmelidir. Bu noktada ödenmesi gereken vize ücreti de, vizenin türüne göre değişiklik gösterecektir. İngiltere’de 6 ay- 11 aylık eğitim almak için talep edilmesi gereken vize “Student Visitor Visa” olarak geçen vizedir. Bu vize türü için herhangi bir İngilizce yeterlilik şartı talep edilmemektedir. İngiltere’de uzun zamanlı bir eğitim alınacaksa başvurulması gereken vize türü ise “Tier 4 General Student Visa” vizesidir. Bu vize türü özellikle staj yapmayı planlayan öğrenciler için zorunludur ve İngilizce yeterlilik bilgisi aranmaktadır. Bunun için UKVI onaylı bir test merkezinden alınan sınav sonucu gerekli olacaktır.

Avustralya: İngilizce dil eğitimi için son zamanlarda sıklıkla tercih edilen yerlerden bir tanesidir. Avustralya’da eğitim görmek isteyen öğrencilerin başvurması gereken vize türü “Student Visa (Subclass 500)” olarak belirtilen vizedir. Lisans, yüksek lisans ve benzeri uzun süren eğitim programlarına girilecekse, belirli bir seviyede İngilizce bilgisine sahip olunması ve bunun IELTS, TOEFL gibi sınavlardan alınan sonuçlarla belgelenmesi talep edilecektir. Öğrenci vizesi başvuruları online olarak yapılmakta ve vize onayı da e-mail yolu ile gelmektedir. Dolayısıyla vize etiketi pasaportun üzerinde yer almamaktadır. Bazı ülkelerden farklı olarak Avustralya’da öğrenci vizesi uzatılması yapılabilmektedir. Hatta turistik amaçla alınmış vize türü öğrenci vizesine çevrilebilmektedir.

Malta: Eğlenceli yaşam tarzı ve iklimi sayesinde Malta son zamanlarda öğrencilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Özellikle İngilizce eğitimi için en çok tercih edilen ülkeler arasında yerini alan Malta’nın vizesine başvurmak için tüm evraklar eksiksiz tamamlanmalı ve başvurusu yapılmalıdır. Vize sonuçlanması yaklaşık 15 iş günü sürer.