Uçak Bileti

Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı, topraklarında dolaşırken insana buruk bir his veren, çok özel bir coğrafya. Kars ve Erzurum şehirleri arasındaki toplam 22 bin 980 hektar genişliğinde bir alanı kaplayan muhteşem doğasının yanı sıra Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu cephesinde savaşırken, Sarıkamış’ta donarak yaşamını yitiren 90 bin askerin yürekleri dağlayan hikayesini de saklıyor.

Zengin bir yaban hayatına ve sarıçam ormanlarına sahip doğası ve tarihi özelliğiyle Türkiye’nin ve Doğu Anadolu Bölgesinin en önemli doğa alanlarından olan Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı, 2004 yılından bu yana koruma altında.

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı

Büyük acıların doğduğu Sarıkamış harekatını duymayan yoktur. Kimimiz okullardaki ders kitaplarından okuduk, kimimiz ise birebir bu harekatın yaşandığı yıla tanık olan büyük dedelerimizden dinledik.

1914-1915 yıllarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için bu bölgede konuşlanan 90 bine yakın Türk askeri, Sarıkamış harekatında donarak hayatlarını kaybettiler. 100 yılı geçen zamanda, askerlerin hüzünlü hikayeleri ve hatıraları milli park içerisindeki şehitliklerde yaşatılıyor.

Sarıkamış Ormanları ile Allahuekber Dağlarını kapsayan bu bölge 19/11/2004 tarihinde ve 25618 sayılı kanunun resmi gazete de yayınlanması ile Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı olarak ilan edildi.

Mobil Uygulama

Ocak ayının ilk haftası milli parkta anma etkinlikleri yapılıyor. “Türkiye şehitleriyle yürüyor” sloganıyla, meşaleler eşliğinde uzun bir yürüyüş gerçekleştiriliyor. Her yıl, bayraklı yürüyüşün yanı sıra, Sarıkamış harekatıyla ilgili film gösterimi, helikopter ve Solotürk gösterisi gibi pek çok etkinlik düzenleniyor.

20 şehitliğin bulunduğu milli parkta 8 abide var, geri kalanların net bir sınırı yok. Sarıkamış Harekatı’nda şehit olan askerlerin mezarlarının yer aldığı; Allahuekber Tepe Şehitliği, Dikenli Tepe Tabya Şehitliği, Çakırbaba Şehitliği, Ağababa Şehitliği, Meçhul Asker Şehitliği, Sarıkamış Şehitliği, Soğanlı Şehitliği, Divik Köyü Şehitliği, Bardız Geçidi Şehitliği milli parkın en çok ziyaret edilen noktalarından.

Bu bölgenin milli park olmasının iki önemli nedeni var. İlki kültürel ve ulusal değeri, ikincisi ise bu alanın Türkiye’de sarıçam ormanına rastlanan en yüksek rakımlı bölge olması. Parkın yüksek kesimlerini süsleyen Sarıçamlar milli parkın en önemli sembollerinden biri.

Yetişkinlerinin boyu 40 metreyi bulan sarıçamlar, sivri tepeli, ince yapılı Kafkaslar, Sibirya ve Kuzey Asya’da yayılış gösteren özel bir tür. Sarıçamların özellikle karın yoğun olduğu dönemlerde fotoğrafları süsleyen farklı bir güzelliği var. Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı’nda görülen farklı çam türleri arasında adi ardıç ve titrek kavak ağaçlarını da görmek mümkün.

Park faunası içerisinde ayrıca bitki çeşitliliğine kategorisinde; 58 familyaya ait 206 cins, 352 tür, 34 adet alttür ve 8 adet varyete yer alıyor.

Yaban hayatı açısından da oldukça zengin olan park; ayı, tilki, vaşak, yaban kedisi, su samuru, kaya sansarı, kızıl sincap, bozkır kartalı, kara akbaba, kızıl çaylak gibi 75 memeli, 107 kuş, 6 balık türünün yaşam alanı. Milli park, yaban hayatı gözlemi ve bu konuda araştırma yapmak isteyenler için de oldukça etkileyici bir coğrafyaya sahip.

Bahar ve yaz dönemlerinde doğanın yeniden uyanmasıyla rengarenk bir görünüme kavuşan milli park, kış ve doğa sporlarına da elverişli. Alpler gibi dünyaca ünlü kayak noktalarında görülen kristal karın hakim olduğu Sarıkamış Kayak Merkezi, bölgenin en popüler kış sporu adreslerinden.

Karın yerde kalış süresinin 140 günü bulması, havanın çoğunlukla güneşli oluşu, pistlerde buzlanmanın pek görülmemesi, kayak yapılan alanın çevresindeki çam ağaçlarının dokusu, pistlerin görece daha sakin ve sessiz oluşu Sarıkamış Kayak Merkezi’nin en büyük artıları. Kristal kar özelliği nedeniyle de Snowboard için çok uygun.

Yeme-içme, konaklama, kayak ekipmanları kiralama ve daha bir çok hizmet diğer kayak merkezlerine göre daha uygun fiyatlı. Hem Sarıkamış merkezde hem de kayak yapılan pistlerin yanında konaklama seçeneği var. Merkezde konaklama fiyatları daha uygun ve 5-10 dakikada taksiyle kayak merkezine gelmek mümkün.

1,5 metreyi bulan kar kalınlığı, 13 km uzunluğundaki kayak pistleri ve gelişmekte olan konaklama, restoran ve teknik imkanlarıyla kayak keyfini zirvelere çıkaran bu tesis, milli park çevresinde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Doğa yürüyüşü, olta balıkçılığı, kamp, kaya tırmanışı, snowboard, avcılık ve piknik gibi eğlence ve macera dolu aktivitelerin yapılabildiği milli park, hem doğa sporlarıyla ilgilenenler hem de hafta sonlarını değerlendirmek isteyen aileler ve gruplar için oldukça cazip.

Sarıkamış Katherina Köşkü
Sarıkamış Katherina Köşkü

Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı’na Nasıl Gidilir

Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı’na ulaşım için en konforlu ve hızlı seçenek havayolu seyahati. Milli parka en yakın havalimanları; Kars, Erzurum ve Iğdır şehirlerinde hizmet veriyor. Şehirlerarası otobüsler aracılığıyla Erzurum ya da Kars üzerinden de ulaşılabilen milli park, Kars Harakani Havalimanı‘na 50 km, Erzurum Havalimanı’na 159 km, Iğdır Havalimanı’na ise 175 km uzaklıkta.

ⓘ En ucuz Kars otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Alışılagelmiş rotalardan uzak ve keyif dolu bir seyahat deneyimi arayanların gözdesi olan Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı, tarihi tanıklık eden köklü geçmişi, kristal karıyla ünlü kayak merkezi ve şahane doğasıyla görülmesi gereken yerlerden biri.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here