Uçak Bileti

Adana ili eski bir geçmişe sahip olması nedeniyle zengin bir tarihi miras barındırıyor. Hem şehir merkezinde hem ilçelerde görmeniz gereken çok sayıda tarihi yapı ve kalıntılar var. Bu zengin tarihe tanıklık eden Ramazanoğlu Konağı da merkezi konumuyla ziyaret edilmeden gidilmemesi gereken noktaların başında geliyor.

Ramazanoğulları ailesinin konağı olan bina Adana’nın tarihi şehir merkezinde Ulucami Külliyesi’nde yer alıyor. Beylikler dönemi mimarlığının seçkin bir örneği olan yapı Adanalı Piri Paşa tarafından yaptırılmış. Kanuni Sultan Süleyman ve IV.Murad’ın konakladığı 500 yıllık konağı, dünyada yapıldığı günden bu yana hala ayakta olan en kadim evlerden biri.

Ramazanoglu-Konagi

Şu an Çukurova Üniversitesi Kültür Merkezi olarak hizmet veren konak Ramazanoğlu Beyliği Sarayı’nın ayakta kalan kısmı ve Selamlık bölümü, yani yönetim merkezini oluşturuyor.

Ramazanoğlu Konağı, Adana

Ramazanoğlu Konağı‘nın 1360-1400 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. Son Ramazanoğlu Bey’i Halil Bey tarafından yaptırılan 1495 tarihli kitabe konağın restorasyon tarihini gösteriyor. Sürekli onarımlar yaşayan yapı 14. yüzyıldan kalan, dünyanın sayılı sivil mimarlık örneklerinden biri olarak görülüyor.

Konağı yaptıran Adanalı Piri Paşa, Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk vezirlerinden. 48 yıl Adana beylerbeyliği yapan Piri Paşa, Karaman, Şam, Halep’de de benzeri görevlerde bulunmuş ve gittiği her yerde inşa ettiği eserlerin bir çoğunu da Adana’da yaptırmış.

Mobil Uygulama

Ayrıca Adana’daki Ulucami ve Medresesi, Yağ Cami ile Medresesi, Çeşme, Pamuk Hanı Mescitleri, Zaviye-i Cebel Nur, Darüşşifa, Darül Hadis, İmaret, Kapalıçarşı, Irmak Hamamı gibi eserler de Piri Paşa tarafından yaptırılmış.

Adana’da kalabilen eserlerin yüzde 90’ına sahip olan Piri Paşa, Konya, İstanbul ve Niğde’nin Bor ilçesinde de birçok külliye, hamam ve cami yaptırmış.

Vakıf Sarayı adıyla da bilinen evin eskiden yanında beyliğin idare merkezi olduğu anlaşılan ve halk arasında “Selamlık” olarak bilinen, kubbeli bir mekân ve hamam olduğu düşünülen bir kısmı ile gelebilen bir yapı.

Kesme taş ve tuğladan mimarisiyle sade bir görünüşe sahip konak, birisi ara olmak üzere üç kattan ve “L” şeklindeki zemin katı planının doğu ucunu teşkil eden bir terastan meydana geliyor.

Ramazanoğlu Konağı

Üç katlı üzeri teraslı bu binanın alt katı düzgün kesme taş, üst katı tuğla ile inşa edilmiş. 16×10.50 metre ölçüsünde dikdörtgen bir plana sahip. Birinci katta bir mutfak, bir salon, iki oda ve ara mekanlar bulunuyor.

Üst katın merdiven sahanlığının batısına abdesthane, en üst katı teşkil eden güney ucuna da büyük bir yatak odası yerleştirilmiş.

Ayrıca üst katta havuzlu bir teras da bulunuyor. Sade olan konakta hiçbir süsleme görülmüyor. Binanın Mısır’daki Memlüklü konaklarını hatırlatan önemli bir eser olduğu söyleniyor. Yalnızca Güney cephesinde bulunan kapı üstündeki kitabesinde Ramazanoğlu Halil Bey tarafından onarıldığı yazıyor.

Ramazanoğlu Konağı

Adana’ndaki ilk müze-kültür merkezi özelliğini taşıyan konak restore edildikten ve Çukurova Üniversitesi’ne tahsis edildikten sonra konferans ve türlü etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlamış.

Konakta Cumartesi Konferansları adıyla her hafta konferans düzenleniyor. Ayrıca her ayın son cumartesi günü de Türk Sanat Müziği konseri düzenleniyor. Tüm bu etkinlikler halka açık ve ücretsiz.

Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi, resmi tatiller dışında her gün ziyarete açık. En uygun Adana otobüs bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here