Uçak Bileti

Başlığı bile acıktıran Adana’da ne yenir yazıma hoşgeldiniz. 😀 Adana lezzetleriyle tanışmam çocukluğuma dayanır. Ankara’da yaşarken halamın Adanalı olan eşinin kız kardeşi bana okul çıkışları ders çalıştırırdı. O kadar misafirperver bir aileydi ki her gittiğimde evde bir komşu ve mutlaka Adana’ya özgü bir yemek olurdu. İçli köfteyi ilk defa tadışım, sarımsaklı köfteye aşık oluşum o günlerdedir işte.

Yıllar geçip üniversiteyi Mersin’de okuyunca da bir ayağım hep Adana’da oldu. Ben Tarsus’ta kalıyordum. Bilen bilir Adana-Tarsus-Mersin birbirine yakındır ve hızlı trenle çok kolay ulaşım sağlanır. O nedenle Adana lezzetlerine oldukça hakimim. Sizlere şahane bir liste hazırladım. Yazının sonunda bir anda ‘kalkın Adana’ya gidiyoruz’ demeniz işten bile değil. 😍

Adana’da Ne Yenir?

Adana’ya gidek mi, şalgamından içek mi, kebabından yiyek mi ? Lezzetler şarkılara bile konu olmuşken bu uğurda kalkıp Adana’ya gidilmez mi? Valizi hazırlarken yanınıza beli lastikli, salaş ya da iyisi mi 1 beden büyük kıyafetler alın. 😅

3 kilo alma garantili bir seyahat olacağından emin olabilirsiniz. Yanınıza mutlaka mide ilaçları alın çünkü sıra dışı bir yeme-içme deneyimi yaşayacaksınız Adana’da. Kebaplarından tatlılarına, böreklerinden içeceklerine ağız sulandıran öneriler sunacağım size. Her lezzeti 1 porsiyon sipariş edip 2 kişi paylaşmak mantıklı olacak. Çünkü o kadar çok denenmesi gereken lezzet var ki birini yerken diğerine de yer bırakmanız şart. Asla doyumluk değil, tadımlık ilerleyin.

Mobil Uygulama

Adana’da Ne Yenir?

  1. Kebap
  2. Ciğer
  3. Adana Lahmacunu
  4. İçli Köfte
  5. Şırdan
  6. Sıkma
  7. Bici Bici
  8. Halka Tatlısı
  9. Cezerye
  10. Şalgam
  11. Muzlu Süt

Kebap

Kebap

İstanbul’da Ankara’da ve Adana dışında yaşayan sevgili okuyucularım. Bugüne dek yediğiniz tüm kebapları unutun. Her şeyi yerinde yiyeceksin sözünün ne kadar doğru olduğunu Adana’da kebap yerken fazlasıyla hissedeceksiniz. Bu yediğim kebapsa şimdiye kadar yediklerim neydi diye düşünebilirsiniz.

Öyle çatalla bıçakla yemek mümkün değil zaten. Çatal değdiği anda dağılan, sulu ve aşırı lezzetli bu kebabı elle yiyerek tadını çıkarın. Lavaşı bile bi başka lezzetli ne yalan söyleyeyim. Bir de Adana kebapçıları önce gözü sonra mideyi doyurmayı çok iyi biliyor. Önden gelen ikramlar masayı öyle bir donatıyor ki kendinize hakim olup çok fazla yememenizi tavsiye ederim. Zira kebaba yer kalmayabilir. 😊

Ciğer

Ciğer

Ciğer Adana’ya özgü bir lezzet değil elbette. Bir çok yerde yapılıyor. Özellikle Urfa, Antep, Diyarbakır ciğer konusunda rüştünü ispatlamış şehirler. Ama Adana da hiç yabana atılır cinsten değil. Mutlaka bir de burada deneyin derim.

Hatta Adana’da da ciğeri sabah kahvaltıda yeme kültürü var. Yanında gelen ezme, soğan salatası sabah sabah biraz ağır gelebilir ama hiç değilse öğlen ya da akşam mutlaka tadılmalı. En meşhur mekan ise Ciğerci Mahmut.

Adana Lahmacunu

Adana Lahmacunu

Eti bu kadar güzel yapılan ve lezzetli olan bir şehirde lahmacunun kötü olma şansı elbette yok. Antep lahmacunundan ve hatta diğer şehirlerden daha farklı bir lahmacun yiyeceksiniz Adana’da. Şekli yuvarlak ve orta boyda geliyor. Çok ince ve çok çıtır olması kabul görmez diğer şehirlerin aksine. Bir tık daha kalın olur hamuru. Porsiyonda 5 adet oluyor. Bazı sokaklarda el arabalarında da satıldığını görebilirsiniz. Çoğu kebapçıda zaten bulunuyor.

İçli Köfte

İçli Köfte

Adana’da ne yenir listemize en favori lezzetlerimden biriyle devam ediyorum. İncecik açılmış bir dış harç, içi aşırı lezzetli kıymalı dolgu. Adana içli köftesinin diğer köftelerden farkı ince uzun değil yuvarlak şekilde olması ve kızartılarak değil haşlanarak yenilmesi. Sizi bilmem ama haşlaması kızartmasından çok daha lezzetli bana göre.

Adanalı bir ailenin elinden yeme şansına sahip olduğum için içli köfte yemenin inceliklerine de hakimim. 😀 Eğer evde yiyecekseniz şu tarifimi mutlaka uygulayın; biraz ayçiçek yağı, 1 çay kaşığı pul biber ve bir diş sarımsağı minik minik doğrayıp karıştırın. İçli köfteden bir ısırık alınca üstüne bu sostan dökerek yemeye devam edin. Lezzeti resmen 10’a katlıyor.

Şırdan

Şırdan

Önyargıları kırdıran lezzet: Şırdan! Sakatat yemeyenlerin bile bir şans verip tadına baktıktan sonra müptelası olduğu bir yiyecek bu. Koyun midesinin bir kısmı ile yapılıyor. İçi baharatlı pirinç karışımı ile doldurulup dikilerek pişiriliyor. Şekilleri birbirinden farklı olan bu lezzeti sevenler geç saatlerde şırdancıların önünde kuyruk oluyor.

Sıkma

Sıkma Adana-Mersin yöresine ait evlerde de yapılan, kahvaltılarda, kadınların bir araya gelip saclarda pişirip yediği bir çeşit hamur işi. Elde yoğrulan hamur lavaş şeklinde açılıp pişiriliyor. İç harcı da farklı farklı yapılabiliyor. Patatesli, kıymalı, peynirli gibi harçlar hazırlanıyor. Benim en sevdiğim lor peynirli, soğanlı, baharatlı hazırlanan iç. Adana Mersin karayolu üzerinde sıra sıra sıkmacılar var. Yol üstü bu lezzet duraklarında sıkmanın tadına bakabilirsiniz.

Bici Bici

Bici Bici

Oooh geldik tatlılara. Bici bici Adana’ya özgü yaz aylarında tercih edilen serinleten bir tatlı. Nişasta ile su karıştırılıp pişiriliyor ve soğuduktan sonra parça parça kesilerek kaseye konuyor.
Üzerine rendelenmiş buz, gül şerbeti ve çeşitli meyveler konuluyor.

Pudra şekeri ekletmeyi unutmayın. Adana sıcağında serinlemek isterseniz çoğu seyyar satıcıda bici bici bulabilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlı olan bu tatlının mutlaka tadına bakın.

Halka Tatlısı

Halka Tatlısı

Adana’da çarşıda yürürken, restoranların sokağa bakan bir kısmında tatlıcılar olduğunu göreceksiniz. Mis gibi kokular sizi kendine çekecek zaten. Hamurların yağda nar gibi kızarmasını, ardından şerbetle buluşmasını izlemek terapi gibi. Tazecik halka tatlısı Adana’da ne yenir sorusuna verilecek en iyi yanıtlardan bence. Ayrıca ayrı ayrı başlıklarda yazmadım ama bu tatlıcılarda bulabileceğiniz taş kadayıf ve karakuş tatlıları da mutlaka tatmanız gerekenlerden.

Cezerye

Cezerye

E yedik içtik, eve döneceğiz. Eşe dosta ne götüreceğiz diyenler için en iyi seçenek cezerye. Adana’ya özgü diyemeyiz ama bu bölgede en iyilerini bulabilirsiniz. Tazecik cezeryeler çeşit çeşit ve her damak tadına uygun bir seçenek var.

Şalgam

Şalgam

Ambalajlı içtiğiniz şalgamlardan çok çok farklı, çok lezzetli bir şalgam içmek Adana’nın olmazsa olmazlarından. Havuç ve şalgam kökünün mayalanması ile yapılan bu içecek antioksidan içeriği sayesinde epey sağlıklı. Acılı veya acısız olarak tercih edebilirsiniz.

Seyyar satıcılarda, taze meyve sebze suyu sıkan dükkanlarda ve elbette kebapçılarda tadına bakabilirsiniz. İçerisindeki havucu mutlaka yiyin. Yok böyle bir lezzet. Ayrıca satın alarak eve de götürebilirsiniz.

Muzlu Süt

Muzlu Süt

Hayatınızda içeceğiniz en lezzetli muzlu sütü Adana’da tatmaya hazır olun. Adres Kazım Büfe. Aslında klasik bir muzlu sütten çok daha kıvamlı, milkshake gibi, muzlu frozen gibi bir şey. Ama inanılmaz lezzetli. Porsiyonu kocaman. 1 tanesi 1 büyük bardağı dolduruyor, yarısına indiğinizde kalanını tamamlıyor. O nedenle 1 porsiyonu 2 kişi paylaşın derim. Kazım Büfe’nin tostları da meşhurdur. Sabah gidip kahvaltınızı burada tost ve ardından muzlu sütle yapabilirsiniz.

Tüm bu şahane lezzetleri tatmak için yapmanız gereken bir an önce Adana uçak bileti almak. ✈

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here