Uçak Bileti

Vizesiz seyahatin avantajlarından faydalanmak ve etkileyici bir coğrafya keşfetmek için en harika rotalardan biri de Özbekistan. Orta Asya‘nın önemli ülkeleri arasında yer alan Özbekistan, zengin yeraltı kaynakları, göz kamaştıran doğal güzellikleri, Türk kültüründen izler taşıyan köklü gelenekleriyle hayranlık uyandırıyor. Yaklaşık 32 milyon kişinin yaşadığı birbirinden enfes şehirlere ev sahipliği yapan bu ülkedeki gezilip görülecek yerleri merak ediyorsanız, listedeki şehirlere doğru yola çıkma planları yapabilirsiniz.

Vizesiz Özbekistan’da Görülecek 6 Şehir 

1. Taşkent

Ülkenin başkenti olan Taşkent, yaklaşık üç milyonluk nüfusuyla Asya coğrafyasının en büyük şehirlerinden biri. İpek Yolu üzerinde bulunduğu için tarihi açıdan oldukça önemli olan Taşkent, yıllar içinde yaşanan depremler sonucunda büyük yıkımlar yaşadı, günümüzde ise yeniden inşa edilen binaları ile modern bir görünüme kavuştu. Şehirde; Abdül Kasım Medresesi, Kukeldaş Medresesi ve Barak Han Medresesi gibi pek çok tarihi yapıyı görebilirsiniz.

2. Buhara

Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı bir şehir olan Buhara, tarih boyunca Moğollar, Sasaniler, Karahanlılar ve Persler gibi beyliklerin de başkenti konumundaydı. İpek Yolu üzerinde bulunması ve bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olmasıyla öne çıkan bu şehirdeki en ünlü turistik yer ise iki bin 500 yıllık tarihiyle bilinen ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan tarihi şehir merkezi.

Mobil Uygulama

3. Semerkant

Semerkant, Özbekistan’ın en büyük üçüncü şehri konumunda. Geleneksel dokusu, tarihi binaları ve kültürel zenginliği ile 2001 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren şehirde; Bibi Hanım Camii, Semerkant’ın kalbi olarak anılan Registan Meydanı, Uluğ Bey Medresesi gibi tarihi pek yok yapı ve yer bulabilirsiniz. Ayrıca ağustos ayında düzenlenen ve Orta Asya’nın en büyük kültürel festivali olarak kabul edilen Sharq Taronalari da bölgedeki kültürel zenginliğe tanıklık etmek için büyük bir fırsat olabilir.

4. Andican

Fergana Vadisi bölgesinde yer alan Andican, ülkenin en büyük dördüncü şehri. Uzun yıllar boyunca ipekli ve pamuklu kumaşlarının kalitesiyle adından söz ettiren bu şehir, 1902 yılında yaşanan büyük depremde ağır hasar gördü. Tarihi binalarının çoğu yıkılan şehirde, birkaç tane tarihi medrese ve cami ayakta kalabildi.

5. Namangan

Yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı kalabalık ve hareketli bir şehir olan Namangan, ülkenin en büyük ikinci yerleşim yeri. Ülkenin doğu bölümünde, Fergana Vadisi’nin ise kuzey ucunda konumlanan Namangan, 17. yüzyıldan bu yana bölgenin önemli ticaret ve zanaat merkezlerinden biri. Komşu ülke Kırgızistan’ın sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Namangan, ülkenin kültürel dokusunu daha yakından tanımak isteyen turistlerin ilgi gösterdiği yerlerden.

6. Hive

Tarihi 6. yüzyıla dek uzanan oldukça eski bir şehir olan Hive (Xiva), 1991 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesinde. Ceyhun Nehri’nin batı kıyısında konumlanan Hive, otantik görüntüsüyle turistlerin de ilgi odağı. Zerdüştlük inancının merkezi olarak da anılan bu şehirde; Ayaz Kale, Toprak Kale ve Kızıl Kum Çölü gibi etkileyici yapı ve yerler bulunuyor. Hive şehrine gittiğinizde taş fırınlarda pişirilen leziz ‘nan’ ekmeklerinin tadına bakmayı da unutmayın.

Orta Asya’nın kültürel zenginliğini keşfetmek ve göz alıcı bir tarihe tanıklık etmek istiyorsanız; şimdi yola çıkma zamanı. Vizesiz Özbekistan geziniz için yapmanız gereken ilk şey ise Özbekistan uçak bileti kampanyalarına göz atmak.

İlginizi Çekebilecek Diğer Vize Makaleleri
E-vize nedir?
Vize sponsor nedir?
Öğrenci vizesi nasıl alınır?
Transit vize nedir?
Vizesiz gidilecek ülkeler
Vize isteyen ülkeler
Schengen vizesi nedir?

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here