Uçak Bileti

(Oš), Kırgızistan’ın ikinci büyük şehri. Ülkenin güneybatısında, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve tarihi 3 bin yıl öncesine dek uzanan Oş, hem Türk tarihi açısından önemli, hem de İslâm dini açısından kutsal kabul ediliyor. Orta Asya’nın pazar şehri olarak bilinen Oş’un etrafı Süleyman Dağı ve Tanrı Dağlarıyla çevrili.

Ovaların ortasından yükselen görkemli dağları, gürül gürül akan nehirleri, sayısız krater gölleri, buzulları ve yemyeşil çayırlarıyla doğa harikası bir ülke. Diğer yandan geçmişi antik çağlara dek uzanan, tarihi İpek Yolu’nun en canlı noktası olan Oş, ülkede güneyin başkenti olarak biliniyor.

osh gezilecek yerler
Fergana vadisi

Orta Asya’nın en eski yerleşimlerinden biri olan kent, 8. yüzyılda İpek Yolu boyunca yapılan ;ipek üreticiliğinin merkezi olarak tanınırmış. Kırgızistan’ın ikinci başkenti olarak kabul edilen ve Akbura Nehrinin ikiye böldüğü Oş, güneyin ekonomi, kültür, sanat ve eğitim merkezi.

Oş Gezilecek Yerler

‘ta bölgenin tarihi geçmişinde önemli bir yere sahip olan yerel kahramanlar (şehitler) için dikilen balbalları görebilir, kutsal Süleyman Dağının efsanelerini yerinde dinleyebilir, eşsiz yaban hayatı gözlemleyebilir, çadırlarında halen göçebe yaşayan Kırgızlarla tanışabilirsiniz. Asırlara dayanan tarihi, eşsiz kültürü, doğal güzellikleri ve sımsıcak insanlarıyla Kırgızistan şahane bir gezi rotası.

Mobil Uygulama

Süleyman Dağı ve çevresinde başta olmak üzere, 16. yüzyıl tarihli Rabat Abdullah Han Camii, 12. yüzyıldan kalma Asaf İbn Burhiya Türbesi ve Oş Pazarı’nın hemen yanında yer alan ve Kırgızistan’ın en büyük camisi olan Şehit Tepe Camii gezilecek yerler arasında. 1910’da ahşaptan yapılan cami, Sovyet Rusya döneminde bir süre kapatılmışsa da 1943’ten bu yana faal.

Yakın bir zamanda Suudi Arabistan’ın desteği ile restore edilen cami bugün 5 bin kişi kapasiteli. Şehirdeki en ünlü heykel, Kırgızların ulusal kadın kahramanı olan Kurmancan Datka’nın Heykeli, Lenin Heykeli ve Oş Drama Tiyatrosu kentin görülecek diğer yerleri arasında.

Antik çağlardan beri önemli bir ticaret şehri olan Oş’ta Akbura Nehri boyunca 1 km kadar uzanan Oş Pazarı, Orta Asya’nın en çeşitli ve en büyük pazarı. Oş, aynı zamanda Kırgızistan’ın en büyük ve en eski üniversitelerinden olan ve bünyesinde 16 fakülte ile 6 enstitü barındıran Oş Devlet Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

1. Süleyman Dağı

osh gezilecek yerleri

Süleyman Dağı, Kırgızistan’ın ikinci büyük kenti Oş’ta, Süleyman Peygamber’in ziyaret ettiğine inanılan tarihi İpek Yolu’nda yer alıyor. Süleyman Dağı, ülkenin güneyindeki Tanrı Dağları ile Pamir Dağları arasındaki Fergana Vadisi’nde kurulmuş Oş kentinin merkezinde bulunduğu gibi kentin de sembolü.

Dünyada yalnızca üç dağın yer aldığı UNESCO Kutsal Dağlar Listesi’nde yer alan dağ, uzaktan, iki hörgüçlü deveye benzeyen kendine özgü bir siluete sahip. Orta Asya’da yaşayan Müslümanlara göre, Mekke ve Medine’den sonra en kutsal mekân kabul edilen Süleyman Dağı’nın, beş zirvesi ve eğimli yüzeyleri birçok eski ibadet ve dua mekanını kapsıyor.

Tarih öncesi resimlerle süslü mağaraları ve 16. yüzyıldan kalma yeniden inşa edilmiş iki geniş camii de bunlar arasında. Dağın zirveleri etrafına dağılan ve birbirlerine patikalarla bağlı olan 17 ibadet mekânı halen kullanılırken, Oş’u kuş bakışı gören dağdaki Çakka-Tamar ve Tepeunkur mağaralarını ziyaret etmek mümkün.

Diğer yandan Süleyman Tahtı Müzesi’nde tarihi ve etnografik eserler sergilenirken Kavimler Göçü zamanında bir üs gibi kullanılan ve eski Türklerin ilk yerleşimleri olan Oş’ta, ünlü Türk imparatoru Babür Şah’ın Mozolesi de yer alıyor.

2. İmam Buhari Camii

İmam Buhari Camii, Oş’un yeni kent merkezinde yer alan kentin en etkileyici yapılarından biri. Şehrin ibadete açık en büyük camilerinden biri olan yapı ismini, Sahih-i Buhâri adıyla meşhur hadis kitabını yazan büyük hadis âlimi Muhammed bin İsmail veya tanınan ismiyle İmam-ı Buhâri’den alıyor. Şehrin mimari geleneğini yansıtan cami, Oş’ta İslam mimarisinin en etkileyici eserlerinden biri.

3. Rabat Abdul Han Camii

Rabat Abdul Han Camii, 16. yüzyılda inşa edilen, şehrin en eski ibadet yapılarından biri. Oş’un ibadet merkezi olarak da kabul edilen ve büyüklüğü ve ihtişamlı mimarisiyle göz dolduran camii, Süleyman Dağı üzerinde yer alan önemli bir turistik nokta.

4. Oş Pazarı

osh pazarı

Oş Pazarı, şehir merkezinde yer alan, yerel halkın günlük mutfak alışverişini yaptığı, kentin yerel kültürünü deneyimleyebileceğiniz bir yer. Antik çağlardan beri önemli bir ticaret şehri olan Oş’ta Akbura Nehri boyunca 1 km kadar uzanan Oş Pazarı, Orta Asya’nın en çeşitli ve en büyük pazarı. Çevre köylerde tarımla uğraşan kişilerin yetiştirdiği taze sebze ve meyveleri satmaya getirdiği pazarda birçok ürünü bulabiliyorsunuz.

Pazarın en ilginç deneyimi ise satış yapan pazarcılarla pazarlık yapma kısmı. Günün her saati çok kalabalık olan ve yaklaşık 2 bin yıllık çarşının ve dolayısı ile Oş’un pirinci, tütünü, cevizi, üzümü, ipeği ve atları yüzyıllardır ününü muhafaza ediyor. Öyle ki Çinlilerin üzümü ve yoncayı ülkelerine buradan götürdükleri biliniyor.

5. Fergana Vadisi

fergana vadisi kirgizistan

Fergana Vadisi, Oş’un 125 km batısında yer alan teknolojinin ve insan etkisinin en az görüldüğü, doğayla baş başa kalabileceğiniz muazzam güzellikte bir bölge. Tarihte İpek Yolunu takip eden kervanların dinlenme noktalarından biri.

Vadi yemyeşil bitki örtüsü zengin yaban hayatı ve endemik bitki türleri ile cennetten bir köşe. Küçük pansiyonlar ve çadırlı konaklama imkanı sunan minik işletmelerin bulunduğu vadide gündelik hayattan uzaklaşıp doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Oş şehri nerede

, Kırgızistan’ın güneybatısında yer alıyor. Şehir merkezinin 10 km kuzeyinde yer alan Oş Havalimanına Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’ten düzenli uçak seferleri var. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yollarının, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus Havayolları’nın direkt uçak seferleri var.

İstanbul-Bişkek uçuşu 5 saat sürüyor. Aeroflot ile Moskova Havalimanı’ndan aktarmalı uçuşlarla da Bişkek’e ulaşım mümkün. En uygun Osh uçak bileti için turna.com uçak bileti sayfasınız ziyaret edin.

Bişkek-Oş arası uzaklık 609 km. Özel araçla bu mesafe yaklaşık 11 saat sürüyor. İki kent arasında otobüs seferleri yapılsa da en zahmetsiz ulaşım yöntemi ise uçak. Bişkek-Oş uçuş süresi ise 1 saat 15 dakika.

, Kırgızistan’ın en büyük ikinci şehri. Ülkede güneyin başkenti olarak anılan Oş, Süleyman Dağı ve Tanrı Dağlarıyla çevrili muazzam doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here