Uçak Bileti

Kuzey Afrika‘nın en büyük nüfuslu ülkesi Mısır, büyüleyici Akdeniz ve Kızıldeniz kıyıları, ortasından geçen Nil Nehri, eşsiz piramitleri ve 7000 yıllık geçmişiyle, doğal güzellikleri eşsiz kültürel birikimiyle harmanlayan bir ülke.

Mısır tapınakları, eski Mısır’da yeryüzündeki tanrılar için ev olarak kullanılan ve bu nedenle toplumda ve günlük hayatta muazzam bir dini öneme ve yaşamsal yere sahip yapılar. Bazıları firavunlara adanan bu tapınakların birçoğu UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Mısır’da Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Tapınak

Mısır’da mutlaka görmeniz gereken başlıca tapınaklar ise, Abu Simbel, Philae, Edfu, Karnak, Luxor ve Hatshepsut. Ancak vaktiniz sınırlı değilse, Ramesseum and Medinet Habu at the Theban Necropolis, Temple of Seti I in Abydos, Dendera Temple ve Temple of Kom Ombo’yu da görmeye gayret edin.

1. Abu Simbel Tapınağı

Mobil Uygulama

Sudan sınırına yakın olan ve Nasser Gölü kıyısındaki Abu Simbel Tapınağı, iki tapınaktan oluşuyor. Dağın içi oyularak 20 yılda yapılan büyük tapınağın kapısında dört tane devasa Ramses heykeli yer alıyor. Küçük tapınak kraliçe Nefertari ve tanrıça Hathor’a adanmış. Ramses’in karısına duyduğu aşkın ifadesi olmasının yanı sıra, yapılış amacı ülkesi Mısır’ın düşmanlarına karşı kendini güçlü göstermek olduğu biliniyor. Antik Mısır Uygarlığının en önemli arkeolojik anıtları arasında yer alan Abu Simbel Tapınakları, kayaya oyulmuş, tek parça blok tapınak yapısı olarak eşsiz bir yapı.

2. Luxor Tapınağı

Luxor Tapınağı, günümüzde aynı zamanda Luxor’un (El-Uksur) bulunduğu Nil Nehri’nin doğu kıyısında yer alıyor. Dünyanın en büyük açık hava müzesi olan Luksor’un ünü, Thebes Harabeleri’nden geliyor. Zira bölge, ülkede Mısır piramitlerinin ardından en fazla ziyaret edilen yer. Antik Yunan döneminde Teb olarak bilinen Luxor’da III. Amenhotep’in yaptırdığı Luksor Tapınağı, Nil kıyısında ve kentin tam ortasında yer alırken, bölgede vadilerden, tapınaklara, müzelerden lahit ve nekropolislere dek gezilecek pek çok bölüm yer alıyor.

3. Philae Tapınağı

2. Ptolemaios tarafından başlatılan ve Roma İmparatorları tarafından tamamlanan Philae Tapınağı, Osiris’in karısı ve Horus’un annesi olan tanrıça İsis’e ithaf edilmiş. Antik dünyada çok önemli bir figür olan İsis, cenaze törenleriyle ilişkili olsa da, Osiris’i diriltip büyüten ve Horus’u doğuran büyücü olarak, aynı zamanda yaşamın vericisi, kralların şifacı ve koruyucusu olarak kabul edilmiş. Aswan Barajı’nın inşasından etkilenerek yakın Agilkia Adası’nda yeniden inşa edilen yapı, Aswan’ın yakınlarında yer alıyor.

4. Edfu Tapınağı

Nil Nehri’nin batı kanadındaki Edfu şehrinde yer alan ve Horus’a ithaf edilen muazzam bir Mısır tapınağı olan Edfu Tapınağı, Karnak Tapınağı’ndan sonraki en büyük ve günümüze kadar en iyi muhafaza edilmiş antik Mısır tapınağı. Ptolemaos döneminde inşa edilen Dendarah, Esna, Kom Ombo ve Philae tapınaklarından biri olan Edfu, sütunlarla çevrili bir salon, iki enine salon ve şapellerle çevrili kutsal yerlerden oluşuyor.

5. Karnak Tapınağı

İnanılmaz bir anıt yoğunluğuna sahip olan ve devasa bir alana yayılan Luxor içerisinde yer alan Karnak Tapınağı, Mısır’daki en büyük tapınak kompleksi. Adını, yakınında bulunan Luxor’un 2.5 km kuzeyindeki El-Karnak Köyü’nden alan kompleksin en ünlü ve en etkileyici özelliği, 16 sıraya yayılmış 134 sütunlu salonu. Kamboçya’daki Angkor Wat Tapınağı’ndan sonra dünyadaki en eski dini yerleşim yeri olan alanda, birkaç küçük tapınak, kutsal alan, obeliskleri ve kutsal göller de yer alıyor.

Mısır’a nasıl gidilir

Mısır’ın başkenti Kahire’ye İstanbul’dan yaklaşık iki saat süren direkt uçuşlarla ulaşım mümkün. Türk Hava Yolları ve Mısır Havayolları’nın düzenli olarak gerçekleştirdiği uçuş seferlerinin yanı sıra Avrupa ülkeleri ve Dubai’den de aktarmalı uçuşlarla da Mısır’a gidebilirsiniz. İnsanlık tarihine ışık tutan bu eşsiz tapınakları keşfetmek için yapmanız gereken tek şey bir Mısır uçak bileti almak!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here