Uçak Bileti

Orta Doğu coğrafyasının görkemli mimari yapılarından Antik Mısır tapınakları, ilk olarak MÖ 4,000’li yıllarda kamış çadır şeklinde inşa edilirken, günümüze kadar ulaşan tapınaklardan en sonuncusunun tarihi MS 6. yüzyıla uzanıyor.

İnşa edildikleri dönemin teknolojisi düşünülerek hala nasıl inşa edildikleri tam olarak bilinmeyen Mısır tapınakları, kendi döneminin en ünlü hükümdarlarının mezarlarının, hazinelerinin ve kişisel eşyalarının yer aldığı muazzam yapılar.

En Etkileyici 10 Antik Mısır Tapınağı

1. Karnak

Karnak

Luxor‘un 2,5 km kuzeyinde yer alan Karnak, 3 ana Mısır tapınağı ile çok sayıda orta ve küçük boyuttaki tapınağın bulunduğu tapınaklar şehri. Yapımı ve genişletilmesi iki bin yıl süren Karnak Tapınağı’nın en önemli noktası Hipostil Salonu. Günümüzden 4,000 önce hac yeri olarak kabul edilen Karnak, 1,5 km uzunluğundaki bir bölgede kurulu.

En ucuz Mısır uçak bileti için turna.com sayfasını ziyaret edin. Gelişmiş arama teknolojisi, güvenli ödeme, komisyonsuz alışveriş, kesintisiz iade garantisi ve daha fazla turna.com sayfalarında.

Mobil Uygulama

2. Abu Simbel

Güney Mısır’da bulunan ve MÖ 1264’te inşa edilen Abu Simbel, Firavun Ramses’in döneminde dağın eteklerine oyularak yapılan iki tapınaktan oluşuyor. Hem Ramses’in hem de kraliçesi Nefertari’nin ölümsüz birer anıtı olarak tüm ihtişamıyla yükselen bu tapınaklar, bir dönem baraj suları altında kalma tehlikesi yaşadı ancak projenin yeri değiştirilerek bu sorun ortadan kaldırıldı.

3. Luxor Tapınağı

Luxor

Luxor Tapınağı, Nil Nehri’nin doğu kıyısında Thebes Antik Kenti’nde yer alıyor. Mısır tanrıları Amun, Mut ve Chons’a adanan bu tapınak, yukarı Mısır ve Nil turlarının başlangıç ve bitiş güzergahı üzerinde kalıyor. Yeni Krallık döneminin 9. firavunu III. Amenhotep tarafından inşa ettirilen tapınak, günümüzde ülkenin en popüler turistik yapılarından.

4. Hatshepsut Tapınağı

Hatshepsut Tapınağı, tarihte firavun olarak tahta çıkan ilk kadın hükümdar olan Kraliçe Hatshepsut‘un ebedi istirahat yeri. MÖ 1479’dan öldüğü güne dek (MÖ 1458) hükümdarlık yapan Hatshepsut’a ait bu tapınak Nil Nehri’nin batı kıyısında bulunuyor. 30 metreye kadar uzanan balkonlara ve sütunlu bir yapıya sahip olan tapınak, kraliyet mimarı olan Senemut tarafından tasarlandı.

5. I. Seti

I. Seti Temple

Mısır firavunlarının büyük bölümünün isimlerinin yer aldığı kronolojik bir liste olan Abydos Kral Listesi’nin de bulunduğu I. Seti Tapınağı, ismini tapınakta mezarı bulunan Firavun I. Seti’den alıyor. Abydos’da Nil Nehri’nin batı kıyısında konumlanan I. Seti Tapınağı, Seti hükümdarlığının son dönemlerine doğru yapılmaya başlansa datamamlanması MS 1279’u buldu.

6. Edfu Tapınağı

Karnak’dan sonraki en büyük ikinci Mısır tapınağı olan ve günümüze kadar çok iyi korunarak gelen Edfu Tapınağı, şahin tanrısı Horus’a adandı. Tapınak, MÖ 237’de III. Ptolemy Dönemi’nde inşa edilmeye başlandı. MS 57’de Kleopatra’nın babası XII. Ptolemy zamanında bitirildi. Tapınakta, Yeni Mısır Krallığı’na ve Mammisi gibi Yunan hanedanlığına ait buluntular keşfedildi.

7. Philae Tapınağı

Philae Temple

İsis tanrıçasının tarikatının merkezi olarak kabul edilen Philae Adası’nda, 30. Hanedan’ın firavunları tarafından inşa edilen Philae Tapınağı, 300 yıl boyunca çeşitli eklemelerle genişletildi. Yunan ve Roma dönemlerinde de genişletilen tapınak Osiris’in karısı, Horus’un da annesi olan tanrıça İsis’e adandı. Tapınak, Aswan Barajı’nın inşası nedeniyle UNESCO denetiminde Agilika Adasına taşındı.

8. Memnon Heykelleri

Milattan Sonra 1350 yılında III. Amenhotep’in mezar tapınağının koruyucusu olarak yapılan Memnon Heykelleri (Colossi of Memnon), Firavun III. Amenhotep’i otururken tasvir eden iki devasa taş heykelden ibaret. Krallar Vadisi’nde yer alan III. Amenhotep’in mezar tapınağı, bir zamanlar Mısır’ın en büyük tapınağı iken bugün bu iki heykel dışında neredeyse yok olmuş durumda.

9. Kom Ombo Tapınağı

Kom Ombo kasabasında Nil Nehri’ne bakan yüksek bir kum tepesinde bulunan Kom Ombo Tapınağı, MÖ 2. yüzyılda Ptolemaios Hanedanı döneminde yapıldı. Kom Ombo Tapınağı’ndaki her şey ana eksen boyunca simetrik şekilde tasarlandığı için mimari bakımdan sıra dışı bir görünüme sahip olan tapınak, ülkede en çok ziyaret edilen Mısır tapınaklarından.

10. Medinet Habu

Medinet Habu, günümüze dek en az hasarla gelen tapınaklardan biri. III. Ramses’in mezarına ev sahipliği yapan tapınak, Luxor’un batısındaki Medinet Habu kompleksinde yer alıyor. Bölgeye yapılan çeşitli saldırıların yansıtıldığı rölyefler ve yazıtların da bulunduğu tapınak, hem mimari hem de sanatsal açıdan ünlü bir yapı.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here