Uçak Bileti

Görkemli kaya mezarları, etrafını çevreleyen göz alıcı doğası ile Muğla’nın en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri Kaunos Antik Kenti. Yolunuzu özellikle düşürmek isteyeceğiniz cinsten bir yer burası. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde yer alan bu kent hakkında anlatacak çok şey var. Hazırsanız başlayalım. 😊

Heredot Kaunoslular’ın Karia’nın yerli halkından olduğunu düşünüyormuş. Ancak kendilerini Giritli kabul ediyorlarmış. Kaunos antik çağda stratejik konumda olan bir liman kentiymiş. Zaman içerisinde denizin alüvyonlarla dolması üzerine liman kenti olma özelliğini kaybetmiş.

Tarih boyunca sıtma hastalığı ile savaşan bir toplum olan Kaunoslular “yeşil benizli” yani “hastalıklı” olarak anılmışlar.

Kaunos Antik Kenti Hakkında Bilgi

Kaunos Antik Kenti Nerede?

Kaunos Antik Kenti Nerede

Kaunos, Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Kaunos Kaya Mezarları Dalyan’dan rahatlıkla görülebiliyor. Kaunos’a nasıl gidilir derseniz 2 seçeneğiniz bulunuyor. Doğruca Çandır Köyü’ne aracınızla giderek antik kentin önünde park edebilir ve kenti gezebilirsiniz.

Mobil Uygulama

Eğer Dalyan’daysanız buradan karşıya yani Çandır Köyü’ne geçmek için Dalyan kanalını geçmeniz gerekiyor. Küçük sandallarla kişi başı gidiş dönüş 15 TL karşılığında diğer tarafa geçtikten sonra Kaunos’a kadar kısa bir yürüyüş yapmanız gerekiyor.

Karşıya geçmek için bir diğer alternatif arabalı feribot. Bunun için araç başı 32 TL ödeniyor. Arabalı feribot iskelesi konum olarak Kaunos’a daha yakın.

  • Kaunos Antik Kenti yol tarifi burada.

Dalyan’ı ziyaret etmek için en iyi ulaşım yolu Dalaman havalimanı. Dalaman uçak bileti fiyatlarımıza göz atabilirsiniz.

Kaunos Antik Kenti Tarihçesi

Kaunos Antik Kenti Tarihçesi

Kaunos, kendi adına para bastıran Miletos’un oğlu. Gerçekleştirilen kazı çalışmalarına göre bölgedeki ilk yerleşim M.Ö. 10. yüzyıla kadar uzanıyor. Kaunos Antik Kenti İngiliz bir araştırmacı olan Rd. Hoskyn tarafından keşfedilmiş. 1840 tarihinde Hoskyn yaptığı bir gezide üzerinde Kaunos halkı ve meclisi yazan bir yazıt bulmuş.

Dalyan’dan görülebilen gösterişli kaya mezarları  MÖ 4. yy’da yapılmış. Bu kaya mezarları statüsü yüksek olan kişiler için inşa ediliyormuş. Mezarların yüksekte olmasının nedeni ölen kişilerin tanrıya daha yakın olmalarını sağlamakmış.

Antik kent sonraları Roma Dönemi’nde de kullanılmış. O dönemlerden günümüze kalan roma hamamı gibi kalıntıları görmek mümkün. Ayrıca antik kentte bulunan yapılar arasında antik tiyatro, bazilika, agora da bulunuyor. Demeter Kutsal Tapınağını ve 1300 yıllık mozaikleri de mutlaka görün.

Kaunos Hikayesi

Kaunos Hikayesi

Kaunos Antik Kenti hikayesine göre kent, ikiz kız kardeşine aşık olduğu için sürülen Miletos’un oğlu Kaunos tarafından kurulmuş. En azından bir inanışa göre böyle. Bir diğer anlatılan hikayeye göre ise ikiz kardeşlerden kız olanı Kaunos’a aşık olmuş. Bu aşka karşılık vermeyen Kaunos ise dostlarını alarak oradan ayrılmış ve başka bir kent kurmuş. Karar sizin, hangisine inanmak isterseniz. 😀

Kaunos Antik Kenti Giriş Ücreti

Kaunos Antik Kenti Giriş Ücreti

Kaunos Antik Kenti giriş ücreti 20 TL. Müze kart ile antik kenti ücretsiz şekilde gezebilirsiniz.

Açılış/Kapanış Saatleri
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 19:30
Gişe Kapanış Saati: 19:00

Antik kent her gün açık.

Telefon:  02526141150

Kaunos İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kaunos Antik Kenti
Kaunos hangi uygarlık?

Heredot’a göre Kaunoslular Karia’nın yerli halkındanmış ama kendilerini Giritli sayıyorlarmış.

Kaunos Kral Mezarları Nasıl Yapılmış?

Bu kadar yüksekte ve kayalara oyulmuş mezarların nasıl yapıldığı günümüzde bile tam olarak bilinmiyor. Mezar odalarının içinde ölü yatakları yapılmış. Ayrıca yakılan ölüden arta kalanların konulduğu kapların dik yerleştirildiği küçük nişler de yer alıyor mezar içlerinde.

Kaunos kral mezarları hikayesi nedir?

Kaunos kral mezarlarından en sağdaki mezar, Perslerin ya da Büyük İskender’in istilasından sonra yarım kaldığı tahmin ediliyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here