Uçak Bileti

Peru‘nun ünlü antik kenti Machu Pichu, deniz seviyesinden 2450 metre yükseklikte kurulmuş İnka medeniyetinin önemli yerleşimlerinden biri. Amazon yağmur ormanlarının ve And Dağların arasında kurulmuş, Maçu Piççu olarak okunan bu gizemli şehir, gezginlerin ölmeden gidilecek yerler listesinde hep üst sıralarda yer alıyor.

Dağların zirvesinde saklı kalarak günümüze kadar çok iyi korunarak gelebilmiş Machu Picchu’ya ulaşmak için Cusco’dan – Aquas Calientes’e kadar trene binmek veya yürümek gerekiyor. Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan olan şehre ulaşmak için biraz çaba sarfetmeniz, yorulmanız gerekiyor. Şehri bu kadar cazip kılan da belki de budur.

Machu Picchu’ya Nasıl Gidilir

Machu Picchu’ya varmak maalesef biraz maliyetli ve meşakkatli. Peru’da gezmek istediğiniz yer Machu Picchu ise rotanız Cusco olmalı. Cusco şehri, Machu Picchu’ya en yakin yerleşim yerlerinden biri. Bu şahane antik kenti yakından keşfetme hayalleri kuruyorsanız Cuzco uçak bileti kampanyalarına göz atabilirsiniz.

1. İnka Trail

peru machu pichu

Machu Picchu’ya gitmek için sınırlı sayıda insan tarafından tercih edilebilen ve özel izin gerektiren bir yürüyüş yolu. Yüzyıllar öncesinde, Machu Picchu’da ve Sacred Valley’de yaşayan insanlar birbirleriyle bu yolla iletişim kuruyorlardı.

Mobil Uygulama

Bu yolu tercih etmek isterseniz, 2 veya 4 gün boyunca deneyimli rehberler eşliğinde dağların arasından yürümeniz gerekiyor. İnka Trail için kişi sayısı devlet tarafından sınırlandırılmış. Lisanslı şirketler tarafından yapılabilir. Bağımsız ve kişisel olarak yapılmasına izin verilmiyor. Aylar öncesinden rezervasyon yapılması şart. Machu Picchu resmi web sitesinden lisanslı İnca Trekking şirketlerini bulabilirsiniz.

İnka Yolu’nda yapılan yürüyüş Güneş Kapısındaki girişte sona eriyor.
İnka Yolu’nu yürüyerek ve kamp yaparak geçmek isterseniz, yolculuk öncesindeki birkaç günü Cusco’da geçirerek yüksek irtifaya alışılması tavsiye ediliyor.

Nisan – Ekim arası kuru sezon, Kasım- Mart arası yağışlı sezonu.
Şubat ayında trekking yapılmaz. Yağışlı sezonda İnka Yürüyüş Yolu tavsiye edilmiyor.

İnka Yürüyüş Yolu’nu yapmak isterseniz. Acentenin dikkatli seçilmesi gerekir. Ne taşıyacaksınız, çadırda kaç kişi kalacak, eşyaları taşımak için kaç kişi (hamal) var gibi bir çok soru sormanız tavsiye edilir.

Yürüyüş ve kamp yerleri yüksek olduğundan, soğuk havaya karşı uygun kıyafetler almanız tavsiye edilir. Zemin kaygan olabileceğinden uygun ayakkabı seçilmeli. İlk yardım malzemeleri ve varsa kullandığınız ilaçları yanınızda götürün.

İnka Trail – 4 Gün Klasik İnka Yolu

machu pichu nasıl gidilir

Cusco’dan, Aquas Calientes’e doğru yapılan Klasik İnka Yürüyüş Yolunda, 3 gün boyunca yürüyüş ve 3 gece kamp şeklinde konaklama yapıyorsunuz. 4. günün sabahında Machu Picchu’ya varıyorsunuz.

Dönüş Ollantaytambo veya Cusco’ya tren ile yapılıyor. Orijinal İnka yürüyüş rotalarında yapılan bu yürüyüşünüzde az bilinen İnka yerleşim yerlerini de görebilirsiniz.

Yürüyüş Cusco’dan – Aquas Calientes’e doğru giden demiryolunun 82 km veya 88 km ilerisinde başlıyor. Muhteşem Alp Dağları ve Tropik Orman manzaraları eşliğinde devam ediyor. 4200 metre irtifaya kadar çıkılan yürüyüş yolu için tecrübe gerekiyor. Ayrıca Yüksek İrtifa Hastalığına karşı yürüyüş öncesi birkaç gün Cusco’da geçirilmesi tavsiye ediliyor.

İnka Trail rotasında görülebilecek bazı yerler

  • Patallaqta (Llaqtapata): İnka tarihi şehri.
  • Willkaraqay: İnka tarihi şehri.
  • Wayllapampa (Wayllabamba) : Yaklaşık 400 kişinin yaşadığı küçük bir köy (3000 m)
  • Intipata (aka Yunkapata) : İnkalar tarafından sebze ve meyve yetiştirmek için kullanılan teraslar.
  • Phuyupatamarka : İnka tarihi şehri, İnka Yolu’nun sonuna doğru, yaklaşık 3600 m yükseklikte tarihi bir kasabaya ulaşırsınız. Phuyupatamarka adındaki bu tarihi şehir “Bulutların Üzerindeki Şehir” olarak biliniyor. Machu Picchu’nun girişindeki Güneş Kapısı’na buradan saat 03:00 gibi ayrılarak ulaşılır.
  • Warmi Wanusqa ( Dead Woman’s Pass) : 4215 m de bulunan geçit
  • Runkuraqay (Runkurakay) : İnka tarihi harabeleri (3750 m)
  • Quchapata (Cochapata) : Küçük bir göl, kamp alanı olarak kullanılıyor (3950 m).
  • Qunchamarka – Sayaqmarka (Sayacmarca) : Urubamba ve Aobamba vadilerinin manzarası görülebiliyor.
  • Phuyupatamarka (Phuyupatamarca) : Kamp alanı olan bölgede, İnka tarihi harabeleri bulunuyor (3650 m).
  • Winay Wayna (win-yay-way-na: forever young: daima genç) : Hostel, restaurant, kamp alanı da olan bölgede, İnka tarihi şehri bulunuyor.

İnka Trail – 2 Gün İnka Yolu

Eğer Klasik İnka Yürüyüş Yolu’nu yapmak için enerji veya zamanınız yoksa Kısa İnka Yürüyüş Yolunu yapabilirsiniz. Bu program diğer klasik programa göre kısa ama yine de zor bir rota.

2 günlük yürüyüşü kapsayan programda, konaklamayı otelde yapabilirsiniz. Cusco ve Ollantaytambo’ya dönüş tren ile yapılıyor.
İlk gününüzde İnka tarihi alanlarını görürsünüz. İkinci gününüz, rehberli tur ve serbest zamanı kapsar.

Salkantay Dağı geçilerek yapılan bu yürüyüşte, irtifadan kaynaklanan rahatsızlıklar olabilir. Muhteşem manzaralar eşliğinde yürüyebileceğiniz bu rotayı yapmak için önceden tecrübeniz olması gerekiyor.

4. Machu Picchu alternatif yürüyüş rotaları

Machu Picchu ulaşım

Mollepata-Machu Picchu: Eğer klasik İnka Yürüyüş Yolu için rezervasyon yapmakta geç kaldıysanız. Alternatif bir rota tercih edebilirsiniz. 5 gün sürecek yürüyüşte Mollepata-Salkantay-Santa Teresa – Machu Picchu güzergahını takip ederek yürüyorsunuz.

En zor ve uzun yürüyüş rotası. 4200 m yüksekliğe kadar çıkılan rotada, Yüksek İrtifadan kaynaklanan rahatsızlıklar yaşanabilir. Yol boyunca bir çok tarihi İnka kalıntıları görülebilir.

Santa Maria ve Santa Teresa: Cusco ‘Terminal Santiago’ otobüs garından Santa Maria veya Santa Teresa’ya otobüs ile ulaşabilirsiniz. Santa Maria; Aquas Calientes’e daha uzak. Buradan dağların ve küçük köylerin arasından yürüyerek, Santa Teresa’ya ulaşabilirsiniz. Buradan yine yürüyüş rotasıyla Aquas Calientes’e ulaşılıyor.

Lares-Machu Picchu: 4 gün sürecek bu yürüyüş rotasında çok güzel manzaralar eşliğinde yürüyerek küçük İnka Köylerinin ve tarihi yerleşimlerin arasından geçiyorsunuz.

machu pichu ulaşım nasıl

5. Machu Picchu’ya trenle nasıl gidilir

Machu Picchu’ya ulaşımda treni kullanmak en çok tercih edilen yöntem. Tren ile Aquas Calientes kasabasına ulaştıktan sonra 8 km uzaklıktaki Machu Picchu’ya otobüs ile gidiliyor. Camino Inca ‘İnka Yolu’ denilen bu yol yürüyerek de geçilebiliyor.

İki trenyolu şirketi bulunuyor. Perurail ve Incarail. Üç tren istasyonundan Machu Picchu’ya ulaşabilirsiniz. Cusco (Poroy-Cusco’dan 20dk uzaklıkta), Ollantaytambo (Cusco’dan 1,5 saat uzaklıkta) ve Urubamba (buradan çok az sayıda tren seferi var).

Perurail ile Cusco (Poroy) ve Ollantaytambo (Ollanta) istasyonlarının ikisinden de Machu Picchu’ya tren seferi yapılıyor. Incarail ile sadece Ollantaytambo Tren istasyonundan Machu Picchu’ya ulaşabilirsiniz. İki şirketinden de farklı fiyatlı hizmetleri bulunuyor.

Cusco’dan Machu Picchu’ya giden trenlere binmek için şehrin biraz dışında kalan (20 dk.) tren istasyonuna ulaşılması gerekiyor. Perurail kullanarak Cusco-Machu Picchu arasında tren yolculuğu yapacaksanız ‘Otobüs (Cusco Şehir Merkezi – Tren İstasyonu) + Tren’ birlikte satın alabilirsiniz.

Ollantaytambo (Ollanta) tren istasyonu kullanmak da Machu Picchu’ya ulaşım için çok tercih edilen bir yöntem. Burası Sacret Valley (Kutsal Vadi) deki son köy ve hem Perurail hem de Incarail buradan Machu Picchu’ya (Aquas Calientes istasyonu) tren seferleri düzenliyor.

Eğer Machu Picchu’da daha fazla vakit geçirmek ve Ay Tapınağına çıkmak isterseniz, Aquas Calientes’te konaklayarak 1 gece geçirmeniz gerekebilir. Tapınağa çıkış sabah saatlerinde yapılabiliyor ve kişi sayısı sınırlı. Cusco’dan , Machu Picchu’ya tren ile yaklaşık 4,5 saatte ulaşıldığından, buraya öğlen saatlerinde varılabiliyor ve ancak yarım günlük bir süreniz olabiliyor.

Perurail tren sınıfları

Expedition Train: Machu Picchu’ya giden en ekonomik sınıf treni. Vagonları oldukça modern. Çok geniş ve panoramik camları olan trende, küçük ikramlar eşliğinde keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Koltukları karşılıklı ve arada servis masası var. Vagonlarda ısıtma ve soğutma sistemleri mevcut. Cusco (Poroy) ve Ollantaytambo (Ollanta) istasyonlarından bu trene binebilirsiniz.

Vistadome Train: Çok rahat ve konforlu, orta sınıf bir tren. Geniş, panoramik yan camlarının yanı sıra üst kısmında bulunan camlar ile Alp Dağlarının manzarasını da seyretmeye olanak tanır. Yolculuk sırasında yiyecek ve içecek ikramlar var. Vagonlarda ısıtma ve soğutma sistemleri mevcuttur. Koltukları karşılıklı ve arada servis masası bulunur. Cusco (Poroy) ve Ollantaytambo (Ollanta) istasyonlarından bu trene binebilirsiniz.

Hiram Bingham Luxury Train: Machu Picchu’ya giden en lüks ve konforlu ve tabi ki en pahalı treni. Aynı zamanda, G. Amerika Kıtası’nın en ünlü treni. 84 yolcu kapasiteli, 4 vagonlu trende her türlü konfor mevcut. Cusco-Machu Picchu arasında brunch, Machu Picchu- Cusco dönüş yolunda ise akşam yemeği servisi yapılıyor. Ayrıca, Aquas Calientes tren istasyonundan Machu Picchu’ya otobüs ulaşımı, Machu Pichu’da rehberli tur, Sanctuary Lodge’da çay ikramı da hizmetlerin arasında.

Andean Explorer Train: Hiram Bingham Luxury tren ile aynı konforda. Cusco – Puno arasında, Titicaca Gölü manzaraları eşliğinde 10 saat süren keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Tren ücreti ‘Hiram Bingham Luxury Train’ yarısı kadar. Lüks bir tren yolculuğu yapıp, çok para vermek istemeyen yolcular tarafında da tercih edilir. Bütün yemek ve ikram servisleri ücrete dahil.

Incarail tren sınıfları

Tourist Class Train: Incarail’in Ollantaytambo (Ollanto) istasyonundan Machu Picchu’ya giden en ekonomik sınıf treni. Vagonları oldukça modern. Panoramik camları olan trende, küçük ikramlar eşliğinde keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Koltukları karşılıklı ve arada servis masası bulunur.

Executive Train: Incarail’in Ollantaytambo (Ollanto) istasyonundan Machu Picchu’ya giden orta sınıf treni. Oldukça konforlu vagonları ve panoramik camları olan trende, yolculuk sırasında yiyecek ve içecek ikramları da yapılır. Koltukları karşılıklı ve arada servis masası bulunur.

First Class Train: Incarail’in Ollantaytambo (Ollanto) istasyonundan Machu Picchu’ya giden lüks ve konforlu sınıf treni. 4 kez yemek ve şarap ikramı yapılır.

Presidential Service Train: Incarail’in en konforlu ve üst sınıf treni. Vagonlar 8 kişiliktir. Peru’nun en iyi şeflerinin hazırladığı özel yemekler eşliğinde keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here