Uçak Bileti

Çin’in Şensi bölgesinin başkenti Xian, Çin’in Pekin’den önceki başkenti ve insanlık tarihinin başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. Milyonlarca yıl önce yaşamış insanların kalıntıları burada bulunmuş. Çin uygarlığı ilk defa bu topraklarda kurulmuş. İpek yolu buradan başlamış.

Çin tarihinde 11 hanedanlığa başkent olmuş Xian kentindeki; Toprak Askerler ya da Terrakotta Ordusu olarak bilinen Xian Terracotta, Çin imparatoru Qin Shi Huang’ın yaklaşık 2 bin 200 yıllık gizli ordusu olarak biliniyor. Dünyanın en ilginç arkeolojik buluşlarından biri. Topraktan askerler imparatorun ordusundaki askerlerin bire bir kopyası olarak yapılmış.

Xian Askerleri

Xian Terracotta Askerleri

Xi an şehri son yılların en ilginç ve değerli arkeolojik buluşlardan birine ev sahipliği yapıyor. MÖ 221 – MÖ 206 yılları arasında Çin’i yönetmiş Qin Hanedanlığının ilk hükümdarı Qin Shi Huang öbür dünyadaki hayatına yardımcı olması amacıyla kendisiyle birlikte gömülmek üzere bir askeri ordu yaptırmış.

Terra Cotta ‘pişirilmiş toprak’ anlamına geliyor. MÖ. 246 yılında başlanan mezarının inşası 30 yıldan fazla sürmüş ve inşaatında 700 bin asker çalıştırılmış. 600 çukurdan sadece 65’i açılan Toprak Askerlerin bulunduğu alanın genişliğinin 15 kilometreyi bulduğu söyleniyor.

Terracotta Askerleri ilk olarak 1974 yılında bir köylü tarafından keşfedilmiş ve hemen yetkili makamlara bildirilmiş. 20. yüzyılın en önemli arkeolojik keşfi olarak kabul ediliyor. Toprak Askerler aslında daha önce 1920 yılında bulunmuş; fakat askerleri gören köylü korkarak askerleri tekrar gömmüş.

Mobil Uygulama
terracota askerleri

İlk önce 2000 asker bulunmuş, daha sonra sayıları 10.000’e kadar yükselmiş. Bronz olan bazıları renklerinin solmaması amacıyle cam içersinde sergileniyor. Toprak altında tespit edilen Terracotta Askerlerinin renklerinin ve özeliklerinin kaybolmadan çıkarılabilmesi için bilim insanları ve arkeologlar çalışmalarına halen devam ediyorlar.

Bu askeri ordunun askerleri, atları, silahları, savaş arabaları, komutanları her şeyi var. Kıyafetleri, saçlarının topuzuna kadar askerler birbirinden farklı olarak savaşa hazır konumunda bulunuyor. askerlerle birlikte gerçeğine uygun boyutta yapılmış atlar, at arabaları, diğer savaş arabaları, silahlar ve hizmetkarlar da var.

Toprak askerlerin hepsinin yüz ifadeleri birbirinden farklı yapılmış. Kimisi elinde silah tutuyor, kimisi ata biniyor, askeri nizamda yürüyeni de komutan olup toplantı yapanı da var. Hepsi gerçek insan boyutlarında yapılmış.

Heykellerin boyları 183-195 santimetre arasında değişiyor. Kazılan çukurlarda kılıç, mızrak, balta, pala, kalkan, mızrak ve ok başı gibi 40 binden fazla bronz silah parçası bulunmuş. Birçok heykel ise yeni bir teknoloji gelişene kadar kimyası bozulmaması için topraktan çıkarılmıyor.

Terracotta Askerlerinin bulunduğu müze son derece modern yapılmış ve 3 ana bölümden oluşuyor. İmparatorun mezarı ise yerin 36 metre altında bulunuyor. 16.300 m² alanı kaplayan bu müze içersinde akülü arabalarla gezilebiliyor. Terracotta Askerleri, Unesco Kültür Mirası Listesinde bulunuyor.

terracota askerleri nasil-gidilir

Terracotta Askerleri Giriş Ücreti

1 Mart –  Kasım sonuna kadar CNY150, 1 Aralık – Şubat sonuna kadar ise CNY120. Giriş ücretine bahçenin içersinden müzelerin bulunduğu yere kadar götüren akülü araçla transfer dahil. Rehber ve Audio Guide servisi mevcut.

Bilet Satış Saatleri ise 16 Mart – 15 Kasım arasında 08.30 – 17.00  (18.35’e kadar gezilebiliyor). 16 Kasım – 15 Mart arasında ise 08.30 ile 16.30 saatleri arası gezilebiliyor.

Xian Terracotta Askerlerine ulaşım

Xian şehrine ulaşmak için Turna.com’da Xian uçak bileti kampanyalarını takip edin. Aeroflot firması genellikle en uygun Xian bileti sunuyor. Turna.com istatistiklerine göre en uygun Xi An uçak bileti fiyatlarını yakalamak için en az 36 gün öncesinden uçak biletinizi satın almalısınız.

Xian Xianyang Uluslararası Havaalanından airport shuttle Line 2 ile  Xian Railway Station istasyonuna ulaşılabilir. 10.15-19.15 arasında ise T2 – 1F numaralı obüslerle ulaşım sağlanabiliyor.

terracota askerler

Turistik Otobüs ile de ulaşım sağlanabilir. 5, 914, 915 seçilirse son durakta iniliyor. Taksiye binilirse yaklaşık CNY200 tutuyor. Taksiciye özelikle ‘Museum of Qin Terracotta Warriors and Horses’ gitmek istediğinizi belirtin.

Xian şehir merkezinden Terracotta Askerlerine ulaşım için Xian Railway Station doğu meydanından kalkan no:5 (306) otobüsüne binin. Tang Paradise güney kapısından ise 307 nolu otobüs ile ulaşabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor.

Xian Terracotta Askerlerine Lingtong District’ten ise 914, 915 veya 101 nolu özel hatlara binebilirsiniz. Terracotta Warrior Museum durağında iniyorsunuz. Yolculuk yaklaşık 15 dk. sürüyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here