Uçak Bileti

Cusco, Inkalara yıllarca başkentlik yapmış çok tarihi bir şehir. Şehrin tarihi dokusu mümkün olduğunca korunmuş. Dar arnavut kaldırımlı sokakları ve İspanyol koloniyel tarzında yapılmış balkonlu binalar, şehre çok hoş ve estetik bir hava katıyor.

İspanyol sömürge dönemi izlerini de görebiliyorsunuz. İnkalar mimaride taşları çok estetik ve birbirine geçme yöntemiyle kullanmışlar. Özelikle kral ve kraliyete ait yerlerin ve tapınakların inşasında inka mimarisinin en güzel örneklerini görebiliyoruz.

cusco gezilecek yerler

Cusco Gezilecek Yerler

Şehir deniz seviyesinin yaklaşık 3500 m üstünde dağların üzerine kurulmuş. Cusco’ya bir seyahat planlıyorsanız, şehrin bulunduğu irtifadan kaynaklanan rahatsızlıklar yaşabilirsiniz. Lima’dan havayolu ile geldiyseniz. 1 saatlik bir sürede yaklaşık 3500 m yüksekliğe çıkmış oluyorsunuz.

Şehrin çevresinde ise bu yükseklik zaman zaman 3800 m’ye kadar çıkabiliyor. Bununla ilgili bilgi alıp, gerekiyorsa yanınızda ilaç bulundurmakta fayda var. Şehir çok turistik olduğundan cafelerde, restaurantlarda ve otellerde oksijen tüpleri bulunuyor.

Mobil Uygulama

Şehre geldiğiniz ilk gün fazla hareket etmemeye ve kendiniz yormamaya, ağır yemekler yememeye, bol su içmeye, alkol almamaya dikkat etmek gerekiyor.

Cusco’ya vardıktan sonra fazla hareket etmeyip, dinlenin. Yüksek irtifaya karşı otellerin hepsinde Coca çayı ikram ediliyor. Yerel halk coca yapraklarını çiğniyor. Kokusunu ve tadını beğenmeseniz de deneyebilirsiniz. Bir sonraki gün vücut bu yükseliğe uyum sağladığından, yüksek irtifa hastalığının etkileri azalıyor.

1. Coricancha Güneş Tapınağı

Coricancha

Coricancha Güneş Tapınağı, Cusco’nun en güzel yerlerinden biri. Coricancha Tapınağı İnkalar tarafından Güneş Tanrısı İnti adına yapılmış. İnkalar imparatorlarını ‘Güneş’in Oğlu’ olarak görüyorlarmış.

Buraya ulaşmak için hafif bir rampa çıkmanız gerekiyor. Yükseklikten ve oksijen azlığından dolayı en ufak bir harekette nefes nefese kalabiliyorsunuz. Tapınak buraların en turistik köşelerinden biri ve giriş çıkış her yer çok kalabalık.

Bu etkileyici yapının duvarları ve zemini İspanyollar buraya gelmeden önce altın kaplıymış. Daha sonra bu büyük yapı kiliseye çevrilmiş ve altın levhalar gemilerle İspanya’ta taşınmış. Bu tapınakta yapılan törenlerde Güneş Tanrısı İnti’ye çiçekler, yemekler ve hayvanları ateşe atarak sunum yapıyorlarmış.

Hatta kıtlık, hastalık veya deprem gibi doğal felaketlere karşı çocukları ve gençleri de ateşe atıp Güneş Tanrısı İnti’ye sunuyorlarmış. Burası günümüzde müze olarak kullanılıyor.

2. Plaza de Armas

Plaza de Armas

Cusco’nun en güzel tarihi meydanı. Çevresinde bir çok yerel lezzetler ve müzikler sunan restaurantlar, hediyelik eşya dükkanları ve cafeler bulabilirsiniz. Meydanda içersinde 3 kilise ve 13 şapeli barındıran bir katedral bulunuyor

Mihrabının süslemelerinde 1200 ton gümüş kullanılmış. Burada bulunan İsa heykelleri çok koyu tenli. Bunun nedeni yerel halkın İsa’yı kendilerinden biri gibi düşünmesini sağlamakmış. Cusco’da bir diğer dikkat edilmesi gereken konu yine şehrin bulunduğu yükseklikten kaynaklanan hava durumu.

Sabahları ve geceleri buz gibi çok soğuk olan hava, öğle saatlerinde çok sıcak oluyor. Buna göre, giyinmekte fayda var. Öğlen saatlerinde güneş koruyucu krem kullanabilirsiniz. Akşamları ise yanınızda mont veya polar bulundurmanızda fayda var.

3. Cusco Katedrali

Cusco Katedrali, 1654 yılında tamamlanarak hizmete açılmış. Kentin en önemli sembollerinden olan Meryem Ana Katedrali adıyla tanınan katedral, Juan Miguel de Veramendi, Juan Correa ve Miguel Gutiérrez Sencio tarafından tasarlanmış. Roma Katolik kilisesine bağlı katedralin mimarisinde Rönesans, Gotik ve Barok mimarinin izleri var.

4. San Pedro Marketi

coscoda gezilecek yerler

Cusco’daki San Pedro Pazarı, Plaza de Armas’ın güneyine yaklaşık sekiz dakikalık yürüme mesafesinde. Peru’nun kültürel dokusunu yakından görmek ve yaşamak isteyenler muhakkak burayı Cusco gezilecek yerler listesine almalı.

Pazara girdiğinizde tüm duyularınız devreye giriyor. Renkler, sesler, kokular… Markette yok yok. Kuruyemiş, patlamış mısır ve diğer küçük paketli kuru yiyecekler satan sokak kenarlarında oturan, genellikle geleneksel tarzda sokak satıcısını kadınlardan alışveriş yapabilirsiniz.

5. Tambomachay

Tambomachay

Tambomachay, Cusco’nun yakınlarında yer alan bir İnka arkeolojik sitesi. Kayaların şekillendirilerek ve oyularak su giriş çıkışları için uygun hale getirilmesiyle oluşturulmuş bir kutsal su mekanı burası.

İnka Medeniyetinin mühendislikteki maharetini gözler önüne seriyor. Doğal kayalar yontulmuş ve yapay duvar işçiliği ile çalışılmış. Kesin işlevi bilinmiyor, ancak bir tören alanı, İnka kaplıcası veya bir askeri karakol olarak veya belki de üçünün bir karışımı olarak hizmet vermiş olabileceği tahmin ediliyor.

6. Sacsayhuaman Kalesi

Sacsayhuaman

Sacksayhuman Kalesi, (Sakseyvaman diye telafuz ediliyor) Cusco’daki en etkileyici yapılardan. Şehir merkezinin yaklaşık 3 km dışında yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası listesindeki yapı, şehri tepeden gören şahane bir manzaraya sahip. Inkalar devasa taşları keserek XV. yüzyılda inşa etmeye başlamışlar.

20 binden fazla erkeğin yakınlardaki taş ocaklarından taşları çıkarıp Cusco şehrinin tepesine 20 kilometre boyunca taşıdığı düşünülüyor. Bazı taşların 125 ton olduğu düşünülünce bunu nasıl başardıkları hala bir gizem konusu. Bu arkeolojik sitenin güzelliği burada yatıyor.

7. Huchuy Qosqo

Huchuy Qosqo, Cusco’nun kuzeyinde bulunan, mükemmel bir manzaraya sahip bir arkeolojik site. İnkaların bölgede kurduğu en değerli yaşam sahalarından biridir. Cusco’nun gizli hazinesi bu bölgeye ulaşmak için 3.600 metre kadar tırmanmak gerekiyor.

1400’lü yıllara dayanan arkeolojik bölge, dünyaca ünlü Machu Picchu gibi İnka mühendisliğini ve sezgiselliği ön plana çıkaran inanılmaz eski binalarla dolu. Bugün site, az bilinmesine rağmen, tur acenteleri aracılığıyla keşfetmeyi ve trekkingi seven gezginlere açık.

8. San Pedro de Andahuaylillas

San Pedro Apostol de Andahuaylillas, Cusco’dan 41 km uzaklıkta yer alan, tarihi 1600’lu yıllara kadar uzanan bir kilise. 16. yüzyılda Cizvitler tarafından Kolomb öncesi bir huaca veya tören alanı üzerine inşa edilmiş. Mevcut tapınağın inşasına 1570 yılında başlanmış ve 1606’da tamamlanmış.

Ahşap yerine kamış, saman ve çamuru birleştiren kur-kur adı verilen İspanyol öncesi bir inşaat yöntemi kullanılarak inşa edilen kilise, Mudéjar tarzında çok renkli bir tavana sahip. Duvar resimlerinin güzelliğinden dolayı genellikle ‘And Dağlarının Sistine Şapeli’ olarak adlandırılıyor.

9. Cusco Pre-columbian Art Museum

Pre-columbian Art Museum, 2003’te hizmete açılmış, Kolomb-öncesi yöresel sanat ögelerini barındıran şahane bir sanat müzesi. 10 sergi bölümünden oluşan müzede Mochica odası, Huari odası, İnka odası ve Ahşap takı odası gibi ilgi çekici sanat eserlerinin sergilendiği odalar var.

10. Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu, Peru denince akla ilk gelen yer olsa gerek. And Dağları’nın üzerinde denizden 2100 metre yükseklikten inşa edilen Machu Picchu, 2007’de Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olarak kabul edildi.

1911’de Machu Picchu’yu keşfeden Amerikalı kaşif Hiram Bingham “Cazibesinin çeşitliliği ve büyüsünün gücü nedeniyle, dünyada onunla kıyaslanabilecek başka bir yer bilmiyorum” demiş. Güney Amerika’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri. 1983’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen kente zorlu bir yolculukla ulaşılıyor.

Peru’nun başkenti Lima’dan Cusco’ya ulaşmanın en hızlı ve en kolay yolu uçakla. Lima’dan Cusco’ya düzenli uçuşlar var. LAN, TACA, StarPerú ve Peruvian Havayolları, Peru’nun en büyük dört havayolu şirketi. Türkiye’den Peru’ya uygun fiyatlı uçmak için Lima uçak bileti kampanyalarını değerlendirin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here