Uçak Bileti

La Sagrada Familia, namı diğer “Bitmeyen Kilise” Barselona’nın sembollerinden biri. Modern mimarinin öncülerinden Katalan mimar Antoni Gaudi’nin, neo-gotik ve art nouveau tarzıyla yapımına başladığı sıra dışı bir yapı. Hayatını La Sagrada Familia’ya adayan ancak ölümüyle yarım kalan yapının şaşırtıcı detayları var.

Gaudi, yapımına 1883’te başladığı La Sagrada Familia’nın, ölüm tarihi olan 1926’ya dek, ancak bir kulesini ve apsis duvarlarından oluşan girişini bitirebilmiş. Gaudi’nin karmaşık mimari tarzının tüm mimari tecrübesini aktarmak istediği kilisenin pek çok sembol içerdiği biliniyor.

Sagrada-Familia-Barcelona

10 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayacak şekilde düzenlenen katedral, Gaudi’ye özgü yuvarlak hatlara sahip. Öyle ki, La Sagrada Familia’da hiçbir duvar dik, hiçbir kolon düz değil.

İnşasında halen günde 600 kişinin çalıştığı kilisenin, 2026-2028 yılları arasındaki bir tarihte bitirileceği öngörülüyor. Zira yapının tüm giderleri halen yapılan bağışlarla karşılanıyor.

Mobil Uygulama

İnsanlık mirası

İnşasının 100 senedir bitirilemediği La Sagrada Familia, 7 Kasım 2010’da Papa XVI. Benedict tarafından kutsanarak bir bölümü ibadete açılmış. Kilise aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

“Geleceğin mimarları doğayı taklit edecekler”, Gaudi

La Sagrada Familia’nın, iç yapısını ayakta tutan kolonlar dallanıp budaklanan ağaçlar şeklinde tasarlanmış. Yapının içine girildiğinde ormanda dolaşma hissi uyandırması amaçlanmış. Günümüzde pek çok mimar Gaudi’den ilham alıyor.

İlahi bağlantılar ve semboller

Gaudi, ölmeden bir tanesini bitirebildiği büyük kulelerin, Barselona’ya gelecek ziyaretçiler için mükemmel bir karşılama olacağını ve kulelerin tepesindeki süslemelerin cennet ile yeryüzü arasında bir bağlantı sağladığını söylemiş.

La Sagrada Familia, doğuda İsa’nın doğumuna adanan Nativity (Doğuş); batıda İsa’nın çarmıha gerilişini simgeleyen Passion (Tutku) ve güneyde tamamlanmamış Glory yani İhtişam isimli üç cepheden oluşuyor. Tanrıya giden yolu temsil eden Glory cephesinin inşası devam ediyor.

Sagrada-Familia-Barcelona

Devasa bir karınca yuvasını andıran ve şekli sahilde kumdan kalelerden kayıp giden kumları andıran kilise kulelerinin en yükseği İsa’yı, ondan biraz daha alçak olanı da Meryem’i temsil ediyor. Ayrıca tasarlanan 18 çan kulesinin 12’si havarileri, dördü ise dört İncil’i simgeliyor.

La Sagrada Familia, Kutsal Aile Katedrali anlamına geliyor.
Adres: Carrer de Mallorca, 401, 08013 Barcelona, İspanya
Tel: (+34) 932 080 414
Web site: http://www.sagradafamilia.org/
e-posta: [email protected]

Sagrada-Familia-Barcelona

Alçak gönüllü deha 

Büyük usta Gaudi’nin tevazusu ile, yükseklikleri 125 ila 170 metre arasında değişen La Sagrada Familia’nın dört kulesinin uzunluğu, Barselona’nın 172 metrelik en yüksek noktasını geçmiyor.

İspanya’daki iç savaşın ardından faşizmle ezilen Katalanlar için mimar Gaudi, milli bir övünç kaynağı olarak Katalan kimliğinin simgesi. Hayatı boyunca dindarlığı ile tanınan ve koyu bir Katolik olan Gaudi’nin naaşı ise kilisenin mahzen mezar bölümünde bulunuyor. Gaudi aynı zamanında şehirde yaptığı yapılardan elde ettiği tüm geliri bu yapıya yatırmış. Uygun Barselona uçak bileti yakaladığınızda bu görkemli eseri görmeye gidin.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here