Uçak Bileti

Merhaba seyahat severler! Bugün sizlere unutulmaz bir tatil rotası sunmak için buradayım: Assos gezilecek yerler! Eğer sakin ve tarihi bir atmosferde ruhunuzu dinlendirmek istiyorsanız, yanı başınızdaki bu gizemli köşeyi kesinlikle kaçırmamalısınız. Assos, tarihin derinliklerinde gizlenmiş hikayeleriyle sizi büyüleyecek bir yer. Gelin, bu benzersiz köşede kaybolup keşfetmenin yeni bir anlamını yakalayalım! Hazırsanız, ruhunuza serinletici bir meltemin eşlik ettiği bu yolculuğa çıkmak için hazırlıklarınızı yapın. İşte size Assos’ta gezilecek yerlerin kapılarını aralayacak bir rehber!

Assos Gezilecek Yerler

Assos Gezilecek Yerler

Assos’a adım attığınızda, bir zaman makinesine binmiş gibi hissedeceksiniz! Bu şirin yer, sadece tarihin değil, aynı zamanda doğanın da büyüsünü üzerinde taşıyor. Assos, derin tarihi geçmişiyle sizi geçmişe yolculuğa çıkaracak antik kalıntıları ve yapılarıyla dolu. Athena Tapınağı’nın heybeti karşısında kendinizi bir tanrı ya da tanrıça gibi hissedecek, Antik Liman’ın sakin sularında zamanın akışını unutacaksınız.

Burada sadece tarih değil, Assos’un doğal güzellikleri de sizi büyüleyecek. Assos Kalesi’nin tepesine çıktığınızda, gözlerinizi kamaştıran bir manzara ile karşılaşacaksınız. Turkuaz renkteki deniz, etrafı saran yeşillikler ve birbirinden güzel plajlar, size hayatın tadını çıkarmayı öğretecek. Bir gün harcayacağınız Behramkale Köyü’nde ise, doğanın içinde huzurlu bir soluk alacaksınız. Taş evler, dar sokaklar ve geleneksel el sanatlarıyla süslü atölyeler, size kendinizi başka bir zamanda hissettirecek. Assos’a adım attığınızda, tarih ve doğa arasında mükemmel bir dengeye şahit olacak, ruhunuzun derinliklerine dokunan bir serüvene çıkacaksınız.

Assos Gezilecek Yerler

Mobil Uygulama
  • Assos Antik Kenti
  • Athena Tapınağı
  • Assos Limanı
  • Behramkale
  • Hüdavendigar Camii ve Köprüsü
  • Kadırga Plajı
  • Adatepe
  • Yeşilyurt

Assos’un haritadaki konumu burada.

1. Assos Antik Kenti

Assos Gezilecek Yerler antik kent

MÖ 6. yüzyıla dek uzanan Assos Antik Kenti, sönmüş bir volkanik tepe üzerine, andezit kayalıkları arasına, denizden 236 metre yüksekliğe kurulu. İlk arkeolojik kazıların 1881’de başladığı antik kentin en önemli yapılarının başında eşsiz manzarasıyla Athena Tapınağı geliyor.

Arkaik Çağ’da Anadolu’da yapılan ilk ve tek dor düzenindeki tapınak, halen oldukça büyüleyici. 12 Olimpos Tanrısından biri olan Zeus’un kızı Athena, kentin koruyucu tanrıçası olarak kabul ediliyordu.

Midilli Adası’na tüm görkemiyle yükselen tapınağın kutsal odasında bulunan tanrıça heykeli ise ne yazık ki, 1800’lü yıllarda Amerikalılar tarafından götürülmüş. Sütunların üzerlerindeki kabartmaların bir kısmı Boston Müzesi, Louvre Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

abartmalarda Herakles ile ilgili bir hikâye anlatılıyor. Antik Kentte Athena Tapınağı’nın yanı sıra, 3200 metre uzunluğunda 20 metre yüksekliğindeki surları, 9 yüzyıl boyunca mezarlık olarak kullanıldığı tespit edilen Nekropolü, kentin güney yamacında Midilli Adası’na karşı kurulu, 2500 kişi kapasiteli Amfi Tiyatro’yu, insanların bir araya geldiği kentin en hareketli yeri olan Agora’yı görebilirsiniz.

Ziyaret Saati: Haftanın her günü 08.30-21.00
Giriş Ücreti: 150 TL, Müze kart geçerli.

2. Athena Tapınağı

Assos Gezilecek Yerler Athena tapınağı

Assos Antik Kenti’nin en yüksek noktasına inşa edilen ve Arkaik Çağ’da Anadolu’da yapılan ilk ve tek Dor düzenindeki tapınak olan Athena Tapınağı; Zeus’un kızı kentin koruyucu tanrıçası olan Athena adına inşa edilmiş.

Sağlam sütunlardan çıkarılan örnek kalıplarla dökülen yeni sütunların ayakta olduğu tapınağın kutsal odasında bulunan tanrıça heykeli 1800’lerde Amerikalılar tarafından götürülmüş.

Sütunların üzerlerindeki frizlerin bir kısmı ise günümüzde Boston Müzesi, Louvre Müzesi ve İstanbul Arkeoloji müzesinde bulunuyor.

3. Assos Limanı

Assos Limanı

Assos Limanı, daracık taş sokaklardan oluşan, yüzyıllık taş yapıların yer aldığı, tesislerin önlerindeki ahşap iskelelerden denize girmenin mümkün olduğu oldukça şirin bir bölge. Tarihi dokusu, samimi atmosferi, balık restoranları, çay bahçeleri, dondurmacılar ve hediyelik eşya tezgahlarıyla çevrili sahil yüzyıllar öncesinin antik havasını koruyor.

Bozulmamış mimarisi, restoran, bar ve otelleriyle bölgenin kalbi olan Antik Assos Limanı, Assos bölgesinin en çekici yerlerinden biri. Kıyıda sıra sıra balık restoranlarının olduğu Antik Liman mendireği, kırmızı ve yeşil fenerleri antik kentin sütunlarının üzerine konmuş.

Mendireğin kırmızı ve yeşil fenerleri antik kentin sütunlarının üzerinde bulunuyor. Akşamları mendirekte oturmak, balık tutmak da bir gelenek olmuş durumda. 2000’de genişletilen mendirek ise, birçok balıkçı teknesine barınak olmuş.

4. Behramkale

 Behramkale

Behramkale Köyü, Osmanlı döneminde kurulmuş, 30 senedir sit alanı olarak koruma altında bulunan şirin bir köy. Köy içinde Assos mimarisinin taş işçiliğinin güzel örneklerini görmek mümkünken, tarihi dokusunu koruyan sokaklarda dolaşmak pek keyifli.

Assos Antik Kenti Ören Yeri, köyün en yüksek tepesinde bulunuyor. Buraya taşla kaplı bir yokuşu yürüyerek varılıyor. Ören yerine çıkan yokuş üzerinde, köylü kadınların evde ürettikleri çeşitli malzemeleri sağlı sollu sattıkları tezgahlarda zeytinyağından yöresel ürünlere, el isçiliği hediyeliklere dek pek çok şey var.

Behramkale gezilecek yerler içinde 14. yüzyılda Osmanlı döneminden kalma Hüdavendigar Camii ve Hüdavendigar Köprüsü yer alıyor.

5. Hüdavendigar Camii ve Köprüsü

Hudavendigar-Camii-Assos

Birinci Murat tarafından on dördüncü yüzyılda, tek kubbeli ve kare planlı olarak inşa edilen Hüdavendigar Camii’nin girişini eski Cornelius kentinin kapısı oluşturuyor. Antik kent sınırları içerisindeki tepede yer alan caminin içinde yer alan kadırga resimlerinin Osmanlı cami mimarisinde pek karşılaşılmayan bir örnek olduğu biliniyor.

Yine 1. Murat tarafından on dördüncü yüzyılda inşa edilen ve Tuzla Çayı üzerinde yer alan Hüdavendigar Köprüsü’nün kemerleri halen orijinalliğini koruyor. Araç trafiğine kapalı olan köprü yaklaşık 600 yıldır ayakta duruyor.

6. Kadırga Plajı

Kadırga Plajı

Pırıl pırıl denizi, serin suları ve uzun kumsalıyla Kadırga Plajı, Assos’un hemen güneyinde, kara yoluyla iki kilometre mesafede yer alan bir koy. Assos bölgesinde denize girmek için en popüler yer olan Kadırga, her bütçeye uygun otel ve kamping alanlarıyla dolu. Geniş, uzun ve taşlık bir plajı bulunan Kadırga’nın berrak denizi de mavi bayraklı.

Osmanlı döneminde donanmanın merkez üssü olan Midilli Adası’ndan savaşa giden ve dönüşte hasarlı olan kadırgalar bu koya getirilip, yörenin meşe ve kayın ağaçları ile tamir edilirmiş. Kadırgalar bu koya çekildiği için bu isimle anılan koyda akşamüzeri başlayan imbat rüzgârları ise ayrı güzel.

7. Adatepe

Assos gezilecek yerler Adatepe

Assos’a yakın yerler arıyorsanız Adatepe Köyü gidebileceğiniz ilk yerlerden. Kaz Dağı köylerinin içinde en dikkat çekenlerinden. Zira köye girmeden hemen önce Zeus Altarı‘nın girişi ile karşılaşıyorsunuz. Burada bütün körfezi görebileceğiniz harika bir deniz manzarası bekliyor sizi.

İlyada’da bahsedilen ve Zeus ile Hera’nın Troya Savaşını izledikleri antik Gargaros Tepesi’nin de burası olduğu düşünülüyor. Bir mübadele yerleşimi olan Adatepe 1989’da sit alanı ilan edilerek eski taş evler koruma altına alınmış.

Köy meydanındaki 400 yaşındaki dev çınar ağacının etrafındaki otantik kahveler turistlere için bütün yıl açık. Zeytincilikle uğraşılan köyde zeytinyağı ve sabun alabileceğiniz dükkanlar da bulunuyor.

Adatepe’de ayrıca, 1947-1985 yılları arasında faaliyet gösteren Taşmektep’i ve Türkiye’de türünün ilk örneği kabul edilen Adatepe Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

8. Yeşilyurt

Assos gezilecek yerler Yeşilyurt

Kaz Dağları’nın butik otelleriyle ünlü köyü Yeşilyurt (Büyük Çetmi), Küçükkuyu Sahiline 3 km uzaklıkta, zeytin ve çam ağaçları ile çevrili, Kaz Dağları’nın yamaçlarında eşsiz körfez manzarasına sahip bir Ege güzelliği.

Eski evler restore edildiği bir sit alanı olan Yeşilyurt’ta, sakinlerin çoğunu Yörükler oluşturuyor. Zeytincilikle uğraşan köy halkının ürettikleri ev yapımı salça, tarhana, kurutulmuş otlar, kapari, zeytin, zeytinyağı ve reçel çeşitlerini mutlaka denemelisiniz!

Assos gezilecek yerler sizin de seyahat planlarınız arasındaysa Çanakkale uçak bileti fiyatlarını mutlaka inceleyin. Assos’a 90 km uzaklıkta bulunan Çanakkale Havalimanı’ndan Çanakkale şehir merkezine taksi, araç kiralama, otobüsler ve özel servisler ile ulaşım imkânı bulunduğu gibi, özel aracınızla da şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

İstanbul’dan 6, İzmir’den 3 saat uzaklıkta bulunan Assos’a, İstanbul’dan, Biga-Çan-Bayramiç-Ezine güzergâhı izlenerek Edremit Körfezi’ne, buradan da biraz virajlı olan Assos’a gelebilirsiniz. Çanakkale otobüs bileti seçeneklerine göz atın.

Assos gün batımı nerede izlenir?

Volkanik bir tepeye kurulmuş olan Assos’ta, Athena Tapınağı’nda güneşin batışını izlemek muhteşem.

Assos’un neyi meşhur?

Assos’ta şahane deniz ürünleri, zeytinyağı gibi ürünler tadabilir, yöresel bir çok ürün satın alabilirsiniz.

Otobüs Bileti

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here