Uçak Bileti

Dünyada iki farklı kıta üzerinde yer alan tek şehir unvanını taşıyan İstanbul, tarih boyunca onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yaptı. Muhteşem coğrafi konumu nedeniyle sayısız medeniyetin izlerini taşıyan şehirde bu farklı kültürlerin izlerini her bir noktada görmek mümkün.

Mimari özellikleri, konumu, tarihteki yeri ile İstanbul’un Fatih ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tarihi Yarımada’nın en çok ziyaret edilen kutsal yapılarından biri olan Sultanahmet Camii, ünü İstanbul sınırlarını aşan tarihi yapılar arasında.

İstanbul uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Sultanahmet Camii, İstanbul

Ayasofya Camii, Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı, Hipodrom, Türk İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri gibi İstanbul’un en önemli tarihi yapılarına ev sahipliği yapan Tarihi Yarımada’nın kalbinde konumlanan Sultanahmet Camii, iç duvarlarını süsleyen mavi bezemelerin renginden dolayı yurt dışında ‘Blue Mosque’ (Mavi Camii) olarak anılıyor. Türk-İslam mimarisinin fark yaratan yapısı olan Sultanahmet Camii günümüzde de tüm heybetiyle İstanbul’u selamlıyor.

Mobil Uygulama

Sanal dünyadaki bilgi kirliliği Sultanahmet Camii’ni de etkilemiş durumda. Birçok çöp web sitesinde Sultanahmet Camii’nin mimarının Mimar Sinan olduğu gibi yaygın yanlış bilinen bir bilgi dolaşsa da caminin mimari Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Sedefkar Mehmet Ağa.

Osmanlı Padişahı Sultan Birinci Ahmet tarafından 17. yüzyılda inşa ettirilen caminin yapım yılları 1609-1616. Sultan Birinci Ahmet’in caminin temel atma sırasında kullandığı kazma günümüzde Topkapı Sarayı’nda sergileniyor. Osmanlı topraklarındaki tek 6 minareli cami olan Sultanahmet Camii, yapımı sırasında Kabe’de de altı minare bulunması nedeniyle çeşitli eleştirilere konu olmuş.

Sultanahmet Camii’nin yapımına kadar dünyadaki tek 6 minareli cami unvanını taşıyan Kabe’ye bir minare daha ekleten padişah, tüm söylentilerin kesilmesini sağlamış. İslam mimarisine yepyeni bir anlayış getiren Sultanahmet Camii’nin minareleri özellikle süslemeleriyle dikkat çekiyor.

Sultanahmet Camii avlusu

Sultanahmet Camii’nin avlusu en az iç mekan kadar heybetli. Çok geniş bir avluya sahip olan caminin avlusunun batı yönündeki girişinde demirden inşa edilen bir kordon bulunuyor. Avluya atıyla gelen padişahın kutsal bir mekana girdiğini hatırlatmak amacıyla yerleştirildiği düşünülen bu kordon at üzerindeki padişahın eğilmesini ve kendini düzeltmesine fırsat veriyor.

İstanbul otobüs bileti seçeneklerine göz atın.

Sultanahmet Camii iç bölümü

Sultanahmet Camii’nin iç bölümündeki çinilerin tamamı İznik’ten getirilmiş. 50 farklı lale desenine sahip 20 binden fazla çininin kullanıldığı iç mekan masmavi rengiyle insana huzur veriyor. Çinilerin üzerinde meyve, servi ağaçları ve farklı çiçek desenleri yer alıyor.

Tüm bu mavilikten dolayı yurt dışında Sultanahmet Camii için ‘Blue Mosque’ (Mavi Camii) benzetmesi yapılıyor. Kubbe ve tavan işlemeleriyle benzersiz bir mimari akımın temsilcisi olan caminin bu bölümleri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki detaylı listelemede de özenle yer alıyor. Akustiğin mükemmele yakın olduğu camide örümcek ağını önlemek için deve kuşu yumurtası yerleştirilmiş. Cami en kalabalık olduğu anda bile en arkadaki kişi ile en öndeki kişi birbirini duyabiliyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here