Uçak Bileti

Doğu Karadeniz’e gidelim gözümüzü gönlümüzü yeşile doyuralım denildiğinde ilk tercih edilen yerler Trabzon ve Rize oluyor. Ancak Giresun’da plajları, yaylaları, gezilecek yerleri ile cennet gibi bir yer. Eğer bir Karadeniz turu planlıyorsanız Giresun mutlaka rotanızda olmalı. Ya da yazın gideyim hem gezeyim, hem denize gireyim derseniz tercihinizi direkt Giresun’dan yana kullanabilirsiniz. Giresun gezilecek yerler görülmeye değer güzelliklerle dolu.

Giresun Gezilecek Yerler

Giresun Gezilecek Yerler Listesi

  1. Giresun Kalesi
  2. Giresun Müzesi
  3. Zeytinlik Semti
  4. Kapu Camii
  5. Giresun Adası
  6. Kuzalan Şelalesi
  7. Mavi Göl
  8. Tirebolu Kalesi
  9. Şebinkarahisar Kalesi
  10. Bedrama Kalesi
  11. Gelin Kayası
  12. Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı
  13. Yedideğirmenler Tabiat Parkı
  14. Giresun Plajları
  15. Giresun Yaylaları

Giresun Kalesi

Giresun Kalesi birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olarak koruma altında olan tarihi bir değer. Kalenin inşa tarihi kesin olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklara göre M.Ö II. yüzyılda Pontus Kralı I. Farnakes tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Bizans Dönemi’nde, denizden 100 metre yükseklikte bulunan kalede yaygın bir yerleşim varmış. O nedenle buraya kale-şehir denilmiş.

Yapı, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. İç kalede bir saray kalıntısı bulunuyor. Kalenin kuzeyinde blok taşlarla örülmüş mağaralar yer alıyor ve bu mağaraların sığınak olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Mobil Uygulama

Kale Giresun’u yukardan izlemek için ideal bir noktada. Günümüzde piknik ve gezi alanı olarak kullanılıyor.

Giresun Kalesi yol tarifi için buraya tıklayın.

Giresun Müzesi

Giresun Müzesi Giresun gezilecek yerler

Giresun Müzesi binası eski Gogora Kilisesi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne müze olarak 25 yıllığına tahsis edilmiş. Kilise 1850-1860’lı yıllarda Rumlar tarafından yapılan bir Rum Ortodoks Kilisesi. 1924 yılına kadar kilise olarak kullanılmış, mübadeleden sonra terk edilerek 1948’e kadar boş kalmış. 1948-1967 yılları arasında ise cezaevi olarak kullanılmış.

1982–1988 arasında Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilmiş ve 1988 yılında müze olarak hizmete açılmış. Müzede bölgeden toplanmış ve diğer müzelerden devir olmuş Arkeolojik ve Etnografik eserler ile Sikkeler sergileniyor.

Giresun Müzesi yol tarifi için buraya tıklayın.

Zeytinlik Semti

Zeytinlik Semti

Giresun merkez gezilecek yerler içinde bulunan Zeytinlik Semti, 3. derece kentsel sit alanıdır. Yaklaşık iki asır önce Avrupa’dan ithal edilen malzemelerle inşa edilmiş buradaki evler ve Rumlarla Türkler yıllarca yaşamış. Nice türkülere konu olan tescilli Zeytinlik Evleri adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Eski dönemlerde “Gogora Mahallesi” olarak anılan semtte 80 adet tescilli ev yer alıyor. Bu evler, kendine özgü bahçesi, kapıları, pencereleri, iç dizaynı gibi mimari özellikleriyle mutlaka görülmesi gereken yapılar. İthal malzemelerle inşa edildiği için, Rus sobası, Marsilya kiremitleri gibi farklı unsurlar dikkat çekiyor.

Zeytinlik Mahallesi yol tarifi için buraya tıklayın.

Kapu Camii

Kapu Camii

Giresun gezilecek yerler listemize Kapu Camii ile devam ediyoruz. Camii korunması gerekli Kültür Varlığı olarak tescillenip koruma altına alınmış. İlk olarak Mutasarrıf Seyyid Mehmet Paşa tarafından 1593 yılında ahşap cami olarak inşa edilmiş. Kale girişine inşa edilen cami halk arasında Kapu Camii şeklinde anılmış.

Tarih içinde birçok onarım görmüş ancak bu günkü halini Karamustafazâde Mahmut Efendi’nin 1896 yılında yıkıp yeniden yaptırması ile almış.

Kapu Camii yol tarifi için buraya tıklayın.

Giresun Adası

Giresun Adası Giresun gezilecek yerler

Giresun Adası, merkez Gedikkaya bölgesinin karşısında, 1.6 kilometre açıkta, 40 bin metrekare yüzölçümüne ve denizden 30 metre yüksekliğe sahip önemli bir ada. Eski adı Aretias, Khalkeritis olan adanın Doğu Karadeniz’de Antik Çağ’da ve Ortaçağ’da yerleşime sahne olmuş tek ada olduğu biliniyor.

Ada; 2. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında. Ada üzerinde ortaçağdan kalma surlar, 1 adet kilise, 1 adet şapel, 1 adet sarnıç, çok sayıda pithos ve mezar yapıları bulunuyor. Adanın tarihi milattan Önce 300’lü yıllara kadar iniyor.

Giresun Adası mitolojik hikayeleriyle anılıyor. Bunlar arasında mitolojik kahraman “Herkül’ ün ve Argonotların Altın Post Efsanesi”, “Kral Mitridates’in Kızı ve Çoban Hikayesi”, “Hz. Yusuf’un Altın Heykeli” ve “Amazon Kadınları Efsanesi” gibi bir çok hikaye var. Adada bulunan, Latincede “Humuza” kelimesinden gelen ve doğum anlamında kullanılan Hamza Taşı adı verilen bir kaya parçası bulunuyor. Hamza taşına çocuğu olmayan çiftler gidiyor ve kaya etrafında dualar etdip bir geceyi de adada geçiriyorlar.

Giresun Adası yol tarifi için buraya tıklayın.

Kuzalan Şelalesi

Kuzalan Şelalesi Giresun gezilecek yerler

Giresun’a 45 km, Dereli İlçesine 13 km mesafededir bulunan bir doğa harikası Kuzalan Şelalesi. Şelale yaklaşık 20 metreden dökülüyor. Şelalenin karşısında bulunan seyir terasından şelaleyi doya doya izleyebilirsiniz. Çok daha detaylı bilgi için Kuzalan Şelalesi yazımı mutlaka okuyun.

Kuzalan Şelalesi yol tarifi için buraya tıklayın.

Mavi Göl

Mavi Göl

Giresun’un Dereli ilçesi sınırlarında ve ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Mavi Göl, üç gölün birleşiminden oluşuyor. Yöre halkı tarafından ‘’Sodalı Göl veya Göğ Göl’’ olarak anılan Mavi Göl’ün suyu, kireç taşları ve Karadeniz’in tek sodalı deresi olan Göksu Deresi’nin etkisiyle özellikle yaz aylarında turkuaz rengini alıyor.

Mavi Göl yol tarifi için buraya tıklayın.

Tirebolu Kalesi

Tirebolu Kalesi Giresun gezilecek yerler

Tirebolu ilçe merkezinde bulunan tarihî Tirebolu Kalesi deniz içerisindeki bir yarımada üzerinde yer alıyor. Kalenin içinde Meryem Ana Kilisesi olarak adlandırılan küçük bir şapel ve bir de mescit kalıntısı var. Kalede Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda mezar taşı bulunuyor. Bölgenin en güzel tarihî eserlerinden biri olan Tirebolu Kalesi’nin surları günümüze dek gelebilmiş. Görülmeye değer.

Tirebolu Kalesi yol tarifi için buraya tıklayın.

Şebinkarahisar Kalesi

Şebinkarahisar Kalesi

Şebinkarahisar Kalesi Hacı Kayası olarak bilinen şehre hâkim bir tepe üzerinde yer alıyor. Şebinkarahisar Kalesi’nin yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. İlk kuruluşunun Roma öncesine kadar gittiği, surların büyük bölümünün Mengücekler zamanında yeniden yapıldığına dair bilgiler bulunuyor.

Kalenin günümüzdeki girişi ve surları Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde kale içinde yetmiş kadar ev, çok sayıda sarnıç ve buğday ambarları ile Küçük Fatih Camisi olduğundan bahsetmiş. 1915 Ermeni isyanına kadar bu yapıların çoğu ayaktaymış.

Şebinkarahisar Kalesi yol tarifi için buraya tıklayın.

Bedrama Kalesi

Bedrama Kalesi

Tirebolu İlçesi’nin 8 km. güneyinde, Örenkaya Köyü sınırları içerisinde bulunuyor Bedrama Kalesi. Kalenin inşa tarihi kesin olarak bilinmiyor. Türkler burada yıllarca yaşayan Rumlar için ‘Bedrum’ (kötü Rum) demişler, kale de adını bu kelimeden almış.

Bedrama Kalesi yol tarifi için buraya tıklayın.

Gelin Kayası

Gelin Kayası Giresun gezilecek yerler

Giresun gezilecek yerler listemizde efsanelere konu olmuş Gelin Kayası var sırada. Bu efsane ki buranın ününe ün katmış. Efsaneye göre “güzeller güzeli bir kız, sevmediği bir erkek ile evlendirilmek istenmiş. Anne ve babasına karşı çok saygılı olan iyi kalpli kız buna itiraz edememiş. İçten içe köydeki başka bir delikanlıya sevdalıymış. Ama bunu ailesi ile paylaşamamış. Tanımadığı ve sevmediği bir erkek ile evlenmek zorunda kalmış.

Düğün günü gelmiş ve koca evine yolcu edilmiş. Gelin at üzerinde giderken, içinden Allah’a yalvarmış, ‘Allah’ım, beni kötü koca eline düşürme, taş et dondur’ demiş. İyi kalpli gelinin duası o an kabul olmuş ve gelin alayının önünde, at üstünde taş olmuş”.

Gelin Kayası yol tarifi için buraya tıklayın.

Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı

Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı

Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı, Bizans dönemine ait. Sarp bir kayalığın tam ortasında büyükçe bir oyuk içerisine yapılmış. Burayı gördüğünüzde Trabzon’daki Sümela Manastırı’na nasıl benzediğini göreceksiniz. Zaten oradan etkilenerek inşa edildiği tahmin ediliyor.

4 katlı olan manastırda çeşitli hizmetlere elverişli 32 oda bulunuyor. Manastır oldukça tahrip olmuş durumda. Özellikle 1939 depreminde çok hasar görmüş. O nedenle manastıra çıkmak oldukça güç.

Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı yol tarifi için buraya tıklayın.

Yedideğirmenler Tabiat Parkı

Yedideğirmenler Tabiat Parkı

Yedideğirmenler Tabiat Parkı Giresun’a 62 km Espiye ilçesine 28km mesafede yer alıyor. 103 hektar alana sahip olan tabiat parkı Avluca, Yeniköy ve Akkaya Köylerinin sınırları içinde bulunuyor.

Park içinde bulunan değirmenlerin Cenevizliler döneminde kullanıldığı düşünülüyor. Parkta bir mağara, şelaleler, kaleler, kemer köprüler gibi hem tarihi hem doğal güzellikler var. Kuş türleri açısından da oldukça zengin. Doğayla bütünleşmek isterseniz Giresun gezilecek yerler listenize dahil edin.

Yedideğirmenler Tabiat Parkı yol tarifi için buraya tıklayın.

Giresun Plajları

Giresun’da denize girebileceğiniz o kadar çok plaj var ki, buraya tek tek hepsini yazmak yerine Giresun koyları ve plajları yazısını ayrı yazdım. Daha detaylı bilgi için mutlaka o yazımı okuyun. Ben yine de buraya da bir liste bırakayım.

Giresun Plajları

  • Uluburun Plajı
  • Giresun Belediye Plajı
  • Bulancak Belediye Plajı
  • Burunucu Ofran
  • Küçüklü Plajı
  • Deliklitaş Halk Plajı
  • Bada Plajı
  • Tirebolu Belediye Plajı
  • Eğrice Halk Plajı
  • Beygir Kumu Plajı
  • Çerkez Önü Plajı
  • Asarkaya Plajı
  • Jandarma Plajı
  • Yılgın Plajı
  • Küçükçay Plajı
  • Boztepealtı Plajı
  • Düzköy Altı Aile Plajı
  • Kaynarca Aile Plajı
  • Sky Beach

Giresun Yaylaları

Giresun Yaylaları

Giresun için yaylalar şehri diyebiliriz bence. Doğu Karadeniz’in o yemyeşil ormanlarını, oksijen deposu havasını ciğerlerinize doldurmak isterseniz Giresun gezilecek yerler listenize mutlaka yaylaları da eklemelisiniz. Giresun yaylaları yazımı da mutlaka okumalısınız. 😊

Giresun Yaylaları

  • Kümbet Yaylası
  • Bektaş Yaylası
  • Sis Dağı Yaylası
  • Kulakkaya Yaylası
  • Karagöl Yaylası
  • Paşakonağı Yaylası
  • Çakrak Yaylası
  • Gölyanı Obası
  • Tamdere Yaylası

Giresun Hakkında Hap Bilgiler

Giresun’a Nasıl Gidilir?

2015’te faaliyete giren Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu Gülyalı ile Giresun Piraziz ilçeleri arasında yer alıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’den bu havalimanına direkt seferler yapılıyor. Ordu-Giresun Havalimanı’ndan Giresun şehir merkezine ulaşım için HAVAŞ servislerini kullanabilirsiniz. Giresun uçak bileti fiyatlarını mutlaka inceleyin.

Giresun’a kara yoluyla ulaşım sağlamak isterseniz Giresun otobüs bileti seçeneklerimize göz atmayı unutmayın.

Giresun-İzmir arası 1.301 km

Giresun-Ankara arası 625 km

Giresun-İstanbul arası 948 km

Giresun-Samsun arası 209 km

Giresun-Trabzon arası 140 km 

Giresun’a Ne Zaman Gidilir?

Giresun’da hava yazları ılık ve nemliyken kışları ise serin bir hava hakim. En ideal dönem bence Mayıs ve Eylül ayları. Ama Karadeniz’in havasına güven olmayacağını düşünüp yanınıza mutlaka hırka, ceket tarzı kıyafetler alın. Haziran’da terliklerle Kastamonu’ya gidip donmuşluğum var.  😁

Giresun Kaç Günde Gezilir?

Giresun’da gezilecek yerler biraz dağınık konumda. O nedenle gezerken mutlaka araç kiralamanızı öneririm. 3-4 günde gezilecek yerleri tamamlarsınız. Eğer koylara ve plajlara da zaman ayırayım, yaylalara da çıkayım derseniz süreyi uzatabilirsiniz.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here