Uçak Bileti

İskandinav Yarımadası’nın cennet ülkesi Finlandiya, etkileyici kuzey ışıkları, benzersiz doğal güzellikleri, sayısız gölleri, nehirleri ve yemyeşil orman dokusuyla alışılagelen Avrupa’dan çok farklı.

Yeni rotalar arayışında olanlar için benzersiz bir deneyim yaşatan Finlandiya’yı bambaşka bir gözle deneyimlemek için bu yazı size iyi bir fikir verecek.

Finlandiya uçak bileti seçeneklerine göz atın.

Finlandiya’yı benzersiz yapan 8 şey

1. Aurora Borealis

Finlandiya’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri ışıkları. Yaz aylarının bitmeyen güneş parıltısı karanlık kışa dönüştüğünde Kuzey Işıkları gökyüzünü aydınlatıyor ve sihir gibi görünüyor.

Mobil Uygulama

Ne kadar kuzeye giderseniz Aurora Borealis’i bulma şansınız o kadar yükseliyor- Finlandiya Laponyası’nda yılda 200 gece görünebiliyorlar. Helsinki’de ve güneyde Aurorae kış aylarında, şehir ışıklarından uzakta aşağı yukarı 20 gece görülebiliyor.

Kuzey Işıkları’nı görmek yeterli karanlık ve net gökyüzü gerektiriyor; bu da sonbahar, kış ve erken ilkbaharı (Eylül’den Mart’a) en uygun zaman yapıyor. En iyi zaman gece yarısından önceki ve sonraki bir veya iki saat. Fenomen 20 saniye de saatlerce de sürebiliyor.

Peki Kuzey Işıkları nasıl ortaya çıkıyor? Sami efsanesi bir tilkinin Kutup Dairesi’nin etrafında koşarken kuyruğundan saçılan kıvılcımlarla gökyüzünü aydınlattığını ve kar fırtınasını başlattığını söylüyor. Modern Finlandiya terimi “revontulet” (tilki yangınları) bu efsaneden kaynaklanıyor.

Bir bilim adamının fenomene yaptığı açıklama ise “güneş rüzgârı yüklü parçacıkları Dünya’ya doğru gönderiyor ve atmosfer ile çarpıştıklarında enerjiyi ışık olarak üretiyor” gibi oluyor. Biz Sami efsanesini tercih ediyoruz.

Aurora Borealis’e tanık olmanın heyecanı birçokları için hayat boyu hatırlayacağınız bir deneyim. Bununla birlikte bazıları ise hayran kalıyor ve asla gökyüzünde yanan renklere hiçbir zaman yeterince doyamıyorlar.

2. Gece yarısı güneşi

Beyaz yaz geceleri belki de Finlandiya’nın en ikonik doğal fenomeni. Gece güneşi haziran ve temmuz aylarında çok kuvvetli ve ne kadar kuzeye doğru ilerlerseniz, güneş ufukta o kadar uzun süre kalıyor ve daha yüksekte oluyor. En kuzeydeki bölgelerde Mayıs-Ağustos ayları arasında tam bir Gece yarısı Güneşi deneyimleyebiliyorsunuz.

Fin Laponyası’nın en kuzeydeki bölgelerinde güneş ufukta 70 ardışık gün boyunca kalıyor.

Gece yarısı Güneşinin tam gün sadece Kutup Dairesi’nin üzerinde parlıyor olsa da gece tüm ülkenin dört bir yanında beyaz. Gece geç saatlerde güneş kısa bir süre sonra tekrar ışıldamadan önce ufuktan öteye iniyor ve solgun gece ile gündüzün arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor.

Gece yarısı güneşi ile gün boyunca yapabileceklerinizi geceleri daha özel bir etkiyle yapabiliyorsunuz.

3. Fin saunası

Sauna ülkenin miras ve kültürünün büyük bir bölümünü oluşturuyor. Finlandiya’da 2 milyondan fazla saunanın bulunduğu tahmin ediliyor. 5,3 milyonluk bir nüfusa göre bu hane başına ortalama birer saunaya eşit ve parlamento binasında bile bir tane var.

Sauna deneyimiyle ilgili pek çok gelenek ve uygulama var, ancak Finliler için en önemli şey hem beden hem de zihni arındırmak ve rahatlamak.

“Sauna” kelimesinin Fince olduğunu biliyor muydunuz? İster modern bir iş ortamındaki elektrikli bir sauna isterse göl kenarındaki yazlık, eski bir ahşap saunaya olsun sauna daima yakınlarda bir sauna bulunabiliyor. Finlandiya ve halkını anlamak istiyorsanız saunaya alışmak iyi bir başlangıç ​​noktası.

4. Temiz göller

Finlandiya’ya Bin Göller Ülkesi deniyor. Ülkede yaklaşık 188.000 göl olduğunu düşününce pek mütevazı bir lakap. Diğer Avrupa ülkelerinden Finlandiya ayırt edilebilir farklı kılan özellik bu göller. Çoğu çok büyük boyutlarda olduğundan Finlandiya’nın büyük kısmı suyla kaplı.

Helsinki çevresindeki metropolitten Lapland’daki büyük Inari Gölü’ne kadar Finlandiya devasa boyuttaki temiz suların mavisi ile dolu. Inari’nin derin ve berrak suları ile tanınırken Saimaa Gölü’nün dünyanın en çok tehlike altındaki türlerinden biri olan halkalı foku ülkenin en büyük gölündeki en unutulmaz cazibe merkezi. Göl kenarındaki bir kulübe Finlandiya yazının önemli bir parçası ve yüzmek ve saunaya gitmek, balık tutmak, kano yapmak, kürek çekmek ve yelken yapmak gibi çoğu yaz etkinliği göllerin etrafında gerçekleşiyor. Finlandiya halkı karakteristik olarak doğayla çok yakından ilgili ve iç içe yaşayan bir ulus. Nereye giderseniz gidin geniş yeşil ormanlar ve parlayan mavi göller manzaraya hâkim.

5. Vahşi doğa

Finlandiya engin yeşil ormanların, güzel Baltık Denizi adalarının, rüzgârı savurduğu kutup kırsallarının ve binlerce mavi gölün bulunduğu bir ülke. El değmemiş ve güzel manzaralar binlerce vahşi hayvan ve kuş türü için bir yaşam alanı sağlıyor ve bunların çoğu düzenlenen vahşi yaşam gezileri ve kuş gözlem kulübelerinde gözlemlenebiliyor.

Finlandiya Ormanı’nın Kralı- Finlandiya’nın geniş ormanları yaklaşık 1.500 adet kahverengi ayıyı barındırıyor. Finlandiya’da anakaradaki herhangi bir yere dolaşabilmelerine rağmen ayılar genellikle insanlardan kaçınmaya çalışıyorlar. Bununla birlikte Finlandiya’nın Vahşi Doğu manzaralarındaki çeşitli yerlerde Nisan ile Eylül ayları arasında yapılan ayı-izleme gezileri neredeyse karşılaşmayı garanti ediyor.

Finlandiya’da dünyanın en nadir foku olan Saimaa halkalı fokunu ziyaret edebiliyorsunuz. Bu içdeniz fokları Buz Devri’nden sonra Finlandiya’nın en büyük gölü olan Saimaa Gölü denizden ayrıldığı için tatlı su evlerine adapte oldular. Bu nedenle sadece Saimaa Gölü’nde bulunuyorlar. Koruma tedbirleri sayesinde sayıları yakın bir tarihte 300’ün üzerine çıktı ancak hala ciddi derecede tehlike altındalar.

Finlandiya’da el değmemiş doğayı nadir vahşi hayvanlarla deneyimleyebileceğiniz dünyanın son vahşi bölgelerinden bazılarını bulabilirsiniz.

6. Kayak merkezleri ve rotalar

Finlandiya’da yaklaşık 75 kayak merkezi var ve bunların çoğu kent ve köylerin yakınındaki küçük noktalar. Bununla birlikte büyük olanlar Lapland’ın hemen dibinde yer alıyor ve her zamanki Avrupa kayak merkezlerinden çok farklı seçenekler sunuyorlar. Çevredeki bozulmamış peyzajlar aralık ayından nisan ayına kadar saf bir karla kaplanıyor. Kışın başında yamaçlar aydınlatılıyor daha sonra ilkbaharda güneş akşamları çok geç saatlere kadar parlıyor.

Finlandiya’nın ana kayak alanı Lapland’ın yuvarlak iniş rotaları tüm beceri düzeylerindeki kayakçılar ve snowboardçuları için farklı pistler sunuyor. En büyük kayak merkezleri altı ay boyunca süren bir kayak sezonu ile Laponya’da bulunuyor ve son kar mayıs başında eriyor.

Kayak merkezleri ayrıca köpek kızağı ve ren geyiği gezileri, snowmobil, snowshoeing ve buzda balık avlama gibi aktiviteler de sunmakta.

Finlandiya Laponya adeta bir kayakçı cenneti. İlkbaharın ortasında geç akşam güneşi kış aylarında aydınlatılan beyaz ve güzel eğimli yamaçlar uzun kayak saatlerini ve sonsuz eğlenceyi garanti ediyor.

7. Finlandiya tasarımı

Finlandiya gerçek bir tasarım ulusudur. Dünyanın en çok taklit edilen ve beğeni kazanan tasarımcı ve mimarlardan bazıları Finlandiya’dan geliyor. Jackie O tarafından giyilen Marimekko Poppies’den James Bond’un favori koltuğu olan Eero Aarnio’nun Top Koltuğu’na kadar Finlandiya uzun yıllardır trendleri belirleyen ülke konumunda oldu. Bu Finlandiya tasarım simgelerine hâlâ dünya çapında tapılıyor ve tamamen yeni nesil yaratıcı genç tasarımcılar da bayrağı eskilerden devralıyor gibiler.

Günümüzde de Finlandiya tasarımı göze hitap etmenin ötesinde günlük yaşam ve kültüre ince bir şekilde dokunmanın enteresan bir yolu.

Finliler doğadan ilham alıyorlar ve bunu sevilen nesnelere, mimariye ve bir yaşam tarzı krokisine dönüştürüyorlar. Fin tasarımının özü doğal dünyayı ele alma ve bunu günlük yaşamla sorunsuz bir şekilde örme kabiliyetinde yatıyor.

Finlandiya Alvar Aalto’nun mimarisinin saf çizgileri olan fonksiyonel şehir planlamalarından, tekstilde ve giyimde cesur, minimalist tasarımlara kadar tasarımın her yerde görülebildiği bir ülke.

8. Gerçek Noel Baba

Herkes bilir ki Noel Baba Finlandiya’dan geliyor. Korvatunturi Lapland’daki özel inziva yerinin kesin lokasyonu bilinmese de resmi memleketi Rovaniemi’de yıl boyunca ziyaretçileri karşılıyor.

Noel Baba yılda sadece bir kez çocukları evlerinde ziyaret edebilir ancak sizi kendi evinde ağırlamaktan ve ofisini gezdirmekten de büyük memnuniyet duyuyor. Burada Ren Geyiği Rudolph’la da tanışabiliyorsun!

Noel Baba’nın en önemli işlerinden biri mektup okumak ve Kutup Dairesi Postanesi her yıl dünyanın dört bir yanından yarım milyondan fazla mektup alıyor. Noel Baba açıkça yazılı bir adres eklediğiniz sürece her birine cevap veriyor.

Noel’den önce Noel Baba ve onun neşeli elfleriyle tanışmaya özellikle hevesliyseniz ya da şahsen ‘teşekkür ederim’ demek istiyorsanız Finlandiya’daki gizemli Kutup Dairesi’nde bulunan resmi bürosuna sıcacık bir davetiyeniz var.

Turna.com üzerinden Finlandiya vizesi hakkında detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz!

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here