Uçak Bileti

Pablo Picasso, kuzey İspanya’daki Altamira mağarasına gidip orada çizilen resimleri gördükten sonra “Altamira’yı gördükten sonra her şey boş” cümlesini dile getirdi. Ve bu konuda hiç de şakası yoktu. Çünkü bu ve Fransa ile İspanya’nın diğer yerlerinde bulunan mağaralardaki sanat eserleri gelmiş geçmiş en iyi eserler olarak kabul ediliyor. Tıpkı diğer büyük sanat eserleri gibi bu eserler de on binlerce yıl önce insanların neler düşündüğünü ve ne tür bir yaşam yaşadıklarını anlatıyor.

Tarih Öncesine Ait 10 Duvar Resmi

1. Magura Mağarası

Magura Mağarası Bulgaristan’ın kuzeybatı kısmında yer alan ve ülkedeki en büyük mağaralardan biri. Mağaranın duvarları 8000 ile 4000 yıl öncesine ait olduğu düşünülen resimlerle dolu. 700 den fazla çizim bulunan duvarlar yarasa dışkısı kullanılarak yapıldı ve avcılık yapan ve dans eden insanlar ile bir çok hayvan türünü tasvir ediyor.

Bulgaristan uçak bileti seçenekleri için tıklayınız.

Mobil Uygulama

2. Cueva de las Manos

Cueva de las Manos, Arjantin’in güneyindeki Patagonya bölgesinin izole bir bölümünde bulunuyor. “Eller Mağarası” anlamına gelen ismini duvarlarda bulunan el baskısı ile oluşturulmuş el izlerinden alıyor ancak aynı zamanda bir çok hayvanın da çizimleri ve avlanma anları da yer alıyor. Ellerin çoğu sol el ve bunun sebebinin de çizen kişinin sağ eli ile bir boya püskürttüğü olduğu düşünülüyor. Çizimlerin 13,000 ila 9,500 yıl öncesine ait olduğu belirlenmiştir.

3. Bhimbetka

Hindistan’ın tam göbeğinde yer alan Bhimbtka 600’den fazla kaya sığınak ve bu sığınaklar içerisinde tarih öncesine ait çizimlere sahip. Çoğunlukla kırmızı ve beyaz renklerin kullanıldığı, az da olsa yeşil ve sarı renklerin eşlik ettiği mağaralarda ekseriyetle o dönem mağaralarda yaşayan insanların günlük hayatları resmedilmiş. Ayrıca bizonlar, kaplanlar, aslanlar ve timsahlar da bir çok mağarada yer alan çizimler arasında. En eski resmin 12,000 yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor.

4. Serra da Capivara

Serra da Capivara Ulusal Parkı, Brezilya’nın kuzeydoğusunda yer alıyor ve bir çok kaya içine oyulmuş sığınak ve resimlere ev sahipliği yapıyor. Çizilen resimler arasında bolca avlanma ritüelleri, ağaçlar ve hayvanlar bulunuyor. Bazı bilim adamlarına göre burada bulunan en eski resimler tam 25,000 yıl öncesine ait. Bazı genetikçilerin bu düşünceye karşı çıktıkları da biliniyor çünkü bu denli geçmiş bir tarih Amerika bölgesine insanların ilk yerleşmeye başladıkları tarih ile çakışıyor.

5. Laas Gaal

Laas Gaal, hem mağaraların hem de kaya sığınakların bolca bulunduğu, Somali’deki ve tüm Afrika kıtasındaki en eski taş sanat eserlerinin bulunduğu bir kompleks. Tarih öncesi mağara resimlerinin 11,000 ila 5,000 yıl arasında olduğu tahmin ediliyor. İnekler, insanlar, evcilleştirilmiş köpekler ve hatta bir zürafa dahi yer alıyor. Muhteşem bir şekilde korunmuş olan eserler halen keskin çizgilerini ve güçlü renklerini muhafaza edebilmiş.

6. Tadrart Acacus

Tadrart Acacus batı Libya’nın Sahara çölündeki sıradağların adı. Bölge M.Ö 12,000 ila M.S 100 yıllarına ait olduğu düşünülen taş resimlere sahip. Resimler Sahara çölünün geçmişte daha yağmurlu bir iklime sahip olduğunu ve bunun nasıl değiştiğine dair çok muhteşem birer örnek teşkil ediyor. 9,000 yıl önce çevrede göller, yeşillikler ve ağaçlarla bir çok boynuzlu hayvanların bulunduğu görülebiliyor.

7. Chauvet Mağarası

Chauvet Mağarası, Fransa’nın güneyinde yer alıyor ve dünyadaki en eski tarih öncesi resimlerin bazılarına ev sahipliği yapıyor. Radyoaktif karbon izotopu ile yapılan testler sonucu mağaranın tam 32,000 yıl öncesine ait olabileceği düşünülüyor. 1994 yılında Jean-Marie Chauvet ve mağara bilimci ekibi ile keşfedilen tarihi yerde dağ keçisi, mamut, at, aslan, ayı, gergedan gibi hayvanların resimleri bulunuyor. İleri bir resim tekniği sayılan perspektif “atlar bölümü” kısmında açık ve net bir şekilde görülüyor.

8. Kakadu Kaya Resimleri

Avusturalya’nın kuzey bölgesinde yer alan Kakadu Ulusal Parkı, aborjinlere ait bir çok sanat bölgesine sahip. Kakadu’da yaklaşık 5000 sanat bölgesi keşfedilmiştir. Aborjinlere ait olan bu çizimlerin 20,000 yıldan 1,500 yıl kadar öncesine kadar bir geçmişe sahip ancak büyük çoğunluğu 1,500’den de daha öncesine ait. Ubirr bölgesi “x-ray sanatı” denilen tekniği de çok başarılı şekilde yapmışlardır. Sadece hayvanların dışlarını değil, iskeletlerini ve iç organlarını da çizmişlerdir.

9. Altamira Mağarası

19. yüzyılda keşfedilen Altamira Mağarası İspanya’nın kuzeyinde yer alan ve mağara resimlerinin ilk olarak keşfedildiği yer olarak önem kazanıyor. Resimler o kadar olağanüstü kalitedeydi ki bilim dünyası bu keşfin otantikliğini sorguladı ve hatta keşfi yapan Marcelino Sanz de Sautuola’nın sahtekar olduğu bile düşünüldü. Bir çok insan tarih öncesinde yaşamış bu insanların bu denli entelektüel bir kapasiteye sahip olabileceğini ve bu tarzda bir sanat eseri yapabilme yaratıcılığı olamayacağını düşündü. 1902 yılında bu eserlerin orijinal olduğuna kanaat getirilene kadar hep bir muamma olarak kaldı. Kömür ve toprak boya kullanılarak yapılan resimlerde atlar, bizonlar ve el çizimleri yer alıyor ve dünyanın en iyi korunmuş mağara resimleri olarak kabul ediliyor.

10. Lascaux Resimleri

“Tarih öncesinin Sistine Şapeli” gibi bir isimle de anılan Lascaux mağaraları, Fransa’nın güneybatısında yer alan ve dünyanın en etkileyici mağara resimlerine sahip olan bir kompleks. Lascaux resimlerinin 17,000 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Çoğu resim mağaraların çok iç bölgelerinden yer alıyor olmasından dolayı ışığın içeriyle meşaleler ile taşındığı tahmin ediliyor. En meşhur resim ise boğaların, atların ve geyiklerin resmedildiği duvar. Boğalardan birinin boyu 5.2 metre büyüklüğünde ve şu ana kadar keşfedilmiş en büyük mağara resmi olarak önem kazanıyor.

Çok fazla insanın akınına uğramasından dolayı oluşan hasarlar yüzünden kalıcı olarak halka kapatıldı. Fransız hükümeti de turistlerin görebilmesi için hemen yanına içerisinde orijinal mağarada olan her şeyin bir kopyasının bulunduğu Lascaux II’yi inşa etti.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here