Uçak Bileti

Hepimiz 6 Şubat 2023’e büyük bir afetle uyandık. 9 saat arayla gerçekleşen 2 büyük deprem tam 10 ilimizi ve milyonlarca insanı etkiledi. Ana depremlerden sonra ise 285 artçı deprem oldu. Ne yazık ki çok fazla bina yıkıldı ve çok sayıda insan göçük altında kaldı. 1 hafta milli yas ilan edildi. Göçük başında yakınlarını bekleyenler, göçükten çıkarılanlar, bir şekilde evlerinden çıkmayı başarabilmiş depremzedeler yardımlarımızı bekliyor. Peki deprem bölgelerine nasıl yardım yapılır tüm güvenilir ve onaylanmış yöntemleri sizinle paylaşacağım.

Deprem Bölgesi İçin Faydalı Bazı Web Siteler

Deprem.io : Bu web site enkaz altında kalan kişilerin yerlerinin belirlenmesi, yıkılan ve müdahale imkanı olan binaların tespiti, aktif yardım ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların güncelliğinin kontrol edilmesi amacıyla kuruldu. Umarım kullanmaya hiç ihtiyacımız olmaz ama en azından böyle bir uygulamanın bundan sonrası için hali hazırda var olduğunu bilmek bile güzel.

Deprem Bölgelerine Nasıl Yardım Yapılır?

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremde Hatay, Malatya, Adana, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Diyarbakır gibi bir çok ilimiz depremden etkilendi. Depremin ilk dakikasından itibaren Türkiye tek yürek oldu ve uzaktan da olsa elinden ne gelirse yapmaya çalışıyor herkes. Bu anlamda hem internetten hem sosyal medyadan çok fazla paylaşım yapılıyor ve haliyle bilgi kirliliği doğuyor.

Olay yerinde ya da uzakta olmak fark etmeksizin hepimizin elinden gelecek şeyler var yapabileceğimiz. Küçük büyük demeden ne gerekirse yapmalıyız. Barınma, ısınma, giyecek ve yiyecek ihtiyaçları için gün birlik günü. Aşağıda paylaşacağım her madde yetkili makamlar tarafından açıklanan güvenle bağış ya da yardımda bulunabileceğiniz seçenekler. Deprem yardım kampanyaları hakkında nereye destekte bulunacağınızı bilemiyorsanız bu seçenekler size yardımcı olacaktır.

Mobil Uygulama

Kızılay’a Kan Bağışı Yapabilirsiniz

Kızılay'a Kan Bağışı Yapabilirsiniz

Deprem felaketinden sonra göçük altından çıkarılan ve tedavi için hastaneye kaldırılan binlerce insanın en temel ihtiyaçlarından biri kan oluyor. O nedenle yapabileceğiniz en önemli yardımlardan biri kan bağışı. İlk gün çok sayıda vatandaş kan bağışında bulunduğu için resmi bir açıklama yapıldı ve anlık olarak yeterli olduğu söylendi. Kızılay’ın resmi sosyal medya hesaplarından ya da web sitesinden ihtiyaç durumunu takip edebilirsiniz.

Cimer Deprem Acil Sekmesinden Ulaşılamayan Kişileri Bildirebilirsiniz

Bir çok insan sevdiklerinden, tanıdıklarından haber alamıyor. Ya da göçük halinde olan binaların hepsine henüz yardım ulaşmadığı için sosyal medya üzerinden adres paylaşılarak yetkili hesaplar etiketleniyor. Ancak bunun takibinin sosyal medyadan yapılması elbette çok sağlıklı olmuyor. O nedenle yeni aktif olan Cimer’deki Deprem Acil sekmesinden ulaşamadığınız kişileri bildirebilirsiniz.

Yetkili Kurumlara Bağış Yapabilirsiniz

Akut ve Ahbap gibi yetkili kurumalara yaptığınız bağışların doğruca ihtiyaç sahipleri için kullanıldığından emin olabilirsiniz. Gözünüz arkada kalmayacak ve nereye gittiğini bileceğiniz bu bağışı doğrudan bu kurumların Iban hesaplarına yapabilirsiniz. Ayrıca hepsiburada ve trendyol gibi alışveriş platformlarında da Akut, Ahbap, Kızılay kurumlarının 50 TL’lik deprem destek kartları var. Bunları da değerlendirebilirsiniz.

Akut üzerinden bağış yapmak isterseniz buraya tıklayın.

Afad üzerinden bağış yapmak isterseniz buraya tıklayın.

Ahbap üzerinden bağış yapmak isterseniz buraya tıklayın.

Yardım Toplama Merkezlerine İhtiyaç Listesinde Yer Alan Ürünleri Teslim Edebilirsiniz

Yardım Toplama Merkezlerine İhtiyaç Listesinde Yer Alan Ürünleri Teslim Edebilirsiniz

Bu denli büyük bir felakette koordine hareket etmek büyük önem arz ediyor. Bireysel hareket etmeniz yardımdan çok karmaşa yaratabilir. O nedenle yaşadığınız şehirde mutlaka yardım toplama merkezlerine ulaşın ve yardım için göndermek istediğiniz ürünleri buralara teslim edin. Belediye hesaplarında ya da web sitelerinde hem ihtiyaç listesi hem de toplama merkezleri paylaşılıyor. Bazı belediyeler gelip evlerden de teslim alabiliyor. En çok ihtiyaç duyulan ürünleri yine resmi kurumların açıklamaları doğrultusunda paylaşıyorum. Burada dikkat etmeniz gereken kıyafet yardımlarınızda giyilmiş ve kullanılmış ürün göndermemeniz.

Deprem Yardımında Ne Gönderilir?

  • Çadır
  • Çadır içi soba/Isıtıcı
  • Uyku Tulumu
  • Battaniye
  • Cep Isıtıcısı
  • Sentetik İçlik
  • Eldiven, Atkı, Bere, Çorap (bebek/çocuk/yetişkin)
  • Kışlık Bot, Kışlık Mont, Yağmurluk
  • Bebek bezi, mama, biberon
  • Hijyenik Ped
  • Islak Mendil, Sıvı Sabun
  • Tuvalet Kağıdı, Havlu Kağıt
  • El Feneri, Kalem Pil
  • Hazır Yiyecek

Konaklama Desteği Sağlayabilirsiniz

Evleri yıkılan ya da tehlike arz eden depremzedeler geceyi ya araçlarında geçirdi ya da bölgedeki güvenli ilan edilen alanlarda. Atabilen pijamayla attı kendini sokaklara. Şuan hayatta olan depremzedelerin en önem arz eden ihtiyaçlarının başında barınma geliyor. Gidecek yerleri olmayanlar için otel ya da evlerinizde konaklama desteği sağlayabilirsiniz. Pegasus deprem bölgesinden yapacağı uçuşların ücretsiz olacağını açıkladı. İhtiyaç sahibi aileleri ağırlamak ya da konaklama ihtiyacınız için birkirabiryuva.org adresini kullanabilirsiniz. Kira desteği almak istiyorum, kira desteği vermek istiyorum ya da boş evim kullanılsın istiyorum butonlarını kullanarak başvuru yapabilirsiniz.

Bireysel Yardımlarınızı Ptt ile Ücretsiz Gönderebilirsiniz

Bireysel olarak yardım paketi gönderimi sağlamak istiyorsanız PTT deprem bölgelerine ücretsiz gönderim sağlıyor. Paketinizi hazırlayıp PTT’ye teslim edebilirsiniz. Herhangi bir kargo bedeli ödemeyeceksiniz.

Evcil Hayvanları Koruyabilirsiniz

Evcil Hayvanları Koruyabilirsiniz

Evcil dostlarımızı da unutmayalım elbette. Onlar Allah’ın sessiz kulları. Konum bildiremezler, yardım isteyemezler. Deprem bölgelerinde evcil hayvanlarını kaybedenler ve evcil hayvan bulanların hızlı irtibatları için HAYTAP, Haçiko, Angels Farm Sanctuary Türkiye, Bipativer gibi derneklerin ve toplulukların sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Bulunan evcil hayvanların ailelerine kavuşana dek koruma altına alınacakları ağlar hazır.

Umudumuzu koruyalım. Birlik olalım ve yaraları birlikte saralım…

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here