Uçak Bileti

Dünyanın halen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri Cendere Köprüsü. Bu tarih mirası köprü tüm heybetiyle adını aldığı çay üzerinde duruyor. Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinen bu köprü Adıyaman gezilecek yerler listenizde mutlaka olması gereken bir yer. Hadi gelin Cendere Köprüsü nerede, tarihi, özellikleri gibi bilmeniz gereken detaylara yakından bakalım.

Cendere Köprüsü Hakkında Bilgi

Cendere Köprüsü Hakkında Bilgi

Tarihi kemer; ana kemer ve tahliye kemeri olmak üzere 2 kemerden oluşuyor. Köprünün genişliği 7 metre, yüksekliği 30 metre ve uzunluğu ise 120 metre. Romalıların yaptığı 2. en geniş kemerli köprü olma özelliği taşıyor. Köprü düzdün kesme taştan yapılmış.

Cendere Köprüsü özellikleri içinde en dikkat çekici olanı ise harç kullanmadan yapılmış olması. Köprü her iki uçtan ortada birleşen rampa şeklinde inşa edilmiş. Burada doğal afetlere karşı dayanıklı olması amaçlanmış.

Cendere Köprüsü Nerede?

Adıyaman Köprüsü

Köprü Adıyaman’da bulunuyor. Adıyaman’a 55 km mesafede, Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde yer alıyor. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlıyor. Cendere Çayı’nın üstünde yer aldığından ötürü bu ismi almış.

Mobil Uygulama

Nasıl gidilir derseniz Kâhta ilçesinden Nemrut Dağına doğru giderken Karakuş Tümülüsü’nü geçin. Yaklaşık 10 Km sonra Sincik- Kocahisar yol ayrımında köprüyü göreceksiniz.

  • Cendere Köprüsü yol tarifi burada.

Cendere Köprüsü Tarihi

Cendere Köprüsü Tarihi

Köprünün üstünde Latince bir kitabe yer alıyor. Bu kitabeye göre köprü, Roma İmparatoru Septimius Severus tarafınfan 193-211 yılları arasında karısı ve oğulları adına yaptırılmış.

Köprünün orijinalinde 4 korint sütunu bulunuyor. Kahta tarafındaki iki sütunun Septimius Severus ve eşine, Sincik tarafındaki iki sütunun ise oğullarına adandığı biliniyor. Oğullardan Geta’ya ait olan sütun, onu öldüren ve kardeşine ait her şeyi yok etmek isteyen Caracalla adlı kardeş tarafından yıktırılmış. Günümüzde yalnızca 3 sütun görülebiliyor.

Köprünün üzerinden 5 ton ağırlığa kadar olan taşıtların geçmesine izin veriliyormuş. 1997 senesinde bakımdan geçmiş. Yeni bir köprü yapıldığı için 2002 yılından itibaren taşıt trafiğine kapatılmış.

Cendere Köprüsü Efsanesi

Cendere Köprüsü Efsanesi

Ülkemizde tarihi ve doğal yerler hakkında efsaneleşen bazı hikayeler anlatılır bilirsiniz. Çoğumuz da bayılırız bu hikayelere. Etkilenir ve başka bir gözle bakarız. Baktım ki Google’da da köprünün efsanesi aratılmış. 😁

İmparator Septimus Severus hayatının son günlerinde ülkeyi iki oğlu Caracalla ve Geta’ya bırakmaya hazırlanıyormuş. İmparator oğullarına ülkeyi birlikte yönetmelerini tavsiye ediyor, kavga etmemelerini tembihliyormuş. Caracalla söylenenleri dikkate almamış zira onun tek amacı imparatorluğu tek başına yönetmekmiş.

Severus ölünce Caracalla korkunç planını devreye sokmuş. Kardeşi Geta’yı annesinin gözleri önünde kılıç darbeleri ile öldürmüş. Geta’nın ölümü Roma Sarayı’nda da büyük üzüntüye sebep olmuş. Geta’yı sevenler o günden sonra yasa gömülmüş hep siyah giysiler giymişler. Bu yas, bu ağıtlar Caracalla’yı çileden çıkartmış ve Geta’nın tüm sevenlerinin kılıçtan geçirilmesini emretmiş.

Caracalla’nın emriyle 20 bin kişi kılıçtan geçirilmiş. Zalim Caracalla, Geta adına basılan tüm madeni paraları da toplatıp imha ettirmiş. Bununla da kalmayan Caracalla babasının Cendere Çayı üzerinde yaptırdığı ve üzerine aile üyelerini temsilen dört sütun diktirdiği Cendere Köprüsü’ndeki Geta’yı temsil eden sütunu da yıktırmış.

Bu tarihi köprüyü ziyaret etmek için en iyi ulaşım yolu Adıyaman havalimanı. Adıyaman uçak bileti fiyatlarımıza göz atabilirsiniz. Adıyaman ile ilgili diğer yazılarımı da okumayı unutmayın.

Perre Antik Kenti

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here