Uçak Bileti

Adıyaman ülkemizin tarihi zenginliğini en iyi gözlemleyebileceğiniz illerimizden biri. Adıyaman gezilecek yerler listesinin de demirbaşları genelde tarihi yerler zaten. Nemrut Dağı’nın zirvede sarsılmaz bir tahtı var. Diğer yerler de ziyaretçilerini ağırlıyor ve her biri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Perre Antik Kenti, Cendere Köprüsü mutlaka görülmesi gereken tarih mirasları. Bugün ise Karakuş Tümülüsü hakkında bilgi sahibi olacağız.

Karakuş Tümülüsü Hakkında Bilgi

karakuş tümülüsü tarihi

Tümülüs, Adıyaman Kahta ilçesi sınırlarında yer alıyor. Nemrut Dağı Milli Park Koruma alanı içerisinde bulunuyor. Kommagene Krallık Ailesi’nin kadınlarına ait bir anıt mezar burası. 20 metre yüksekliğindeki tümülüsün güneyinde dikili olan bir sütun bulunuyor. Bu sütunun üzerindeki kartal heykelinden dolayı yöre halkı tarafından ‘karakuş’ olarak anılmış.

Tümülüsün doğusunda iki adet 10 metre yüksekliğinde sütun bulunuyor. Sütunlardan birinin üzerinde boğa, diğerinin üzerinde ise aslan heykeli motifi bulunuyormuş. Ancak günümüze yalnızca boğa motifi ulaşabilmiş ki onun da baş kısmı yok olmuş.

Tümülüsün batısında Kommagene Kralı I. Antiochos’un (MÖ 69 – 36) oğlu Kral II. Mithridates’in kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması yer alıyor. Sütunun üzerindeki yazıttan anıt mezarın Kral Antiochos’un eşi İsias, kızı Antiochis ve torunu Aka’ya ait olduğu anlaşılıyor.

Karakuş Tümülüsü yol tarifi burada.

Mobil Uygulama

Karakuş Tümülüsü Tarihi

adıyaman tümülüs

Kommagene ailesine ait bu mezar yeri, II.Mithridates tarafından dünyanın en güzel kadını dediği annesi İsias için inşa ettirmiş. Pers prensleri ile evli olan kız kardeşleri Laodike ve Antiochis, Pers- Roma savaşında Romalıların kazanması sonucu öldürülünce onları da Karakuş Anıt Mezarına annelerinin yanına gömdürmüş. O nedenle kadınlar mezar yeri olarak da anılıyor.

Tümülüsün çevresine 6 adet sütun yapılmış ancak günümüze 4 tanesi ulaşabilmiş. Cendere Köprüsü yapılırken, XVI. Roma lejyonu tarafından burada bulunan büyük taşlar köprü inşaatında kullanılmak üzere götürülmüş.

karakuş tümülüsü

Kommagene devleti Roma İmparatorluğunca ilhak edilince, birçok yerin tahrip edilmesinden Karakuş Tümülüsü de nasibini almış. Orijinalinde surlarla çevrili olan Karakuş tepesindeki tonlarca ağırlıktaki taşlar Cendere Köprüsü inşaatında kullanılmış. Tümülüsün mezar odaları da XVI. Roma lejyonu askerleri tarafından tahrip edilmiş.

Karakuş Tümülüsü giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz şekilde bu tarihi alanı gezebilirsiniz. Adıyaman’ın tüm güzelliklerini görmek için sizi web sitemizdeki Adıyaman uçak bileti seçeneklerine göz atmaya davet ediyorum. Ayrıca plan yaparken diğer Adıyaman içeriklerim de oldukça işinize yarayacak.

Perre Antik Kenti

Cendere Köprüsü

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here