Uçak Bileti

Avrupa’nın en eski başkentlerinden Belgrad, her yaştan insanın, her saatte sokakları şenlendirdiği, yüksek enerjili bir şehir. Sırpça ismiyle beyaz şehir anlamına gelen Belgrad, hayatın içerisine yerleşmiş bir yeşil alan kültürü hakim. Şehrin her yanında parktan ziyade orman havası veren yeşil alanlar var.

Tuna ve Sava Nehirleri’nin buluştuğu platoda konumlanan Sırbistan‘ın başkenti Belgrad’da gezerken çok güzel manzaralar çıkacak karşınıza. Şehir parkları, kaleleri, tarihi semtleriyle özgün bir karaktere sahip. Art-Nouveau yapılardan Osmanlı eserlerine dek farklı bir mimariye sahip defalarca harap olup, tekrar ayağa kalkan Belgrad’ın çağdaş ve muhteşem görüntüsü bir yana, özüne uymayan bazı tarz yapılar biraz can sıkıcı olabiliyor. Muhteşem binaları art arda izlerken birden araya karışan savaş sonrası bir yapı tüm keyfi kaçırabiliyor.

Çok eski zamanlardan beri insanlar stratejik bir savunma bölgesi olmasından dolayı Sava ve Danube nehirlerinin birleştiği bu bölgede yaşadılar. Kelt kabileleri tarafından keşfedilen Belgrad, 878’den bu yana çok sayıda mücadeleye sahne oldu. İlk olarak İskoçlar, sonra Romalılar işgal etti. Pek çok kez yıkılıp yeniden inşa edildi.

Belgrad gezilecek yerler

Şehrin ana meydanı görevi gören Cumhuriyet Meydanı (Trg Republike Beograd), Belgradlıların buluşmak için en çok kullandıkları yer. Knez Mihailova Caddesi, Belgrad’ın en ünlü ve hareketli caddesi. Güney Doğu Avrupa’nın en güzel yaya caddelerinden biri olarak Belgradlıların buluşma noktası.

Mobil Uygulama

Sava Nehrinin Danube’ye bağlandığı noktada, tepede yer alan Kalemegdan (Belgrad Kalesi) Romalılar tarafından birinci yüzyılın sonlarında yapılmış. Tasmajdan Park, ailelerin ve çiftlerin sıkça geldikleri Belgrad’ın yeşil yüzünü en güzel gözler önüne seren ferah bir yer.

Şehrin ana kilisesi olan ve içi altın kaplama oyma ikonostazlar ile süslü olan Aziz Mihail Katedrali (St. Michael’s Cathedral) baş melek Aziz Michael’e adanmış. Sırbistan’ın ilk başpiskoposu olan St. Sava’nın adına yapılan Aziz Sava Katedrali (Hram svetog Save), azizin yakılan bedeninin bulunduğu yere yapılmış.

Balkanların en eski müzelerinden Belgrad Etnografya Müzesi, Sırpların geleneksel kültürlerini yansıtan zengin sergiye sahip. Eski Osmanlı müzesi denebilir belki. Nikola Tesla Müzesi’nde Sırp mucit, bilim adamı ve elektrik mühendisi Nikola Tesla, şahsi mirasları, bilimsel notları ve küllerinin bulunduğu vazo bulunuyor. Önceden kayıt yaptırarak Tesla deneylerinin gösterimlerinin izlenebileceği müzenin giriş ücreti 200 Dinar.

Skadarlija Bölgesi, Belgrad’ın bohem köşesi. Bir zamanlar izbe meyhanelerin olduğu yıkık dökük yer sanatçıların ilgi görmesiyle yıldızı parlıyor.

Savamala, Kalemegdan’ın sur duvarlarının dışında inşa edilen ilk yerleşim yeri. İkinci Dünya Savaşından kalma atölyelerin her biri şimdilerde cafeler, klüpler, sanat merkezleri, tasarım atölyeleri, seçkin restoran olarak hayat bulmuş. Sava nehrinin sağ tarafında bir zamanlar bağımsız bir şehir olan Zemun, Belgrad’a bağlı, hala eski ruhunu koruyan bir yer.

Belgrad’ın ortasından geçen Sava ve Danube Nehirleri’ni yakından tanımak için birebir olan nehir turlarına katılabilir, kıyılarında yürüyebilir ya da bisikletle gezebilirsiniz. Sava ve Danube Nehirleri üzerinde düzenlenen birkaç tur seçeneği bulunuyor.

Belgrad uçak bileti seçenekleri için tıklayın.

Belgrad’da ne yenir?

Belgrad oldukça köklü ve zengin bir mutfağa sahip. Et oburların mutlu olabileceği bir şehir burası, özellikle ızgara sevenlerin. Yerel lezzetler sunan ve Kafana olarak bilinen restoranlar, Sırp mutfağının lezzetli yemeklerini sunuyor. Geleneksel mekânlarıyla öne çıka Skadarlija Bölgesi ise en güzel restoranların olduğu bölge. Canlı müzik yapan çoğu kafanada kulağa hoş gelen müzikler leziz Balkan yemekleri ile bir arda. Yemekler, geleneksel ahşap köz fırında ve kömür mangalında hazırlanıyor.

Tüm eski Yugoslav ülkelerinde meşhur olan ćevapčići ya da ćevapi yemeği, doğranmış dana etinin parmak kalınlığında buzlara sarılıp ızgarada pişirilerek, küp şeklinde kesilmiş soğanlarla servis ediliyor. Özellikle et yemeklerinin ağırlıkta olduğu Sırp mutfağında, daha fazla lezzet için neredeyse tüm yemekler kajmak adı verilen, kaymak benzeri bir çeşit krema ile servis ediliyor. Bunların yanında özel salata ve tatlılar denemesi gereken lezzetler arasında. Rakija, shot şeklinde servis edilen ve farklı tatlara sahip Belgrad’ın yerel içkisi. Erik rakisi ya da brandy’si rakıjadan 3 shot içtiğinizde çakır keyif yapıyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here