Uçak Bileti

Antik Yunan zamanında en önemli ve en fazla olan binalar her zaman tapınaklar oldu. İlk taş tapınaklar yaklaşık olarak MÖ 6. yüzyılda görülmeye başladı ve takip eden yıllarda da hızla çoğaldı. Yunan tapınakları genellikle bir amblem yada tarikatın heykeline sahip olurdu. Din, insanları tapınaklara gitmeye zorlamıyordu ve bu tapınaklar çoğunlukla tanrılara ithaf edilmiş yapılardı. Yunan tapınaklarının en bilinen özelliği ise devasa büyüklüklerdeki sütunları. Üç farklı çeşit sütun kullanıyorlardı: Doric, Ionic ve Corinthian. Akdeniz bölgesinde görebileceğiniz en meşhur Yunan tapınakları bu listede…

En Ünlü 10 Yunan Tapınağı

10. Zeus Tapınağı

Atina’da bulunan Zeus tapınağından günümüze sadece bir kaç sütun kalmış olsa da ne denli devasa bir tapınak olduğunu anlamak çok da güç sayılmaz. MÖ 6. yüzyılda başlayan inşa çalışmaları Atinalı zorba hükümdarlar tarafından kontrol ediliyordu ve antik dünyanın en iyi tapınağı olması için de ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Ancak Roma İmparatoru Hadrian’ın MS 2. yüzyılda gelen hükümdarlığına kadar tamamlanamamıştı.

9. Poseidon Tapınağı / Sounion

Mobil Uygulama

Yunanistan Attica yarımadasının en güney ucunda Sounion’da bulunan Poseidon Tapınağının üç tarafı denizlerle çevrili. Yaklaşık MÖ 440’da çok daha eski bir tapınağın kalıntıları üzerine kuruldu. Günümüzde tapınak sütunlarından sadece bazıları kaldı ama hiç zarar görmemiş olsaydı da görünüm olarak aynı mimarın eseri olan Hephaestus tapınağı ile çok büyük bir benzerlikte olacaktı.

8. Zeus Tapınağı / Cyrene

Cyrene günümüz Libya’sında yer alan beş Yunan sömürgesinden en önemlisiydi. Şehirden çok daha yüksekte yer alan tapınağın geçmişi MÖ 5. yüzyıla kadar uzanıyor. M.S 115’de yaşanan Yahudi ayaklanmasında yok edilmişti ve 5 yıl sonra Roma İmparatoru Hadrian’ın emriyle tekrar inşa edildi. MS 365’de deprem ile tekrar yerle bir oldu ve modern zamanların İngiliz ve İtalyan arkeologları tarafından tekrar yapılana kadar hiç dokunulmadı. Bu devasa tapınak Cyrene’nin antik Yunan dünyasındaki zenginliğinin ve öneminin en önemli yansıması denilebilir.

7. Erechtheum

Erechtheum, Atina’da ki Acropolis’in kuzey bölümünde yer alan Ionic tarzda yapılmış Antik Yunan tapınaklarından biri. Günümüzdeki tapınak MÖ 421 ila 407 arasında yapılmıştı. Adı Yunan kahramanı Erichthonius’dan geliyor. Tapınağın en öne çıkan özelliği ise tartışmasıs Caryatids adı verilen altı kadın figürünün bulunduğu taraçası.

6. Apollo Epicurius Tapınağı

Peloponnese’nin gözlerden uzak dağ eteklerinde yer alan Apollo Epicurius Bassae’de yer alıyor ve alışılmadık tarzdaki Yunan tapınaklarından biri. Yaklaşık MÖ 450-400 yılları arasında yapıldığı düşünülen tapınak kuzey – güney yönüne bakacak şekilde tasarlandı. Yunan tapınaklarının büyük kısmı doğu – batı şeklinde hizalanıyor. Antik Yunan mimarisinde kullanılan üç yöntemin hepsinin birden kullanıldığı yapıda sütunlar Doric tarzdayken Ionic sütunlar taraçayı destekliyor ve tapınağın içinde Corinthian sütunlar yer alıyor. Epicurius tapınağı şu anda dış etkilerden korunması için tenteyle kapatılmış durumda.

5. Segesta Doric Tapınağı

Sicilya’nın kuzeybatısında yer alan Sefesta, bölgenin üç yerlisinden biri olan Elymialıların yaşadığı en büyük şehirlerden biriydi. Nüfus Elymialı ve Yunan karışıktı ancak bir süre sonra Yunan yaşam tarzı benimsenmeye başladı. Doric tapınağı antik bölgenin hemen dışında yer alıyor ve çok iyi korunmuş durumda. MÖ 5. yüzyılda yapılan tapınak 6×14 Doric sütunlara sahip. Bir çok rivayete göre tapınak aslında hiç bir zaman tam olarak bitmedi. Doric sütunlarında normalde çok standart olan oluklar yer almıyordu ve ana bölgenin tepesinde de bir çatı bulunmayışı bu iddiayı en güçlü yapan düşüncelerin başında geliyor.

İtalya uçak bileti fırsatları için tıklayın.

4. Paestum

Paestum İtalya’nın güneyinde, sahilden çok da uzak olmayan bir Greko-Romen şehri. Kıyılarda çok iyi korunmuş üç Yunan tapınağı yer alıyor. Paestum’da ki en eski tapınak ise MÖ 550’de Yunan sömürgeciler tarafından yapılmış olan Hera tapınağı. Hemen yanında bulunan tapınak da 100 yıl kadar sonra yapıldı ve o da evlilik ve doğum tanrısı olan Hera’ya adandı. Biraz daha ileride ise MÖ 500’de yapılmış olan Athena tapınağını görebilirsiniz.

3. Hephaestus Tapınağı

Meşhur Acropolis’in 500 metre kuzey batısında yer alan Hephaestus Tapınağı dünyadaki en iyi korunmuş tapınaklarından biri olmasına rağmen hemen komşusu olan diğer tapınaklar kadar iyi bilinmiyor. MÖ 5. Yüzyılda yapılan binanın bulunduğu sokakta dökümcüler ve metal işlemeciler yer alıyordu. Dolayısıyla demir ve metal tanrısı olan Hephaestus’a adanması da sürpriz olmadı. Tapınağın tasarımı ise Ictinus’a ait.

2. Tapınaklar Vadisi

Sicilya’nın dışındaki Agrigento şehrinde yer alan ve yedi Yunan tapınağının harabelerinin bulunduğu yer Tapınaklar Vadisi olarak biliniyor. 5. yüzyılda yapılan Concordia Tapınağı vadideki en iyi korunmuş olan tapınak ve halen iyi şekilde duran Doric tarzı yapıya sahip. Doric sütunları 7 metre yüksekliğinde ve 1.3 metre genişliğinde. Aralarında Juno tapınağının da olduğu diğer tapınaklar çoğunlukla evlilik seremonileri için kullanılıyor. Bölgedeki en eski tapınak olan Heracles tapınağından ise günümüze sadece sekiz sütun kaldı.

1. Parthenon, Acropolis

Parthenon, Acropolis’in en tepesinde yer alıyor ve Yunanistan’ın en popüler turistik noktası. Atina’ya gidip de burayı görmeden dönmek olmaz. Parthenon’un inşası MÖ 447’de başladı. Persler tarafından yok edilen önceki tapınağın yerine yapılarak M.Ö 432’de tamamlandı. Tapınağın asıl yapılış amacı, fildişi, gümüş ve altından yapılan devasa Athena Parthenos heykelini korumaktı. 5. Yüzyılda heykel Romalı İmparatorlardan biri tarafından çalınarak Constantinapol’e getirildi ve sonrasında da yok edildi. Uzun ömrü boyunca Parthenon kale, kilise, cami ve barut barınağı olarak da kullanıldı.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here