Uçak Bileti

Çalkantılı ve yakın geçmişte sardığı savaş yaraları ile Belgrad adeta küllerinden yeniden doğan bir Zümrüdüanka kuşu misali günümüzün en güzel Avrupa şehirlerinin başında geliyor. Belgrad 2 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor ve Danube ile Sava nehrinin birleştiği harika bir bölgede yer alıyor. Nehir kıyılarında yürümek, restorana dönüştürülen teknelerde bir şeyler yiyip içmek Sırbistan‘ın başkenti Belgrad gezinize başlamadan önce şehre ısınmanızı sağlayacaktır.

Belgrad’da Görülecek 10 Yer

1. Avala Kulesi

Avala Kulesi 1965 yılında yapıldı ancak 1999’daki NATO bombardımanında yok oldu. 2010 yılında tekrar yapılan kule Balkanlardaki en yüksek telekomünikasyon kulesi olma özelliğine sahip. Orijinal kule, gözlem güvertesiyle bölgenin gurur kaynağıydı. Halktan sağlanan fonla birlikte kule tekrar yapıldı. Belgrad’ın dışındaki Avala Dağında yer alıyor ve 206 metre yükseklikle Sırbistan’daki en yüksek beşinci yapı.

2. Çiçek Evi (House of Flowers)

Josip Broz Tito, II. Dünya savaşında Yugoslavlara önderlik etti sonradan da Yugoslavya’nın başına geçti. Uluslararası arenada çok saygı duyulan lider 1980 yılında yaşamını yitirdi ve karısı ile birlikte Çiçek Evi olarak da bilinen anıt mezara gömüldüler. Etrafını çiçekler kaplıyordu ancak artık bu çiçeklerin yerini beyaz taşlar aldı. 1975 yılında Tito için bir kış bahçesi olarak yapılmıştı ve öldükten sonra buraya gömülmeyi de kendisi istedi. Bu anıt mezar günümüzde Yugoslav tarihinin en önemli parçalarından birini oluşturuyor.

Mobil Uygulama

3. Gardos Kulesi

Gardos Kulesi diğer antik benzerlerine nazaran çok daha genç bir eser. 1896 yılında inşa edilen kule en az antik örnekleri kadar etkileyici. Milenyum kulesi ya da 400 yıl önce ölen bir Macar Kahraman olan Janos Hunaydin kulesi olarak da biliniyor. Eskiden burada bulunan kalenin bazı kalıntılarına halen rastlamak mümkün. Orijinalde bu kulelerden 5 tane bulunuyordu ve Macaristan’ın 1000 yıllık bölgedeki hükümdarlığını kutlamak adına yapılmıştı. Belgrad’dan 20km uzaklıktaki Zemun’da bulunuyor.

4. Nikola Tesla Müzesi

Yaklaşık 100 yıl kadar önce Nikola Tesla elektriği alternatif akıma dönüştüren sistemi, elektrik bobinini ve daha birçok önemli buluşa imza attı. Jenerasyonlar sonra bu buluşlar onun adına yapılan bir arabaya da adını verdi. Ayrıca Belgrad’da onun bu muhteşem çalışmalarını göstermek amacıyla bir müze de yer alıyor. Nikola Tesla müzesinde bu çalışmalara ait binlerce doküman, kitap, fotoğraf ve çizimler bulabilirsiniz. Ayrıca müzede buluşlarının bilgisayarla yapılmış modellerini de interaktif olarak deneyimleyebiliyorsunuz.

5. Crkva Svetog Marka

Crkva Svetog Marka ya da diğer adıyla St. Mark Katedrali 1835 yılında ahşaptan yapılma bir kilisenin devamı olarak 1940 yılında tamamlandı. Belgrad’ın Taşmeydan bölgesinde Parlamento binasının çok yakınında bulunuyor ve ülkedeki en büyük kiliselerden bir tanesi. Kilisenin girişinin dış tarafında kilisenin adının verildiği Aziz Mark’ın bir mozaiğini görebilirsiniz. Kilisede yüzlerce yıllık tarihi hazineler bulunuyor ve aynı zamanda da birçok hükümdarın da lahitleri yer alıyor.

6. Knez Mihailova Caddesi

Her şehirde çok önemli ve çekici özelliğe sahip bir cadde bulunur. Tarihi binaları, alışveriş mekânları ve farklı atmosfere sahip bir cadde. Belgrad’da bu caddenin adı Knez Mihailova Caddesidir. 1 kilometre uzunlukta olan caddenin tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanıyor ve zenginlerin buraya ev yapmaya başladığı 19. Yüzyıla kadar çok büyük bir önemi yoktu. Çevresindeki tarihi binalar 1869 yılında yapılan Srpska Kruna Otel; 1870 yılında yapılan 46,48 ve 50 numaralı evler ve 1835 yılına yapılan Greca Kraljica kafe.

7. St. Sava Tapınağı (Temple of Saint Sava)

134 metre yükseklikteki kubbeli St. Sava Tapınağı Belgrad’ın semalarını kaplıyor. Daha da yukarıya ulaşabilmesi için kubbenin tepesine 12 metrelik bir haç dahi koyulmuş. Günümüzde halen kullanılan en büyük Ortodoks kilisesi ortaçağda Sırp Ortodoks kilisesini bulan ilk kişi olan Aziz Sava’ya adanmış. Kendisinin de gömülü olduğu Viacar Platosunda yer alıyor. Beyaz mermer ve granit üzerine yapılan kilisenin inşaasına 1935 yılında başlandı ancak II. Dünya savaşında durdu. Ardından 1985 yılında devam etti. Halen yapım aşamasında olmasına rağmen Belgrad’da ki en popüler yerlerden biri.

8. Ada Ciganlija

Sava nehrinde bulunan yapay bir yarımada olan Ciganlija sahilleri ve spor etkinlikleri ile çok ilgi çeken bir yer. Plajları ve etkinlikleri o kadar güzel ki yazları günde 100,000 kişiye çekebiliyor. Belgrad’ın denizi lakabını alan yarımadada çok yoğun bir ormanlık arazi de bulunuyor ve içerisinde ceylan, tavşan ve tilki bile görebileceğiniz kadar vahşi yaşama yakın. Spor sevenler için tam bir cennet olan Ada Cihanlija tenisten rugby e, kürekten yapay snowbord tesislerine kadar her şeyi kapsıyor.

9. Skadarlija Caddesi

Skadarlija Caddesi sadece 400 metre olmasına karşın Belgrad’ın en ünlü caddesi. Şehir merkezinde Despot Stefan Bulvarı ile Dusanova caddesinin buluştuğu bölgede yer alıyor. Sokak boyunca eski evleri görebilirsiniz. Çok bohem bir atmosfere sahip olan cadde Paris’te ki Montmarte’yi andırıyor. Aslına bakarsanız 19. Yüzyılda burası çingene meydanı olarak biliniyordu. Şairler akşamları eski bir Sırp şair olan Dura Jaksic’in evinde toplanıyor ve aynı zamanda burada sirk gösterileri de yapılıyor. Sokaklara taşan kafe ve restoranlar aralarında çok ünlü kişilerin de bulunduğu insanları ağırlıyor.

10. Belgrad Kalesi

Çok eski zamanlardan beri insanlar stratejik bir savunma bölgesi olmasından dolayı Sava ve Danube nehirlerinin birleştiği bu bölgede yaşadılar. Sonra bu savunma çöktü ve ilk olarak İskoçlar, sonra Romalılar işgal etti. Ardından Hunlar ve Barbarlar. Kale çok iyi bir durumda ve bölgede oldukça büyük bir yer kaplıyor. Kalenin kendi savunma yapıları haricinde bir kilise, müze ve çok güzel birçok parkı da bulunuyor.

Otobüs Bileti

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here